Tutaj dyskutujemy ogólnie na temat RTW. :)
Wersja do druku
Tutaj dyskutujemy ogólnie na temat RTW. :)
To może dla początkujących poradniki dogłębne o grze:
http://www.g-unleashed.com/index.php?ca ... unit_guide
http://forums.totalwar.org/vb/showthread.php?t=45315
Tylko proszę nie płakać, że są po angielsku. To podstawowy język nauczany w szkołach ;)
Ten drugi link niezły, wrzucę do FAQ.
Muszę odpisać na ten temat. Od kiedy to podstawowy język nauczany w szkołach?! Można tak powiedzieć o niemieckim, który jest od podstawówki. Angielski dopiero się pojawia, ale też niezbyt często. Ja np. miałem ang dopiero w liceum, bo wcześniej to nie było możliwości, tylko niemiecki.Cytat:
Zamieszczone przez Grand Admiral Thrawn
Co do Rome to ma sój klimat, jednak minusowy dochód w miastach na początku gry jest dobijający:/ a dodatek Aleksander jest do dupy krótko mówiąc:P Muszę sobie Rome ściągnąć:)
EDIT: Przepraszam za mój "wybuch", ale w moich stronach leją na angielski w szkołach:( Przepraszam
Uhm. To, że ty miałeś tylko niemiecki nie oznacza, że tak jest wszędzie. U mnie w szkołach zawsze było i to, i to, przy czym więcej angielskiego.Cytat:
Zamieszczone przez BlackKuma
A w dzisiejszych czasach nieznajomość choćby podstaw tego języka to po prostu wstyd.
Nie ma czegoś takiego jak ujemny dochód z miasta - prowincje zawsze dają kasę, przy czym koszty utrzymania armii są dzielone proporcjonalnie wedle wielkości osady. Dlatego czasem widać minus.Cytat:
Cytat:
Hehe...spoko, niemiecki też lubię ;) (w zasadzie to zależy od miejsca zamieszkania gdzie jaki język obcy jest częściej nauczany w szkołach). I nie ściągaj tylko kup oryginał bo tani teraz jest i płytka po instalacji nie jest wymagana w napędzie do grania.
Co do języków, to u mnie niemiecki NIE występuje... owszem w paru szkołach jest, ale u mnie tylko angielski... (No i język kaszubski za dopłatą- skandal. W liceum występuje łacina i francuski.) Niemieckiego bym nie chciał się uczyć, taki jakiś niezbyt przyjemny...
Wracając do Rome... Na tym forum to chyba umarł... Nikt tutaj nie rozmawia na jego temat. Do działów Medievala II i Empire się nie wybieram, nie chcę sobie psuć niespodzianek ;) I nie wybiorę się przez najbliższy rok, więc raczej wypowiadać będę się rzadko.
Czy ktoś widział może jakieś ciekawe NIE OKLEPANE błędy... Jakieś pozostałości po niewykorzystanych pomysłach twórców? Np. takie jak Słonie Yutseb? Przy okazji dobrze by było gdyby też dopisywać jak je spowodować. (Błędy, albo te resztki.) I screen jeśli się zrobiło też.
Wiedziałem, że o czymś zapomniałem. Na tym forum nie tolerujemy piractwa.Cytat:
Witam mam komputer o parametrach :
Intel Core 2 Duo
Ram 1GB
Karta graficzna 64 mb i do tego vista
Co zmienić w moim kompie żeby grac w grę Rome Total War w rozdzielczości 1024x768 i o największych detalach z 20000 tysiącami jednostek na polu bitwy , chce żeby gra chodziła płynnie i bez przycięć? co zmienić???
Jaki dokładnie procesor? Taktowanie.
Wypadałoby dołożyć 1GB pamięci RAM oraz wymienić kartę graficzną. Wszystko zalezy od dostępnych środków.
witam.
mam pytanie :?
czemu po jakimś czasie gdy jestem np jakąś z rodzin rzymskich najczęściej Juliuszami
inne nacje rzymu zaczynają masowo wchodzić swoimi armiami na mój teren (gram dopiero kila naście tur jeszcze nie mam z nimi wojny) :?:
O ile dobrze pamiętam na starcie wszystkie rodziny rzymskie oraz senat mają podpisany sojusz z możliwością przemarszu wojsk po swoich terytoriach. Nie zdziw się jak kiedyś któraś rodzina albo senat poprosi o wsparcie będącą w pobliżu bitwy "Twoją" armię.
Ej a Senat może zakatować czy nie ?
Zwykle Senat się nie rusza. Dopiero po wypowiedzeniu wojny i zerwaniu przymierza (musisz zająć ileś tam osad) rozpoczyna się "wojna rodów Rzymskich" ;) i wtedy walczysz z Senatem.
Zdarzają się wyjątki, gdzieś to było opisane że Senat zajął jakąś Germańską wioskę, czy pomógł twojej armii znajdującej się w pobliżu (ofc jak grasz rodem). Ale na początku nie musisz się martwić ;)
A mogę wiedzieć dlaczego nie tolerujecie ? ?Cytat:
Zamieszczone przez Jarl
Jeszcze chwila i się pożegnasz z obecnością na forum. SoN
Takie już jest tutaj oszołomstwo, że się nie toleruje łamania prawa.
Ja mam oryginała a nawet się nikt nie przyzna pewnie bo to wstyd mieć pirata gry która kosztuję gdzieś tak 30 zł
Pożegnać się jeszcze nie pożegna, bo nie wiadomo, czy ma pirata, a dochodzenia też prowadzić nie będziemy. W sumie powinienem olać to pytanie, ponieważ było wałkowane milion razy, ale że mam chwilę czasu i liczę przy okazji na to, że więcej osób przeczyta, to rozjaśnię nieco tę kwestię.
Załóżmy, że na tym forum przepisy w tej sprawie są bardzo liberalne i pozwalamy na wklejanie linków do torrentów itp. Pierwsze, czego się pozbawiamy, to jakiegokolwiek wsparcia CDP - co to za interes dla nich, wspierać ludzi którzy robią im koło tyłka? Recenzje bety, nagrody w konkursach itd wylatują w pierwszej kolejności. Druga rzecz, to możliwość zamknięcia forum - napisy.org zamknięte zostały i jest to niebezpieczny precedens w tej sprawie. Co prawda fora typu peb czy darkwarez trzymają się i tam jakoś policja nie interweniuje, ale nie zmienia to faktu, że działanie niezgodne z prawem absolutnie nie leży w naszym interesie.
Nie zależy nam na prawieniu morałów i wmawianiu, że piractwo jest złe - myślcie, co chcecie. Ale rejestrując się akceptujecie panujące tu zasady i naruszając je, narażacie się na interwencję administracji. Wiedzcie też jedno - nikt tutaj nikomu na złość nie robi.
Witam wszystkich
Mam mały problem grając rodem Juliuszy po jakimś czasie na moje terytorium weszła armia Senatu i tak stałe przez długi czas czy ktoś wie co to oznacza wiem że to błaha sprawa ale nie daje mi spokoju więc prosze o wyrozumiałość.Pozdrawiam
To nic, armie senatu mogą poruszać się po całej Italii, a najczęściej zapuszczają się na tereny Julków.
To dziwne zachowanie poniewaz senat zwykle siedzi koło rzymu. Chodza moze dlatego ze sie zbuntowałeś i zatakowales inne rody albo senat , lub nie spelniasz i zadan
siemanko wszyscy tez jestem starym graczem Rome tylko teraz mam czas na forum :P:P
siema ja też jestem starym graczem .Cytat:
Zamieszczone przez usherer
może pogramy razem przez neta moje gg 9975734 8-) 8-)
siema
chcę wam przedstawić sposób w jaki blokuje rozwój innych rodzin Rzymskich gdy gram jedną z nich lub nie :)
gdy widzę że np brutusowie walczą z Grecją Lub Macedonią dla obu tych państw daję ogromną liczbę pieniędzy aby się rozwinęły..
ostatnio zaczynając grac Juljuszami, na samym początku rozgrywki dałem duuużo pienięzy dla Galów, za kilkanaście tur wpisałem kod na mapkę (toggle_fow) i :shock: Galowie podbili całą Hiszpanie, Brytowie założyli z nimi sojusz i wycieli razem także germanie
się zdziwiłem bo zazwyczaj to Germania i Hiszpania górowały w na północy...i już teraz nie jest tak prosto podbić Galów męczę się z nimi jeszcze i w końcu nie jest nudno :)
dobry pomysł ? co o tym myślicie ? ;)
Jak sprawić żeby nie grywalna frakcja stała się grywalną? tzn chodzi mi o to jak nadać im miasto,pieniądze itd
przez dyplomatów :)
pojedyncza zapłata
regularna danina itp itd
Ja zmieniłem większość początkowej kasy adekwatnie do poziomu frakcji (zaawansowania). U mnie akurat to częściej Brytania rządziła na północy ; ]Cytat:
Zamieszczone przez konrad16
descr_start.txtCytat:
Zamieszczone przez rafa704
Zajrzyj do poradników.
Chcę zapytać o coś.Przeszedłem już rtw.Teraz chce pograć trochę dla zabawy,z kodami.Mam tylko pytanie takie:
force_diplomacy accept.To jest niby na akceptacje dyplomacji..Jak to wpsiać? za force coś?probowalem nic.Proszę kogoś o pomoc,niech wyjasni mi ktos dokładnie w jakich okolicznosciach ten kod wpisać.Proszę
widzę ze nie potrzebnie zakładałem nowy temat....
Ech, chyba znowu zainstaluję Romka :D jednak jak gra ma klimat, to grafika sie nie liczy.
Tak mnie to dobiło, że aż muszę skomentować. To że uczysz się w kraju angielskim nie upoważnia cię do krytykowania nieznajomości angielskiego wśród Polaków. Bo podstawowym językiem nauczanym w polskich szkołach jest język polski! Język angielski jest najbardziej powszechnie nauczanym językiem obcym!Cytat:
Zamieszczone przez Grand Admiral Thrawn
Ośmielę się nie zgodzić. Według mnie, nieznajomość lingua franca Sieci jest wyłącznie problemem odbiorcy.Cytat:
Tak mnie to dobiło, że aż muszę skomentować. To że uczysz się w kraju angielskim nie upoważnia cię do krytykowania nieznajomości angielskiego wśród Polaków. Bo podstawowym językiem nauczanym w polskich szkołach jest język polski! Język angielski jest najbardziej powszechnie nauczanym językiem obcym!
fajnie by było jakby każdy umiał angielski , niemiecki a na realu jest tak , jak powiedział mój kumpel :"Tak naprawdę to podstawy znam polskiego a co dopieroby mówic o innych językach" Liczy się cwaniactwo , należy na tyle zna języki na ile są ci potrzebne .
Dzisiaj grając Julkami pomyślałem że może zrobić coś żeby Brutusowie odrazu nie zmasakrowali greków. Za każdym razem kiedy atakowali Greków to ja podpisywałem z nimi sojusz. Nagle patrze a tu Grecu napadają Mecedonie. W kilka tur zajeli całe bałkany i macedonie (region). Zaraz potem ruszyli na Brutusów. Obecnie stosunek sił wygląda tak: Brutusowie zebrali garstke wojka (jakieś 11 oddziałów) wokół tego miasta co jest na zachód od Larisy, a Grecy idą na nich sporą siłą (jakies 30 oddziałów) :D .
Witam Panie i Panowie... :D Grałem już zdobywając niemal cały basen morza śródziemnego i większość całej dostępnej mapy (!!!!! tak tak czasochlonne....) m.in:
-Brutusami
-Kartaginą
-Juliuszami
-Grecją
-Hiszpanią
-Dacją(!)
- i ostatnim razem nawet Egiptem
Moja mania Total Wara trwa dalej, i momo iż znam grę na wylot, w tym roku - a dokładniej dziś(!) zamierzam rozpocząć swoje rządy w nowym rodzie :D:D:D i znowu sie zacznie budowanie drzewka genelogicznego wybierajac najlepszych ekonomicznie wladcow dla kazdego z coraz to liczniejszy liczniejszych miast.... czy ktos moze mi pomoc w moim uzaleznieniu?:p:p:p
notabene... nigdy nie grałem z modem - co byście polecili? Może jest coś dającego możliwość zarządzania senatem - to jest jakieś możliwości polityczne - rozsyłanie "zadań" senatu... Cos co poszerza aspekty polityczne, dyplomatyczne czy skille bohaterów rodu :p Z góry wielkie dzięki jakby co: 4129160[gg]
Z modów do RTW to tylko i wyłącznie Europa Barbarorum (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=57&t=797), mod jest tak dopracowany, zróżnicowany, historyczny i wspaniały, że już chyba nigdy przez niego nie odpalę podstawki bo wydaje mi się przy nim strasznie prosta i biedna :). Jedyne za czym tęsknię z podstawki to muzyka z widoku kampanii :).
A wiecie moze jak zmienic nazwy miast zeby przy wyborze frakci nie wywalalo do windy???
A to nazwy miast mają coś wspólnego z wywalaniem? :shock:
No pozamienialem w pliku nazwy miast , konkretnie w tym pliku :imperial_campaign_regions_and_settlement_names. Nastepnie włączam grę i wybieram frakcje ale potem wywala do windowsa
Moge ci napisac wartosc tego pliku
Dzięki Yaevinn999... Właśnie po konsultacji i podsunieciu paru lepszych modów, i ich osobistemu przeanalizowaniu też doszłem do wniosku, że Europa Barbarorum będzie najlepszym wyborem :)
a widze Yaevinn, że podobnie też fabularnie graliśmy w Wiedźmina, domniewam po nicku :mrgreen: . pozdrawiam. Później opisze jak wrażenia z moda, podboje i ewentualnie popytam w razie trudności. Dzięki wielkie :P
Moglby mi ktos napisac swoja zawartosc pliku imperial_campaign_regions_and_settlement_names??. Ale niech napisze jesli ma nawy miast jak rzym i ateny a nie Rome i Athenae. Ludzie pomozcie z tymi miastami :x