-
PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
Było coś takiego na forum zanim umarło :evil: :evil: :evil: Kto ma jakieś pytania to niech wali w tym temacie :D Tak więc zacznę:
1. Podczas oblężenia mojej wioski co turę ubywa mi wojska w środku :roll: skoro pisze że żarła starczy na 7 tur to chyba mi z głodu nie padają, no to co jest? tak powinno być? (tylko na poziomie very hard na medium tak nie miałem)
2. Korupcja- przyczyny i jak zwalczyć/zmniejszyć, o ile to możliwe? Od czego zależy? Mając 30 prowincji płaciłem 15 tys denarów za samą korupcje :shock:
3. Najbardziej denerwujące mnie. Kiedy klikam "koniec tury" automatycznie ubywa mi ze skarbca parę tysięcy denarów (zależnie od tego ile mam, ale zabiera większość). Przecież wszelkie przychody i wydatki są podliczane na początku każdej tury i powinno tylko dodać albo odjąć a zawsze najpierw znika mi te parę tysięcy. (np. mam 9 tys w skarbcu, naciskam 'koniec tury' i mi zabiera 8 tys, wszystkie nacje wykonują swój ruch i znowu moja kolej, przychodzi sprawozdanie i pisze że jestem 8 tys na plusie i znowu mam 9tys.) Także pytanie: za co ja płace? :D
4. Zauważyłem dzisiaj, że w menu gdzie jest kampania, bitwa gracza itp pojawiła mi się opcja "Kampania: Prowincje". Skąd to się wzięło i jak to odblokowałem i co to jest? :shock:
-
Re: PYTANIA POCZĄTKUJĄCYCH GRACZY
1. W wypadku oblężeń zawsze ubywa ludzi, to normalne.
2. Z tego co pamiętam, trzeba zainwestować w budynki do prawa.
3. Utrzymanie armii? Wspomniana korupcja? Dochód jest doliczany pod koniec przeliczenia.
4. Pewnie moda jakiegoś wgrałeś, albo coś. Pozostałość po zamiarach twórców, zapewne chcieli zrobić więcej niż jedną kampanię.
-
1. Może i tak ale grając na medium/medium tego chyba nie było albo nie zauważyłem, bo gdy zacząłem od nowa vh/vh to mi się to rzuciło w oczy już po 10 min gry (btw. ale kompowi oczywiście podczas oblężenia wojska nie odejmuje bo zawsze ma pełny skład nawet po 6 turach oblężenia).
2. ok thx :D
3. Utrzymanie armii, korupcja i reszta jest podliczana na początku nowej tury a moje straty denarów polegają na tym że klikając "koniec tury" ubywa mi złota i ilość tego co mi zniknie jest zależna od tego ile mam, jak mam 2tys to strace 1,5tys a jak mam 10 tys to strace 8tys, a korupcja rośnie pomału i nie ma takich wachań także to nie może być to :|
4. Nie wgrywałem żadnego moda, tylko ręcznie zmieniłem 'niegrywalne' nacje na grywalne i mi się to pojawiło, więc nie wiem :shock:
-
Hmm. Może masz coś na autozarządzaniu? Przynajmniej na to wygląda.
-
:oops: o tym nie pomyślałem :oops: to komputer wydaje całą moją kasę na rozbudowe i werbunek :oops:
No to pierwsze 3 punkty rozwikłane tylko ta 'dodatkowa kampania' mnie dręczy jeszcze
http://img35.imageshack.us/img35/2954/kmpa.th.jpg
Jak mówiłem- zero modów zainstalowanych, czysty RTW: Antologia i tylko zmienione ręcznie nacje na grywalne. Nikt tego nie ma oprócz mnie :?: :!: :shock:
-
Mówisz, że grzebałeś TYLKO w descr_strat.txt?
-
tak. tylko wedle opisu z forum dodanie nacji. Mam RTW tydzien dopiero także modami się jeszcze nie interesowałem
-
Dobra, chyba wiem o co chodzi. Wykasuj zbędny folder (pewnie przypadkowo stworzyłeś) z data/world/maps/campaign. Powinny zostać tylko imperial_campaign i sons_of_mars.
-
hm okazało się że na wszelki wypadek sobie skopiowałem do tego folderu w którym ma być tylko imperial_campaign i sons_of_mars ten oryginalny descr_strat.txt i od tego mi się zrobiła ta 'dodatkowa kampania'. I tak dziwne :mrgreen: przeniosłem i zniknęła
-
kolejne pytanko. tym razem bitwy morskie. Zauważyłem że jeżeli otoczę 1 statek przeciwnika z kilku stron moją flotą to w bitwie bierze udział tylko ten który wydał atak a jednostki posiłkowe chyba nie biorą udziału w bitwie :roll: w statystykach po bitwie oddział któremu wydałem rozkaz ataku ma ileś tam zabitych, ileś straconych a posiłkowe oddziały ZAWSZE "zabitych 0, straconych 0, uleczonych 0" czy to bug? To opłaca się z kilku stron statkami podjechać czy to nie ma sensu? bo niby szacunkowe szanse są większe to jednak te statki nie zadają żadnych obrażeń :|
-
Nie wiem co to jest ale to normalne... Nie zauważyłeś przypadkiem, że w stratach pojawiają się tylko statki które zostały zniszczone CAŁKOWICIE (zostało na nich 0) a ilość żołnierzy na statkach twoich i komputera ubywa?
-
no to wiem ale pisałem o szczegółach bitwy. Tam zawsze straty i obrazenia zadane ma tylko flota której bezpośrednio wydałem rozkaz a pomocnicze nie. Zresztą po walce też widać jak naciskam na statki to atakująca ma tam jakieś straty w ludziach a pomocnicze nigdy nic nie tracą i załoga na full.
-
A próbowałeś kiedyś wydawać rozkaz ataku jakimś crapnym statkiem, który nie miałby szans na wygranie takiej bitwy samemu?
-
Z tymi statkami szukam okazji to dam znać ;)
Co jakiś czas w wiadomości dyplomatycznej dostaje takie coś:
"Następujące frakcje stały się królestwami zależnymi, tracąc swoją suwerenność". Domyślam się że to skutek zawarcia protektoratu, na czym to polega bo jeszcze nie udało mi się tego mieć? :D
PS. dziękówa dla Jarl za wszelką pomoc :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mavrug
"Następujące frakcje stały się królestwami zależnymi, tracąc swoją suwerenność". Domyślam się że to skutek zawarcia protektoratu, na czym to polega bo jeszcze nie udało mi się tego mieć? :D
Sojusz i oddawanie połowy dochodów na rzecz państwa-opiekuna.
-
A co trzeba zrobić, żeby państwo na takie coś przystało? Bo nie raz oferowałem protekcję państwu, które jest na samej krawędzi upadku. Jedno miasto, brak armii i moja armia na jego ziemiach. NIC. jeszcze nikt się nie zgodził na protekcję. Czemu?
Dodam jeszcze jedno pytanie.
Oszczepy. Czy one mają jakąś rację bytu? Mały zasięg, ilość i raczej słabe obrażenia. Może ja o czymś nie wiem?
-
Z protektoratem mam tą samą sytuacje z brutusami i selucydami, po 1 mieście a zbyt honorowi żeby ulec. Może to zależy od nacji? Jedne bardziej uległe a inne zbyt dumne?
Z oszczepami się zgadzam, peltaści to kompletnie bezużyteczna jednostka, używam ich tylko jako najemników jak muszę w jakimś mieście na zadupiu populacje zwiększyć i degraduje na wieśniaków. Ich to chyba nawet chłopi rozwalą :lol: Zamiast tracić na nich miejsce lepiej mieć ten jeden oddział nawet najgorszych wojów ;)
-
[ROZWIĄZANE] Najemnicy w bitwie gracza
Witam.
Otóż, jest taka sprawa... Chciałbym, żeby każda nacja w bitwie gracza miała dostęp do wszystkich najemników, jakich można spotkać w grze. Czy da się coś takiego zrobić i jak?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Hasharin.
EDIT:
Przepraszam za double'a, ale widzę, że muszę odświeżyć temat...
Jeszcze jedno pytanie- jak sprawić, by w bitwie gracza można było wybrać buntowników? Wiem, że się da, bo jest tak w modzie LOTR:TW.
-
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
A co trzeba zrobić, żeby państwo na takie coś przystało? Bo nie raz oferowałem protekcję państwu, które jest na samej krawędzi upadku. Jedno miasto, brak armii i moja armia na jego ziemiach. NIC. jeszcze nikt się nie zgodził na protekcję. Czemu?
AI na RTW jest jakie jest, imho trzeba zaoferowac im odpowiednia ilosc denarow albo jakies prowincje. Rzadko sie zgadzaja, ale jest to mozliwe.
Cytat:
Oszczepy. Czy one mają jakąś rację bytu? Mały zasięg, ilość i raczej słabe obrażenia. Może ja o czymś nie wiem?
Nie ma zadnego sensu rekrutowac oszczepnikow. O niebo lepsi sa lucznicy, zwlaszcza podpakowani na zloty miecz, ktorzy potrafia solidnie zmiekczyc zastepy wroga przed zwarciem - chyba jedyni "oszczepnicy" warci uwagi to legionisci rzymscy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Mavrug
Z oszczepami się zgadzam, peltaści to kompletnie bezużyteczna jednostka, używam ich tylko jako najemników jak muszę w jakimś mieście na zadupiu populacje zwiększyć i degraduje na wieśniaków. Ich to chyba nawet chłopi rozwalą :lol: Zamiast tracić na nich miejsce lepiej mieć ten jeden oddział nawet najgorszych wojów ;)
Przesada. Są różne typy lekkozbrojnych oszczepników. Tacy peltaści ciężkozbrojni już całkiem nieźle się spisują i ubezpieczają flanki falangi.
Do tego szybko się poruszają, przez co zwykła piechota wroga nie może ich dogonić. Potrafią się ukrywać na większości terenów, więc mogą być użyteczni w zasadzkach (obrzuć zaskoczonego wroga oszczepami, a potem zmiataj). Osłona skrzydeł armii... a w dodatku BI nawet potrafią się pluskać w rzece.
Do tego dość dobrzy w starciach ze słoniami i rydwanami. O ile w czystym romku wystarczą sami łucznicy z ognistymi strzałami, aby przestraszyć słoniki, to już w modach lepiej spisują się oszczepnicy.
-
Przeciwko komputerowi dobrze spisuje się nawet milicja.
-
a jest możliwość ulepszenia broni i zbroi na złotą, nacją która nie ma żadnej świątyni co dodaje bony do broni ? Bo kuźnia dodaje tylko +2. Raz tylko miałem 3 oddziały słoni ze złotą bronią i brązową zbroją i nie mam pojęcia skąd oni wzięli złote skoro miałem tylko pierwszy poziom kuźni.
-
A ja mam proste pytanie, które mnie nurtuje, a nie mogłem na żadnym forum o grze dojrzeć odpowiedzi (może słabo szukałem):
- z tego co kojarzę, we wszystkich TW a przynajmniej Rome i Medieval II, jednostki w zwarciu generalnie dzielą się na broń : "lekką" i "ciężką".
O ile atak, obrona "armour pierce" "potężna szarża" itp są dość oczywiste, zastanawiam się jaki wpływ ma to rozróżnienie na działanie jednostki.
-
W przypadku konnicy ma to związek z masą wierzchowca a przez to siłą szarży, szybkością i przebicia. Z piechotą pewnie jest analogicznie.
-
Jeżeli można sie pomądrzyć to z chęcią dodam swoje 3 grosze.
Jednostki piechoty różnią się masą
Piechota ciężka ma masę 1.3
piechota lekka ma masę 0,7 - 1.0.
Jazda jest zróżnicowana masą ze względu na wierzchowce jakie zostały użyte.
Dla przykładu:
light horse mass 4.25
heavy horse mass 5.5
horse cataphract mass 7
Gra zawiera w sobie uproszczony model fizyczny dający przewagę cięższej jednostce.
Przewaga ta uwidacznia się szczególnie w momencie gdy jedna jednostka szarżuje na drugą, o niższej masie i stojącą nieruchomo.
Jeżeli skupimy się na piechocie - nie ma siły, żeby jednostka ciężka została przepchnięta przez lekką. Jej masa kolizyjna jest za mała. Jeżeli dodamy do tego niższe najczęściej morale, trening, pancerz, obronę i atak, to mamy czysty przepis na rout lekkiej piechoty po paru sekundach walki.
W przypadku szarży ciężkiej jazdy na piechotę jest jeszcze bardziej dramatycznie - widać fruwające wojsko.
Zachowanie jednostek tłumaczy też poniższy fragment - znaleziony na tym forum kilka lat temu i już od dawna niedostępny.
Jest to model z MTW1, ale ryzykuję założenie, że prawdopodobnie wzór na trafienie wroga pozostał niezmieniony do MTW2 i nadal może być wykorzystywany przy ETW
chance to kill = 1.9% * 1.2 ^ df
difference factor df = attack - defend + bonus
attack is the attack value of the striker
defend is the defend value of the opponent
bonus is any combat modifier that applies
charge is added in as a combat modifier
Charge (from the Strategy Guide):
Clicking on an enemy unit causes your unit to go to charge speed once it gets close to the enemy unit.
It takes 2 or 3 seconds to reach maximum charge speed (presumably from walking speed).
A charging soldier makes immediate strikes against all opponents he contacts.
Each time he fights a little momentum is lost.
When sufficient momentum is lost, the charge ends and the soldier looses the charge bonus.
(Note: we know now that running speed is above the momentum threshold for charge bonus.
So, men moving at full running speed get the charge bonus if they contact enemy men.)
Pushback:
In an attack, the striker has a chance of pushing back his opponent which gives him a strong combat bonus on the next strike.
Factors affecting the chance of pushback are: kill chance, advantage in supporting ranks, mounted vs foot.
Charging cavalry always pushes back any foot soldier who is not facing him with a spear, pike or polearm.
-
a na moje pytanie wyżej ktoś odpowie? bo chyba odeszło w zapomnienie :D
-
Raczej tylko za pomocą świątyń (chociażte przeważnie ulepszają atak a nie obronę), możliwe, że to jakaś cecha generała stacjonującego w danym mieście a konkretnie świta. Jak Ci to przeszkadza to po prostu dodaj sobie w plikach te +3 zamiast dwóch ;)
-
Dzieki. Mi to ogólnie nie przeszkadza ale ciągle tylko czytam jak to np "łucznicy, najlepiej ze złotą bronią tak koszą" to się zastanawiałem jak cholera tą złotą można mieć skoro takie popularne :D
A tak poza tym to jak to jest z tymi ulepszeniami. Powiedzmy jednostka ma atak 9, dorobi się mu srebrny miecz czyli pokazane jako +2 to po prostu ma atak 11? A doświadczenie to w ogóle nie wiem co daje, ale różnica w walce widoczna także chyba wszystkiego :D klikając PPM na jednostce powinny im wzrastać staty wraz z rozwojem :idea: :)
-
I wzrastają, vauka doświadczenia daje +1 i do zbroi i do ataku.
-
Owszem, ale do innych atrybutów. Jak zdolność obrony itd.
Jeśli słyszałeś upgradzie na +3 to zapewne chodziło o multiplayer.
-
Re: Najemnicy w bitwie gracza
Tu jest jak odblokować rebeliantów na multiplayer.
http://www.youtube.com/watch?v=pIkIBViejfs
Co do najemników, to bodajże, trzeba dopisać w pliku export_descr_unit państwa, które mają daną jednostkę rekrutować. Ale nie ręczę, bo nie sprawdzałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Furiusz
I wzrastają, vauka doświadczenia daje +1 i do zbroi i do ataku.
Faktycznie wzrasta, mój błąd :oops: :oops: :D
-
Obrażenia od pocisków wzrastają tak samo przy mieczyku jak i valorze.
A świątynie można przejmować w miastach obcych frakcji.
-
SIemanko :)
Dziś kupiłem RTW Antologia i....dupa zainstalowałem ale nie mogę grać. Żadna część mi nie rusza - wyskakuje komunikat że nie znaleziono d3d9.dll. i że jak zainstaluję te aplikację to problem znikinie ;/
O co kurde kaman ? podkreślę że komputer to dla mnie zagadka więc proszę dużymi literami :/
-
Tzn. zainstaluj DirectX 9.0c (prawdopodobnie pytał o to przy instalacji a Ty nie zezwoliłeś). Plik instalacyjny powinien być gdzieś na płycie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
Tzn. zainstaluj DirectX 9.0c (prawdopodobnie pytał o to przy instalacji a Ty nie zezwoliłeś). Plik instalacyjny powinien być gdzieś na płycie.
Pytał tylko o ikone na pulpicie i o gamearcade - tego nie chcialem.
Poszukam dziadostwa na płycie. :)
-
No i zmartwień ciąg dalszy...
ten directX9.0c znalazłem w sieci, ściągnąłem, rozpakowałem, skopiowałem do windows/system32 reset maszyny i teraz mam problem taki:
"Nie znaleziono punktu wejścia procedury DdEntry10 w bibliotece DDRAW.dll." ....
-
Namieszałeś tylko i pod prąd robisz. Ściągnij ze strony microsoftu (ewentualnie stąd, najlepiej jednak znaleźć na płycie, na każdej jest) normalny plik instalacyjny, żadnego wypakowywania czy wklejania do katalogu windows (tam łatwo coś zepsuć i nie wiadomo co z tego teraz wyjdzie, nawet nie wiadomo co ściągnąłeś).
-
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
Namieszałeś tylko i pod prąd robisz. Ściągnij ze strony microsoftu (ewentualnie
stąd, najlepiej jednak znaleźć na płycie, na każdej jest) normalny plik instalacyjny, żadnego wypakowywania czy wklejania do katalogu windows (tam łatwo coś zepsuć i nie wiadomo co z tego teraz wyjdzie, nawet nie wiadomo co ściągnąłeś).
Wyciąłem to co wkleiłem i pojawia się znów ten sam komunikt że brakuje d3d9.dll. :) teraz zrobię jak napisałeś (na płycie nie znalazłem ;/ ) i może będzie ok :)
-
super dzięki za poradę :D gra działa :)
W porównaniu z medkiem I jest superaśna !
Wszystko chodzi płynnie :) wywaliło mnie tzn zresetowało mi kompa jak włączyłem przeglądanie miasta na mapie bitwy coś takiego. Rzuciłem okiem na moją piękną osadę i sru resecik :) ale jak na razie po za tym dziwnym zdarzeniem wszystko chodzi super :)