Na początek taka prośba, niech każdy gracz wstawi gg do profilu, będzie nam łatwiej dojść do ładu z kolejkami, przesyłaniem save'ów itp.
Wersja do druku
Na początek taka prośba, niech każdy gracz wstawi gg do profilu, będzie nam łatwiej dojść do ładu z kolejkami, przesyłaniem save'ów itp.
Bardzo chętnie, tylko w panelu nie ma do wpisania numeru gg, tylko ICQ i inne takie zagraniczne :)
Jak coś t Volfgan ma racje nieda sie tego dorobić
13667933
Racja, szkoda bo zawsze klikalem sobie na gg w profilu i juz mozna bylo gadac ;)
Zrobiłem subfora i uporządkowałem je, ponadto dałem temat "Zasady.." jako ogłoszenie, a temat "poszukiwanii zastepcy..." przypiąłem.
Jeszcze wk 19 ;)
Zrobione ;)Cytat:
Zamieszczone przez Joopiter
powiem tylko ze dzieki maratowi gram dalej w ko , nie chce robic wam klopotu i marat mnie przekonal ;]
A czy można się jeszcze jakoś do tego zapisać?
I czy oprócz tego regulaminu są jeszcze jakieś zasady gry? Jak się gra miltiplayer kampanię?
Rafamalk masz temat "Poszukiwani zastępcy KO" i tam bierzesz sobie za kogoś frakcje i grasz,bądź jak ktoś zak;ada nową KO to się zapisujesz pisząc o tym w temacie nowej KO...gra polega na przesyłaniu sav'u czyli robisz turkę, zapisujesz, wysyłasz, koniec :D
pozdro
A bitwy?
Jak to możliwe, że na jdenym savie grają gracze pod różnymi nacjami?
że tak powiem normalnie ;) nie wiem jak sie tworzy taką kampanie ale z tego co widać jakoś się da, bitwy automatycznie są rozgrywane
Aha...
Czyli chyba już rozumiem o co biega ;-)
Ile trwa taka kampania? Rok?
Zależy od kampani ale rzadko trwają one tak długo, turki wysyłamy jak najszybciej (patrz regulamin KO) no i to tyle, ze swojej strony zapraszam do MKO VI bo brakuje nam kogoś na Węgry bądź Maurów
No wlasnie normalnie ;) W kingoms jest oryginalna opcja hot seat, na podstawce wystarczy zmienic kilka linijek w plikach aby ja uaktywnic.Cytat:
Zamieszczone przez Kajcio
A gdzie znajde jak to zrobić? Bo coś zepsułem koledze a mianowicie robiłem u niego swoją turę w WKO i teraz biedaczyna nie może grać normalnie bo mu odrazu wyskakuje hasło i bitwy z automatu.
Wiec jak mam przywrócić normalny tryb w podstawce?
Tak bym powiedział, żę to z tym zrywaniem paktów nie powinno byc tak karane, w końcu Niemcy w 39tym też złamali pakt o nieagresji i czy ktokolwiek kazał im zwracać kasę itd. Nie ucierpieli na tym xD tak bywa. Karą dla kogoś takiego może być wielka nieufność (treż realistyczne) innych frakcji i wypowiedzenie wojny przez nie lub nie handlowanie itd. ale zrywanie paktów nie powinno byc tak surowo karane. Żadnego zaskoczenia nie bedzie. te 2 tury, też. Załóżmy, wypowadam sojusz/pakt to od razu wiadomo żę chce wojny i to państwo sie przygotuje, zero zaskoczenia! :P
Obostrzenia złamania paktu MG zarządza tylko wtedy gdy złamanie go było jawne i z pogwałceniem wyżej wymienionego. Tzn. gdy atakując poczynił już jakieś szkody. Jakieś kare pienięzne mogą ustanawiać między soba, ale musi to być zaznaczone na forum i/ewentualnie u MG, który będzie to egzekwował.
to nie podpisuj pon'u wogóle, w czym problem, te zasady są póki co bezdyskusyjne, bo się sprawdzają i rzadko są jakieś kontrowersje, a jak są roztrzyga je mg.
Proponuje podyskutować nad 2 nowymi zasadami, które można by dodać do regulaminu ogólnego.
1. W razie sojusz chrzescijanskiego panstwa z muzulmanami, gdy chrzescijanin bedzie przepuszczał przez swój teren wojska muzułmanskie, bądz wysle na muzułmanską ziemie swoje armie, będzie mozna mu przywalić krucjatą ( ale tylko państwa poszkodowane przez owo przepuszczanie, a na terenie muzułmańskim kazdy ).
2. Kwestia burzenia budynków. Wiele osób denerwuje się na to i po części mają racje, choć ja ogólnie jestem przeciwnikiem zakazu. Może dac zakaz podczas gdy miasto jest oblegane? To jest nawet nielogiczne, gdy przeciwnik nam całą armie w szturmie niszczy, to kto niby wywozi bogactwa? Tak będzie trzeba zdecydować przed atakiem, może uratuje to kilka miast ;)
1. Zgadzam sie
2. No aj bylbym mimo wszystko za calkowitym zakazem niszczenia budynkow. Ewentualnie mozna pozwolic na burzenie budynkow "strategicznych" - konstruktora balist, portu i koszar, reszte nie.
To drugie również proponowałem już dawno temu.
Co do pierwszego nieco to mętne. Co znaczy na przykład ,,tylko państwa poszkodowane przez owo przepuszczenie"?
1. Może być.
2. No nie wiem. Taktyka spalonej ziemi to jedna z najskuteczniejszych. Najwięksi wodzowie przez nią przegrywali. Jednak prawdą jest, że jej się nadużywa. Chociaż w historii wiele jest takich przypadków. Np. Trzecia krucjata, Wojna 30-letnia w Holandii, Scytowie obronili się dzięki niej przed Dariuszem I. Myślę, że to powinno zostać, albo ograniczyć się do budynków gospodarczych. :)
1. Za mało uściślone właśnie chyba bo poszkodowany kiedy ma być zerwanie pona, zaatakowanie, zaatakowanie sojusznika?(przecież to też poszkodowanie mamy czekać z krucjatą, aż na nas kolej nadejdzie? :P)
2. A drugie mi tam się nie podoba przynajmniej koszary i porty powinno móc się burzyć a ratusze i świątynie nie wiem.
Lagger, czytaj ze zrozumieniem. Ktoś oblega ci zamek, szczelnym kordonem opasał cały, a ty sobie burzysz budynki i wywozisz marmury wozami albo złoto :lol: Pewnie w brzuchach poległych żołnierzy, zamordowanych podczas szturmu 8-) Proponuje zakaz burzenia podczasz oblegania, będzie to mały consensus miedzy zwolennikami, a przeciwnikami takich praktyk. Ew. mozna jeszcze zakazać burzenia marketów i portów powiedzmy.
Co do 1 punktu, tu chodzi o taką sytuacje, że przykładowo Bizancjum ma sojusz z Turcją i przepuszcza przez swoje ziemie wojska muzułmańskie np. na Wegry i te sobie hasają. Wtedy Węgry mogą przywalić krucjata zarówno Turkom, jak i Grekom ;)
Garindor, nie wiem o co tobie chodzi zbytnio, więc się nie wypowiem. Ogólnie to jest propozycja, a jako pkt regulaminu zapewne zostanie uściślone jeżeli ustalimy ta zasadę. Tu chodzi o sam pomysł, więc nie czepiajcie się szczegółów, literówek.
Nie no jeśli tak to obydwa punkty zgoda i już się nie czepiam ^^ :P
Jestem jak najbardziej za zakazem burzenia budynków. Tak jak Marat pisał, nienormalne jest, że kasy za burzenie budynków oblężonego miasta otrzymuje jego właściciel, i może używać jej gdzie tylko mu się spodoba :? Nie przypominam sobie ponadto, żeby kiedykolwiek w historii burzono porty, położone kilometry od oblężonego miasta :lol:
Na ten drugi pomysł się nie zgadzam. To tylko pogmatwałoby regulamin.
Własnie ten 2 pomysł jest arcyważny, więc trzeba tu podyskutować. W wielu KO jest problem z tym calkowitym zakazem krucjat na chrześcijan. To juz zgłaszał Obi, mowie ja, potwierdza Joopiter. Nie grasz w WKO obecnie, więc może nie dostrzegasz tego ;) Jeżeli czegos nie postanowimy, to w przyszłości będą z tego na bank kłótnie i niesnaski.
Gram w Wk 17, więc proszę nie prowadzić tutaj świadomej kampanii dezinformacyjnej 8-) -Maharbal
Bo najlepiej byloby calkowicie zakazac krucjat i dzihadow, a nie bawic sie w polsrodki. Bo co bysmy nie wymyslili zawsze bedzie to mozna obejsc i nieuczciwie wykorzystac. A zakaz rozwiazalby wszelkie problemy.
Tylko tu jest maly szkopuł, tacy Maurowie są praktycznie bez szans, gdy nie mają dzihadu ;) Nawet na WWMWE, gdzie mozna nimi niezle pocisnąć, traca praktycznie 2 miasta na dzien dobry ( w tym stolice !!! ) i zostaje im w Iberii Grenada. Może należy coś zmienić w plikach. Dodać im jakieś wojo, by nie dało się od razu ich rozwalić na starcie?
No tak, ale zawsze kwestia jest po prostu dogadania sie z sasiadami. Jak Aragonia, Sycylia i Hiszpania przywala w Maurow to wiadomo ze nie maja szans. Tak samo jak Aragonia przy uderzeniu Hiszpanii i Maurow, Szkocja w przypadku ataku Anglii (nie mowie tu o tym co spotkalo Obiego w TDO, ale ogolnie - przy rownorzednych graczach Szkocja zawsze jest bez szans), czy Wenecja zaatakowana przez HRE i Sycylie. Przyklady mozna mnozyc. Jak Maur dogada sie z Hiszpanem to i dzihad nie bedzie mu potrzebny. Tak samo jak chocby Turkowi czy Egiptowi. Nie gramy z Papiezami juz, wiec watek rywalizacji chrzescijansko-muzulmanskich mozna juz troche odlozyc do lamusa, kazdy teraz zawiera sojusze z kazdym.
Teoretycznie Szkocja tez się może dogadać :lol: Mało jest takich państw, które z marszu, nie mając mozliwości zrobienia czegoś, tracą stolice i zarazem najcenniejsze miasto. A Maurowie tak niestety mają. Jeżeli zakazać by krucjat i dzihadów, to myślę, że doświadczeni gracze powinni sprawdzić wszystkie państwa na podstawce i WWMWE i Rapsod mógłby wtedy wprowadzić jakieś poprawki. Wtedy myślę, można spokojnie zakazać, będzie ciekawie i wiele wałków odejdzie ;)
A co niby palili Scytowie? Chyba dosłownie ziemię...Cytat:
Scytowie obronili się dzięki niej przed Dariuszem I.
Niech zgadnę, co to oznacza...Cytat:
Co do 1 punktu, tu chodzi o taką sytuacje, że przykładowo Bizancjum ma sojusz z Turcją i przepuszcza przez swoje ziemie wojska muzułmańskie np. na Wegry i te sobie hasają. Wtedy Węgry mogą przywalić krucjata zarówno Turkom, jak i Grekom ;)
Problem w tym, że nikt mi nie pomaga. Pytałem już kilka osób o sugestie, założyłem odpowiedni temat i jedynie Obi zgłosił mi problem szkocki (w dodatku nieświadomy, że to ja odpowiadam za skrypty mapy w WWMWE). Gracze nie wiedzą nawet jakie mankamenty posiada frakcja, którą grają.Cytat:
doświadczeni gracze powinni sprawdzić wszystkie państwa na podstawce i WWMWE i Rapsod mógłby wtedy wprowadzić jakieś poprawki.
Nie, nie chodzi tu o wk24 gdzie grasz Turcją i masz za wasala Bizancjum. Ten problem się juz pojawił w wk16, czyli pierwszej KO na nowych zasadach. Przewijał się też kilka razy w innych KO. Ostatnio m.in w wk21 i z Obim 2 razy dyskutowaliśmy nad potrzebnymi zmianami. Niestety, po za Joopiterem nikt sprawy wtedy nie podjął, a w 3 świata nie zmienimy i sprawa upadła ;) Także na prawde, nie wszystko się kręci wokół ciebie i nie był to perfidny spisek by osłabić cię w wk24 8-) Te zmiany są potrzebne ( owszem, m.in w twoim przypadku też będą działać, ale nie to było głównym impulsem ).Cytat:
Niech zgadnę, co to oznacza...
Nie było to celowe ;) Zreszta grasz tam papiestwem i siedzisz w Rzymie, a grasz bodajże od ok. 6-8 tury, więc dalej będe twierdził, że nie znasz do końca problemów jakie generuje regulamin w WKO. I bynajmniej nie jest to jakiś zarzut, tudzież atak, tylko stwierdzenie stanu faktycznego ;)Cytat:
Gram w Wk 17, więc proszę nie prowadzić tutaj świadomej kampanii dezinformacyjnej
Behmod - wiele razy znacząco spóźnia się z turą tłumacząc, że nie ma czasu bo się uczy. Dziwi mnie to, biorąc pod uwagę, że bierze udział praktycznie w każdej nowej ko. Jeśli nie ma czasu po co uczestniczy w tylu kampaniach? Trochę to dziwne. Zapytałem się go:
Widać, jaki ma stosunek do KO. Zapisuje się do każdej, a potem tłumaczy "to zrób za mnie wszytskie zadanie przeczytaj lektury naucz się posprzątaj np"Cytat:
-Zapisz mnie. Lagger zrób za mnie zadania proszę naucz się wtedy pogadamy a teraz SIĘ ZAPISUJE.
-To po co grasz jak masz tyle nauki :shock:
-Bo się zapisałem.
Dodatkowo rezygnacja ww. użytkownika z jednej z Krucjat bez podania powodu. Zresztą ta rezygnacja dała impuls do stworzenia tego tematu ;)
To w takim razie jest wolna Anglia w wk 26 ;)
1. Co do całkowitych zakazów krucjat/jihadów to bym raczej był przeciwko, bo to już by się robiło zbyt duże jak dla mnie okrojenie gry. Myślę że trzeba poszukać innych rozwiązań niż zakazywanie czegoś co sprawia problemy lub budzi kontrowersję, chyba że dany zakaz ma na tyle dobre uzasadnienie jak niszczenie budynków.
2. Jeśli chodzi o krucjaty na nacje sprzymierzające się z muzułmanami, przeciw chrześcijanom to bym był za tym aby wszyscy chrześcijanie mieli możliwość brania udziau w krucjacie na takie państwo, w końcu ham się z niewiernymi brata a taka obraza Boga powinna być nie do przyjęcia dla chrześcijańskich władców ;) (żeby nie było posądzeń o stronniczość w 2 ko gram Turkami). Zasady wtedy były by czytelniejsze doprecyzować trzeba by było tylko kiedy dany gracz może zostać uznany za sprzymierzeńca przeciw chrześcijanom, proponuje:
- bierze udział we wspólnym ataku na państwo chrześcijańskie (co wyklucza prawosławnych)
- zawiera jawny lub potajemny sojusz z muzułmanami i przepuszcza ich wojska przez swoje tereny
- zostaje wasalem któregoś z państw muzułmańskich
Nie zapominajmy, że armia na krucjacie nie może atakować wojsk chrześcijańskich. Identycznie jest w przypadku armii na dżihadzie-też nie mogą atakować muzułmanów. Niemniej jednak, i to można obejść, wyłączając na chwilę generała ze świętej wojny, atakując nim osadę, a potem dołączając do niego resztę sił.
Bez przesady, jak już się zapisał i było losowanie, to niech gra. Zresztą jak tam da ciała, to sprawa bedzie prosta, od razu na czarną liste i po zabawie ;)