http://img824.imageshack.us/img824/2...msofthehou.png
Alleanza:
Wenecja
Francja
Węgry
Patto di non aggressione:
Aragonia (podpisane w 1 turze na okres do 15 tury)
Guerra:
Egipt
Niemcy
Anglia
Dania
Wersja do druku
http://img824.imageshack.us/img824/2...msofthehou.png
Alleanza:
Wenecja
Francja
Węgry
Patto di non aggressione:
Aragonia (podpisane w 1 turze na okres do 15 tury)
Guerra:
Egipt
Niemcy
Anglia
Dania
Kalif proponuje pona na 20 tur, w zamian za możliwość handlowania Waszych kupców w Afryce.
Odrzucamy propozycję Maurów
Podpiszmy sojusz, jako symbol pokoju, który zapanuje w Apeninach.
Zgoda
Aragonia proponuje PON na 10 lub 15 tur.
Bez honoru pies mauryjski zaatakował statki Mediolańskie a to tylko jedno oznacza - WOJNA
BUHAHAHAHAHA!
Wasza flota została zniszczona!
http://www.voila.pl/466/m6ms2/index.php?get=1&f=1
2 flagi Sycylijskie i 1 Mediolańska z członkami rodzin królewskich, przywódcami państw i dziedzicem zostały zatopione!
Nie chcieliście pokoju, teraz macie za swoje!
Bezbronna Sycylia upadnie, następni będziecie Wy!
Uwielbiam te bitwy morskie..
fajny ten admirał mauryjski :D
mnóstwo się nawczytywałem, stosunek armii był 2:3 i jakoś się udało :D
a do ch no jak mając taką przewagę sie przegra to ja już ehhhh szkoda gadać jakieś łodzie rybackie koszą o wiele lepsze statki no nic gg i dzięki za gre
No tak jest. Z kolei te jego 7 statków spokojnie można zatopić własnymi 4 i uniemożliwić mu jakiekolwiek przerzucenie armii :P
/Ja w ogólnie nie wiem czemu te armie szły dalej, kiedy w tej turze Sycylii/Genui można było zniszczyć 2-3 armie Mauryjskie niewielkim kosztem../
abu mu pomagał :P
My, Król Francji, prosimy Diuka o pozwolenie na przemarsz po swoich ziemiach.
Jednak my, Król Francji, przypomnieliśmy sobie, że skoro mamy między nami sojusz, osobne pozwolenie na przemarsz nie jest już potrzebne.
Pozwalamy
My, Kalif Maurów, prosimy o to samo, co Król Francji, a więc o dostęp wojskowy.
W zamian za zgodę Diuka, udzielimy Diukowi takiego samego przywileju.
W dzisiejszych czasach, kiedy wody Morza Śródziemnego pełne są agresywnych egipskich piratów, bezpieczniej jest nam transportować wojska z Balearów na Sardynię lub Korsykę - stamtąd na Półwysep Apeniński, a dopiero stamtąd przerzucać je dalej do Afryki Północnej.
zezwalamy
Dzięki. PS: dodawaliśmy ten fragment o piratach, gdy Diuk odpisał. :P
Wojna
no shit sherlock...
<<<Pan Andzia mądrzy się, a wpis ten potrzebny do ataku na Maura jest. 8-) >>>
Owszem, owszem.
Bo ten fort, który ja postawiłem w swojej ostatniej turze, nie został postawiony w celu ochrony sojusznika przed atakiem wroga, ponieważ Anglik w momencie jego postawienia nie był w stanie wojny z Mediolanem - dlatego nie można twierdzić, że fort ów powstał lub istnieje w celu ochrony Mediolanu.
Notabene - istniało ryzyko zablokowania mi drogi na południe przez Anglika, co też było przyczyną postawienia fortu na przełęczy.
Natomiast teraz - po wypowiedzeniu przez Anglika wojny - każdy nowy postawiony przeze mnie fort blokujący Anglikowi drogę do miast Mediolanu, będzie można uznać jako postawiony w celu ochrony tych miast (a tym samym każdy taki nowy mój fort, Anglik będzie mógł atakować, a pon ulegnie anulowaniu).
Oczywiście prawo nie działa wstecz - więc fort postawiony zanim doszło do wojny między Anglią i Mediolanem, nie może być nagle konwertowany do statusu fortu chroniącego sojusznika, tylko na skutek pojawienia się ex post nowej okoliczności polegającej na wybuchu wojny angielsko-mediolańskiej.
Nie można zatem żądać, abym te dwa forty opuścił tylko ze względu na zmianę sytuacji, która nastąpiła ex post.
Lecz jeśli postawię nowy fort, blokujący Anglikowi dojście do miast Mediolanu - znajdą zastosowanie przepisy regulaminu o ochronie miast.
Nie nie nie nie nie nie nie. Jedynie nie możemy teraz zaatakować. W następnej ma go nie być, albo możemy zaatakować. Zapytaj się Kolegium, bo nie będę się kłócić.
Nie Kolegium tylko MG jak już. Dlaczego mam usuwać legalnie i wcześniej postawiony forcik bo oni zaczęli nagle wojnę :?:
Jak mi Anglia zapłaci 500 florenów (zwrot kosztów budowy), to może zgodzę się go opróżnić.
Możesz nie usuwać, tylko że po nim sobie przejdziemy katapultą... 8-)
Racja - MG.