-
Fall of The Samurai - DYSKUSJE OGÓLNE
-
Re: Fall of The Samurai - standalone expansion!
Wow, nieźle na takie coś czekałem :) Premiera w marcu, to jednak nie będzie nowego total war w przyszłym roku.
-
I to mi się podoba, twórcy coraz chętniej zamykają historie poruszane w grach m.in.w AC Revelations zakończono 2 wątki - Ezio i Altaira, natomiast w Total War Shogun 2 CA najpierw wydała grę w samym środku ery Samurajów najpierw dodających DLC o samym wzlocie czy jak to woli narodzinach potęgi Samurajów a teraz zamierza wydać grę o ich upadku ^^ Ciekaw jak będzie wyglądać mapa kampanii :?
Podsumowując: I like it
-
Znowu Empire.
Według mnie mamy dwie możliwości:
1. Chcą wyżyłować silnik Empire na maxa (5 już gra)
2. Wrócą po tym dodatku do Rome wraz z nowym silnikiem.
Ten dodatek jest po prostu sprawdzeniem jakie reakcje byłyby na zapowiedź gry osadzonej w czasach I Wojny Światowej.
System Awatara na pewno się sprawdził, przecież nic tak nie motywuje do gry jak system nagród, doskonale to widać po serii Call of Duty. Ale czy uświadczymy naprawienia słabości matchmakingu? Zminimalizują dropperów i ladder whores?
-
Na początku pomyślałem.. super!! Jednak jak się nad tym zastanowić to nie podoba mi się.. nie cierpię walki tak z empire/napoleona.. walka gdzie większość jednostek to "prochowe" jednostki jest żałośnie nudna. A z tego co wynika to będzie napoleon v2 w czasach Japonii. Może akurat będzie to dobre, mieszanka walki bezpośredniej i na odległość.. byle nie wyszedł badziew jak empire/napek.
No i najważniejsze, ROTS zapowiadał się super, wyszła nudna, słaba, mało ciekawa kampania która nie równa się z podstawową, byle z FOTS nie było podobnie.
Żeby nie było, jeden aspekt mi sie podoba! statki armatnie! im więcej, z większą ilością dział tym lepiej :D
http://www.totalwar.com/shogun2/fall-of-the-samurai lepszy opis, fotka :]
btw, ciekawe jak wyjdzie im "kataling" powinien być bardzo mocny ale wtedy gra była by troszku.. za łatwa dla frakcji imperialnych.
No własnie, 6 nowych frakcji - 3 imperialne, 3 shogunowe. Troche mało tych imperialnych. Chyba że np. połowa podstawowych klanów będzie imperialnych. Wtedy było by git. Tyle że jak nazwa wskazuje upadek samurajów wiec imperialne jednostki powinne (i pewnie) będą lepsze niż tradycyjne samurajskie. Tego się własnie boje, że gra bedzie wymuszała korzystania z muszkietu (w ilościach hurtowych) aby przetrwać. Poczekamy, zobaczymy :)
39 nowych jednostek.. niby dużo. Ale jak było w ROTS.. 4/5 z nich było bez wartości :)
-
-
Prawdopodobnie kupię, ale na pewno podczas jakiejś promocji minimum -50% :D
Filmik w języku polskim: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Dq2ReIG8DU
Dobre artykuły o DLC:
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=64053
http://gamecorner.pl/gamecorner/1,10265 ... ziany.html
Będzie wydanie pudełkowe? Bo jeżeli tak to moje pierwsze zdanie może być nieprawdzie.
http://gamecorner.pl/im/1/10723/z10723171O.jpg
-
To ma być samodzielny, pudełkowy dodatek jaki ostatnio widzieliśmy przy Kingdoms. Tak piszą na TWC w oficjalnym temacie. :)
-
Ktoś tu się naoglądał zbyt dużo Ostatniego Samuraja :lol:
W zasadzie to taki Warpath, tylko zamiast Indian są Samuraje, reszta się zgadza ; )
-
Cytat z zapowiedzi, podkreślenie moje.
Cytat:
39 new land units
Including modern ranged units - such as the Gatling gun and Armstrong gun - controllable in a new first-person mode.
I pytanie - WTF? Będzie można nawalać z gatlinga do dzikich hord samurajów?
Ja rozumiem, że trzeba dodać coś nowego, ale to kiedyś była strategia, a robią strzelankę:P
-
Re: 'Fall of The Samurai' - pudełkowy dodatek!
Samodzielny dodatek to gra która nie wymaga podstawki, a FoTS chyba będzie.
-
będzie to coś czego nie widzieliśmy od czasów Kingdoms pod MTW2 - dodatek na płycie DVD w pudełku. ;)
Cytat:
reedeye napisał(a):
I pytanie - WTF? Będzie można nawalać z gatlinga do dzikich hord samurajów?
Ja rozumiem, że trzeba dodać coś nowego, ale to kiedyś była strategia, a robią strzelankę:P
W trailerze działanie Gatlinga jest pokazane... ;)
-
Ciekawy jestem czy udostępnią te jednostki w multi, chociaż i tak jest niezbalansowane więc pewnie nie zrobi różnicy. Tylko tak sobie mysle czy to znaczy że w przyszłym roku będziemy bez nowej części totalwara i wypuszcza tylko ten dodatek?
-
Jeśli masz na myśli kolejne DLC, w sensie dodatek ściąga się każdemu razem z patchem, ale trzeba zapłacić by dostać kod do uruchomienia - jesteś w błędzie. CA przyzwyczaili nas od czasów Empire do małych dodatków w formie DLC ściąganych przez neta. Ten to co innego - powrót do korzeni - wersja na DVD w pudełku. Jednostki będą więc dostępne - jak kupisz dodatek i go zainstalujesz, nie ściągną się z patchem jak Rise of the Samurai. W końcu mamy większy produkt.
Nowego TW w następnym roku też na pewno nie będzie, bo już by go zapowiedzieli latem jak zawsze, a skoro dodatek wyjdzie w pudełku to będzie zapychaczem na kolejny rok. Analogicznie podejrzewam, że jeśli dodatek wyjdzie w marcu to latem zapowiedzą kolejną część która tradycyjnie wyjdzie wiosną, ale 2013.
-
To jest samodzielny dodatek jak Napoleon, więc raczej tak.
-
Moim zdaniem chodzi o DLC w stylu Wojennych Ścieżek.
-
Amrod:
Jak Napoleon to nie. Napoleon był całkowicie osobną grą, z nowymi funkcjami, zmienionym interfejsem. Miał swoje logo bez Empire, co robi z niego osobną grą jak Shogun czy Rome.
Ensis:
Zobacz, ze na okładce masz napisane: DVD. To jest pudełko od gry, a sami napisali, że samodzielny dodatek. Nie będzie to już nic czym nas raczyli w 3 poprzednich częściach gier.
Z tym samodzielnym dodatkiem chodzi o to, ze można go uruchomić osobno jak np. Kingdoms, Barbarian Invasion, które były niezależną od podstawki grą z osobnym wejściem przez ikonę. Dodatki typu Warpath, Paninsular Campaign, Rise of the Samurai były integralną częścią podstawek, które działały po ich uruchomieniu. Dlatego, teraz CA zaznaczyli ze to samodzielny dodatek, który uruchamiać będziemy niezależnie jak w częściach przed Empire.
-
Dyskusja o pietruszce w sumie ;) Dodatki sprzed Empire wymagały podstawki.
-
Już czuję zew złotej edycji za 100 złotych z pięknym zestawem DLC w ramach kodów... mniam mniam.
PS. GATLING GATLING GATLING GATLING DAKADAKADAKADAKADAKADAKADAKADAKADAKADAKADAKA!!!!
-
Mi tam nie jest do śmiechu :/ Marzę o TW w realiach I/ II WŚ, gdzie będzie można podbić cały świat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Amrod
Dyskusja o pietruszce w sumie ;) Dodatki sprzed Empire wymagały podstawki.
Tu nie chodzi o to ze dodatek nie będzie wymagał podstawki do instalacji, lecz w takim sensie będzie samodzielny, że po instalacji będziemy go uruchamiać samodzielnie tj. osobną ikoną (np. Kingdoms, Barbarian Invasion, Mongol... itp.). CA podkreslili to ''samodzielny'' z tego powodu, że do Empire, Napoleona i Shoguna 2 wszystkie dodatki były w wersji DLC - ściągane z neta i uruchamiane bezpośrednio w podstawce (dodatkowa kampania w menu). Ten będzie dodatkiem tradycyjnym, od którego CA nas odzwyczaili. ;)
Pisałem do Craiga z CA PW aby się utwierdzić. Napisał, że to dodatek na wzór Kingdoms, a nie DLC Rise of the Samurai.
-
Jeszcze inaczej KLA.
Cytat:
Zamieszczone przez Jack Lusted
Whilst it is standalone, it is not like Napoleon. It will be integrated into the main front end, and be launched as a new campaign in much the same way as RotS.
Bug fixes and a couple of features will be applied to Shogun 2. People who own FotS will be able to play people who own Shogun 2 in mp.
It has been made standalone so people do not have to own both products to play it.
We will talk about price at a later date, but rest assured it is not a full priced product.
Ale to pewnie już tam czytałeś.
Chociaż dalej pisze już Craig tak:
Cytat:
I think it's fair to say with Fall of the Samurai we've been listening to those of you out there who are keen on big, classic-style expansions.
I w sumie wydaje mi się, że jedno drugiemu przeczy. Lepiej by było, jakby dla posiadaczy Shogun 2 dodatek można by było uruchamiać jak dodatek RoTS, tak jak opisał Lusted. Tym bardziej przemawia za tym fakt, że gracze multi podstawowego Shoguna będą mogli grać z tymi z dodatku FoTS.
-
Nieźle sami to pokręcili, jeden pisze tak a drugi siak. :)
Craig pisze to inaczej ni Lusted.
W każdym bądź razie, będzie można w to grać samodzielnie i nie będzie to kolejne DLC.
-
Resumując jeżeli będzie to samodzielny dodatek to za zwykłe DLC/dodatek zapłacimy jak za nową grę, która będzie klasy lepszego moda. Szczyt chamstwa ze strony CA, chyba ze cena będzie wynosić mniej niż 50zł, w co wątpię.
-
Pytanie jak bedzie to wyglądać.. bo szczerze to wolał bym to jako wielkie DLC za np. kilkadziesiąt euro jako część shoguna a nie "oddzielną" grę. Efekt będzie że cały shogun będzie troszku.. bez wartości, a kasa która poszła na DLC pójdzie w błoto. Chyba że gra będzie mieć wbudowane już w siebie Ikko Ikki czy klanowe jednostki z DLC2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez legoras
Pytanie jak bedzie to wyglądać.. bo szczerze to wolał bym to jako wielkie DLC za np. kilkadziesiąt euro jako część shoguna a nie "oddzielną" grę. Efekt będzie że cały shogun będzie troszku.. bez wartości, a kasa która poszła na DLC pójdzie w błoto. Chyba że gra będzie mieć wbudowane już w siebie Ikko Ikki czy klanowe jednostki z DLC2.
Przecież akcja FoTS dotyczy się w innych latach, więc jednostki S2 są niepotrzebne.
-
W innych latach, ale samuraje się nie zmieniali :) Dlatego byli przeżytkiem tamtej epoki.
-
Nie ma co przedwcześni narzekać. :) Dla mnie to zwykły, tradycyjny dodatek jakie mieliśmy przed Empire. :) Gdy wyszedł Barbarian Invasion mieliśmy wiele lepszych modów np. RTR, EB, NTW2. Zmiany wnosi ciekawe, większe niż tamte DLC które wnosiło zmiany nie tykajac silnika np. nowy klan, agent, wcześniejsze czasy, nowe jednostki itp. Tutaj mamy do czynienia z dodatkiem z prawdziwego zdarzenia (tak sądzę, mamy jeszcze mało informacji i mogę zdanie z czasem zmienić gdy zaprezentują więcej). Zmiany wydają się ciekawe np. tory kolejowe (mam nadzieję że chodzi o coś innego niż sam pociąg jeżdżący na mapie kampanii), a przede wszystkim obleganie portów. Jeśli nie zepsują tej opcji to może być mała rewolucja - dostaniemy 4. rodzaj bitew (po lądowych, morskich i lądowych oblężeniach). Może w końcu będą możliwe bitwy pomiędzy jednostkami lądowymi a morskimi np. statek strzela w dragonów jadących konno przy porcie. Póki co jestem dobrej myśli w przeciwieństwie do poprzednich ''dodatków'' typu Warpath lub Peninsular.
-
Ensis, Póki co piszą, że nie będzie kosztować tyle co nowa gra. Ale co to dla nich znaczy? Nie wiem :) MOże, że zamiast 49.99 dolarów będzie to 39.99 dolarów. U nas pewnie i tak 99zł
-
Ciekawe dane: http://www.totalwar.com/shogun2/fall-of-the-samurai
Na przykład:
Cytat:
39 new land units
Including modern ranged units - such as the Gatling gun and Armstrong gun - controllable in a new first-person mode.
New units can also be recruited from foreign powers, including the British Royal Marines, US Marine Corps and French Marines.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Przecież akcja FoTS dotyczy się w innych latach, więc jednostki S2 są niepotrzebne.
A właśnie chyba będą. Napisali, że gracze z S2 będą mogli grać z tmyi z FoTSa. Chociaż wydaje mi się to... trudne do zbalansowania.
-
Nareszcie różnorodność kulturowa frakcji! Spójrzcie na screen:
http://img805.imageshack.us/img805/5328/fotsusa.jpg
-
Gdyby jeszcze nie był to fake.. :)
- wygląd generałów z ROTS
- wygląd agentów z ROTS
- kolory klanów z ROTS
- WYGLĄD GEOLOGICZNY MAPY z ROTS
- wygląd miast z ROTS
- flaga USA ZBYT DOKŁADNA/szczegółowa.
- co na mapie robi armia USA która nie jest grywalna/w grze? od usa mozna tylko "importować" jednostki
- nigdzie oficjalnie tej fotki nie ma :)
Jedynie co przemawia na + to ta ciufcia :D
-
Nigdzie poza TWC takiego screena jeszcze nie widziałem. Może to być fake, ale nie musi. :)
Nie jest nigdzie powiedziane że USA nie będzie grywalna (może się mylę). Jeśli to import jednostek może flagę będą mieli swoją, bo to były jednostki dalej służące rządowi USA a nie Japonii. :)
Obecność postaci z RotS łatwo wytłumaczyć. Jeszcze przed wyjściem Napoleona na screenach które zamieszczano nawet kilka meisięcy przed premierą często zdarzały się elementy i jednostki z Empire. Screeny po prostu mogą pochodzić ze wstępnej bety.
-
Tak w ogóle, to chyba możemy zapomnieć Korei :(
Chyba że do "zwykłego" shoguna nadal coś będzie wychodzić.
-
Ludzie powinni się cieszyć, że to nie będzie kolejny zwykły DLC, tylko dodatek z krwi i kości. No przynajmniej powinni się cieszyć z tego iż ja będę mógł kupić złotą edycję w cenie powiedzmy 129 zł, ze wszystkimi dlcami... i to już niedługo. :mrgreen:
PS. To nie US army. Prawdopodobnie ten to klan korzysta właśnie z pomocy USA (są Anglicy, Francuzi i amerykanie, są też trzy klany cesarskie więc każdy ma swego patrona).
-
-
Witam. Co do nowego dodatku to muszę przyznać że jestem pozytywnie zaskoczony, myślałem że większych DLC już nie będzie (może jakieś pache) a tu proszę.
Słuchajcie czytam wszystko na bieżąco co piszecie i czasem zastanawiam się czy kiedykolwiek i ktokolwiek jest w stanie co niektórych zadowolić?? każdy dodatek do jakiejkolwiek gry jest miłym zaskoczeniem i zrozumiałe że płacić trzeba bo dokładnie tak samo byście postępowali wy będąc na miejscu SEGI a więc przestańcie pisać że DLC nic ciekawego nie wniosły albo że trzeba wybulić kasę....tak to już jest.
Wracając do tematu to bardzo mnie cieszy kolejny dodatek choć wiem że będzie to szczególny dodatek bo tak naprawdę pokazujący upadek samurajów (Film Ostatni Samuraj) i wiem że będę dzielnie bronić honoru samurajów przed najeźdźcami i ich nowościami.
Wolałbym jednak aby dodatek ten był tak samo w pisany w podstawkę jak ROTS gdzie wchodzi się w podstawkę i ma się do wyboru albo rots albo normalnego shoguna, po co komu kolejna ikonka i kolejny problem.
A więc czekam do marca na dodatek a kasę już odkładam i proponuje zrobić to samo tym którzy będą znowu narzekać że muszą wydać pieniądze na grę - tak jak by dla nich gry powinny być rozdawane za free...... CZOŁEM
-
Cytat:
zrozumiałe że płacić trzeba bo dokładnie tak samo byście postępowali wy będąc na miejscu SEGI
Ja na miejscu segi po prostu sprzedałbym całą grę zamiast ją rozdrabniać, sprzedawać po kawałku i ciągnąć z tego kasę. Jeszcze rozumiem Fotsa bo to rzeczywiście wygląda na coś na wzór Kingdoms, ale poprzednie :? W każdym razie zobaczymy, zanosi się ciekawie.
-
Podkreślę ze ja marudzę tylko na sposób wydania, który tylko zwiększy sztucznie cenę produktu.