Cytat:
Więc ja bym skasował Litwę, która w 1080 roku ledwo co "zeszła z drzewa". Do XIII wieku nie można mówić o państwie litewskim.
Wiem o tym. Podobnie Dania nie posiadała Revelu. Ale mod ma być z założenia zbalansowany i ciekawy, a nie ściśle historyczny. Przynajmniej podoba się graczom KO. Na obronę dodam, że ma najpoprawniejszą mapę, jeśli chodzi o miasta i ich rozlokowanie.
Cytat:
W miejsce Litwy wprowadziłbym więcej państw ruskich: księstwo halicko-włodzimierskie i może jeszcze połockie lub smoleńskie.
Tyle, że nie ma kto zrobić nowych nacji. Dyskusja ma dotyczyć jedynie dodawanie lub likwidowania prowincji, rzek, przejść, etc.
Cytat:
Z prowincji Kijowskiej "wyciąłbym" Podole z Kamieńcem Podolskim, jako stolicą.
Boję się zbytniego zagęszczenia zachodniej Rusi.
Cytat:
Nad samym Morzem Czarnym, pomiędzy Dniestrem i Donem zrobiłbym jeszcze jedną prowincję, ale nie wiem jak ją nazwać, ani co powinno być jej stolicą. Chodzi mi o tereny Połowców.
A nie lepiej Sharukan dalej na wschód? Niestety odległości są tam jakieś dziwne i przez to jest mało miejsca między Kurskiem a Azowem.
Cytat:
No i Magdeburg bym zamienił na Brennę, co świadczy, że zrobiłbym z niej prowincję buntowników - zresztą bardzo silną.
A dlaczego nie Magdeburg? W końcu stolica arcybiskupstwa.
Cytat:
Zlikwidowałbym też wszelkie możliwości przejścia przez cieśniny bez floty.
A ja na złość dodałem przejście przez Cieśninę Kerczeńską.
Do mapy na pewno dodam w najnowszej wersji Salzburg, aby wzmocnić Cesarstwo Niemieckie i połączyć odizolowaną Austrię z Rzeszą. Zobaczę również co z tym Sharukanem. Planuję jeszcze dodać w końcu jakiś bród na Dźwinie, aby Połock miał kontakt z Mińskiem.