-
Problemy z 6.3 i 6.4
Witam. Mam problem z modem SS 6.4 pod Kingdoms. Otóż jak tylko wejdę w menu kampanii, wybiorę nację i klikam start wyrzuca mnie z powrotem do głównego menu. To samo tyczy się zresztą pojedynczych bitew. W żaden sposób nie mogę zacząć gry. Działam na systemie Windows 7. Oprócz SS w wersji 6.4 mam zainstalowaną wersję 6.1 i ta działa bez zarzutu. Czy mam tą starszą odinstalować? Na stronie z której pobierałem wersję 6.4 było info że nie trzeba odinstalować poprzedniej wersji.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
-
Re: Problem z działaniem modu SS 6.4
Spróbuj przeinstalować i wgrać wszystko, łącznie z bugfixami (o ile jakieś wyszły). Potem można myśleć o wywalaniu wersji 6.1.
-
-
Hestairomonie viewtopic.php?f=398&t=178 w tym temacie odpowiedziałem Arrimowi na stronie 42 w dniu 20 maja 2012 - prawdopodobnie nie wybrałeś języka oraz rodzaju kampanii po instalacji, musisz to zrobić. Znajdź wskazany post i powinieneś sobie poradzić. Ponowna instalacja SS niekonieczna, ja miałem i 6.1 i i 6.4 i ok było, maja inne nazwy katalogów.
-
Zrobię tak jak mówisz. Dzięki i pozdro
-
Problem Ze Stainless Steel
Jak w temacie,pobrałem oraz zainstalowałem SS wersja 6.3 ale kiedy próbuje włączyć czy to Medievala czy SS to wyskakuje mi błąd że mam za wysokie ustawienia graficzne mimo że kilka godzin wcześniej grałem w Medievala. I Tutaj pojawia się pytanie,czy da się to jakoś naprawić? (ewentualnie zmienić ustawienia bez włączania gry). Oraz czy Stainless Steel mógł wpłynąć na ustawienia?
-
Re: Problem Ze Stainless Steel
Spróbuj to ustawić w Kingdoms, jak nie da rady odpalić wejdź do tatalogu Medka i w pliku medieval2.preference pozmieniaj - pogrubiłem to co najwazniejsze do zmiany. Zrób kopie tego pliku nim zaczniesz zmiany.
[game]
advanced_stats_always = 0
advisor_verbosity = 0
ai_factions = skip
allusers = 1
auto_save = 1
blind_advisor = 1
campaign_map_game_speed = 99
campaign_map_speed_up = 1
campaign_num_time_play = 1570
chat_msg_duration = 10000
disable_arrow_markers = 0
disable_events = 0
english = 0
event_cutscenes = 0
fatigue = 1
first_time_play = 0
gamespy_save_passwrd = 1
label_characters = 0
label_settlements = 1
micromanage_all_settlements = 1
morale = 1
mute_advisor = 1
no_campaign_battle_time_limit = 0
pref_factions_played = 847904767
tutorial_battle_played = 0
tutorial_path = norman_prologue/battle_of_hastings
unit_size = huge na normal albo low
unlimited_men_on_battlefield = 1
use_quickchat = 0
[video]
anisotropic_level = 2
anti_alias_mode = off
antialiasing = 0
assassination_movies = 0
autodetect = 0
battle_resolution = 1920 1080 na niższą dostosowaną do Twego monitora
bloom = 0
building_detail = low
campaign_resolution = 1920 1080 na niższą dostosowaną do Twego monitora
depth_shadows = 2
depth_shadows_resolution = 1
effect_quality = low
event_movies = 1
gamma = 128
grass_distance = 20
ground_buffers_per_node = 4
ground_cover_buffers_per_node = 4
infiltration_movies = 0
model_buffers_per_node = 4
no_background_fmv = 1
reflection = 0
sabotage_movies = 1
shader = 2 na 1 albo na 0
show_banners = 0
show_package_litter = 0
skip_mip_levels = 0
splashes = 1
sprite_buffers_per_node = 4
stencil_shadows = 1
subtitles = 1
terrain_quality = custom
texture_filtering = 2
unit_detail = high na low albo na normal
vegetation = 1
vegetation_quality = low
vsync = 0
water_buffers_per_node = 4
widescreen = 1
-
Re: Problem Ze Stainless Steel
Nie wiem czemu ale wszystko samo wróciło do normy, dzisiaj sprawdzałem czy może jednak działa a tu niespodzianka i Kingdoms i Medieval i Stainless Steel działają poprawnie wszytko da się włączyć kampanie działają jak należy bitwy też. Więc dzięki za pomoc jeśli znowu wystąpi ten problem kiedy będe pobierał wersje 6.4 i spolszczenie wiem z czego korzystać ;)
-
Niedziałająca kampania
Witam Państwa,
mam SS 6.4 z zainstalowanym fixem i spolszczeniem, ale nie chce mi działać kampania. Gdy wybieram państwa i opcję rozpocznij kampanię, powraca mnie do okna wyboru własnej bitwy, kampanii itd. Wie ktoś może, jak to naprawić?
-
Re: Niedziałająca kampania
Jaki masz system? Jaka jest ścieżka gry i moda? Bez takich informacji zazwyczaj nie można pomóc :)
-
Windows 7, a ścieżka nie mam pojęcia co to jest i gdzie to sprawdzić :)
-
Wyłączałeś UAC? Może pomóc, w necie łatwo znajdziesz jak to zrobić, jeśli nie wiesz. A ścieżka, znaczy gdzie zainstalowana jest gra dokładnie, wraz z modem ;) Wrzuciłeś SS do mods czy do głównego folderu Medievala?
-
Cóż to znowu UAC? Co do ścieżki, to mod jest zainstalowany w folderze mods. Może to istotne, ale po wgraniu patcha 6.4 nazwa folderu pozostała 6.3
Dodatkowo teraz gra nawet nie wchodzi do menu :D Czas jątrzy rany
-
UAC? Po prostu trzeba to wyłączyć :D Czasem ludziom to pomagało. Masz może grę na partycji systemowej, lub co gorsza w program files? Jeśli tak to radziłbym zainstalować gdzie indziej :)
Mod zainstalowany poprawnie, i w przypadku W7 z wyłączonym UAC, i znajdujący się poza partycją systemową nie ma prawa strzelać fochów żadnych ;)
-
Mam to samo, miałem :D
Wszystko tak jak pisze Lew, nie wiem co to jest ten uac xD :mrgreen: ale mam dwie ikony do uruchomienia moda, i ta druga która wybiera okres itp. jest w folderze z modem :)
-
Mam ten sam problem i podejrzewam co może być jego przyczyną. Jakiś czas temu miałem Third Age + Divide & Conquer. Usunąłem Third Age ale pozostały pliki D&C, usunąłem je ręcznie bo nie miałem żadnego deinstalatora na dysku. Gdy powróciłem duża część modów wywala mnie do menu jak w opisanym problemie. Podejrzewam D&C dlatego, że gdy poprzednio odinstalowywałem czy ręcznie wyrzucałem mody nic się takiego nie działo i prawdopodobnie D&C podrzuca gdzieś jakiś plik. Pytanie jaki i gdzie? Na pewno nie w głównym folderze bo go czyściłem, rejestry to samo. Więc jakieś pomysły?
-
Zainstaluj moda ponownie, SS znaczy. jaki masz system Windows? Gdzie gra, na dysku z systemem czy nie?
-
Mod jak i gra reinstalowane, a rejestry wyczyszczone. Windows 8, gra na dysku z Windowsem. Zauważyłem, że na 6.3 wszystko jest ok i psuje się dopiero po instalacji 6.4 co nie zmienia faktu, że inne mody mają ten sam problem.
-
Problemem może być zainstalowanie gry na dysku z Windowsem i to jeszcze pewnie w Program Files?
To najgorsza lokalizacja dla Wni7 i 8.
Wyłącz UAC w Win 8 i reinstaluj SS 6.4. Jeśli wyłaczone UAC nie pomoże. Radzę przeinstalować Medka i mody na inną partycję jak system albo wręcz na inny dysk.
-
Błąd - okienko frakcji
Witam wszystkich, pierwszy pościk, niestety z problemem.
Gdy klikam na okienko frakcji ( ten obrazek z herbem), to wyskakuje mi błąd o następującej treści:
"Medieval 2:Total war has encountered an unspecifed error and will now exit" Po kliknięciu "ok" gra się wyłącza i wychodzi do pulpitu.
Spotkał się ktoś już z czymś takim?
http://zapodaj.net/902db64ace7d8.png.html <- link do ss
-
Re: Błąd - okienko frakcji
Witaj.
Co to za wersja SS ? Generalnie Ci działa tak?
Czasem się zdarzają takie komunikaty. Wczytaj poprzedni save rusz agenta, zapisz i próbuj grać dalej.
-
Gram w SS od dość dawna ponad 200 tur za mną, nigdy nie miałam problemu z takim błędem, ba! w ogólnie nigdy mi gra nie wykrzaczyła...
Może źle zainstalowałeś?
zrób tak jak pisze Araven, jeżeli nie pomoże przeinstaluj moda...
Edit: możliwe że to wina spolszczenia?
Ja osobiście gram na Angielskiej wersji
-
Cytat:
Zamieszczone przez Marudna Angie
Gram w SS od dość dawna ponad 200 tur za mną, nigdy nie miałam problemu z takim błędem, ba! w ogólnie nigdy mi gra nie wykrzaczyła...
Może źle zainstalowałeś?
zrób tak jak pisze Araven, jeżeli nie pomoże przeinstaluj moda...
Edit: możliwe że to wina spolszczenia?
Ja osobiście gram na Angielskiej wersji
Niech żyją dziewczyny grające, szczególnie w Total Wary i lubiące historię !! :D :mrgreen: ;)
-
Może to być wina spolszczenia. Ja jak miałem spolszczenie to mnie wywalało chyba z takim samym lub podobnym błędem jak się do Rzymu zbliżyłem.
-
Królestwo Jerozolimy błąd
Witam grając Królestwem Jerozolimy dostaje misje by pogadać z papiestwem i do tego dostałem obok Rzymu dyplomatę by móc to zrobić.problem polega na tym że gdy go klikam gra wywala do pulpit.Mam wesje 6.4 spolszczenie oraz ten teutonic patch.
-
Re: Królestwo Jerozolimy błąd
Problem jest albo w modzie, albo spolszczeniu. Po prostu, nie wykonuj tej misji. Podaj ew. log błędu. Z katalogu logs w katalogu głównym moda. jak tam nie ma katalogu logs to go stwórz.
-
14:57:44.983 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
14:57:44.983 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
14:57:44.983 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
14:57:44.983 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
14:57:44.983 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
14:57:44.983 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
14:58:47.542 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit.
Ech chyba trzeba to od nowa instalować co ?
-
Nie wygląda strasznie, w modach ctd się zdarzają.
Usuń map.rwm z katalogu base moda i próbuj grać dalej. W razie problemów przywróć na moment angielski text i zobacz czy pójdzie save na angielskim text.
-
Patrzyłem i myślę że to wina tego dyplomaty bo gdy go kliknę gra się wywala ,chyba po prostu nie będę go tykał i będzie ok.
I dzięki za zainteresowanie się Araven. :) temat jak dla mnie można zamknąć.
-
Problem ze stailness steel 6.4
Witam, kilka dni temu zainstalowałem modyfikację stailness steel 6.3 wszystko działało jak należy. Gdy zainstalowałem patch 6.4 gra po włączeniu i wyświetleniu ekranu ładowania z krzyżowcem wywala do pulpitu! Próbowałem reinstalacji i nie wiem już co robić? :sos:
-
Zacząłbym od zapoznania się ze strukturą forum, nim stworzyłbym temat. I bez żadnego wykolejającego temat przepraszania.
-
Na pewno masz kompletną instalkę?
Usuń map. rwm z katalogu base i spróbuj odpalić.
-
Stainless Steel 6.4 Problemy z crashowaniem
Witam.
Wczoraj zainstalowałem SS 6.4 wybrałem wcześniejszą kampanie i zainstalowałem polszczenie po tym jak zacząłem grę francją. Mam 24 ture co prawda 4 razy mnie wywaliło ale po ponownym wykonaniu tej samej czynności gra ruszyła najpierw to były crashe w turach potem ctd gdy dyplomate wysadziłem z łodzi w pobliżu Rzymu. Teraz crashuje mnie gdy następuje ruch turcji i za cholerę nie chcę ruszyć dalej. Jest jakiś fix do tego moda bo jak ma mnie crashować co 6 tur to niezbyt daleko zajdę...
-
Fixów szukaj na TWC na stronie nr 1 jest Teutonic fix.
Część błędów może wynikać ze spolszczenia, ale pewności nie mam.
SS 6.4 ma dużo bugów i mocno wywala.
Spróbuj Broken Crescent 2.3.2.2 z patchem i fixami, wszystko masz w temacie o Broken.
Albo BellumCrucis 6.3
-
SS 6.4 wywala, glownie przy interakcji z miastem Jerozolima
Witam,
grałem Polską, ale w 45 turze zaczęło mnie wywalać przy ruchu Jerozolimy. Żadne wczytywanie wcześniejszych zapisów nie działało, ciągle to samo, 45 tura, ruch Jerozolimy, błąd. Nic to, zacząłem od nowa, tym razem Egiptem- i tutaj podobna sytuacja, tylko przy zajmowaniu Jerozolimy- przeprowadzam oblężenie, wygrywam, a w momencie gdy mój generałek ma wjechać do miasta, bęc unspecifited error... nie mam pojęcia co z tym zrobić, a już się zdążyłem wciągnąć w tego moda ;) ma ktoś może jakieś pomysły/sztuczki?
-
Cóż mod niestety wywala. Nie zrobiono porządnych poprawek. Częste savy, by mieć do czego wrócić, ale za wiele to nie da.
Poszukaj na TWC jakichś submodów, albo zmień moda na stabilny.
-
Problem z save'ami
Nie wiem czy to ma jakiś związek z modem czy nie.Nie mam o tych sprawach zielonego pojęcia,więc jeżeli nie ma to proszę o przeniesienie do innej kategorii(nie chcę zaśmiecać forum).Nie wiem czy temat nie był już poruszany,więc jeżeli ktoś mógłby mi podać wątek to poproszę.Dzisiaj chcąc sobie odpalić swojego save'a kampanii mongołów(wykończyłem cały Egipt,Turcję,Ruś Kijowską i kończyłem z Republiką Nowogrodzką,nie chciałbym tego stracić)stała się dość dziwna rzecz,która mnie nie ukrywam zirytowała.Wywalało mnie cały czas do menu głównego.Próbowałem odpalić drugiego save'a z tej samej kampanii,ale teraz to mnie wywaliło do pulpitu i coś,że wystąpił błąd.Jeszcze jednego miałem save'a,ale nie z mongołów i wszystko się pięknie wczytało.Nie wiem...może mongołowie jako frakcja są zbugowani?Sprawdzałem też w folderze z save'ami i wszystkie tam się znajdują.Dodam,że medieval'a ii jak i kingdoms mam oryginalne,ale ze steam'a.SS też przez niego odpalam,ale to chyba względu na to nie ma.Proszę o pomoc.
-
Jaka wersja SS ? Bo jest chyba z 8 wersji.
Uzywasz jakichś submodów, spolszczenia?
Generalnie, błędy mogą być i w czystej grze, bez modów. W modach błędy są częstsze. Należy trzymać porządek na kompie, robić częste savy pod różnymi nazwami.
Ale to nie załatwia wszystkich problemów, zdarzają się błędy krytyczne, jakie uniemożliwiają dalszą grę na danym savie. Stabilność moda, zależy mocno od wersji, są wersję SS bardzo stabilne, ale np. 6.4 wywala dość często.
Próbuj wczytywać wcześniejsze zapisy. Czasem pomaga usuniecie pliku map.rwm z katalogu base. Lub włączenie na moment toggle_fow. Nikiedy wystarczy np. ruszyć jakiegoś agenta, zapisać ponownie i kolejnym razem save się wczyta.
-
Wersję akurat mam 6.4...Submodów,spolszczenia;brak.Posiadam tylko dwa zapisy z danej kampanii.Wczytuję jeden;ładuje się w zaskakująco szybkim tempie i wywala do menu głównego.Wczytuję drugi;wywala do pulpitu i wyświetla się się komunikat,że wystąpił nieznany błąd i trzeba kliknąć ok,gra się wyłącza.Co do tego pliku,prawdopodobnie jestem siekiera,ale nawet tego katalogu nie mogę znaleźć....Przeszukałem wszystkie katalogi w Medievalu podstawie i jeszcze modzie.Jeżeli mógłbym to chciałbym znać dokładniejszą lokalizację.No i może znowu nie zabłysnę,ale gdzie ja mam to toggle_fow wpisać,bądź ruszyć jednostką?Na jakim savie?Przypomniałem sobie o jednej istotnej rzeczy.Kiedy ostatnim razem grałem,zapisałem grę.Zapis się dokonał podczas przeskakiwania tury.Niby wszystko ok,ale po prostu już nie miałem siły siedzieć przy tym badziewiu i zrobiłem jedną z gorszych rzeczy,czyli wyłączyłem go z gniazdka zamiast normalnie wyłączyć.Nie wiem czy to też mogło mieć wpływ,bo zapisałem wszystko normalnie i save'a raczej mi nie mogło uszkodzić.Szczególnie,że inne kampanie działają.
-
Katalog moda, potem data/world/maps/base i tam jest plik map.rwm
Wciskasz tyldę ` i pojawi się konsola kodów tam wpisujesz komendę toggle_fow i powinna się odsłonić mapa.
Poczytaj o konsoli kodów w Grodzie albo Podzamczu jest taki temat.
Savy mogły się uszkodzić, jak się nie chcą wczytać. Ale popróbuj jeszcze.
A najlepiej to zmień moda.