-
Ogniem i Mieczem II: Nihil Novi
[youtube:37j36nre]http://www.youtube.com/watch?v=T7Nze2dzjYQ[/youtube:37j36nre]
"Nihil novi sine communi consensu" - nic nowego bez zgody ogółu, potocznie tłumaczone i najbardziej rozpowszechnione w formie "nic o nas bez nas".
Nihil novi jest submodem do Ogniem i Mieczem II biorącym za cel możliwie jak najlepsze oddanie realiów epoki, przy jednoczesnym zachowaniu grywalności. Podstawowy OiM II ma wielki potencjał, a sam projekt jest bądź co bądź nadal w fazie tworzenia, jednak już teraz ma kilka cech, które nie podobają się graczom lub mogą być lepiej wykorzystane.
Główne cele:
1. Usunięcie podziału Korony i Litwy. Autorzy OiM argumentowali ten podział tym, że takie połączone RON byłoby zbyt silne, jednak jest wyjście z tej sytuacji.
2. Jednym z bardziej ciekawych pomysłów jest system kariery, który chociaż trochę powinien odwzorować warunki panujące w RON. Najważniejsza funkcją będzie urząd hetmana, który jako jedyny poza królem i księciem będzie posiadał bonusy pozwalające na skuteczną walkę z wrogiem poza granicami państwa. Oczywiście liczba hetmanów będzie ograniczona. Będzie możliwość odbierania hetmanom tytułu i przekazywania go komuś innemu. Jeżeli gracz tego nie zrobi, to po śmierci urzędującego hetmana tytuł zostanie przyznany postaci spełniającej odpowiednie wymogi jak np: wysoki współczynnik dowodzenia. Jedynym sposobem na zwiększenie liczby hetmanów jest nowinka z poniższego punktu.
3. Unia hadziacka - RON otrzyma oskryptowany quest, polegający na utworzeniu Rzeczypospolitej Trojga Narodów, co umożliwi powołanie kolejnych hetmanów. Co kilka lat będzie prośba od kozaków o powiększenie rejestru, w przypadku zgody wzrosną pobierane od gracza co turę pieniądze, otrzyma się kilka jednostek kozackich, w przypadku odmowy pojawi się armia buntowników. Warunkiem do utworzenia Unii będzie posiadanie króla o wysokim autorytecie, zaakceptowanie powiększenia rejestru przynajmniej 3 razy, posiadanie odpowiednich miast i wybudowanie w nich specjalnego budynku RON, o którym za chwilę. Spełnienie tych warunków poza wspomnianym nowym hetmanem usunie także pobierane od gracza pieniądze za rejestr.
4. Posiadłość szlachecka - budynek specjalny, który odwzoruje problemy finansowe związane ze szlachtą. Aby rekrutować jazdę i piechotę nieszlachecką będą potrzebne najzwyklejsze baraki i stajnie, ale żeby móc robić jednostki szlachty w tym husarię będzie potrzebna budowla "posiadłość szlachecka" (nazwa taka póki co), która zezwoli (wraz z odpowiednim poziomem stajni) na rekrutację tychże jednostek za cenę ogromnych kar do podatków. A jako budynek kulturowo przypisany tylko do RON będzie od razu kasowany przez grę gdy inna nacja zajmie taką prowincję. Sama budowla będzie się tworzyć bardzo długo i na ziemiach RON będzie od początku, dzięki czemu po robieniu podbojów będzie możliwa rekrutacja szlacheckich jednostek, jednak bo sporej ilości tur, a nie jak teraz od razu. Da to graczowi możliwość robienia terenów niezależnych, przynoszących spore dochody, jednak całkowicie pozbawionych możliwości robienia porządnych jednostek szlacheckich. Ot taki Gdańsk jako przykład takiego miasta. Długość tworzenia się 1 poziomu posiadłości szlacheckiej oraz jej kolejnych poziomów (folwark szlachecki jako ostatni) mocno utrudni tworzenie np: Husarii w Moskwie, jednak mimo wszystko graczowi będzie dana taka możliwość jeżeli starczy mu cierpliwości.
5. Poprawa balansu jednostek - statystyki i ceny jednostek zostaną kompletnie przerobione. Husaria będzie w stanie z małymi stratami niszczyć pikinierów oraz gnieść wszystko inne, jednak ogromny koszt budowy oraz wymogi do jej tworzenia utrudnią jej rekrutację. Wojska kozackie dostaną bardziej adekwatne statystyki, bo obecnie kozackie ciury obozowe mają atak wyższy od husarii (17 to tylko atak kopia, atak szablą u husarii to już 12, a ciur obozowych 13).
6. Nowa muzyka.
Dalsze plany to m. in. dodanie questów i rozwoju karier dla innych nacji.
Zapraszamy do dzielenia się swoimi pomysłami i pomocą poprzez dołączenie się do ekipy :D
Skład:
K A M 2150 - muzyka, statystyki jednostek, ekonomia.
Ensis - grafika 2D, spolszczenie
TomekPL - mapa, AI.
Chmura - konsultacja historyczna, mechanika gry.
Pafnucy - Bitwy historyczne
-
Re: Ogniem i Mieczem II: Nihil Novi
Pomysł świetny, jednak ja dokonałbym następujących zmian a mianowicie ni w ząb nie podoba mi się rok rozpoczęcia moda. Chętnie cofnąłbym początek gry na drugą połowę XVI w. Taki czas rozpoczęcia moda skutkowałby, mimo wszystko tym, że byłyby dwa oddzielne państwa Korona i Wlk. Ks. Lit. Grając Polską w odpowiednim czasie pojawiłby się event o unii realnej z Litwą (tylko od gracza by zależało czy chce utworzyć jedno państwo czy chce wybrać inny sposób prowadzenia gry). Oprócz urzędu hetmana widziałbym też urzędy takie jak kanclerz czy marszałek. Co do pozostałych sugestii K A M 2150 popieram w całej rozciągłości.
-
Hm, a może ustawić wszystkim miastom automatyczne podatki: "niskie" tak jak w zamkach w podstawce zawsze są "normalne" i zrobić jakieś skrypty umożliwiające zwiększanie podatków jedynie na jakiś czas na pobór do armii tak jak to bywało w RONie gdy sejm ustanawiał podatki np. na wojnę z Turcją. Można też dać możliwość nadawania miastom praw miasta królewskiego, może zmniejszałoby to dochody ale zwiększało wzrost populacji, umożliwiało tańsze budowanie czy coś w tym stylu.
-
Skrypty są be i mało kto się na nich zna, plus lubią powodować crashe. Wolę się trzymać raczej eventów, budynków. Zresztą nie widziałem, żeby ktoś napisał skrypt na automatyczne ustawianie podatków na niskie, jak już to każde miasto musiałoby być zamkiem, ale to jest kiepskie rozwiązanie, zresztą pozostaje kwestia grania innymi państwami. Wolę mój pomysł z budynkiem specjalnym dla PL, nie powoduje to błędów, nie spowalnia gry, nie koliduje z graniem innymi nacjami i łatwo to do gry zaimpletować. Dzięki temu też np: w Gdańsku, który będzie generował znaczne dochody (tutaj doda się unikatowy dla tego miasta budynek dający bonus do handlu) będzie mógł tylko wystawiać wojsko zachodnie typu rajtaria, pikinierzy. Tak samo podbite miasta np: w Inflantach będzie można pozostawić bez budynków szlacheckich i traktować je jako niezależne miasto, które będzie generować dochód, ale nie będzie dysponowało najlepszymi jednostkami.
Co do rekrutacji to będzie ona rozwiązana w ten sposób iż skoro mozna dać jednostkom oddzielne koszta dla mapy kampanii i dla bitwy gracza, to jednostki RON, czy nawet ogół jednostek będzie miał wysokie koszta, a właśnie hetmani dysponujący prawem poboru będą mieli bonusy do tańszej rekrutacji/utrzymania wojsk.
-
A da sie coś zrobić z gęstością miast na mapie kampani? Nie wiem usunąć część z nich? Bo rozgrywanie praktycznie samych oblężeń nie sprawia mi przyjemności :|
-
Zobaczymy w trakcie, ja bym najchętniej tak z 1/3 nawet usunął.
-
Nigdy się nie zgodzę na kasacje miast i zamków(takie zabiegi zniszczą regionalność modyfikacji), jak dla mnie jedyną opcją jest powiększenie mapy.
-
Czy nie myśleliście i o tym aby nieco zagmatwać sytuację wewnętrzną RON przez zwiększenie roli wielkich rodów magnackich jako krzewicieli niepokoju. Mogli by oni od czasu do czasu wzniecić jakiś rokosz czy coś, bądź nawet spróbować stworzyć udzielne państwo. Czy moglibyście też napisać coś więcej o systemie kariery, zwłaszcza jakie godności będzie obejmować bo pomysł jest świetny. Nadanie jakiegoś znaczniejszego urzędu niesfornemu magnatowi to świetny sposób na zjednanie go sobie, oczywiście nie może ich być za dużo(urzędów) żeby zawsze chociaż jeden(magnat) był mniej lub bardziej niezadowolony.
-
Nie znam się za bardzo na skryptach, ale coś mi się wydaję że twoje propozycje są niemożliwe do zrealizowania.
-
Jest na to sposób bez skryptów (których nie lubię) ;P
Widziałem w innych modach, że można przyporządkować generałów do poszczególnych rodzin. Będzie to dawało pewne bonusy i minusy. Jeżeli np takiemu Radziwiłłowi rozkażesz wymarsz z wojskiem bez nadania mu tytuły hetmana to jak tylko wyjdzie z miasta zapewne się zbuntuje razem se swoimi oddziałami. W ogóle będzie można dać magnatom bardzo duże minusy do lojalności, które będzie można tylko niwelować dając im urzędy. Jak ktoś będzie za daleko to taki urząd, który będzie traktowany jako przedmiot przez grę będzie można przenosić bez problemu na inną postać. Wiadomo, nawet z niską lojalnością, ale pozostając w miastach to do buntu nie dojdzie, ale to zawsze zalążek zmagań z magnaterią przy jednoczesnym nie bawieniu się w skrypty :D
-
Przede wszystkim to trzeba byłoby pozbyć się o połowę lasów, jest ich stanowczo za dużo.
-
Tak, mi też wydaję się że jest za dużo lasów, dodatkowo powiększyłbym mapę czy coś takiego bo jakoś nie mam żadnego fun'u z gry jeśli prawie każda bitwa to oblężenie, Wasz pomysł ze stajnią szlachecką jest naprawdę świetny, tak samo jak inne pomysły tylko pytanie czy to jest wykonalne ?
-
Tak, jest to wykonalne, jedyny problem może przynieść wprowadzenie Unii hadziackiej, bo to akurat trzeba będzie w miarę oskryptować na zasadzie reform wojskowych z EB. Pomysł ze stajnią jest już na podobnej zasadzie wprowadzony w MXL, gdzie np do budowy konnych kuszników potrzebne są koszary, stajnia i strzelnica. Do husarii najwyżej będzie potrzebny odpowiedni poziom posiadłości szlacheckiej, stajni i morze płatnerza w mieście :D
Odkryłem przyczynę bugu związanego ze "skaczącą" szarżą jazdy, opis problemu w głównym wątku OiM :)
-
Punkty 2. 3. i 5. jestem w 100% za.
Co do połączenia trwałego Korony i Litwy to mam jeszcze mieszane uczucia i tu faktycznie lepszym było by pozostawić taki wybór graczowi.
Jeśli chodzi o nowe budynki to pomysł świeży i ciekawy, ale aby móc wydać sprawiedliwy osąd musiałbym najpierw zagrać i na własnej skórze przekonać się co właściwie wnoszą do gry ;)
Nowa muzyka to kwestia gustu i to można jeszcze oddzielnym submodem dodać by kto chce brał, kto nie pozostał przy tym co jest ;)
No i rzecz najważniejsza, znam język rosyjski i mogę pomóc przy tłumaczeniu jeśli trzeba jeszcze w tym zakresie pomocy. Na weekend wyjeżdżam, ale od poniedziałku śmiało już mogę brać się do roboty, zatem usługi swe skromne waszmościom ofiarowywuję i jakowegoż glejtu odnośnie tej roboty na pw wyczekuje. :D
-
Obecna muzyka w paru miejscach to nawet nie utwory muzyczne, tylko fragmenty bezpośrednio wycięte z filmów, przez co słychać dialogi i akcję ze scen np: z Ogniem i Mieczem co dla mnie brzmi fatalnie ;P W Nihil Novi takie rzeczy zostaną zastąpione nowymi kawałkami, te stare dobre kawałki zostaną ;)
Korona i Litwa muszą być połączone, bo teraz Litwa i Korona prowadzą oddzielnie wojny, a samej Koronie pozostaje przeć na Zachód i Południe :P Oczywiście często bywało tak, że Litwa zawierała separatystyczny rozjem np: z Rosją, wbrew woli króla, jednak mimo wszystko powinno to być jednym państwem, a z rozwojem karier i posiadłościami szlacheckimi wręcz musi być RON zamiast podziału na Litwę i Koronę, bo inaczej obie frakcje nie byłby grywalne.
-
hm wiec tak:
1. Milo by było, gdybo mozna było rekrutować jako najemników np. Szwedzkie oddziały, tak jak to robilo Carstwo Rosyjskie, tzn chodzi mi głownie o szwedzkich muszkieterów (czy to jest możliwe w ogóle?)
2. Było by jeszcze milej, jakby pojawiły się kozaki z renesansu. Myślę, że ktoś kompetentny bez trudu przerzuci tą gołotę z Renesans TW.
3. Kwestie dyplomacji - po co rozwiązywać zbuntowane oddziały za cash, nie lepiej przekabacać je na swoją stronę? Innymi słowy - rokoszowe oddziały za kasiore rozwiązywały by sie, ale bezpańskie armie maruderów w całości lub prawie przchodziłyby na strone tego, kto zapłaci...
4. No te ataki komputera. Ca za frajda rozbijac armie po 300 ludzi...Wiem że mam zbocznie na punkcie ilości ludu wojennego na bitwie, ale naprawdę, 6-8 pełnych chorągiewek wyrażnie idacych do granicy...Zreszta czytałem tutaj na forum, że w jakims modzie mapa była aż przykryta wojskami.
5. Trzeba chyba poczekać na wersję 0.93 i tabory..jak tutaj kozakami grac...masakra :D A propos kozaków, może jakieś wyprawy na morze czarne? Tzn. misje tego typu, zdobądz i złup miasto te i te ( a potem je opuść).
6. Wojska magnackie, tzn. w razie np zagrożenia i wejscia na mape XYZ jednostek danej frakcji, Hetman mógłby je wezwać (i tu od cech H. zależało by, ile i czy w ogóe pojawiały by sie takie wojska).
7. Szkoda, że modzik nie jest pod Emipie...(bitwy morskie!!!).
To tyle namarudzilem, nie wiem czy choć jeden z punktów jest realnym do wykonania, bo sie na tym nie znam :D Ale sam pomysł sub-moda jest super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez CzłowiekRzodkiewka
4. No te ataki komputera. Ca za frajda rozbijac armie po 300 ludzi...Wiem że mam zbocznie na punkcie ilości ludu wojennego na bitwie, ale naprawdę, 6-8 pełnych chorągiewek wyrażnie idacych do granicy...Zreszta czytałem tutaj na forum, że w jakims modzie mapa była aż przykryta wojskami.
...
viewtopic.php?f=496&t=12507
-
Mam Twoje AI , ALE jednak dla mnie to jest troche za mało :)
Chciaż teraz np atakuje mnie pospolita rzecz z 3 stron 5 ma choragwiami, jednak wolałbym powiedzmy hm...bardziej koncentryczne ataki. Mam nadziję, że jakoś sie na moje marudzenie specjalnie nie złościsz :)
-
Cytat:
Mam Twoje AI , ALE jednak dla mnie to jest troche za mało :)
Chciaż teraz np atakuje mnie pospolita rzecz z 3 stron 5 ma choragwiami, jednak wolałbym powiedzmy hm...bardziej koncentryczne ataki. Mam nadziję, że jakoś sie na moje marudzenie specjalnie nie złościsz :)
Robiłem wersję bardziej "koncentryczną" ale mój "tester" Araven narzekał, że pasywne, a w modzie, o którym mówisz komp dostawał armię ze skryptów. W jakim to modzie są takie koncentryczne ataki, bo aż sam jestem ciekaw? Bo w Orient und Okzient raczej nie lepsze niż u mnie.
-
A podesłał byś Waszmość wersje bardziej koncentryczną?
UUU ktoś tutaj pisał chyba, ale zaponiałem gdzie.
-
Cytat:
A podesłał byś Waszmość wersje bardziej koncentryczną?
heh, nie mam jej na kompie, mogę Ci kiedyś podesłać to mi przetestujesz przy okazji, bo nie jestem pewien czy działa jak należy :mrgreen:
-
Byłbym BARDZO zobowiązany!
A co do pytania:
Tak Panowie macie rację AI jest kijowe w tym modzie,u mnie też Litwa zniszczyła całą Rosje i połowę Szwecij i czaii się na mnie czyli Polskę ale to szczegół.Małe armie mają,miasta puste po 4 oddziały.Jak prowadziłem wojnę z Turcją i Szwecją to powinni atakować po 2,3 pełne flagi a tu są 3 flagi ale po 5,7 oddziałów kicha,grałem w Orient und Okzident to jak Turcy ruszyli na Polskę to było zielono na całej mapie od pełnych Armij no ale to szczegół.Postaram się porobić to wszystko co pisał Piter i zobaczymy :?:
W dyskusji o Waszmości AI :D
Ps. teraz żle też nie jest, ale co za problem porozbijac te oddziały po kolei? No żaden!
-
Cytat:
hm wiec tak:
1. Milo by było, gdybo mozna było rekrutować jako najemników np. Szwedzkie oddziały, tak jak to robilo Carstwo Rosyjskie, tzn chodzi mi głownie o szwedzkich muszkieterów (czy to jest możliwe w ogóle?)
2. Było by jeszcze milej, jakby pojawiły się kozaki z renesansu. Myślę, że ktoś kompetentny bez trudu przerzuci tą gołotę z Renesans TW.
3. Kwestie dyplomacji - po co rozwiązywać zbuntowane oddziały za cash, nie lepiej przekabacać je na swoją stronę? Innymi słowy - rokoszowe oddziały za kasiore rozwiązywały by sie, ale bezpańskie armie maruderów w całości lub prawie przchodziłyby na strone tego, kto zapłaci...
5. Trzeba chyba poczekać na wersję 0.93 i tabory..jak tutaj kozakami grac...masakra :D A propos kozaków, może jakieś wyprawy na morze czarne? Tzn. misje tego typu, zdobądz i złup miasto te i te ( a potem je opuść).
6. Wojska magnackie, tzn. w razie np zagrożenia i wejscia na mape XYZ jednostek danej frakcji, Hetman mógłby je wezwać (i tu od cech H. zależało by, ile i czy w ogóe pojawiały by sie takie wojska).
7. Szkoda, że modzik nie jest pod Emipie...(bitwy morskie!!!).
To tyle namarudzilem, nie wiem czy choć jeden z punktów jest realnym do wykonania, bo sie na tym nie znam :D Ale sam pomysł sub-moda jest super.
Nie marudzisz, tylko robisz to o co prosiłem na końcu pierwszego postu, czyli podajesz swoje pomysły :D
1. Hmm, dzięki Tobie wpadłem na pomysł :D Nowy budynek o nazwie "Ambasada" czy coś w ten deseń pozwalająca na rekrutowanie oddziałów najemnych. Aby nie było za łatwo budowla mogłaby być ograniczona tylko do stolicy.
2. To to już kwestia czy Panowie od renesansu wyrażą zgodę na użyczenie swoich prac.
3. A to tego nie ma w Total War już od Rome? Po prostu podchodzi się dyplomatą do buntowników i ich przekupujesz.
4. 6-8 pełnych chorągwi by znaczyło tylko tyle, że AI robi zwykły spam i co chwila tworzą się nowe armie, przez co gra jest męcząca, a nie ciekawa. Zwycięstwo nic nie znaczy, skoro zaraz na miejsce jednej pokonanej armii przybędzie pięć kolejnych. Lepiej to rozwiązać rozsądną ekonomią jaką zrobiłem do MXL, gdzie gracz nawet koło 100 tury ma problem z wystawieniem 3 pełnych armii. Tutaj chcę zrobić podobnie, plus jakieś bonusy do kasy AI, przez co komp będzie mógł wystawić trochę więcej wojo niż gracz, jednak nie będzie debilnego spamu pełnymi chorągwiami jak to wiele modów nas raczy.
5. Ciekawy pomysł z tymi wyprawami :D Trzeba będzie jakoś to z czasem wypróbować :)
6. Na tyle trudne, że aż niemożliwe do zrealizowania przy naszych umiejętnościach skryptowania.
7. I całe szczęście, że nie jest! Przynajmniej będzie grywalnie, tam nie da się nawet mapy edytować. A bitwy morskie dla tego regionu są praktycznie nieistotne. Zresztą na morzu liczyła by się tylko Szwecja.
-
Co się tyczy punktu 5. w poście CzłowiekaRzodkiewki to przecież nic nie broni aby sam gracz robił takie łupieżcze wypady (ja robię na Turków :D ). To już chyba kwestia fantazji samego gracza ;) Co do wyglądu ogółem jednostek w modzie to uznałbym za mocno przyzwoite ale to tyle. Przynajmniej na mnie samym wielkiego wrażenia nie wywierają i za zaadoptowaniem takich kozaków z Renesansu też bym się podpisał, więc może warto popytać kogo trzeba? 8-)
-
Cytat:
Byłbym BARDZO zobowiązany!
A co do pytania:
Tak Panowie macie rację AI jest kijowe w tym modzie,u mnie też Litwa zniszczyła całą Rosje i połowę Szwecij i czaii się na mnie czyli Polskę ale to szczegół.Małe armie mają,miasta puste po 4 oddziały.Jak prowadziłem wojnę z Turcją i Szwecją to powinni atakować po 2,3 pełne flagi a tu są 3 flagi ale po 5,7 oddziałów kicha,grałem w Orient und Okzident to jak Turcy ruszyli na Polskę to było zielono na całej mapie od pełnych Armij no ale to szczegół.Postaram się porobić to wszystko co pisał Piter i zobaczymy :?:
W dyskusji o Waszmości AI :D
Ps. teraz żle też nie jest, ale co za problem porozbijac te oddziały po kolei? No żaden!
Ty ale Ty teraz piszesz, że komp ma za mało wojska ogółem, czyli, że ma za małe bonusy :mrgreen: W dodatku teraz już nie wiem czy piszesz o moim czy o oryginale
-
Hm to troche skoplikwane, ale napisze sumarum:
Chodzi o to, żeby atakowali w KUPIE.
Jeśli chodzi o ilośc, to mog sobie samemu obniżyć koszty rekrutowania.
Ps. Czy jest mozliwość powiekszenia okienek rekrutacji, a jeżeli tak, to gdzie (tj rekrutowac np 8 oddziałow na turę).
-
Cytat:
Hm to troche skoplikwane, ale napisze sumarum:
Chodzi o to, żeby atakowali w KUPIE.
Jeśli chodzi o ilośc, to mog sobie samemu obniżyć koszty rekrutowania.
Ps. Czy jest mozliwość powiekszenia okienek rekrutacji, a jeżeli tak, to gdzie (tj rekrutowac np 8 oddziałow na turę).
Ok, wyślę Ci to AI może jutro, będzie atakowało mniej więcej tak jak chcesz, powiesz mi czy lepsze, choć wydaje mi się, że to które jest teraz w moim AI jest najlepszą wersją walki ze wszystkich AI do medka jakie widziałem.
-
Panowie, między sobą piszcie na PW, bo zrobił się offtop.
-
Hej!
Bardzo ciekawie zapowiadający się sub-mod!
Na tą chwilę nic doradzić nie mogę ale po wydaniu swojego moda na Empire ściągnę sobie i OiM2.
Trzymam za was kciuki!
-
W jednym submodzie do SS były fajne budynki, np. Trybunał, dawał bonus do prawa w całym państwie, do zbudowania tylko w stolicy. Można by pomyśleć o takich super budynkach dających bonusy w całym państwie, ale bardzo drogich. Np. ów Trybunał albo Sąd Królewski, czy Królewszczyzny, bonus do podatków jako odzwierciedlenie majątków króla z których 1/4 szła na wojska kwarciane w Rzeczpospolitej.
Edit: Jak mi naprawią monitor, muszę wrzucić OiM2 z najnowszym patchem. Bo ostatnio grałem na 9.1.
-
Czołem,
Dopiero zauważyłem ten wątek. Pomysły macie bardzo ciekawe.
Kiedyś, dawno temu sam dużo myślałem nad tym jak najlepiej oddać realia XVII wieczne w Medievalu ? Zastanawiałem się np jak oddać podział na stany w grze. Albo jak oddać ówczesną sztukę wojenną. Po kilkugodzinnych poszukiwaniach odgrzebałem swoje notatki. Są stare, kreśliłem je jeszcze na studiach w czasie najnudniejszych wykładów. Nieraz mam jakieś wyliczenia, np. ile rocznie Korona mogła zebrać pieniędzy z podatku Czopowego (po cholerę mi to było :D ???).
Podzielę się kilkoma pomysłami, które wydają mi się najmniej nudne. Koncepcja była dosyć skomplikowana, ale może znajdziecie coś ciekawego dla siebie.
Marzyła mi się rozgrywka, w której będę mógł w praktyce stosować strategię wojny podjazdowej, a nie jedynie oblężniczej. Chciałem robić dalekie rajdy lisowczykami na Rosjan, czy Tatarami na Ruś. Słowem - Pan Wołodyjowski Total War :D.
Pytanie brzmiało: w jaki sposób dać możliwość zdobywania łupów samej tylko jeździe ? Jak odzwierciedlić plądrowanie i pogoń za jasyrem daleko od wojsk przeciwnika i daleko od bezpiecznych dla napadanych murów miejskich?
1. Mapę planowałem podzielić na miasta (małe prowincje) i wsie (duże połacie terenu).
Wieś odpowiada za rolnictwo. Wieś na mapie reprezentuje szlachtę i chłopów . Miały nosić nazwy ziem np: Sieradzka i reprezentować szeroko rozumiane włości. Nie stawiamy tu struktur handlowych (poza najmniejszym targiem), murów (drewnianych ani z kamienia), a jedyne budowle, jakie możemy tam stawiać to budynki gospodarcze - związane z uprawą i hodowlą (pola, młyny, spichlerze etc) oraz z podatkami (dla wsi, będzie to np łanowe). Wieś zostaje wsią na całą grę , bez względu na liczbę mieszkańców - nie da się jej rozbudować ani przekształcić w zamek. Wieś nie przynosi dochodów z handlu, a jedynie z produkcji rolnej i z podatków.
Zdobycie przez nieprzyjaciela wsi, staje się przyczyną utraty głównego surowca w grze - ludzi, a co za tym idzie także pieniędzy. Wyobraźmy sobie, że czambuł tatarski wpada do województwa Ruskiego. Plądruje je, co w grze reprezentowane jest przez zdobycie wsi i zniszczenie budynków, po czym wzbogacony o łupy próbuje wycofać się na Krym.
2. Miasta reprezentują mieszczan. To centra handlu. Stawiamy tu budynki związane z nauką, produkcją i handlem. Nie budujemy to farm. Dodatkowo stawiamy tu też "budynki" podatkowe (dla miasta będzie to np podymne)
3. Wyjątkową prowincją będzie stolica - w przypadku Rzeczplitej Warszawa. W niej od początku będzie się np. znajdował Sejm (zniszczenie go to cel gry Rosją) dający nam możliwość stawiania struktur podatkowych, centralnych - takich jak np łanowe czy podymne. Jedyna różnica polega na tym, że taka budowla podnosi dochód i niezadowolenie (oraz daje ujemny przyrost) w całym kraju. Dla Warszawy przewidywałem też budynek o nazwie Kwarta
Kwarta. Dzięki niej dostajemy pewien określony dochód (wiadomo - podatek od królewszczyzn) oraz mamy możliwość rekrutowania wojska kwarcianego (husaria, pancerni, dragoni, jazda wołosko - tatarska, piechota węgierska, piechota niemiecka)
4. Werbunek wyobrażałem sobie w ten sposób, że artylerię produkujemy w miastach, jazdę we wsiach, a piechotę częściowo tu a częściowo tu. Tylko dla produkcji artylerii byłaby potrzebna skomplikowana, droga budowla. Narodowy Autorament tworzymy w każdej rdzennej wsi, a cudzoziemski autorament w miastach i wsiach po wybudowaniu punku werbunkowego (*w XVII wieku to się nazywało "zaciąg przez wolny bęben", o ile dobrze pamiętam - taką strukturę specjalną, budowaną w jedną rundę do tego sobie wyobrażałem). Liczba pewnych jednostek jest od początku ograniczona. Np rot piechoty wybranieckiej możemy mieć tyle ile prowincji, po jednej z każdej. Podobnie z kozakami rejestrowymi, chociaż musze przyznać że nei wpadłem na to jak kazać Kozakom domagać się zwiększenia rejestru - Bardzo mi przypadł do gustu Wasz pomysł.
W Pikes and Muskets była chyba możliwość zwoływania pospolitego ruszenia w formie krucjaty. To było bardzo fajne rozwiązanie.
5. Dragonia. Zanim wyszło Empire zastanawiałem się jak rozwiązać problem piechoty na koniach. Najlepsze co wymyśliłem, (ale nic specjalnego), to dać takiej jednostce koszty utrzymania jednostki 120 osobowej, ale liczbę żołnierzy 90 (ok. 30% musiało w czasie bitwy zostać przy koniach). Byłaby to jednostka piechoty na mapie taktycznej, ale poruszająca się z zasięgiem konnicy na mapie strategicznej (kampanii).
6. Tatarzy - im też chciałem dać większy zasięg na mapie kampanii. Zastanawiałem się kiedyś czy samo ustawienie wojska na terytorium przeciwnika może po jakichś zmianach w plikach gry generować dochód, ale niczego mądrego nie wymyśliłem.
To tyle moich urojonych fantazji. Nigdy nie miałem jaj, żeby się za to porządnie wziąć samemu. Życzę Wam Panowie powodzenia i z niecierpliwością będę wypatrywał efektów Waszej pracy!
-
Witam, moje rady będą bardziej ogólne. Z doświadczenia wiem, że łatwo można wyjść z modem na manowce. Często się udaje wprowadzić wielki plany i na papierze wygląda to dobrze, ale przestaje być grywalne. Przykładem niech będzie mod Broken Cresent, który jest piękny i dotyczy ciekawego miejsca i okresu, a szybko się nudzi.
Żeby nie napisać księgi podam tylko kilka sygnałów. Po pierwsze proponuję podzielić prace nad submodem na kilka etapów. Inaczej mozoł i czas może zniszczyć najlepsze dzieło. I tak najpierw proponowałbym zająć się tylko statystykami, aby osiągnąć przyjemność z grania bitwy i poczucie realizmu ( w miarę możliwości). Co do mapy, to może ciekawym pomysłem byłoby zmniejszenie o połowę lub jeszcze bardziej zasięgu poruszania się po mapie. W ten sposób sztucznie zwiększą się odległości pomiędzy zamkami i wzrośnie ilość bitew w polu. Nie będzie trzeba usuwać miast.
Gdy to już będzie grało, wtedy dopiero zająć się dodatkami o charakterze sim na mapie strategicznej. Inaczej ciężko będzie zbalansować wszystkie pomysły z resztą moda, będzie za dużo zmiennych.
Ważne w każdej grze komputerowej jest motywowanie, gdy będziemy mieli najlepsze jednostki z najlepszymi bonusami i tury będą się wlokły, a oprócz nowych prowincji nic nowego już nas nie spotka, to zacznie wiać nudą, warto pomyśleć też o tym, obok maks wierności tamtym czasom, możliwym w grze.
Nie chcę uczyć ojców dzieci robić, więc ew. w przyszłości dołożę kilka swoich pomysłów.
Trzymam kciuki za powodzenie i dziękuję, że robicie to dla wszystkich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Stary Marcin
Witam, moje rady będą bardziej ogólne. Z doświadczenia wiem, że łatwo można wyjść z modem na manowce. Często się udaje wprowadzić wielki plany i na papierze wygląda to dobrze, ale przestaje być grywalne. Przykładem niech będzie mod Broken Cresent, który jest piękny i dotyczy ciekawego miejsca i okresu, a szybko się nudzi.
Już starożytni powiadali, że o gustach się nie dyskutuje, ale że BC to jeden z moich ulubieńców pozwolę sobie zaprotestować. Mi absolutnie ów mod się jeszcze nie znudził i grałem w nim chyba już każdą frakcją :) Ponadto patrząc na aktywność w temacie moda na tym forum sądzę nie ja jeden nie odstawiłem go do lamusa :D Osobiście życzę sobie by Nihil Novi było co najmniej równie udane ;)
-
@Solve Lind
[spoiler:10cab0j3]Przepraszam i odszczekuję, oczywiście to tylko moje osobiste zdanie. W BC brakuje mi upgr do broni i zbroi i oczekiwanie na nowe lepsze jednostki, to bardzo pomaga w syndromie następnej tury, zresztą twórcy gier o tym wiedzą.
Bardzo lubię BC i żałuję, ze mnie nudzi w dłuższej kampanii, chyba tylko gra KoJem mnie długo angażowała.
Trochę też wg mnie oczywiście kuleją staty jednostek, nie zawsze jednostki są tymi na które wyglądają.
Poza tym, najbardziej lubiłem grać z subem Szarego Wilka, szkoda, że do ostatniej wersji nie pasuje.
I jeszcze jedno, grasz w podstawkę, czy z jakimiś swoimi lub innymi poprawkami?[/spoiler:10cab0j3]
Przepraszam za off top
-
Cytat:
Zamieszczone przez Chmura
1. Mapę planowałem podzielić na miasta (małe prowincje) i wsie (duże połacie terenu).
Fajna sprawa, która ma jeden mankament - gęstość osad. Mam jest z lekka upaćkana, w mniejszym stopniu niż w ETC, ale jednak. Dodatkowe osady mogę wyraźnie zwiększyć narzekania iż więcej starć to oblężenia niż bitwy w polu. Pomijam fakt, że nasza historia pokazuje iż bitwy w polu nie wystarczają by wygrywać wojny. :P Mimo to chętnie bym zobaczył w praktyce taki system (bodajże RTR ma takie rozwiązania).
-
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Cytat:
Zamieszczone przez Chmura
Fajna sprawa, która ma jeden mankament - gęstość osad. Mam jest z lekka upaćkana, w mniejszym stopniu niż w ETC, ale jednak. Dodatkowe osady mogę wyraźnie zwiększyć narzekania iż więcej starć to oblężenia niż bitwy w polu. Pomijam fakt, że nasza historia pokazuje iż bitwy w polu nie wystarczają by wygrywać wojny. :P Mimo to chętnie bym zobaczył w praktyce taki system (bodajże RTR ma takie rozwiązania).
Właśnie o to chodziło, żeby liczba oblężeń spadła. Przecież nie oblegamy wsi, która nie ma nawet palisady, tylko odrazu ją atakujemy. Zwykła bitwa w polu, tyle że na wsi ;)
-
Wszystko super, ale czy ktoś się zabrał za robienie tego submoda? Nie chciałbym być źle zrozumiany, że się czepiam albo coś w tym stylu, tylko pytam z ciekawości.
-
Już gdzieś wspominałem, że do niedzieli mam wolne od kompa i tylko wpadam jak ktoś ma naglące pytanie z MXL. W niedzielę lub poniedziałek napiszę na czym obecnie stoimy, bo doszedł nowy członek do ekipy, a wraz z nim spora część tego co jest zaplanowane w submodzie.
Dziękuję wszystkim za sugestie, odniosę się do nich także w niedzielę lub poniedziałek ;)
Proszę też pamiętać, że projekt submoda powstał 9 dni temu, więc pierwsze kształty zacznie całość nabierać tak za miesiąc lub i trzy. Prawdopodobnie pierwsza wersja to będą tylko zmiany na mapie, pierwsza wersja statów, nowa ekonomia i dodanie posiadłości szlacheckiej. Muzyka, Rzeczpospolita Trojga Narodów i tytuły oraz urzędy dojdą dopiero z czasem.
-
Widzę mankament tych propozycji (jako całość). Mianowicie przebija przez nie narodowy charakter, chcemy wyśrubować maksymalnie Rzeczypospolitą, nie biorąc pod uwagę, że wypadałoby podobne (lub jakiekolwiek) zmiany umieścić także u pozostałych państw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Widzę mankament tych propozycji (jako całość). Mianowicie przebija przez nie narodowy charakter, chcemy wyśrubować maksymalnie Rzeczypospolitą, nie biorąc pod uwagę, że wypadałoby podobne (lub jakiekolwiek) zmiany umieścić także u pozostałych państw.
To nie jest żaden mankament, tylko zdrowy rozsądek. Małymi kroczkami, powoli. Zaczynać należy od własnego podwórka.