HOI3 - Idealny Skład Dywizji
Właśnie zagrałem sobie (na TFH) trochę ZSRR i uważam, że gra nabrała rumieńców w przeciwieństwie do prostego Semper Fi (zainstalowałem od razu FtM i TFH). I mam takie pytanie: czy dywizje składające się z 2 brygad piechoty, 1 przeciwpancernej i 1 oddziału saperów poradzą sobie z Niemcami? A gdy przejdę do ataku to dywizja 2x średni czołg, 1 zmotoryzowana i 1 oddział saperów sobie poradzi?
Re: HOI3 - Idealny Skład Dywizji
A jak będzie sprawować się niemiecki korpus pancerny:
2 DPz (brygada czołgów, 2 brygady zmechanizowane)
1 Brygada szturmowa (1-2 brygada dział samobieżnych)
1 Batalion czołgów ciężkich (brygada)?
Chcę pograć plus minus historycznie 8-)
Powinno być OK.
Inna sprawa, że historycznie produkowanie samych takich dywizji byłoby niemożliwe :) Gdy w 43 (bodajże) powstał pomysł natychmiastowego zaprzestania budowy trójek i czwórek obliczono, że już po miesiącu braki w dywizjach będą masakryczne.
Dlatego SS miało priorytet i raczej z uzupełnianiem swoich dywizji pancernych dawali radę.
A na zatrzymanie produkcji panzerów rzeczywiście Guderian kręcił nosem. Zresztą surowcowo 3 Tygrysy odpowiadały 4 Pantherom przy podobnych walorach bojowych, więc oszczędnie Rzesza nie gospodarowała, oj nie.
Potem skończyło się na 1 batalionie pancernym i 1 dział samobieżnych w DPz w 1945 :(
Nawet w "Rycerzach czarnego Krzyża" B.Perreta znalazłem fragment :P
Cytat:
(...)już na jesieni 1942 roku zaprzestano wytwarzania PzKpfw III, poza podwoziami (...). Gdyby przerwać produkcję Pzkpfw IV, przez długi czas powstawałoby jeszcze 25 Tygrysów miesięcznie
Nie mieli wyboru ;)
Teoretycznie Tygrys był jednym z najmniej ekonomicznych czołgów epoki :D (też gdzieś był o tym fragment z dokładnymi danymi, ale szukać już mi się nie chce). Inna sprawa, że gotowość Panther szacowano na lipiec/sierpień 1943, co i tak było zbyt optymistycznym założeniem (ilość usterek porażająca). Nie dało się ot tak przestawić produkcji, szkoda że w grze tego nie ma, jeszcze ciekawiej by było (to nie CA, więc wymagania stawiać można ) :)
Cytat:
Potem skończyło się na 1 batalionie pancernym i 1 dział samobieżnych w DPz w 1945
Już po Kursku działa samobieżne zaczęły coraz częściej spełniać rolę czołgów z racji ich niedoboru.
Ja starałem się grać: 1 rozpoznawczy ( albo niszczyciele czołgów zmotoryzowani ), 1 średni czołg, 2x piechota zmotoryzowana ( potem upgrade do grenadierów pancernych ), arta zmotoryzowana. Tak mi się wydawało, że jest w miarę historycznie. Dawały radę takie dywizję.
Korpusy to różnie ale np 2 dywizje pancerne, 1 zmotoryzowana albo na odwrót. Chodzi o szybkość oddziałów, więc ciężkich czołgów i nic co nie jest zmotoryzowane nie warto dawać.