Vernon Roche vs. Iorweth - Którą ścieżkę wybrałeś?
O ile w pierwszej części nie miałem wątpliwości, że należy szukać wsparcia u wiewiórek, tak w dwójce bez wachania wybrałem Vernona. Moim zdaniem jest to najciekawsza postać uniwersum, niewymyślona przez Sapkowskiego :)
Minusem wyboru Roche'a jest niestety miejsce akcji w drugim akcie. Obóz Kaedwen był moim zdaniem trochę nudniejszy od intryg w Vergen, również okolica nie cieszyła tak oczu, jak miasto krasnoludów otoczone lasami.
Re: Vernon Roche vs. Iorweth - Którą ścieżkę wybrałeś?
Wybrałem ścieżkę Iorwetha, z całą sympatią do Roche'a nie mogłem pozwolić by ludzie dalej kontynuowali dzieło zniszczenia nieludzi. Dodatkowo chciałem poznać Saskię :D Ścieżkę Vernona mam zamiar dopiero przejść w oczekiwaniu na W3
Zaliczyłem obie, najpierw ścieżka Vernona a potem Iorwetha :)
Dlatego pozwole sobie stwierdzić, że jednak ta druga jest ciekawsza i zdecydowanie bardziej mi się podobała
Cytat:
z całą sympatią do Roche'a nie mogłem pozwolić by ludzie dalej kontynuowali dzieło zniszczenia nieludzi.
W zasadzie Roche też chciał się przeciwstawić planom Henselta, był nawet szefem spisku.
Ale fakt, nawet zabijając Henselta nie zdołamy nieludziom pomóc.
Cytat:
Dlatego pozwole sobie stwierdzić, że jednak ta druga jest ciekawsza i zdecydowanie bardziej mi się podobała
Więc jest nas dwóch, tyle że mimo wszystko trzymam się Roche'a :D
Mimo wszystko jednak, jeśli porównamy finały to zdecydowanie wygrywa Roche. Obrona Vergen to chyba najsłabszy element całej dwójki, wszystko takie strasznie sztuczne, szczególnie w porównaniu do epickiego prologu. Walki w Vergen z Roche'm są o wiele ciekawiej zrealizowane.
Cytat:
Dodatkowo chciałem poznać Saskię
No fakt :D
Choć nie wiem czemu, ale większośćtutejszych forumowiczów nie przepada za wiedźmińską Joanną D'Arc :(
Oczywiście, że wybrałem Vernona! Iorweth jest "gupi" jak większość ekoterrorystów z wiedzmina;) Również zadania i obóz wojskowy podobał mi się bardziej;)
Te dwie ścieżki są na tyle różne że chyba mało kto nie przeszedł obydwu. Z postaci to lepszy był jednak Roche, misje w ścieżce "ludzkiej" też takie jakieś lepsze. Za elfem przemawia jednak Vergen, no i fakt że pomaganie Henseltowi jakoś mi nie podchodzi. Przydała by się w tej grze ścieżka neutralna, w jedynce potrafili taką stworzyć, a tutaj niestety jej nie ma.
W tym wypadku twórcy uprzedzali, że Wiedźmin, mimo iż nie chcę zostaje zmuszony do wyboru jakby nie było politycznego :)
Cytat:
Te dwie ścieżki są na tyle różne że chyba mało kto nie przeszedł obydwu.
Do tego dwie ścieżki muzyczne. Ta w obozie mroczniejsza, ta w Vergen bardziej baśniowa. Ostatnio męczę soundtracki z gier, wiedźminy mają niesamowite ścieżki dźwiękowe!
Mi bardziej podoba się ścieżka Iotwetha. Pomyślałem że skoro w jedynce pomagałem wiewiórką, lub byłem neutralny pomogę Iorwethowi, poza tym są też inne plusy:
-Nieludzie mają własne państwo,
-Saskia, ma własne państwo i jest wdzięczna,
-Iorweth jest wdzięczny,
-Książę Adirn może żyć (marna to pociecha bo jest zdrajcą, ale przynajmniej północ jest stabilniejsza),
-Zoltan i Jaskier bezpieczni.
Ty co o Temerię nie dbasz, Vernon już taki wdzięczny nie będzie :D
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Ty co o Temerię nie dbasz, Vernon już taki wdzięczny nie będzie :D
Moim zdaniem wcześniejsze uzasadnienia wystarczą, np. że Zoltan i Jaskier nie muszą się "chować po lasach".