Zasady takie jak w pozostałych konkursach na początek proste pytanie.
Po przetłumaczeniu Kaer Morhen oznacza :
Wersja do druku
Zasady takie jak w pozostałych konkursach na początek proste pytanie.
Po przetłumaczeniu Kaer Morhen oznacza :
eee....jeśli sie niemyle to warownia starego morza albo jeziora choć chyba to pierwsze...
Zgadza się to pierwsze ;) zdajesz
dobra to w takim razie jaką nagrode miał otrzymać geralt za odczarowanie córki foltesta addy bodajże dodam że niechodzi mi oto co tylko wzioł lecz o obie nagrody...
3 tysiace orenow
Krazyla plotka o rece krolewny, ale Foltest wyjasnil, ze to bujda
tak o tą bujde chodziło zadajesz...
Zeby smiesznie bylo :P
Wykonaniem jakiej czynnosci grozil Diabol goniac dziewki po wsi? :)
Prosze o cytat
że będzie dupczył ;p
"za dziewkami latał i straszył że dupczyć będzie" ;p jakoś tak ;p
Ok, zadajesz :)
ta sama opowieść czyli "Kraniec świata" jakimi słowami się kończy? ;p podpowiedź że to taki dialog pomiędzy Jaskrem i Diabołem ;p
Jaskier wymyslajac tytul dla ballady
-Niech pomysle..."Tam gdzie..."
-Dobranoc - powiedzial Diabel :)
Wtrącę się z propozycją, jeśli przez jakiś czas osoba zadająca pytanie nie potwierdzi czy odpowiedź jest poprawna osoba która dała odpowiedź powinna wysłać wiadomość na priv tego co zadał pytanie ;) bo inaczej jest sytuacja jak tutaj np. ja mam pare pytań i nie moge ich zadać ;)
Możliwe że mpartem w ogóle nie odpowie. Thor jako że to ty zacząłeś tą zabawę to może też potwierdzaj odpowiedzi (jeżeli sam wiesz) a w tej sytuacji sprawa jest chyba jasna (takie pytania są niezwykle łatwe i wcale wiedzy nie sprawdzają ;) ).
sorki chlopaki ale bylem w szkole ;/ ofc dobra odpowiedz.
mogliście jechać dalej
przepraszam
Ok postanowione ;) jeśli ktoś nie odpowie to ja potwierdzam i ew. zadaje pytanie problemy mogą być od rana do 16 bo do szkoły chodzę ale jak wrócę to będe pilnował ;P
Edit:
I jeszcze będę słał wiadomości na priv przypominające o potwierdzeniu odpowiedzi i zadawaniu odpowiedzi. Już wysłałem wiadomość do voitka
Cos na szybko
Kim byla i jak nazywala sie matka Geralta?
Vissena, była czarodziejką.
yyy chyba ojciec był magiem a matka była prostą mieszczką półelfką (prawdopodobnie choć nie jestem pewien ;P ) co do zawodu nic nie pamiętam chociaż zaświtało mi że oboje mogli być magami choć nie jestem pewien.
Edit: Spóżniłem się minutę ;) kolega wyżej wygrał.
Thorgal zle, Demand dobrze :)
Dobra Demanda nie ma więc ja zadaje pytanie ale jak demand wróci ma pierszeństwo w zadaniu pytania.
Jak nazywała się kara klacz Ciri ?
Czlowieku, nie badz taki hop do przodu, przeciez ludzie nie siedza cale zycie na forum, daj czas :roll:
1 dzień na zadanie pytania powinien być. Za to jeżeli tak się palisz to pytań można by pobawić się ilością pytań (zakładając że to taki luźny quiz). Koń nazywał się Kelpie, pytanie do zadania oddaję Demandowi.
Dobra sory rzeczywiscie troche przeginam dzien na zadanie pytania i dzien na potwierdzenie odpowiedzi a po 2 dniach jesli nikt nie odpowie na pytanie nastepuje zmiana pytanie moze byc ze przez tego samego forumowicza ktory zadal to na ktore nie dala odpowiedz
PRZERASZAM ZA MOJE NARWANIE ;)
Wybaczcie panowie, alkoholizacja była jednak priorytetem wczoraj u mnie :P
Pytanie troszkę innej maści: co prawdopodobnie było inspiracją Sapkowskiego do stworzenia Przepowiedni Ithliny?
EDIT: potwierdzenia poprawności ewentualnej odpowiedzi udzielę dopiero jutro przed południem jakoś, bo dziś mnie już na forum nie będzie.
Demand za to pytanie powinieneś Nobla dostać ;) ile ja się namęczyłem żeby to z czymś powiązać ;) A więc tak :
Pierwsza moja myśl to było to zlodowacenie które ma za XXX lat nastąpić ale potem pomyślałem, że przecierz Sapkowski ponad 10 lat temu zaczął to pisać no i stwierdziłem ze takie powiązanie to bzdura. Na mój rozum to jego inspiracją mógł być bibilijny antychryst z Apokalipsy Św. Jana bo nic innego równie dobrze nie pasuje. Jak będe miał czas to może przeczytam Apokalipse i podam jakiś cytat ;) Równie dobrze może to co napisałem przed chwilą to wyssane z palca brednie ale być może dobrze trafiłem ;)
Poniekąd z tym zlodowaceniem jest to zapewne częściowo prawda, tropy apokaliptyczne też słuszne, ale jednak odpowiedź zła, jak przyjdzie co do czego i nikt nie napisze poprawnej odpowiedźi, to zamieszczę to źródło ;), tymczasem pytanie jednak dalej otwarte.
Może mała podpowiedź ? Bo wątpie czy ktoś zna odpowiedź ;)
Podpowiedź mówisz? Proszę bardzo: Skandynawia
Może tak oczywista rzecz jak epoki lodowcowe?
Niet, troszkę bliżej naszych czasów szukajcie (aczkolwiek nie znowu przesadnie blisko ;) )
Czy chodzi o Ragnarok, zmierzch bogów, czas wielkiego chłodu?
Bardzo blisko jesteś, dokładnie jeszcze tylko powiedz jak nazywa się to podanie i będzie git.
(sorry że post pod postem, ale chciałem żeby było widać, że coś się dzieje w temacie)
Dobra nie będę już katował dalej, uznaję odpowiedź Rincewinda, bo jest właściwie poprawna (no i Rincewind to moja ulubiona postać ze Świata Dysku ;) ), zadawaj waść :)
(a dla ciekawych zamieszczam pełną poprawną odpowiedź:
Wieszczba Wölwy (fragment)
Bogów przeznaczenie,
zwycięzców upadek.
Bracia bić
i zabijać się będą,
Dzieci sióstr rodzonych
związki krwi kalają,
Czasy szaleństwa, bezwstydu,
cudzołóstwa,
Wiek topora, wiek miecza
i tarcz strzaskanych
Wiek zamieci wilczych,
nim świat w przepaść runie.
Ogólnie polecam całość, bo jest tam jeszcze kilka rzeczy, z których czerpał Sapkowski, a ponadto dużo tolkienowskich inspiracji. (wymienie listę karłów z tej wieszczby:
Na podobieństwo ludzkie - tak zaświadczył Durin.
11.Nyi i Nidi , Nordri i Sudri
Austri i Westri , Althjof , Dwalin ,
Bifur , Bafur , Bombur , Nori ,
An i Onar , Ai , Mjodwitnir
12.Wigg i Gandalf , Windalf , Thorin ,
Thror I Thrain , Thekk , Witr I Lit ,
Nyr I Nyrad - teraz ja karłów
Reginn i Radswid - wiernie wyliczyłam. - kto czytał, ten widzi znajome imiona ;) )
Dobrze, że Demand podałeś odpowiedź ale myślę, że to Ty powinieneś zadać następne pytanie bo wątpliwe czy Ricewind jeszcze zajrzy do tematu.
Rincewind tym razem nie uciekł:)
Jak nazywał się drugi koń Wiedźmina? ;p
Płotka? :P
Przepraszam Ricewind, że zwątpiłem w Ciebie bo myślałem, że tylko raz na ruski rok na forum zaglądasz bo zerknąłem na licznik postów i pimyślałemiż nie częstwo tu zaglądasz ;)
A co do pytania to chyba oczywiste, że odpowiedź voitka jest dobra ;)
Owszem, jest dobra :D Tak jak i pierwszy i trzeci ;)
Na forum wchodzę, rzadko coś piszę dlatego rozumiem :)
:)
Czym byl kosciej, jak wygladal i przez kogo zostal pokonany?
Kościej to stwór, którego stworzył były druid Ferengal, a wyglądał coś jak krab i miał strzec przełęczy Klamat ( czy coś w tym guście ) a przepuszczał przez przełęcz tylko zaufanych druida. Został pokonany przez Visennę, Korina i bobołaka Kelela czy coś w tym guście ;) a i był kowal Mikul jeszcze z tej grupie