-
Problemy z wydajnością/Wymagania sprzętowe
Odpaliłem pierwszy raz BI i mam problem. Bitwy ok, nie lami ani nic, ale poruszanie się po mapie kampanii to porażka, kursos rusza się 2 razy wolniej niż w podstawce, wszystko jakoś wolno się porusza i pocina delikatnie. Nie wierze że skoro bitwy chodzą bez problemów to nie daje rady komp z byle mapą :cry: Macie jakieś rady? W podstawce chodzi ok, mimo dużo lepszych ustawień grafiki, a wymagania sprzętowe to chyba te same są?
-
Re: Woooolno działająca mapa kampanii
Cytat:
Zamieszczone przez Mavrug
Odpaliłem pierwszy raz BI i mam problem. Bitwy ok, nie lami ani nic, ale poruszanie się po mapie kampanii to porażka, kursos rusza się 2 razy wolniej niż w podstawce, wszystko jakoś wolno się porusza i pocina delikatnie. Nie wierze że skoro bitwy chodzą bez problemów to nie daje rady komp z byle mapą :cry: Macie jakieś rady? W podstawce chodzi ok, mimo dużo lepszych ustawień grafiki, a wymagania sprzętowe to chyba te same są?
Reinstalacja może pomóc.
-
Znajdź plik prefrences.txt w katalogu z grą. Następnie odszukaj linijkę:
Kod:
CAMPAIGN_MAP_CAMERA_SMOOTHING:TRUE
Zmień TRUE na FALSE i zapisz (albo z FALSE na TRUE). Uruchom ponownie grę. Powinno pomóc.
Pamiętaj o kopii tego pliku, żebyś wrazie czego mógł przywrócić jak coś nie zadziała.
-
No niestety nie pomogło. :cry:
-
Przwijanie kamery
Witam. Mam problem z Rome TW. Otóż nie dawno znów zachciało mi się zagrać w ROme. Znalazlem plytke zainstalowalem i chwile pogralem. Wszystko było w porządku ale jak teraz wlanczam gre to po jakimś czasie kamera na mapie strategicznej zarywa gdy się po niej ruszam. Proszę o pomoc.
-
Rzym tnie na mocnym sprzęcie
Jak wyżej. (geforce GTX 275 893 mb - nawet się nie będę nad resztą rozpisywać - rome to staruszek )
Czy ktoś probował grać w rzym na Viście na maksymalnych ustawieniach? Mapa kampanii dziala mi plynnie, jednak bitwy tną : /
Co, jak, dlaczego, co zrobić?
-
Re: Rzym tnie na mocnym sprzęcie
Obawiam się że nic nie zrobisz.
Co za dziwna sprawa ja mam GTX 295 i tez tnie.
Ale tylko mody, podstawka chodzi płynnie.
Co najlepsze MTW 2 chodzi płynnie i mody też.
W niektórych starszych grach (np. Oblivion) da się jednak włączyć wielowątkowość, by wykorzystać potencjał nowoczesnego sprzętu.
Niestety nie słyszałem o takiej opcji w RTW.
-
Ciesz sie jestes kolejnym użytkownikiem super-nowoczesnego systemu Vista :lol:
-
-
A jak ja mam Intel Core 2 Quad Q9400 3.4 Ghz?
Czy dla mnie jest jakieś rozwiązanie?
-
Spróbuj tego: http://shoguntotalwar.yuku.com/topic/10 ... ssors.html
W razie czego przetłumaczę:
1. Uruchom Rome: TW
2. Jak włączy się menu główne, zejdź na pulpit (alt+tab)
3. Wciśnij Ctrl+Alt+Delete żeby włączyć menedżer zadań
4. Wejdź w zakładkę Procesy
5. Znajdź proces "RomeTW.exe" w liście
6. Kliknij na niego prawym przyciskiem myszy i wybierz "Ustaw koligację..."
7. Ustaw tak, aby tylko jeden rdzeń był aktywny (jeden krzyżyk odhaczony)
8. Wróć do gry
(tak jest w XP, w Viście powinno być jakoś analogicznie, ale nie mam pojęcia, czy identycznie)
-
Zrobiłem dokładnie tak i nie widzę za bardzo poprawy.
Ale dziękuję za radę.
-
Zmiany sterowników na starsze próbowaliście?
-
Nie i nie zamierzam, bo nowe sterowniki znacznie polepszają działanie niemal wszystkich gier i programów, a raz wręcz MUSIAŁEM zainstalować najnowszy sterownik, bo w gre nie dało się grać.
Ps.
Ta gra to oczywiście Empire TW.
Trudno. Może zmiana systemu na Windows 7 coś polepszy.
-
To raczej kwestia niedoskonałości gry, nie systemu... chociaż wszystko jest możliwe.
-
Czy pójdzie?
Mam pytanie.
Proszę o prost.ą odpowiedź - tak lub nie.
Czy Rome TW da się uruchomić na karcie graficznej z serii GeForce FX 5000 i Athlonie Xp 1.6Ghz?
-
Re: Czy pójdzie?
-
Spróbuję.
Tylko że przeczytałem że RTW potrzebuje DX9.0c, a nie jestem pewien czy FX 5000 go obsługują...
Napiszę jak zainstaluję czy działa.
-
Mi się nawet odpalił na moim 2 kompie na Geforce 2 MX
-
A mi 4mx jak pamiętam i słabym Athlonie.Gra szła normalnie.
-
Pójdzie śmiało, ale na wysokich detalach nie poszalejesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Jarl
Pójdzie śmiało, ale na wysokich detalach nie poszalejesz.
nie o to mi chodzi.
Po prostu mam dwa komputery - jeden stary i chciałbym z bratem zrobić pojedynek :P
Dzięki.
EDIT:
Poszło:P
\Myślę więc że temat do zamknięcia.
-
Ruszy na jakich ustawieniach
Szybkie pytanie czy gra pójdzie na tym sprzęcie i na jakich ustawieniach. Ps nie mam możliwości pobrania demka więc proszę o konkretną odpowiedz.
procesor Intel Celeron-M
M 900 (2.2 GHz, 1MB cache)
2 GB DDR2 (800 MHz)
320 GB
DVD+/-RW DL
karta graficzna Intel GMA X4500
-
Re: Ruszy na jakich ustawieniach
Powinno pójść na najwyższych... Chociaż procek troszkę słaby ale masz dużo ram.
Ja mam 256 i na niskich lekko chodzi ;)
-
Gra zarywa na dobrym sprzęcie
core 2 quad q6600 2,4ghz
4gb ramu ddr2
geforce 9800gtx+
vista home premium
gra mi sięzacina na maksymalnych ustawienach, natmiast demo działa już dobrze.
Czy zainstalowania patchy coś da?
-
Re: Gra zarywa na dobrym sprzęcie
A czy to jest zacinanie typowe dla ewidentnie za słabego sprzętu, czy wręcz przeciwnie - ścięcie gry i w ciągu sekundy akcja jak w ciągu 10? Kiedyś tak miałem i trzeba było pobrać jakiś plik. Jeśli to taki problem to możemy poszukać.
-
Podkręć procesor do 3,2 , 3,4 powinno ci wtedy pójść. :D
-
Nic ci to nie da...
Przykro mi, ale to bezcelowe. Mam bardzo podobny sprzęt, a kartę jeszcze lepszą i Rome tnie się... Crysis na maksymalnych, a Rome na średnich. Masakra.
Myślę że to wina DirectX 10. Najlepsza kartą dla Rome TW by była 7900 GTX.
Niestety super sprzęt może nie byc wcale super w wypadku starych gier.
-
Mam tak nawet jeśli armi wcale nie jest dużo ;)
Zacina się tak jakby sprzęt był za słaby.
Podkręcenie raczej nic tutaj nie da ;)
Początkowo miałem tak, że pełan wersja się w ogóle nie włączała, jednak z pomocy technicznej się dowiedziałem, że to wina programu ffdshow i teraz działa. Co dziwne, demo nic kompletnie nie zarywa, wszystko jest płynnie, więc czego to może być wina?
Może stary directx zainstalować?
Myślę, że jednak da się coś z tym zrobić ;)
mam szybkie pytanko, jak się pozbyć ludności w mieście?
Mam już 26 tysięcy, podatki cały czas od poczatku na bardzo wysokie, zadowolenie 180%, i nie wiem co zrobić z ta ludnością. Proszę o szybką pomoc ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez one-77
mam szybkie pytanko, jak się pozbyć ludności w mieście?
Mam już 26 tysięcy, podatki cały czas od poczatku na bardzo wysokie, zadowolenie 180%, i nie wiem co zrobić z ta ludnością. Proszę o szybką pomoc ;)
Rekrutuj nowe oddziały. Ostatecznie są kody na zmianę liczby ludności.
-
a co z tym zarywaniem?
Da sięcośz z tym zrobić?
Jak mam 1200 żołnierzy to gra już zarywa w bitwach :(
Może patche, albo sterowniki starsze?
No bo szturm mojej stolicy to jest porażka, zarywa strasznie :(
I jeszcze druga sprawa. Jak zaczynałem kampanię odznaczyłem autozarządzanie, czyli oznacza to że jeśli w osadzie ie ma rzadcy to ja nią muszę zarzadzać i nie moge ustawić autozarzadzania?
I musze zacząć gre od poczatku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez one-77
I jeszcze druga sprawa. Jak zaczynałem kampanię odznaczyłem autozarządzanie, czyli oznacza to że jeśli w osadzie ie ma rzadcy to ja nią muszę zarzadzać i nie moge ustawić autozarzadzania?
I musze zacząć gre od poczatku?
Możesz - jest tam opcja auto zarządzanie do zaznaczenia. Jeśli nie ma powinna być w opcjach gry lub można ją ręcznie ustawić w plikach Roma.
-
ok, z tym już sobie poradziłem, ale napewno da się cośzrobić z tym zarywaniem ;)
Naprawde jest to bardzo uciązliwe.
Gdzie są save'y?
Patche oczywiście nei skasują mi save'ów?
mam problem. Teraz gra zaczęła juz naprawde ostro zarywać, czego nie było pare dni temu. Gram w mod TGAW, w bitwie gracza, na wszystkich ustawianiach na minimum, strasznie zarywa :O:O Co to może być?
-
Haczenie już na głównej stronie
Witam...
Miałem dość długą przerwę w graniu w Rome(mimo ciągle zainstalowanego rome na komputerze) i gdy chciałem wrócic do gry zainstalowałem sobie moda(z tego roku)...
wgrałem i zaczęły sie problemy, zatrzymywanie kursora juz na stronie głównej a po którymś razie zawieszania się gry, gdy sie uda wejśc w kampanie obraz skacze i się wiesza, nawet przy pierwszym ładowaniu gry widać nieraz jakąś kreskę jakby się już ładowało z błędem.
Ok myślę to jest oczywiste... za słaby komp więc stąd te problemy(wcześniej grałem na zwykłym Rome albo na EB bez żadnych problemów)... odinstalowałem grę, zainstalowałem ponownie... wgrałem EB(myśląc, że te nowsze mody to już nie na mój sprzet) odpalilem na minimalnych wymaganiach i.... dalej to samo choć z powodzeniem wcześniej w niego grałem :/
No trudno... dam sobie spokój z modami, wróce do podstawowego Rome, ponowna instalka uruchomiaenia Rome, Barbarian Invasion czy Alexander i..... znowu to samo :/
No cóż myślę... trzeba instalować windowsa od nowa... formatowanie dysku C, nowa instalka windows Xp instalacja gry.... włączenie i ? ręce opadają dalej to samo :/
Nie mam już pomysłów.. co tu moze być przyczyną ?
grę instaluję na D lub E nic nie daje, formatowanie D C(wgrywanie ponownie windowsa na C) również nic nie daje...
Procesor AMD Athlon 3000 1.8 GHz
Karta Nvidia 7300 Gt galaxy - sterowniki 91.31 próbowałem też 91.33
Pamięć 1,50 GB
Juz chyba nie ma sensu formatować, instalować bo to nic nie daje, jak to mówią "czarna magia" :)
ma ktos pomysł co z tym zrobic ?
Pozdrawiam
-
Re: Haczenie już na głównej stronie
-
dzięki za próbę rozwiązania problemu... niestety nic to nie pomogło, próbowałem odpalić Alexandra(antologia) i haczy jak haczyło...
takie dziwne wrażenie jakby wgrywało co jakiś czas grę...
-
Przypuszczałem, że może chodzić o dwujajowca - RTW nie jest przystosowany do nich (premiera C2D miała miejsce bodajże w 2005 czy tam 2006, a RTW 2004). Dziwne, na tym sprzęcie powinno śmigać (Amrod nawet grał na Athlonie 700mhz :P), inne gry działają normalnie?
-
Może to problem sterowników do karty? Spróbuj grać na najnowszych i na trochę starszych (tak gdzieś z 2004/2005). Masz najnowszy direct X?
EDIT: Chciałbym dodać, że grałem przez jakiś czas w EB na procku 600 mhz, zamulało, nie mogłem wchodzić do bitew ale i tak nieźle się grało. Z twoim kompem to powinno hulać.
EDIT2: A próbowałeś włączyć jakąś inną grę? Nie chce krakać ale może karta graf się psuje.
-
Na Athlonie 750MHz! :P Mi na ten czas najbardziej pasowały do gry sterowniki do karty graficznej (miałem GeForce DDR) Forceware bodajże wersja 64.xx albo 61.xx. Kodeki Media Player z płyty zainstalowałeś?
-
jeśli chodzi o sterowniki próbowałem 84... 91.31, 91.33 92... 94...(znalazlem w internecie, że są niby najlepsze do tej karty) więcej nie próbowałem ponieważ nic to nie zmieniało a nawet bywało gorzej, prawdę mówiąc nie bardzo wiem jakie jeszcze mógłbym spróbować, najnowszych nie wgrywałem - podobno nie ma sensu na tak "wiekową" kartę...
co do grania w Rome to jak pisałem w pierwszym temacie nie miałem z tym problemu, nawet na modzie EB więc nie może być mowy o za słabym sprzęcie...
mam direct 9.0c...nie instalowałem 9.0b i 9.0a... a moze tu jest problem ?
bardziej bym był skłonny myśleć,że coś się sypie na przykład właśnie karta :/ można by ją w jakiś szybki sposób sprawdzić ?
Pozdrawiam