-
Re: Warhammer Fanstasy Battle Gra Bitewna
-
-
Świetny AAR z wielkiej bitwy OIM na poziomie dywizji-RON vs Kozacy&Tatarzy ,niedługo w KRK też planujemy zagrać dużą bitwę na poziomie dywizji.
http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... Itemid=132
-
-
-
Re: Wargamig (Warhammer, Ogniem i Mieczem, Fields of Glory e
Gdyby nie koszty (co prawda jednorazowe) i małą (mam nadzieję że jeszcze małą) popularność, to bym na całego siedział w Ogniem i mieczem. Recenzję chętnie przeczytam.
-
Re: Wargamig (Warhammer, Field of Glory, Ogniem i Mieczem et
Jestem miłośnikiem tego okresu. W Szczecinie podobno istnieje scena, ale rzadko ją zauważam. Do grania trzeba dwojga i podręcznika za ponad 150 zł, dlatego ograniczę się do kolekcjonowania. Może za pewien czas, dysponując armią, oponentem, znajomością zasad gry i podręcznikiem, zacznę toczyć potyczki.
-
Gdybym mieszkał w stolicy to wybrałbym się 23 marca na to: http://www.veto2ed.pl/page/2013/02/turn ... obieskiego
Choćby tylko po to by popatrzeć. :)
-
Ja tam pojadę, popaczam na miszczóff ;_; i może za rok sam wystartuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Ja chyba pojadę, nie wiem jeszcze czy grać w OIM, czy tylko towarzysko, z Krakowa szykuję się liczna wyprawa :mrgreen:
-
Może założymy jakieś znaki rozpoznawcze by było widać że my z Forum.Totalwar.Org? Np: jakieś opaski na ręce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
Może założymy jakieś znaki rozpoznawcze by było widać że my z Forum.Totalwar.Org? Np: jakieś opaski na ręce.
Jeśli pojadę to prawdopodobnie będę w swoim stroju, więc jakiekolwiek opaski odpadają
-
Firmowe czapki? xd
Dobra, można by coś wymyślić.
Ja jbc jadę z bratem który ma 7 lat i kimś starszym (bo sam mam 14 i mnie samego z nim nie puszczą) więc wiecie, mały, większy i największy/a :D
Teraz sobie też ściągam te grę 'DBA Online"
-
Czy są tańsze wersje podręcznika do Ogniem i Mieczem albo jego wersja elektroniczna? Bo drogo 150 zł na podręcznik do gry wydawać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Aracz
Czy są tańsze wersje podręcznika do Ogniem i Mieczem albo jego wersja elektroniczna? Bo drogo 150 zł na podręcznik do gry wydawać.
Nie ma
-
Chłopaki szykują się na podbój zachodu ;) rusza kampania kickstarterowa a na tegorocznym Salute w Londynie odbyła się prezentacja systemu, można też już było dostać angielski podręcznik.
http://www.kickstarter.com/projects/172 ... op-wargame
Drugi dzień i chłopaki już mają prawie 3.000 $(a planują uzbierać 5.000$) mogli dać większą stawkę :mrgreen:
-
Spoglądam na Ordyńców z dzidami i jestem dla nich pełny podziwu. Niektórzy mają broń w takiej pozycji, że nie wyobrażam ich sobie by mogli skutecznie walczyć (nie przy tej proporcji dzidy do reszty figurki) indywidualnie, nie mówiąc o walce w tłumie. :)
-
Cytat:
Spoglądam na Ordyńców z dzidami i jestem dla nich pełny podziwu. Niektórzy mają broń w takiej pozycji, że nie wyobrażam ich sobie by mogli skutecznie walczyć (nie przy tej proporcji dzidy do reszty figurki) indywidualnie, nie mówiąc o walce w tłumie. :)
Modele są bardzo ładne, problem w tym, że te z fotki na pudełko mają za długie rohatyny, te powinny być krótsze, ale jak wiadomo każdy sobie może przyciąć jak chce(zresztą na stronie OIM sugerowana jest długość dla poszczególnych broni drzewcowych) ;) choć ustawianie figurek na podstawkach też niezbyt fortunne, ale to również żaden problem bo każdy sobie może ustawić wg swojego widzi mi się.
Jakby ktoś nie widział
http://oim.wargamer.pl/
-
Poczekamy, zobaczymy.
Et interim pierwsza chorągiew kozaków z rohatynami jest niemal skończona. Brakuje im tylko materiału na chorągiew pod którą będą walczyć. Jakieś ciekawe propozycje? ;>
-
Cytat:
Et interim pierwsza chorągiew kozaków z rohatynami jest niemal skończona. Brakuje im tylko materiału na chorągiew pod którą będą walczyć. Jakieś ciekawe propozycje? ;>
A nie masz sztandarów z zestawu, czy po prostu wolisz sobie zrobić sam ?
-
Szkoda, że OiM ma taką małą skale. 15mm, cena i brak graczy z okolicy naprawdę potrafią zniechęcić. :(
-
@PaskudnyPludrak,
Nie mam, więc muszę zrobić własne.
@Ensis,
Cena umie zniechęcić, podobnie jak do innych bitewniaków. Skala też robi swoje (gdyby nie dziewczyna, to bym nie zabrał się za to). Obie te przeciwności można przełamać pod warunkiem istnienia stabilnej sceny (stabilna to dla mnie taka, która raz na kwartał zrobi turniej i raz w tygodniu spotyka się by pograć w gronie czterech osób i więcej).
Z uwagi, że aktualnie pograć to będę mógł tylko z właścicielem sklepu (nikogo innego nie widać z figurkami do OiM nie widać w Szczecinie), figurki zajmują przewidziane dla nich miejsce na półce z książkami, tworząc scenerię, ściągając uwagę gości, zbierając wyrazy uznania i kurz. ;)
-
Cytat:
@PaskudnyPludrak,
Nie mam, więc muszę zrobić własne.
To najlepiej znaleźć jakiś wzór i wydrukować w odpowiedniej skali, a potem pokombinować,można wydrukować na papierze samoprzylepnym albo na zwykłym i kombinować z wikolem co daję bardzo fajne efekty pofałdowanego sztandaru,niektórzy też drukują sztandar czarnobiały i kolory nakładają sami co również wygląda bardzo fajnie(tutaj mistrzowski przykład takich sztandarów własnej roboty formowanych na wikolu http://forum.oim.wargamer.pl/viewtopic.php?f=14&t=909), mnie jednak nie chcę się tak bawić i używam gotowych sztandarów,mocze w gorącej herbacie, żeby wyglądały trochę bardziej realistycznie i tyle, oczywiście sztandary robione przez graczy bądź udoskonalane gotowce wyglądają o niebo lepiej.
Cytat:
Z uwagi, że aktualnie pograć to będę mógł tylko z właścicielem sklepu (nikogo innego nie widać z figurkami do OiM nie widać w Szczecinie), figurki zajmują przewidziane dla nich miejsce na półce z książkami, tworząc scenerię, ściągając uwagę gości, zbierając wyrazy uznania i kurz. ;)
Jak nie ma z kim grać to faktycznie nie ma większego sensu wchodzić w bitewniaki w ogóle, no ewentualnie właśnie kilka figurek na półkę.
-
Ten numer z herbatą przypomniał mi jak się mapy robiło do wszelkich systemów p'n'p. :)
-
Re: Wargaming (Warhammer, Field of Glory, Ogniem i Mieczem e
Szkoda że OiM ma taką zaborczą politykę. :(
-
Zaborczą czyli jaką? Że nie można używać modeli innych producentów?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Szkoda że OiM ma taką zaborczą politykę. :(
Oj tam, Ja akurat im się nie dziwię, tyle ile pracy włożyli w ten system jak i w figurki(mogli przecież ograniczyć się tylko do podręcznika,a nie ma np tak pięknej husarii, czy tak koszernych Kozaków..... w tej skali jak te modele WG/OIM),zresztą to i tak tyczy się tylko turniejów pod ich 'patronatem' gdzie fundują nagrody.Podobną politykę ma Battlefront od "Flames of War" no i oczywiście GW.
-
Mogli zrobić jak w radiu, ale w sporcie, a i tak byliby lepsi od innych.
Na przykład że ich figurek musi być 66% lub 75% armii. Wiem, ale ja kombinuje. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ensis
Mogli zrobić jak w radiu, ale w sporcie, a i tak byliby lepsi od innych.
Na przykład że ich figurek musi być 66% lub 75% armii. Wiem, ale ja kombinuje. :D
Też bym tak wolał bo mam sporo modeli do tego okresu od innych producentów, ale na domowe,klubowe granie i tak się nadadzą ;)
Np Wg nie wydał jeszcze modeli hajduków i póki co do gier towarzyskich używam właśnie hajduków QR którzy są prześliczni :)
-
Pierwsze pytanie jakie sobie trzeba postawić brzmi: gram turniejowo czy towarzysko? W pierwszym przypadku trzeba przełknąć i kupić co się potrzebuję albo ograniczyć do minimum, powoli rozwijając i nie liczyć na wielkie sukcesy. Poza tym gdzie i ile turniejów jest organizowanych. :) W drugim przypadku nikt Ciebie nie skontroluje z Wargamera czym grasz ich zasadami. :P
-
Ogniem i Mieczem
Cytat:
Pierwsze pytanie jakie sobie trzeba postawić brzmi: gram turniejowo czy towarzysko? W pierwszym przypadku trzeba przełknąć i kupić co się potrzebuję albo ograniczyć do minimum, powoli rozwijając i nie liczyć na wielkie sukcesy. Poza tym gdzie i ile turniejów jest organizowanych. :) W drugim przypadku nikt Ciebie nie skontroluje z Wargamera czym grasz ich zasadami. :P
Zazwyczaj zaczyna się od gier towarzyskich, ale z czasem przychodzi chęć na grę turniejową a akurat scena turniejowa OIM rozkręca się coraz bardziej, były już Mistrz Polski w których uczestniczyło kilkadziesiąt osób(ok 50-60), turnieje odbywają się regularnie w wielu miastach, oczywiście najwięcej w Warszawie.
Co do kontrolowania, to jest tak, że jak ktoś chce zorganizować turniej pod patronatem WG to kontaktuję się z nimi,ugadują się,organizator dostaję tzw 'dukaty' które rozdziela między zwycięzców(za te dukaty kupuję się normalnie w sklepie WG, ale tylko produkty OIM, 1dukat-5zł), to od organizatora turnieju zależy, czy będzie przestrzegał zasad WG, no ale jednak wypadałoby.No i mamy już kilku wymiataczy OIM którzy tłuką wszystkich wszędzie i zawsze ;) A za najbardziej powergamerską stronę konfliktu,uznaję się oczywiście słusznie RON :mrgreen:
-
-
Za kilka dni zabieram się za malowanie piechoty cudzoziemskiego autoramentu. Nie wiem kiedy skończymy z moją lubą, ale mam wrażenie że miejscami wiele nie odbiegamy od epoki. Nie mówię o barwach, tylko o czasie malowania. :) Zaciąg i przemarsz wojsk trwał czasami bardzo dłuuuuuuuuuuuuuugo. :P
Zmodyfikuję swoje poprzednie pytanie: co umieścić na chorągwi kozaków z rohatynami? Herb jakiegoś województwa? Ziemi? Ma ktoś jakieś informacje czym się kierowano?
-
Cytat:
tylko o czasie malowania. :) Zaciąg i przemarsz wojsk trwał czasami bardzo dłuuuuuuuuuuuuuugo. :P
U mnie podobnie, choć ja zbieram 3 armię jednocześnie(RON,Szwedów i Kozaków, a zastanawiam się jeszcze nad Tatarami) ale póki co żadna z nich nie doczekała się pomalowanej dywizji, tylko podjazdy, a modele OIM zbieram bodajże od 5 lat, czyli na długo przed premierą podręcznika.
Cytat:
Zmodyfikuję swoje poprzednie pytanie: co umieścić na chorągwi kozaków z rohatynami? Herb jakiegoś województwa? Ziemi? Ma ktoś jakieś informacje czym się kierowano?
Hmm ciężko powiedzieć, przynajmniej ja nie wiem i w tej kwestii idę na łatwiznę, czyli używam gotowych sztandarów od WG(które są niehistoryczne,co twórcy zaznaczają) ale np tu masz fajne wzory koszernych sztandarów, tyle, że litewskie z 1655r.
http://rusmilhist.blogspot.ru/2013/07/l ... st-in.html
-
Re: Ogniem i Mieczem
Pojawił się nowy numer Merkariusza po dość długiej przerwie. :)
http://oim.wargamer.pl/pl/download/57-m ... ski-2.html
-
Nowości z pól Ogniem i Mieczem, cytat pochodzi z newsa z głównej strony systemu:
[spoiler:65745lxp]1. Plastikowe podstawki do modeli
Czekamy na pierwszą dostawę plastikowych podstawek do modeli. Zastąpią one we wszystkich zestawach używane dotychczas podstawki metalowe. Zmiana ta jest spowodowana względami ekonomicznymi. Poza tym podstawki plastikowe są grubsze (około 1,8 mm) i będą łatwiejsze w użyciu na polu walki. Wiemy, że znaczna część z Was lubi nasze podstawki metalowe. Dlatego zostaną one dalej w sprzedaży ale jako osobny produkt. Zmiana zostanie wprowadzona na bieżąco po otrzymaniu z produkcji pierwszej dostawy podstawek plastikowych.
2. Zmiany w pakowaniu
Otrzymujemy liczne głosy, że niektóre nasze pomysły na pakowanie modeli mogłyby być lepiej dostosowane do potrzeb graczy. Innymi słowy chcielibyście, by modele były pakowane w sposób lepiej przystający do zasad gry. Przychylamy się do tych postulatów i dlatego wprowadzamy zmiany w pakowaniu modeli. Zmiany te będą dotyczyć głównie zestawów pudełkowych. Oto lista nadchodzących zmian:
- Zestawy pudełkowe zawierające 2 chorągwie zostaną zastąpione blisterami zawierającymi 1 chorągiew (3 podstawki). Dotyczy to wszystkich rodzajów jazdy poza rajtarami oraz jazdą elitarną jak husarze, deli czy silahdarowie.
- Zestawy rajtarów zostaną zastąpione blisterami zawierającymi kompanie (2 podstawki) rajtarów. Zostaną też wprowadzone boksy zawierające całe regimenty rajtarii dla Szwedów, RON oraz Moskwy.
- Wycofujemy zestawy pudełkowe dragonów z 2 kompaniami. W ich miejsce trafią zestawy regimentów dragonów liczące 4 kompanie.
- Piechota formacji pikiniersko-muszkieterskich będzie sprzedawana w dużych pudełkach regimentowych oraz w blisterach zawierających 2 kompanie.
- Piechota kozacka, janczarowie i inne rodzaje piechoty występujące w dużych związkach taktycznych będzie pakowana w pudełka regimentowe lub blistery zawierające zazwyczaj 12 figurek (ilość ta może być różna dla poszczególnych formacji).
- Wydamy większą ilość dużych zestawów regimentowych/pułkowych do wszystkich frakcji tam gdzie jest to możliwe i uzasadnione zasadami gry.
Generalnie w przyszłości dołożymy wszelkich starań aby sposób pakowania zestawów modeli możliwie ściśle odzwierciedlał składy oddziałów przedstawione w podręczniku do gry.
W naszej opinii powyższe zmiany dadzą Wam możliwość łatwiejszego kompletowania armii do Ogniem i Mieczem. Dotyczy to zwłaszcza osób, które dopiero zaczynają przygodę z naszą grą.
Zmiany będą realizowane na bieżąco wraz z kończeniem się poszczególnych wzorów opakowań pudełkowych jakie jeszcze mamy w magazynie. Zakończenie tego procesu nastąpi zapewne najwcześniej w połowie przyszłego roku.
3. Figurki pojedyncze do wyboru na naszej stronie
Będzie w końcu wprowadzona długo oczekiwana możliwość zamawiania pojedynczych modeli do OiM. Innymi słowy będziecie mogli zamawiać oddziały z indywidualnie wybranych figurek. W tej chwili pracujemy nad katalogiem takich modeli.
4. Ogniem i Mieczem w wersji deluxe
Pracujemy nad projektem Ogniem i Mieczem w wersji nazwijmy to „deluxe”. To nic innego jak udostępnienie Wam możliwości zakupu naszych modeli już pomalowanych i gotowych do gry. Na linię składać się będą zestawy pomalowanych i gotowych do gry elementów makiet w jakości zbliżonej do tej jaką wielu z Was miało możliwość oglądać w czasie organizowanych przez nas
turniejów. Ponadto wprowadzimy możliwość zamawiania pomalowanych i gotowych do gry modeli do gry. Pierwsze zestawy będzie można zamawiać przed końcem tego roku.[/spoiler:65745lxp]
Wnioskuję z tego, że:
- Pudełka będą tańsze (plastikowe podstawki).
- Podzielenie na drobniejsze części obecnych pudełek oznaczać będzie większe możliwości kombinowania przy tworzenie komputu. :)
- Zamawianie pojedynczych figurek - sposób na pozbycie się zapasu magazynowego? ;P
-
Cytat:
Wnioskuję z tego, że:
- Pudełka będą tańsze (plastikowe podstawki).
- Podzielenie na drobniejsze części obecnych pudełek oznaczać będzie większe możliwości kombinowania przy tworzenie komputu. :)
- Zamawianie pojedynczych figurek - sposób na pozbycie się zapasu magazynowego? ;P
Z tego co mi wiadomo pudełka nie będą tańsze a raczej droższe, bo będzie w nich dużo więcej figurek.
Za możliwością zamawiania pojedynczych modeli gracze optowali już od dłuższego czasu.
-
Chorągwie podniesione, figurki poprawione, wszystko jest na swoich miejscach. Dwie chorągwie jazdy kozackiej z rohatynami gotowe do popisu. Dwie podstawki z dowódcami są niemal gotowe, trzeba tylko ludzi poprawić i wybrać wzór na chorągwie. Podkład na piechocie niemieckiej niemal wysechł.
Jakieś pomysły co zrobić z nadmiarowymi modelami dwóch pikinierów? Czekać aż ktoś sprezentuje mi trzeci i stworzyć całą podstawkę? :)
-
Tak będzie wyglądać okładka nadchodzącego dodatku 'Potop'
https://s3.amazonaws.com/ksr/assets/...jpg?1392730512
-
Podana została sugerowana cena? Co nowego będzie w tym dodatku, że on taki gruby się wydaje?