Wątek do zadawania pytań wszelakich dotyczących instalacji moda, działania itp.
Wersja do druku
Wątek do zadawania pytań wszelakich dotyczących instalacji moda, działania itp.
Wprawdzie moje pytanie nie dotyczy bezpośrednio instalacji DeI ale submoda do DeI na ikonki w styku BullGoda
Zainstalowałem mod BullGoda i przerzuciłem plik "Mod bullgod icons Rome" do folderu data i odpaliłem w mod menadżerze - wszystko działa ok
Ale jak zainstalować te nowe ikonki rodem z DeI ?? (Sparta, Epir, Ateny)
Gdzie mam wrzucić te nowe pliki /icons/ mask ?
Czy luzem z resztą ikoneke z Bullgoda do folderu data ?? czy może do jakiegoś podfolderu w tymże pliku ??
Ogólnie jak to zrobić ? bo nic nie dociera do mnie z instrukcji w TWC
EDIT -chyba wymyśliłem jak to zrobić, jak tylko będę miał możliwość dotarcia do komputera to sprawdzę
EDIT (końcowy) - rozszyfrowałem wszystko - Carreto twórca ikonek pod DeI opisał to wszystko dokładnie na forum. Dodam tylko, że należy dograć ostatnią wersję ikonek ponieważ zawiera poprzednie - mam nadzieję, że z następnymi będzie konsekwentny i nie będzie trzeba dogrywać tylko podmieniać pliki
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -e-I/page2
Czyli jak ? wklejamy do folderu data jak oryginalnego moda Bullgooda?
wklejamy ostatnią aktualizację Carreto v0.2 do podfolderu UI (tam jest units bullgoda) w folderze data -mask do mask a -icons do icons (na razie doszło około 20 nowych ikonek)
proponuje również zastosować plik "Mod Bullgod_icons_Rome_movie" z paczki Bullgoda - wkleić go dodatkowo luzem do folderu data (jeśli tego nie zrobimy, tracimy klika ikonek m.in. gallijskich łuczników- łowców i kogoś tam jeszcze. Nie widać go potem w mod menadżerze ale tak ma być. W tym przypadku nie stosujemy pliku "Mod Bullgod_icons_Rome" - ten z kolei jest widoczny w menadżerze - ale jeśli z niego skorzystamy nie będzie widać ikonek od Carreto
Dziękuję za odpowiedź ;)
Mosca - Widziałem na forum ogólnym o DeI, że miałeś problemy z wszystkimi ikonkami dla Sparty - być może już sobie poradziłeś
W załączeniu przesyłam screena, na dowód że można to przeskoczyć - dodam, że na początku też tak miałem :D
Jeśli jednak sobie nadal nie poradziłeś daj znać, to prześlę Ci "rozbudowaną" według mnie instrukcję montażu na prywatną skrzynkę ;)
https://sites.google.com/site/bradle...1-12_00001.jpgCytat:
Czy Carotto zrobił wszystkie karty jednostek do państw greckich ( mam "stare" spartiatai epheboi i perioikoi hoplitai w Sparcie)
Pozdrawiam
Dobry, ja z zapytaniem tutaj czy da się zrzucić tekstury jednostek:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =209103247
tak aby działały z DEI?
jeżeli tak to jak?
zwykła subskrypcja na steamowym warsztacie nie działa, chyba, że wyłączę DEI
Dzięki Bradley już sobie poradziłem mam tak jak Ty ( za szybko czytałem Twoją poprzednią instrukcję instalki :D ), ale dobrze wiedzieć, że ktoś postara się pomóc w razie problemów :) Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez Bradley
Z tego co wiem to moda Bullgoda nie ma na warsztacie steam http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 2d619cbc32 a tu link dla nowych kart do DEI http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-D-e-ICytat:
Zamieszczone przez kopis44
nie nie nie
Może coś źle napisałem albo nie w tym miejscu.
chodzi mi o jednostki
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =209103247
znaczy 61 UNITS! ----- KLA's 'Gold Pack 1.0' ----- historical and professional skinpack
czy da się zrobić tak, aby chodziły razem z DEI ?
witaj Kopis. Myślę (choć oczywiście mogę się mylić) że jest to nie do zrobienia. Albo jednostki albo DeI. Chociaż zanim jeszcze wyszło DeI, jego poprzednik i protoplasta "ars Gratia" chodził mi razem z różnymi modami na dodatkowe jednostki - ale nie będę ukrywał, że statystyki nijak się miały do pierwotnych jednostek z DeI - mocno zawyżone . Reasumują jeżeli mody nie współpracują to chyba nic z tego nie będzie. Może spróbuj testowo z Radiousem albo Magnarem - ale tak jak pisałem pewnie statystyki jednostek będą od czapy. A tak ogólnie może poczekaj do okolic 15 I 2014, bo ma być DeI 0.7 - tam dużo nowych jednostek i co Ciebie pewnie bardzo ucieszy poprawiony (właściwie podrasowany) wygląd generałów frakcji hellenistycznych -(oby już w tym patchu :D )Cytat:
Może coś źle napisałem albo nie w tym miejscu.
chodzi mi o jednostki
Nie ma za co, polecam się na przyszłość - fajnie że mogłem jakoś pomócCytat:
Dzięki Bradley już sobie poradziłem mam tak jak Ty ( za szybko czytałem Twoją poprzednią instrukcję instalki :D ), ale dobrze wiedzieć, że ktoś postara się pomóc w razie problemów :) Pozdrawiam.
A kłaniam się również Bradley. Owszem masz rację. Też mi się wydaje, że jednak nie podziała. z każdą łatką mod jest coraz piękniejszy :D
Póki nie wyjdzie:
Rome 2: Total Realism
albo
Roma 2: Imperium Aquilarum
to bez DEI, grzechem jest odpalać Rome 2
Mod KLA działa, bo sam robiłem czasami przez przypadek bitwy w DeI z jego teksturami :D To tylko tekstury, nie nowe jednostki, więc będzie działać :)
Mod KLA musi być przed DeI w menadżerze, aby zaskoczyło. Wystarczy zmienić nazwę poliku od KLA, czyli dodać literkę "a" na początku i już będzie się wczytywać przed DeI.
Widzisz Kopis - dobrze że mamy KAMa - ekspert nad ekspertami w DeI :D - szacun
Jednak z całej sprawy idzie dla mnie jedna bardzo ważna lekcja - że niektóre mody, submody, fixy itp muszą być pierwsze w mod menadżerze (jeżeli tam występują)
i jeszcze ważniejsze (bo tamto w sumie wiedziałem) jak banalnie można ustawić to w folderze data na pierwszym miejscu za pomocą literki "a"
Także reasumując, Kopis musisz sobie znaleźć w sieci ten mody (konkretnie plik) i wrzucić go do folderu data - oczywiście z literką "a"
Linki masz w opisie moda steam - workshop
Choć KAM nic nie pisał o statystykach tych jednostek w trakcie pracy z DeI ? :roll:
PS Tak na marginesie tekstury KLA to też polska produkcja - również szacun dla Króla Louisa
Co racja to racja.
Dzięki KAM, wszystko ładnie śmiga :)
Zawsze brakowało mi barwionych hellenistycznych hełmów i te jednostki rzymskie na których się wzorował KLA są przecież na podstawie Petera Connolly książek. Dla mnie bomba sam mam od bardzo dawna "Historia armii greckiej" z jego rysunkami
Chociaż teraz sobie przypomniałem, że w mod menadżerze (przez steam) również można zmienić kolejność ale widzę że Kopis sobie już poradził. (odznaczyć wszystko (najlepiej wszystko, wszystko), a potem zaznaczyć na nowo, z tym aby interesujący/blokujący nas mod był w pierwszej kolejności - u mnie parę razy zadziałało.
Chyba dzisiaj sobie spróbuję tego cudeńka
Wiecie może jak zrobić żeby były takie ramki, linie itp. (screen poniżej) tak jak to było w podstawce ?
podstawka http://oi43.tinypic.com/14x164j.jpg
DEI http://oi43.tinypic.com/qybqzb.jpg
Nie mogę wejść w grę, próbowałem na dwóch kontach i zawiesza mi się na ekranie ładowania. Grałem jakieś 2 godz. temu bez żadnych kłopotów, nic nowego nie instalowałem, z gry wyszedłam prawidłowo. Macie jakieś podpowiedzi?
Też tak miałem po tym jak wprowadzili patch 9 na stałe, a może masz DEI na patch 8.1 jak tak sciągnij DEI Na patch 9, jak masz to zrób tak jak ja czyli usuń wszystkie mody jakie miałeś ( ja zostawiłem tylko GEM ) potem uruchom ponownie kompa i zobacz czy działa jak tak to możesz od nowa wprowadzić mody :)
Mi to podziałało, dodam że mam manualną wersję DEI :D
Coś w tym jest bo teraz włączyłem komputer i odpalając grę (steam) mody mi się aktualizowały. Niestety po aktualizacji nadal nie mogę wejść w grę. Nadal zacina się na ekranie ładowania. Zrobiłem jak radziłeś czyli odinstalowałem DEI, potem zainstalowałem (zasubskrybowałem) od nowa i ponownie pojawiłą się aktualizacja. Po aktualizacji spróbuję wejść w grę, jeżeli nie będę w stanie tego zrobić to spróbuję na czystej wersji jak radzisz. Nie sprawdzę teraz na którym patchu mi śmiga bo jak pisałem powyżej mam szlaban na wejście.
Dzięki za porady, napiszę co zdziałałem tym razem.
Edit: Tym razem aktualizacja trwa b. długo, zastanawiam się czy aktualizują mi się mody (tak podaje komunikat na Steam) czy aktualizuje się też sama gra.
Gnejuszu, wersja steam DeI pod patch 9 będzie udostępniona prawdopodobnie jutro. Dzisiejsze subskrypcje nic ci nie dadzą. Gra automatycznie zaktualizuje się do wersji 1.9, natomiast mod w warsztacie pozostanie w starej wersji 8.1, co spowoduje crash ze względu na brak kompatybilności.
W głównym temacie masz podany przeze mnie link do pobrania wersji DeI 0.71c pod patch 9 wraz z instrukcją instalacji. Albo z niego korzystasz usuwając z data starą wersję i rezygnując z subskrypcji (bądź odznaczasz stare party w mod managerze), albo czekasz do jutra...
Muszę zatem poczekać do jutra, bardzo Wam dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, żę save będą kompatybilne z nową wersją bo mam już ok 350 turę i rozpoznane 90% technologii. Nie wiem czy będę miał siłę na nową kampanię a Rzym toczył cięzkie walki na głębokich afrykańskich pustyniach.
Chciałem sobie pograć Numidią, a tu zonk. Nie mogłem rekrutować żadnej jednostki. A dokładniej mówiąc nie wyświetlał mi się pasek werbunku jednostek zwykłych czy najemników. Nacjami oryginalnymi nie było tego problemu.
Dziwna sprawa, reszta jest ok?
U mnie na poprzednim koncie są popsute ikonki jednostek, mam wgrany reskin od BulGota i jedne są śliczne a drugie mają ikonki rzymskiej floty z legionistami, na drugim koncie jest ok choć nie mam sinpacka hellenistycznego.
Za trzecim odpaleniem ruszyło i działało normalnie. Kampanie szybko przegrałem. Lusitiana wyparła Kartaginę z tej części mapy, a mój kontratak zdołał tylko opanować Tingis. Niestety później przyszedł 1 czempion, i zaatakował moje centrum kapitałowe LOL. Moja gospodarka nie wytrzymała kosztów naprawy 1200 za jeden budynek. W końcu miałem tylko 3 regiony, a do utrzymania aż 1,5 słupka wojska.
Zainstaluj submod na agentów - jest założony temat. Z tym ścierwem nie da się grać, mody przycinają agentom te ponad-boskie możliwośći albo dają bonusy ochrony przed nimi budynkom. To jest jednak temat o pomocy technicznej więć przenieśmy tą dyskusję do innych działow, na koniec dodam, że po zainstalowaniu 2 kompliacji submodów na to ścierwo gra powróciłą do gatunku STRATEGIA.
Ja mam niestety problem natury technicznej. Po około 100-150 turach zawiesza mi grę, na początku mojej tury. Wyskakuje jakaś informacja (typu raport) np. o przekroczeniu granic. Niestety nie czym jest to spowodowane. Gram na dei + sub mod na agentów + R2:TW GEM - Graphic Enhancement Mod 4.2
Grasz na najnowszej łatce? Bo ona powoduje tego typu problemy i jutro ma wyjść fix.
Czy na wersje 0.75 działa submod na edykty? Czy się będą gryźć?
Grałem na wersji stemowej. W sobotę i niedzielę się aktualizowało. Więc się zobaczy.
Niestety raczej moja stara kampania Galami będzie nie do odratowania.
Ogólnie to mi gre zaktualizowało do wersji 1.9.1 wiec teraz narazie to i tak Dei nie działa....
Witam,
Gram sobie na tym cudnym modzie i przy pierwszej bitwie w której atakuje Ligę Etruską. Jak wcisnę rozpocznuj bitwę mam CTD. A dokładnie takie coś:
Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?Kod:Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: rome2.exe
Wersja aplikacji: 1.9.1.0
Sygnatura czasowa aplikacji: 52f4242c
Nazwa modułu z błędem: Rome2.dll
Wersja modułu z błędem: 1.9.1.0
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 52f42321
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 004f9a35
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 0a9e
Dodatkowe informacje 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
Dodatkowe informacje 3: 0a9e
Dodatkowe informacje 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
ja mam dokładnie to samo :( przy pierwszej bitwie z etruskami wywala mi grę w momencie kliknięcia rozpocznij bitwę.
jakaś pomoc z rozwiązaniem problemu by się przydała.
Hej, jest jedna standardowa rada w takim wypadku.
Idź do
C:\Uzytkownicy\Twojanazwa\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Rome2 (appdata jest ukrytym folderem)
Wykonaj kopię folderu save_games (do innej, bezpiecznej lokalizacji, albowiem to co za chwilę stanie z folderem Rome2 będzie bardzo drastyczne ;) ) Oczywiście, o ile posiadasz wartościowe zapisy gry.
Skasuj - tak dobrze przeczytałeś - cały folder Rome2 w podanej lokalizacji.
Odpal grę, folder odtworzy się, a Ty po wyjściu z niej, skopiujesz uratowane save'y na swoje miejsce.
Jak to nie pomoże, zostaje drugi, mniej banalny sposób. W odtworzonym folderze Rome2 znajduje się kolejny o nazwie scripts, a wewnątrz plik preferences.script.txt. Otwórz go i znajdź linijkę:
gfx_enable_directx11 true; # gfx_enable_directx11 <bool>, Enable DirectX 11 rendering #
następnie usuń wpis true, zamieniając go na false, czyli:
gfx_enable_directx11 false; # gfx_enable_directx11 <bool>, Enable DirectX 11 rendering #
Zapisz zmiany. Gotowe!
witam, mam problem z modem DEI, a dokładniej z nazwami jednostek i z ich tłumaczeniem.
po instalacji moda( subskrypcja ze steam) mam polskie nazwy jednostek takie jak np Orla kohorta, ale nie wszystkie jednostki mają nazwy - niektóre po prostu mają czarną chmurkę i nic więcej a z racji, że jest to mod w encyklopedii też nie ma wyjaśnień ani nazw. Po wypakowaniu pliku ze spolszczeniem (ten link z naszego forum) nazwy zmieniają się na np. Cohors Sagittariorum Syriorum.. czy to jest normalne? Nie powinny pojawić się polskie nazwy wszystkim jednostkom?
proszę o pomoc
Po zainstalowaniu wersji 0.82 i wczytaniu save'ów z kampanii, przy ekranie ładowania dowolnej bitwy wyrzuca mnie do windowsa. Ktoś też tak ma? Jakieś remedium?
A gdy się już wczytał to po wygraniu ciężkiej bitwy - po 40 armii - wyszedł mi z ekranu zwycięstwa. Cud, miód...
Mam problem z DeI i submodami na edykty i agentów. Najpierw b. długo aktualizowała się R 2 potem mody i submody pokazują się w menagerze z wykrzyknikiem chyba jako nieaktualne. Wie ktoś co się dzieje i jak z tym sobie radzić?
Jeżeli używasz tylko modów z Warsztatu, poprzez subskrypcję, to na pewno nie są one aktualne. Gdybyś korzystał z modyfikacji ściąganych z linków na twcenter, to ta wiadomość powinna cię zainteresować:
viewtopic.php?f=579&t=15150
Coraz więcej komplikacji... Póki co ja nie zagram bo teraz nawet czysta R2 wywala do pulpitu. Odinstalowałęm ze Steam i instaluję ponownie, jak znowu nie pójdzie to nie mam już pomysłu.
Mam wersję DEI 0.85d i jak włączam Roma pokazuje się obraz jak się ładuje i przed filmikami crashuje, możecie pomóc ?