Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: EB2 Graphic Enhancement side-mod

  1. #1
    Łowczy
    Dołączył
    Jul 2012
    Postów
    115
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 18 podziękowań w 14 postach

    EB2 Graphic Enhancement side-mod

    Link do submoda > http://www.twcenter.net/forums/showt...28Open-Beta%29

    Przy okazji zbliżającej się premiery Europa Barbarorum II, warto wspomnieć o stworzonym na jego potrzeby submodzie graficznym. Mod działa na zasadzie podobnej nakładki graficznej jak GEM (którego być może znacie z Rome 2 ale teraz dostępny jest również dla Medievala 2) z tą różnicą, że jest znacznie mniej zasobożerny. W zasadzie, ograniczając się do blooma, refleksów i zmiany barw, fps pozostaje bez zmian.

    DOWNLOAD: http://www.2shared.com/file/RAwuL304...cEnhancer.html

    INSTALACJA: paczkę rozpakować do głównego folderu z grą. Podczas uruchomienia medieval2.exe lub kingdoms.exe submod powinien włączyć się automatycznie. Za pomocą skrótu Shift+F12 możemy go włączać i wyłączać w dowolnym momencie.

    Submod działa z każdym modem! (w moim przypadku jest to Stainless Steel 6.4).

    Na moich ustawieniach w pliku enbseries.ini:

    Kod:
    [GLOBAL]
    UseEffect=1
    AlternativeDepth=1
    AllowAntialias=1
    
    [EFFECT]
    EnableBloom=1
    EnableOcclusion=0
    EnableReflection=1
    EnableMotionBlur=0
    EnableWater=0
    EnableShadow=0
    DepthBias=0
    EnableDepthOfField=0
    Efekt jest jak na screenach poniżej (w lewym górnym rogu wskaźnik fps):

    PRZED:



    PO:



    PRZED:



    PO:



    PRZED:



    PO:



    Efekt może nie jest tak spektakularny jak w przypadku GEM ale jak widać fps pozostaje bez zmian.

    Submod ma jeszcze inną funkcję, która co prawda nie każdemu przypadnie do gustu - MotionBlur czyli rozmycie obrazu podczas ruchu kamery i lekkie potrząsanie interfejsem. Fajnie wygląda ale jest trochę niepraktyczne dlatego ja to wyłączyłem.

    Aha, dość ciekawym "efektem ubocznym" moda jest to że przywraca działanie nakładki Steam Overlay na nowszych sterownikach NVIDII.
    Ostatnio edytowane przez rzymianin ; 16-08-2014 o 02:35

  2. Użytkownicy którzy uznali post rzymianin za przydatny:


  3. #2
    Szambelan Awatar Araven
    Dołączył
    Jan 2011
    Postów
    12 001
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 273 podziękowań w 231 postach
    Dzięki, mógłbyś opisać sposób instalacji w poście nr 1 i jak się "używa" tego submoda w czasie gry?

    Jak rozumiem on nie ingeruje w danego moda? Ciekawe, czy działa z każdym modem. Będę musiał kiedyś potestować.

    Czy polepszenie grafiki jest mocno widoczne?, a tury są dłuższe przez to?

  4. #3
    Łowczy
    Dołączył
    Jul 2012
    Postów
    115
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 18 podziękowań w 14 postach
    Cytat Zamieszczone przez Araven Zobacz posta
    Dzięki, mógłbyś opisać sposób instalacji w poście nr 1 i jak się "używa" tego submoda w czasie gry?
    Zrobione.

    Cytat Zamieszczone przez Araven Zobacz posta
    Jak rozumiem on nie ingeruje w danego moda? Ciekawe, czy działa z każdym modem. Będę musiał kiedyś potestować.
    Zadziała z każdym bo on nie ingeruje w pliki gry tylko jest tak jakby nakładką na wyświetlany na monitorze obraz.

    Cytat Zamieszczone przez Araven Zobacz posta
    Czy polepszenie grafiki jest mocno widoczne?
    No widoczne jest tak jak na screenach które wstawiłem w pierwszym poście.

    Trudno mi powiedzieć czy to polepsza grafikę. Powiedziałbym raczej że zmienia odczucia wizualne. Mamy więecej oświetlenia które jest bardziej białe niż żółte jak w podstawce dzięki czemu te wszystkie zbroje rzucają więcej refleksów. Dodatkowo submod zmienia kolory które wydają się mniej pstrokate, bardziej realistyczne.

    Jeszcze lepszy efekt daje GEM > http://www.twcenter.net/forums/showt...rsion-2-1-1%29 ale tam fps spada o 50% co jest dla mnie nie akceptowalne.

    Cytat Zamieszczone przez Araven Zobacz posta
    a tury są dłuższe przez to?
    Tury trwają tyle samo. Ten submod na ustawieniach z pierwszego postu nie ingeruje w fps ani czasy ładowania.

  5. #4
    Łowczy
    Dołączył
    Jul 2012
    Postów
    115
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 18 podziękowań w 14 postach
    Dorzucam jeszcze kilka screenów porównawczych z Europa Barbarorum 2:

    PRZED:



    PO:



    PRZED:



    PO:



    PRZED:



    PO:



    PRZED:



    PO:



    PRZED:



    PO:


  6. #5
    Chłop
    Dołączył
    Jun 2016
    Postów
    4
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Nie widać grafik

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •