Strona 35 z 35 PierwszyPierwszy ... 25333435
Pokaż wyniki od 341 do 349 z 349

Wątek: Szybka pomoc - GRA

  1. #341
    Wojski
    Dołączył
    Jan 2010
    Postów
    69
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Witam, mam problem z Rome 2, mam kartę ghraficzna gtx 1660 ti 6gb wchodze w ustawienia grafiki a w miejscu odznaczenia(tam gdzie można urzyć całą pamięć karty) pokazuje mi tylko 3094 mb, wie ktos gdzie może być przyczyna ? Aida64 pokazuje mi 4064 mb na karcie, Gpu Z pokazuje ze karta posiada 6000 mb, HWINFO64 tez, włączam FurMark w stresie i np. w programie MsiAfterburner na wykresach normalnie pamięć skacze do 6000 mb i tak trzyma, skąd te inne liczby wszędzie i dlaczego Rome 2 mi wykrywa tylko połowe ? myślałem może ze xle pokazuje ale nie... włączam test "forest" i wszystko klatkuje trzyma miedzy 20 a 45 klatek. Wie ktoś o co może w tym wszystkim chodzić ? Bo juz nie wiem, może z karta cos nie tak ?

  2. #342
    Chłop Awatar taktylkoprzegladam
    Dołączył
    Nov 2017
    Postów
    16
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 8 podziękowań w 4 postach
    Poprostu za nowa karta, też tak mam, nie przejmuj się grafika tak jest wykorzystywana na tyle na ile gra pozwala

  3. #343
    Wojski
    Dołączył
    Jan 2010
    Postów
    69
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Ale na starej karcie gtx 1060 6gb w ustawieniach miałem pokazywane 6000 gb w rome 2 normalnie, wiec dlaczego tu nie wykrywa tego 6 giga tylko 3 ?... puszczajac test forest tej karty i 1060 6gb jest duża roznica na korzysc 1060

  4. #344
    Chłop Awatar taktylkoprzegladam
    Dołączył
    Nov 2017
    Postów
    16
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 8 podziękowań w 4 postach
    Dziwne bo mi dla gtx1060 pokazuje maks 3 GB
    https://steamcommunity.com/app/21495...4151380706868/
    Cytat z wątku :
    Short answer, it's not an issue that can be fixed. It's a software limitation inherant to 32-Bit programs.

    Longer answer. Rome 2 is a 32-Bit game, which means it's limited to using 3-4GB of VRam I believe (usually 3.) That's just the nature of 32-Bit programs, they can't use more than that.

    64-Bit programs can, but they're a fairly recent development. Warhammer 1 and 2 are the only 64-Bit Total Wars, so they're the only ones that can use more than 3-4GB of VRam at present.

    So Rome 2's VRam usage is capped by it being 32-Bit, and it's not likely to change.

    EDIT:

    Okay, a friend who works in tech support sent me this when I asked about this issue.

    "This is from Nvidia driver release notes: Total Available Graphics Memory Reported Incorrectly
    Background–TAG Memory
    In the Windows Display Driver Model (WDDM), Total Available Graphics (TAG) memory is reported as the sum of
    •Dedicated Video Memory (video memory dedicated for graphics use)
    •Dedicated System Memory (system memory dedicated for graphics use), and
    •Shared System Memory (system memory shared between the graphics subsystem and the CPU).
    The values for each of these components are computed according to WDDM guidelines when the NVIDIA Display Driver is loaded.
    Issue
    Some TAG-reporting APIs represent video memory using 32-bits instead of 64-bits, and consequently do not properly report available graphics memory when the TAG would otherwise exceed 4 gigabytes (GB). This results in under reporting of available memory and potentially undesirable behavior of applications that rely on these APIs to report available memory.
    The under reporting can be extreme. For example, 6 GB might be reported as 454 MB, and 8 GB might be reported as 1259 MB."

    Figured some of you may find it helpful.

    All the Best,

    Welsh Dragon.

  5. #345
    Wojski
    Dołączył
    Dec 2009
    Lokalizacja
    Lublin
    Postów
    72
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Ja mam Radeon RX480 4GB i też pokazuje mi tylko 3GB, ale nie widzę problemów w wydajności, nawet na ultra wszystko płynie działa, może przy rozdzielczości monitora powyżej full HD jest gorzej.

  6. #346
    Wojski
    Dołączył
    Jan 2010
    Postów
    69
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Jestem 100% przekonany ze na gtx 1060 windforce 6gb pokazuje mi normalnie 6 giga ze moge wykorzystac, mam ta karte jeszcze i jesli Ci bardzo na tym zależy moge ja przełożyć i Ci fotke pstryknąć, a tu na gtx 1660 ti mam tylko 3 gb, choć już jakoś sie wszystko poustawiało i gra fajnie chodzi(nie dawno instalowałem tez win 10) moze stad kłopoty i słaba płynność jeszcze z grą

  7. #347
    Chłop
    Dołączył
    Nov 2019
    Postów
    1
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

    Exclamation Język Polski

    Zakładam że temat przejedzony ale po instalacji gry nie odpala mi się gierka w języku Polskim. Jak to naprawić Pany i Panie

  8. #348
    Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Dołączył
    Dec 2010
    Lokalizacja
    Jabłonna k. Warszawy
    Postów
    2 172
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Właściwości gry w Steamie - tam powinna być zakładka języka lbo jakieś inne ustawienia ogólne


    Stary nick:kujon333


  9. #349
    Cześnik
    Dołączył
    Aug 2010
    Postów
    234
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Otrzymał 11 podziękowań w 9 postach
    Mam taki problem. W trakcie gry na ROME II (a tez czasem na Atilla) czasami kursor mi staje, staje obraz i nic nie daje sie z tym zrobic, kursor staje i sie nie rusza. Muszę dopiero ponownie wyłączyć komputer przyciskiem i ponownie go włączyć. Tez zdarza sie, ze po tym komputer musze 2-3 razy wlączyć-wyłączyć przyciskiem. Zauwazyłem też, że po tym wszystkim musze wejsc w menagera urządzeń i ponownie włączyc karte graficzna, bo jest wyłączona. Tez jak za pierwszym razem karte wlączam, to pojawia sie komunikat, ze nie dziala poprawnie, jakis kod 33 bodajze. Wtedy robie, ze ponownie ja wyłaczam i włączam. Po tym wszystkim gra znowu normalnie dziala. Mam Radeona 5800 . To moze byc jakis problem z myszką, z kartą.?

Strona 35 z 35 PierwszyPierwszy ... 25333435

Podobne wątki

  1. Szybka pomoc - STEAM
    By voitek in forum Magistratum (Rome II - pomoc techniczna)
    Odpowiedzi: 178
    Ostatni post / autor: 21-05-2020, 15:49
  2. Szybka pomoc
    By Kyuzo in forum Jo (Shogun 2 - pomoc techniczna)
    Odpowiedzi: 395
    Ostatni post / autor: 05-04-2019, 00:13
  3. Nie mogę uruchomić proszę o szybką pomoc
    By dom133 in forum Magistratum (Rome II - pomoc techniczna)
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 08-09-2013, 20:20
  4. Błąd Data_0.pack proszę o szybką pomoc ;-)
    By gisiu512 in forum Podzamcze (MTW II, Kingdoms - pomoc techniczna)
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 03-08-2010, 18:31

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •