Strona 98 z 104 PierwszyPierwszy ... 488896979899100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 971 do 980 z 1031

Wątek: Dyskusja ogólna o grze Total War: Attila

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Czy w tej grze istnieje jakikolwiek sens posiadania floty, skoro 15 oddziałów drogiej w utrzymaniu floty nie jest w stanie na morzu pokonać 20 oddziałów armii lądowej, która statki pobudowała w jedną turę? Są jakieś minusy dla armii lądowej na morzu, nie rozumiem, do czego w tej grze służy flota wojenna, bo z grabieży wiele nie zarobi, a do walki też się nie nadaje, może to od frakcji zależy?

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Flota została kompletnie olana w Attila.Po za tym jak dla mnie to dość dziwne że armia ot tak sobie wskakuje do wody bez potrzeby zaokrętowania się tak jak to miało miejsce np.w Rome czy Medieval2.W tych dwóch grach trzeba było posiadać flotę żeby móc dokonywać niespodziewanych desantów a teraz "Hop-siup" do wody i płyniemy do celu.W tym przypadku po kiego diabła trzymać flotę skoro i bez niej się można przeprawić przez morze z Płw.Jutlandzkiego do Piktów na przykład.
    Co najwyżej generał na wodzie się przydaje w utrzymywaniu porządku publicznego w osadzie-porcie.
    Po drugie też macie mozliwość wydawania edyktów zaraz po zdobyciu i opanowaniu zaledwie jednej osady w danej prowincji?

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Wojski Awatar moochaPL
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 8 podziękowań w 6 postach
    Premia do ładu publicznego to raz. Oprócz tego dużą zaletą floty jest możliwość pokonywania nią dużych odległości w trakcie pojedynczej tury oraz fakt, że płynie gdziekolwiek nie powodując przy tym kar za wtargnięcie na obce terytorium. Te dwie cechy sprawiają, że flota idealnie sprawdza się do błyskawicznych najazdów łupieżczych na miasta portowe, niczego niespodziewających się ich właścicieli, którzy pozostawiają je bez wsparcia armii, wyłącznie z bezwartościowym, nielicznym w dodatku garnizonem.
    Moi dowódcy flot wręcz uwielbiają takie samotne smakowite kąski!

A co do edyktów to normalna sytuacja, że możesz je wydać, ustanowiwszy wcześniej gubernatora, posiadając nawet wyłącznie jedno miasto w prowincji. Problem w tym, że na tyle prowincji ile znajduje się na mapie kampanii, możesz posiadać maksymalnie 5. gubernatorów, a tym samym wydać tyle tylko edyktów.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Cytat Zamieszczone przez moochaPL Zobacz posta
    Premia do ładu publicznego to raz. Oprócz tego dużą zaletą floty jest możliwość pokonywania nią dużych odległości w trakcie pojedynczej tury oraz fakt, że płynie gdziekolwiek nie powodując przy tym kar za wtargnięcie na obce terytorium. Te dwie cechy sprawiają, że flota idealnie sprawdza się do błyskawicznych najazdów łupieżczych na miasta portowe, niczego niespodziewających się ich właścicieli, którzy pozostawiają je bez wsparcia armii, wyłącznie z bezwartościowym, nielicznym w dodatku garnizonem.
    Moi dowódcy flot wręcz uwielbiają takie samotne smakowite kąski!

A co do edyktów to normalna sytuacja, że możesz je wydać, ustanowiwszy wcześniej gubernatora, posiadając nawet wyłącznie jedno miasto w prowincji. Problem w tym, że na tyle prowincji ile znajduje się na mapie kampanii, możesz posiadać maksymalnie 5. gubernatorów, a tym samym wydać tyle tylko edyktów.
    Narobiłem sobie floty i płaciłem za nią krocie, patrzę, tu wróg całą armią na morze wyszedł bez jednego okrętu i już rączki zaciekam z myślą o rzezi. Wroga armia to w połowie kiepscy włócznicy, w połowie kusznicy i tu sromotna porażka za porażką przy wczytywaniu gry. Przecież to nierealne żeby ludzie z lądu tak potrafili walczyć na morzu, przecież to zupełnie inne warunki. Same statki transportowe powinny być gorsze od okrętów wojennych, a kusznicy strzelali jak marzenie. Przyznam poczułem się trochę oszukany, w dodatku liczebność oddziału morskiego jest 2x mniejsza niż lądowego. Mam wrażenie, że flota transportowa jest silniejsza od okrętów wojennych. Okrętami ani nie wygrasz z armią transportową na morzu, a na lądzie jest problem z wygraniem z 2x mniejszą armią lądową (licząc ilość oddziałów, a nie ludzi, bo w każdym oddziale morskim jest mniej ludzi niż lądowym).

Gram w to chyba tylko dlatego, bo tyle zapłaciłem, że mi szkoda, a mody pod medka2 chyba jakoś bardziej mnie wciąż kręcą. No cóż, może inne aspekty są lepiej dopracowane i jeszcze się przekonam do gry.

Rozumiem, że da się jakoś wojsko przetransportować ale taka armia powinna być na morzu bezbronna, a jest niszczycielską siłą. Może to kwestia złego doboru tworzonych okrętów, wszystkich typów narobiłem po trochu, bo się nie znam.

Pampa
    Gość
    Chyba w różne gry ramy. Armia lądowa ma ogromne kary do przebywania na morzu, oprocz którejś frakcji skandynawow. Przykład - armia lądowa na statkach próbuje sie zdesantowac, a ja mam tylko garnizon a w nim flotę składająca się z dwóch lupin. Wynik? Te dwa oddziały po bodajże 60 ludzi są w stanie zaropic/wytluc 4 pełne oddziały nawet doborowej piechoty. Pewnie dałoby się więcej ale zwykle juz zdążą dotrzeć do lądu.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Chyba w różne gry ramy. Armia lądowa ma ogromne kary do przebywania na morzu, oprocz którejś frakcji skandynawow. Przykład - armia lądowa na statkach próbuje sie zdesantowac, a ja mam tylko garnizon a w nim flotę składająca się z dwóch lupin. Wynik? Te dwa oddziały po bodajże 60 ludzi są w stanie zaropic/wytluc 4 pełne oddziały nawet doborowej piechoty. Pewnie dałoby się więcej ale zwykle juz zdążą dotrzeć do lądu.
    Też miałem taką sytuację, w obronie miasta, jak wrogie statki nie zwracały na mnie uwagi, to sporo natłukłem ale teraz bitwa na otwartym morzu, bez żadnych desantów tylko zwykła bitwa no i rzeź totalna. Chyba, że to efekt jakiegoś super wodza u przeciwnika albo super tradycji armii? Szczerze mówiąc to moja pierwsza większa bitwa na morzu w tej grze.

Edit: Troszkę pokombinowałem i jeśli zrobi się flotę w której jest dużo statków z balistami i taranujących to da radę robić rzezie na morzu.
    Ostatnio edytowane przez Piter ; 28-03-2016 o 20:59

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Na Steam jest promocja:Attila(-80%) lub Attila (-60%)+wszystkie DLC (-35%). Oferta ważna do północy więc się śpieczcie ludzie!

Oczywiście to był pic na wodę stworzony na potrzebę 1 IV .
    Ostatnio edytowane przez Nezahualcoyotl ; 02-04-2016 o 13:33

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Witam chciałbym się was zapytać o ogólną ocenę tej właśnie gry zastanawiam się nad kupnem i obawiam się że po prostu mnie będzie nudzić. W serie total war gram od bardzo dawna od pierwszej części oraz wiele modów na total war Kingdoms. Miałem możliwość gry w Rome total war 2 i bardzo mnie rozczarowała szczególnie łatwością prowadzenia bitew i że każda bitwa trwała 5 minut. Czytałem różne recenzje i niektórzy dalej poruszają problem bitew. Czy może czekać na Warhammer ?

Cześnik Awatar Bartolomeo
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 58 podziękowań w 39 postach
    Według mnie gra jest słaba tak samo jak R2 zresztą. Bitwy bez modów sa za szybkie i nie dają satysfakcji. Oblężenia leżą, AI w kampanii potrafi być strasznie bierne przez co rozgrywka staje sie baaaardzo nudna.Ja kupiłem na promocji 75% - wraz z dodatkiem Karola wyszlo około 50zl i tyle ta gra jest moim zdaniem warta, oczywiście jest to tylko moja opinia i nie każdy musi sie z tym zgadzać.

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Mówiąc szczerze, to czy dany Total War ci się spodoba czy nie, to zależy jak lubisz okres historyczny w którym jest gra osadzona. Dotyczy to również Attili - jeżeli lubisz owe czasy - będziesz zachwycony, jeżeli nie - wiadomo...

Strona 98 z 104 PierwszyPierwszy ... 488896979899100 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów