Strona 17 z 24 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 237

Wątek: Nora MG

Pan Nienawiści Awatar Mefisto7
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    Otrzymał 74 podziękowań w 57 postach
    To nie ma znaczenia. Przeczytaj regulamin. Moje pokonanie było oczywiste i należało to uwzględnić. Wiedziałeś, że pokonałem - jednak mimo wszystko na cwaniaka próbowałeś wykpiwać się hipotetycznym zapominalstwem pokonującego. Ta zasada jest bezwzględnie wyrównującą szanse deptane kolejnością w kolejce. Zastosowanie się państw wcześniejszych jest oczywiste, obligatoryjne.

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 4 podziękowań w 4 postach
    W tym rzecz, że nie wiedziałem. Tzn. pamiętałem, że kiedyś wysłałem ją do oblegania Rzymu i zostało to oblężenie odbite, ale myślałem że to było ze 2-3 tury temu, a w takim wypadku już można ruszać (bo tylko w turze bezpośrednio po pokonaniu nie można). Twoim obowiązkiem było poinformować o pokonaniu, a skoro tego nie zrobiłeś, Twoja strata... Ja nie muszę dokładnie pamiętać kto i kiedy mi coś pokonał, od tego jest ten temat.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    No właśnie musisz odkąd gramy na nowym regulaminie. Chcesz powiedzieć, że masz tyle do roboty w tej KO, że nie pamiętasz, iż dopiero obległeś RZYM(!)? No sory, twoja strata. Od nowelizacji to należy też do obowiązków pokonanego, by pamiętać.

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    51
    Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
    a) Pokonane Armie - Armia, która została pokonana przez wojska frakcji, która w kolejce ma turę po państwie, do którego ta armia należy, nie może wykonać ruchu w swojej turze. Zasada obowiązuje tylko w przypadkach, gdy w odwrotnej sytuacji mechanika gry zabroniłaby ruchu pokonanej armii oraz gracz kierujący zwycięskimi wojskami zgłosi fakt pokonania danych jednostek w obowiązkowo założonym temacie (pt: Pokonane Armie itp.) w dziale danej KO, o ile pokonanie armii nie jest oczywiste. Szczegółowe wyjaśnienie i reguły mechaniki gry dotyczące pokonanych armii zostają opisane w tutorialu.

Z tego chyba wynika że to Gobbler ma rację

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    o ile pokonanie armii nie jest oczywiste.

Z tego chyba wynika, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Oj będzie słaby wynik z polskiego.

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    51
    Otrzymał 3 podziękowań w 3 postach
    Cytat Zamieszczone przez Mefisto7 Zobacz posta

Z tego chyba wynika, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Oj będzie słaby wynik z polskiego.
    Ano faktycznie przeoczyłem Jednak co jest oczywiste, a co nie to mimo wszystko rzecz względna więc chyba pozostaje tylko czekać na osąd MG.

Stolnik Awatar blackhand
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 5 podziękowań w 4 postach
    Jeśli pokonanie 5 jednostek milicji jest oczywiste, to co nie jest? Zawsze wydawało mi się, że to "o ile pokonanie armii nie jest oczywiste" ma być furtką, która ma powstrzymać wykorzystywanie przewagi kolejności przez przegranego po jakiś olbrzymich bitwach. W tej chwili właściwie to Mefisto wykorzystuje przewagę kolejności. Ciekawe, że jeśli chodzi o statki, to informacja o pokonaniu jest, a jeśli chodzi o tak "oczywistą" rzecz, to już nie.

Zgłaszanie pokonanych armii jest przede wszystkim obowiązkiem pokonującego i tylko w wyjątkowych sytuacjach tak nie jest, inaczej obowiązek pilnowania pokonanych armii spada na pokonanego, dla którego to dużo więcej pilnowania. Nie wydaję mi się, żeby Mefisto planował jakiś spisek w celu usunięcia paru jednostek milicji, ale według takiej interpretacji zasad co stoi na przeszkodzie, żeby olewać pisanie o pokonanych armiach, o ile nie są to pojedyncze oddziały i statki?

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    49
    Razem z Avasilem tworzyłem tą nowelizację, więc chyba wiem o co chodzi prawodawcy. x) Twoja interpretacja jest obecnie nieaktualna. Jego oblężenie było jedyną już pozostałą mu inicjatywą w tym rejonie, z użyciem jedynego generała, więc skoro w następnej turze już Rzymu nie oblegał to było to oczywiste. I nie ma znaczenia, że chodzi o 6 jednostek, co swoją drogą już stanowi poważniejszy korpus. Poza tym sam się przyznał, że to zauważył, a wyjaśnienie, że wydawało mu się, że to sprzed 2 tur jest śmieszne.
    To prawo było wprowadzone by chronić interes państw późniejszych.
    Poza tym czy ja domagam się cofnięcia ich w jakieś miejsce, mocnej ingerencji, kary? Domagam się jedynie zamrożenia ich ruchu, tak jak to normalnie miałoby miejsce w odwrotnej sytuacji. W tym prawie chodzi przede wszystkim o to, że ustalamy jakoby państwa wcześniejsze działały na takiej samej zasadzie jak późniejsze. Więc de facto uznajemy, że jego jednostki były zablokowane, choć w rzeczywistości tak nie było. I to, że późniejszy zapomni w ogóle nie jest przesłanką do tego by zakazać mu domagania się realizacji tego założenia względem mechaniki później. Obecnie dozwalasz jednostkom, które w odwrotnej sytuacji byłyby oblężone, ruszać się do woli - co jest sprzeczne z istotą tych regulacji.
    Ostatnio edytowane przez Mefisto7 ; 20-05-2016 o 19:36

Podczaszy Awatar Soplica
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    47
    Otrzymał 27 podziękowań w 24 postach
    Blackhand, jakbyś mógł to hasło zmienić z mojej tury bo już zrobiłem i nie mam siły to wszystko jeszcze raz robić.

Szambelan
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    77
    Otrzymał 22 podziękowań w 18 postach
    Cytat Zamieszczone przez Soplica Zobacz posta
    Blackhand, jakbyś mógł to hasło zmienić z mojej tury bo już zrobiłem i nie mam siły to wszystko jeszcze raz robić.
    Nie da się chyba zmienić hasła z tury innej frakcji. Najwyżej Blackhand zmieni w trakcie następnej tury Bizancjum.

Strona 17 z 24 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów