Strona 64 z 82 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 819

Wątek: Bellum Crucis 7.0 - dyskusja ogólna

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Link: http://przeklej.org/file/aQs6gH/PiterAI4.2.rar

Pobierz wypakuj i wrzuć do data Bellum nadpisując, usuń plik map.rwm z Ufficiale (data/world/maps/campaign/custom/i Ufficiale coś koło tego z pamięci piszę. Raczej kompatybilne z savami ale najlepiej nową kampanię zacząć o ile nie masz 4.2, nim nadpiszesz sprawdź czy w data masz te pliki z datami jak w linku.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
    Porównałem pliki i są takie same.

EDIT: Mógłbym spytać o jakieś rady dotyczące oblężeń? W podstawowym medku już mi za bardzo nie wychodziły, a to co się dzieje w modzie to już kompletnie odpadam.

EDIT2: Właśnie odkryłem, że posiadanie jednostki Kat w armii powoduje automatyczny błąd podczas bitwy. Niestety nie mam jak się ich pozbyć, a zapisu przed bitwą szybko nie mam, a wczytanie jedynego wcześniejszego zapisu sprawia, że musiałbym od nowa rozgrywać kilka czasochłonnych bitew, a na to nie mam ochoty. Trzeba więc zagrać czymś innym, lecz pytanie brzmi: Czym? Jakoś sam nie mam pomysłu czym by pograć.

Dlaczego wszystkie frakcje muzułmańskie muszą być nastawione na jazdę oraz mieć od początku dość rozległe tereny...

Przy okazji. Wyjaśni mi ktoś co robi ta cała jednostka "Kat"? Z opisu wnioskuję, że niejako pilnuje ona, czy nasz generał nie defrauduje naszych funduszy, albo też może to wykryć. Dobrze rozumiem?
    Ostatnio edytowane przez Zormar Rivaks ; 07-06-2016 o 21:28

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez Zormar Rivaks Zobacz posta
    Porównałem pliki i są takie same.

EDIT: Mógłbym spytać o jakieś rady dotyczące oblężeń? W podstawowym medku już mi za bardzo nie wychodziły, a to co się dzieje w modzie to już kompletnie odpadam.

EDIT2: Właśnie odkryłem, że posiadanie jednostki Kat w armii powoduje automatyczny błąd podczas bitwy. Niestety nie mam jak się ich pozbyć, a zapisu przed bitwą szybko nie mam, a wczytanie jedynego wcześniejszego zapisu sprawia, że musiałbym od nowa rozgrywać kilka czasochłonnych bitew, a na to nie mam ochoty. Trzeba więc zagrać czymś innym, lecz pytanie brzmi: Czym? Jakoś sam nie mam pomysłu czym by pograć.

Dlaczego wszystkie frakcje muzułmańskie muszą być nastawione na jazdę oraz mieć od początku dość rozległe tereny...

Przy okazji. Wyjaśni mi ktoś co robi ta cała jednostka "Kat"? Z opisu wnioskuję, że niejako pilnuje ona, czy nasz generał nie defrauduje naszych funduszy, albo też może to wykryć. Dobrze rozumiem?
    Atakuj najpierw słabszymi jednostkami, potem silniejszymi falami, pilnuj żeby nie walczyło zbyt wiele oddziałów w uliczce, bo się niepotrzebnie męczą walką, a często są tak daleko od liczni starcia, że może z 2 żołnierzy ma kontakt z wrogiem, a męczę się wszyscy, bo gra odczytuje ich działanie jako walkę w zwarciu, kawalerią atakuj dopiero gdy masz pewność, że będziesz mógł się rozjechać po mieści atakować z różnych stron placu, po opanowaniu bramy kawalerią strzelecką ostrzeliwać mury od wewnątrz no i bardzo uważać na bugowanie się jednostek przy wchodzeniu na mury, nie polecam tu dużej skali jednostek, na mniejszej działa to lepiej.
    Ostatnio edytowane przez Piter ; 08-06-2016 o 06:06

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Czy jak gram Novogrodem i trzymam w tej startowej twierdzy najbardziej na wschodzie pełny garnizon to jest to tylko objaw ostrożności, czy już paranoja?

Tak serio to nie jestem pewien, czy warto trzymać tam w obecnej chwili tyle wojska, bowiem przydałoby się trochę do skończenia wojenki z Litwą. Przemawia za tym jeszcze to, że to Księstwo Włodzimierskie(?) tłucze się obecnie z Bułgarami.

Przy okazji mam pytanie co do zawierania sojuszy. Co zrobić, by państwa ościenne chętniej je ze mną zawiązały( albo w ogóle chciały zawiązać)? Pytam, gdyż już przez jakieś 20-30 tur co jakiś czas staram się o sojusz z Danią, Połowcami oraz Bułgarią, lecz żadne z nich nie chce go przyjąć na korzystnych dla nich warunkach (oferta hojna itd.).

Tak swoją drogą to zrobiłem z tego mojego Nowogrodu istną republikę kupiecką, bowiem mam chyba z 5 kupców, jeśli nie 6, a do tego 4 statki handlowe(1 samodzielnie zbudowany, a 3 za misję). Martwi mnie tylko to, że moi najlepsi kupcy zaczynają się starzeć, a ci najpóźniej powołani jakoś szczególnie się nie kwapią do rozwoju. Mój najlepszy kupiec ma umiejętności na poziomie 10 i zarabia około 2500 na złocie na Węgrzech.
    Ostatnio edytowane przez Zormar Rivaks ; 10-06-2016 o 15:33

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Znalazłem wielki minus, dla mnie, w tej modyfikacji, a mianowicie to, że praktycznie nie ma znaczenia rozbudowa naszej infrastruktury wojskowej (ew. mury). Dlaczego? Otóż dlatego, że wystarczy mieć najwyżej 2 poziom budynków do rekrutacji (z czego maksymalny poziom to 5/6), by mieć dostęp do wszystkich możliwych jednostek.

Dla porównania i sprawdzenia odpaliłem sobie podstawkę i przejrzałem te same budynki i jak w nich zmienia się liczba dostępnych do rekrutacji jednostek. Co uświadczyłem? To, że tam trzeba wznieść każdy poziom danego typu budowli do rekrutacji, by móc rekrutować wszystkie oddziały! To jest właśnie to co mnie się tak podoba w tej grze, to, że jest odczuwalny ten nasz rozwój! To, że jak na początku zaczynaliśmy z chłopami to teraz po tych kilkudziesięciu turach harówki możemy sobie pozwolić na jednostki elitarne, czy zupełnie inny poziom wojska.

A co mam w BC? Wszystko (praktycznie) dostępne na samym starcie. Jak gram teraz Nowogrodem to widzę to doskonale, gdyż przez bite 50 tur nie odczułem potrzeby budowania żadnych budynków militarnych. Nic, a wszystkie jednostki dostępne.

To co trzeba pochwalić moda, a zganić podstawkę to to, że jednostki elitarne w modzie są naprawdę drogie, zarówno w rekrutacji jak i utrzymaniu, kiedy to w podstawce można robić po prostu spam jednostek elitarnych.

Ja osobiście nie rozumiem tego zabiegu jaki został zaprezentowany w Bellum. Może czegoś nie dostrzegam, bardzo możliwe, więc proszę oświećcie mnie.*

*Wybaczcie, że przybrało to taki ton, ale po prostu przez to odechciewa mi się grać w BC (Z kolei z tego co widzę to SS ma taki problem, że tam jest o wiele mniej jednostek, porównywalnie tyle co w podstawce, tylko, że lepiej zrobionych.).

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Też mnie to boli

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Nie ma jakiegoś submoda, który by to poprawiał?

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Bardzo łatwo można to zmienić wystarczy zedytować plik od budynków i można obciąć dowolnie możliwości rekrutacji. Do godziny roboty i sensownie można to zrobić.

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Mam dziś czas, tak więc mógłbym spróbować to zrobić tylko potrzebuję pomocy teoretycznej, bowiem nigdy sam nie grzebałem w plikach gry.

1. Mam rozumieć, że zmiany mają nastąpić w pliku: export_descr_buildings ? Czy idzie o inny?

2. Jak mieniać dane linijki kodu? Idzie o po prostu usuwanie/kopiowanie danych linijek kodu decydujących o możliwość rekrutacji jednostki do innego poziomu budynku?

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Tak ten plik masz edytować budynki w data kampanii Ufficiale

recruit_pool "Mailed Knights" 1 0.25 3 0 requires factions { england, hre, france, normans, papal_states, scotland, } and not event_counter ai_player 1

Usuwasz wpis cały jak wyżej tam sa podzielone jednostki na kategorie, AOR raczej nie ruszaj. Masz stajnie koszary i strzelnice pousuwaj z niższych lepsze jednostki i powinno być ok.
    Kopię pliku zrób i uważaj na usuwanie każda spacja się liczy jak nie odpali znaczy coś zepsułeś.

;;; II LIV - regolare - UMANO

recruit_pool "Mailed Knights" 1 0.25 3 0 requires factions { england, hre, france, normans, papal_states, scotland, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Caballeros" 1 0.25 3 0 requires factions { spain, portugal, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Mounted Berrovieri" 1 0.25 3 0 requires factions { milan, venice, } and event_counter ad1240 1 and hidden_resource norditalia and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Mounted Berrovieri" 1 0.25 3 0 requires factions { milan, venice, } and event_counter ad1240 1 and hidden_resource suditalia and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Butteri" 1 0.25 3 0 requires factions { pisa, papal_states, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource norditalia and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Butteri" 1 0.25 3 0 requires factions { pisa, papal_states, } and event_counter ad1270 1 and hidden_resource suditalia and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Alforrats" 1 0.25 3 0 requires factions { Aragon, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Polish Nobles" 1 0.25 3 0 requires factions { poland, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Polish Nobles" 1 0.25 3 0 requires factions { barons, } and event_counter unione_polacco_lituana 1 and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Kobluki" 1 0.25 3 0 requires factions { russia, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Druzhina" 1 0.25 3 0 requires factions { novgorod, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Magyar Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { hungary, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Light Faris" 1 0.25 3 0 requires factions { egypt, turks, zenghids, timurids, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "iqtadar" 1 0.25 3 0 requires factions { zenghids, timurids, egypt, } and hidden_resource turchia and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "iqtadar" 1 0.25 3 0 requires factions { zenghids, timurids, egypt, } and hidden_resource est and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "iqtadar" 1 0.25 3 0 requires factions { zenghids, timurids, egypt, } and hidden_resource africaest and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Granadine CB Cav" 1 0.25 3 0 requires factions { moors, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Arceri nobili cumani" 1 0.25 3 0 requires factions { cumans, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Cuman Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { cumans, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Byzantine Lancers" 1 0.25 3 0 requires factions { byzantium, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Eristavi" 1 0.25 3 0 requires factions { aztecs, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Byzantine Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { byzantium, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Egriseli" 1 0.25 3 0 requires factions { aztecs, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Magyar Retainers" 1 0.25 3 0 requires factions { hungary, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Mongol Light Lancers" 1 0.25 3 0 requires factions { mongols, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Italian Cavalry Militia" 1 0.25 3 0 requires factions { milan, pisa, venice, papal_states, } and not hidden_resource caccia0 and event_counter ad1250 1 and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Lithuanian Cavalry" 1 0.25 3 0 requires factions { barons, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "fanciulle bulgare" 1 0.25 3 0 requires factions { emirs, } and hidden_resource bulgaria or hidden_resource alania and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "elbir" 1 0.25 3 0 requires factions { emirs, } and not event_counter ai_player 1
    recruit_pool "Bulgarian Noble" 1 0.25 3 0 requires factions { emirs, } and not event_counter ai_player 1

Strona 64 z 82 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów