Strona 69 z 82 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 819

Wątek: Bellum Crucis 7.0 - dyskusja ogólna

Wojski Awatar Keramex
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Witajcie zacni Rycerze. Cały czas mocno grywam w Bellum Crucis 7.0 i tak naszła mnie ochota na wrzucenie i podzielenie się własną kampanią którą ówdzież rozgrywam. Próbowałem ściągnąć jakiś programik do screenów niestety albo jakiś zasyfiały albo nie działa albo nie wiadomo co... Znacie jakiś dobry program do screenów by:
    - zapisywał w jpeg
    - można było robić wiele screenów podczas rozgrywki a programik zapisuje je do folderu.
    - żadnych napisów na samym środku screena.

Jeśli ktoś zna taki program proszę o nazwę lub link Wtedy postaram się wrzucać fajne screeny z Bellum by zachęcić niezdecydowanych do grania.

Stolnik Awatar HellVard
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    95
    Otrzymał 158 podziękowań w 102 postach
    Polecam program Fraps, o ile nie przeszkadza Ci liczba fps-ów w lewym górnym rogu ekranu Zapoiuje screeny w formacie bmp.

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Witam serdecznie
    Po długiej przerwie wróciłem do Medievala i do Bellum Crucis, kilka lat temu grałem w wersję 6.2, lub 6.3 i mile wspominałem rozgrywkę, ale muszę przyznać że w 7 troszkę zawiodły mnie bitwy no chyba, że to nowe AI jest takie dobre i nie daję rady

Przede wszystkim, odnoszę wrażenie, że kawaleria jest za słaba, nie sieje już takiego spustoszenia na polu bitwy jak w poprzedniej wersji (grając Polską, Jazdą Mazowiecką rozjeżdżałem kolejne armie w których dominowała piechota). Ktoś już wcześniej zauważył, że mamy słabszą kawalerię niż sąsiedzi- nawet Litwini nam dorównują (przynajmniej na początku, bo do następnej epoki jeszcze nie dobrnąłem i nie wiem, czy dobrnę ), a przecież oni zawsze słynęli raczej z lekkiej kawalerii
    Następna rzecz, która mnie lekko irytowała, kiedy postanowiłem powalczyć z Norwegami, to Atgeirmann'i, są według mnie przepakowani, może statystyki tego nie pokazują, ale mają w cechach "dobrze opancerzony", "skuteczny przeciw pancerzom" i "bardzo długie włócznie"- sprawdzałem we "własnej bitwie", biją na głowę każdą ciężką piechotę tego okresu, zresztą, nie mają problemu z rozgromieniem ciężkiej piechoty ze schyłku, która nie posiada cechy "bardzo długie włócznie", czyli tylko pikinierzy i niektórzy halabardnicy są w stanie ich pokonać- a i oni, mam wrażenie, że są przepakowani O walce z kawalerią nawet nie wspomnę. Jeśli symulujemy bitwę, to nie wygląda to źle, ale przecież czasami jednak chcemy sami powalczyć
    Kolejna rzecz- według mnie Polska ma takie "nijakie" jednostki, słabsza piechota, nie mogąca się równać z sąsiadami, słabsi strzelcy i słabsza kawaleria jedyny plus to konnica strzelecka, ale powiedzmy sobie szczerze, że to raczej wsparcie i zadaniowcy

A teraz uzasadnienie
    Kawaleria w średniowieczu w otwartym polu i nie na bagnach, rozbijała w pył każdą piechotę i dominowała na polach bitew, szczególnie na zachodzie, Francuzi do bitwy pod Azincourt uznawali piechotę za bezużyteczną i używali praktycznie tylko kawalerii, a i tak mają w modzie lepszą ciężką piechotę niż my
    Według mnie pikinierzy nie powinni posiadać cechy "skuteczny przeciw pancerzom" Według mnie nie powinni mieć szans w starciu z ciężką piechotą uzbrojoną w miecze lub topory, przecież pika to długi badyl, nieporęczny i na krótkim dystansie bezużyteczny pikinierzy mają powstrzymać konnicę, a tymczasem są jakimiś cyborgami i rozwalają wszystkich w mojej grze Szkoci zajęli już całą Anglię, Pół Francji i Cesarstwa
    No i jeszcze na koniec dodam, że wydaje mi się, że Włosi nie powinni mieć ciężkiej konnicy, a już na pewno nie rycerzy feudalnych i to lepszych niż Polska, bo o ile się nie mylę, Włosi byli zorganizowani w republiki kupieckie, więc skąd tam rycerze faudalni? Kto pracuje na polach tych feudałów? Wolni obywatele miasta Wenecji lub Sieny? Ale może się mylę, bo historykiem nie jestem
    No i jeszcze stopień rozbudowania osad Osady włoskie powinny mieć przynajmniej status "miast", tak mi się wydaje, natomiast północ, to raczej były wiochy zabite dechami, że tak to ujmę różnica powinna być widoczna, według mnie

Rozpisałem się strasznie i od razu bardzo przepraszam Wiem, że to tylko gra i ciężko oczekiwać symulatora historii, ale uważam, że mamy tutaj sporo niedociągnięć, które można poprawić Ponadto, przedstawiłem jedynie moje spostrzeżenia i być może w niektórych punktach nie mam racji
    Pozdrawiam!

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    O tak dominowała, szczególnie pod Crecy i Poitiers.
    Tak? Pod Askalonem, Trypolisem, Montgisard, Arsuf, Patay, Vaslui, na Chlebnym Polu, Falkirk, Bouvines, nad Kałką też kawaleria nie dominowała?

Francuzi do bitwy pod Azincourt uznawali piechotę za bezużyteczną i używali praktycznie tylko kawalerii, a i tak mają w modzie lepszą ciężką piechotę niż my
    Wielu rycerzy pod Azincourt stawało pieszo od początku do walki A piechotę Francuzi mieli zawsze i jej używali, jak każde zachodnioeuropejskie państwo. Po prostu konni rycerze grali pierwsze skrzypce.

No i jeszcze na koniec dodam, że wydaje mi się, że Włosi nie powinni mieć ciężkiej konnicy, a już na pewno nie rycerzy feudalnych i to lepszych niż Polska, bo o ile się nie mylę, Włosi byli zorganizowani w republiki kupieckie, więc skąd tam rycerze faudalni?
    Włosi mieli ciężką jazdę i to jedną z najlepiej uzbrojonych w Europie. Rycerze w Italii jak najbardziej byli Włosi też jako pierwsi stworzyli pełną, rycerską zbroję płytową.

Niech żyje Gwardia!

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Ale pikinierzy są zbyt silni, pamiętam jak wymaitali gdy grałem Szkocją. Pikinierzy zawsze byli silni w medku, tylko słabo działali w bitwach automatycznych, jakoś ich umiejętności są słabo przeliczane i dają małą wartość ale na polu bitwy są potęgą

Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Podawałem bitwy również z pełnego i późnego Patay, Chlebne Pole, Vaslui, można dać jeszcze późniejszą Rawennę chociaż to już renesans, ale kopijnicy przejechali się po pikinierach Kawaleria cały czas była piorunującą siłą, po prostu miała swoje porażki co jest logiczne ale przez większosć średniowiecza dominowała.

Niech żyje Gwardia!

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    56
    Otrzymał 190 podziękowań w 121 postach
    Nie wiem jak w czystym Bellum, ale w Megasubmodzie spośród najtańszej ciężkiej jazdy nie ma lepszej niż jazda mazowiecka Najlepsza obrona, najpotężniejsze morale, atak wszyscy mają taki sam. Do tego jeżdżą na ciężkich koniach, a większość innych tego typu na jakichś kucach, phi. Zatem nie wiesz co czynisz o Majherze Trzynasty, ubliżając naszym dzielnym wojom! Litewska jest podobna i może rzeczywiście to jest przesadzone.

Czy w XII wieku mieliśmy lepszą jazdę niż zachodnia? Tego nie wiem, nie orientuję się, ale śmiem wątpić. Nie biliśmy się z Francją, Anglią czy Włochami w otwartym boju i ciężko ocenić która jazda była lepsza Jedynie z Niemcem się biliśmy, ale która konnica była lepsza to jak to ocenić? Statystyk nie znamy Owszem w XVI wieku husaria biła wszystko, ale to dopiero XVI wiek...

Polska ma nijakie jednostki? Jazda mazowiecka ze strzelcami biją wszystko (w megasubmodzie, bo tam strzelcy przebijają pancerze). Jazdę wroga i włóczników bierzesz strzelcami, resztę rozjeżdżasz mazowianami i po sprawie. Zadaniowi to może i są w czystym Bellum.

Co do pikinierów - zawsze można ich osłabić, żaden problem
    "Ludzie, którzy dla odrobiny bezpieczeństwa rezygnują z podstawowej wolności, nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność" Benjamin Franklin

Cześnik Awatar NiemiłosiernySamarytanin
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    27
    Otrzymał 43 podziękowań w 32 postach
    Ale pikinierzy są zbyt silni, pamiętam jak wymaitali gdy grałem Szkocją. Pikinierzy zawsze byli silni w medku, tylko słabo działali w bitwach automatycznych, jakoś ich umiejętności są słabo przeliczane i dają małą wartość ale na polu bitwy są potęgą
    Ja nie pamiętam jak AI przeliczało piki w czystym medku na auto, ale podzielę się spostrzeżeniem że w Bellum 6.3 z wgranym megasubmodem 2 i EDU Lwiego Serca auto rozstrzygnięcie w przypadku naszej armii bogatej w piki kontra sporo kawalerii AI rozlicza na korzyść pik. Więc tak jakby jest poprawa i AI liczy "sprawiedliwiej" czyli zapewne z odpowiednimi wartościami statów AI aż tak nie głupieje.

No i jeszcze na koniec dodam, że wydaje mi się, że Włosi nie powinni mieć ciężkiej konnicy, a już na pewno nie rycerzy feudalnych i to lepszych niż Polska, bo o ile się nie mylę, Włosi byli zorganizowani w republiki kupieckie, więc skąd tam rycerze faudalni? Kto pracuje na polach tych feudałów? Wolni obywatele miasta Wenecji lub Sieny?
    Część to szlachta czy to z miast, czy też ze wsi (może to i republiki, ale możni i chłopi też tam żyli, nie tylko kupcy ), a resztę feudalnego rycerstwa sobie najmowali Stąd negowanie ciężkiej konnicy republik włoskich jest nietrafione.

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez NiemiłosiernySamarytanin Zobacz posta
    Ja nie pamiętam jak AI przeliczało piki w czystym medku na auto, ale podzielę się spostrzeżeniem że w Bellum 6.3 z wgranym megasubmodem 2 i EDU Lwiego Serca auto rozstrzygnięcie w przypadku naszej armii bogatej w piki kontra sporo kawalerii AI rozlicza na korzyść pik. Więc tak jakby jest poprawa i AI liczy "sprawiedliwiej" czyli zapewne z odpowiednimi wartościami statów AI aż tak nie głupieje.

Część to szlachta czy to z miast, czy też ze wsi (może to i republiki, ale możni i chłopi też tam żyli, nie tylko kupcy ), a resztę feudalnego rycerstwa sobie najmowali Stąd negowanie ciężkiej konnicy republik włoskich jest nietrafione.
    Bo AI słabo liczy kawalerię, jak masz przeciwko armiom z dużą liczbą kawalerii używać automatów to równie dobrze możesz grać na auto_win attacker, jeśli bot ma przewagę kawalerii i w miarę dobre jakościowo armie, to często ręcznie będziesz miał większe straty niż w automacie.

Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Ja nie pamiętam jak AI przeliczało piki w czystym medku na auto, ale podzielę się spostrzeżeniem że w Bellum 6.3 z wgranym megasubmodem 2 i EDU Lwiego Serca auto rozstrzygnięcie w przypadku naszej armii bogatej w piki kontra sporo kawalerii AI rozlicza na korzyść pik.
    O, widzę że grałeś na moich statystykach, więc jakbyś mógł, to napisz jakąś opinię w ich temacie

Co do rozstrzygania na auto, ja praktycznie nigdy tego nie robię, bo nie dość że jest duże prawdopodobieństwo absurdalnego wyniku, to jak Piter wspomniał, komp nie potrafi liczyć wtedy odpowiednio udziału kawalerii

Niech żyje Gwardia!

Strona 69 z 82 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów