Nie chce mi się już pisać tego po raz kolejny, proponuję dokładnie każdemu przeczytać co napisałem, bo jak widzę, w czytanie ze zrozumieniem oblewasz.
Rozmowa z Tobą Volomirze jest gatka ze ścianą, nic do Ciebie nie dociera. Islam i chrześcijaństwo mają elementy wspólne. Zaprzeczysz może temu? Mówię tu o rzeczach (wypisałem je), które dla obu tych religii są jednakowe. Bo ich korzenie sięgają jednej religii. I tyle.
Cytat Zamieszczone przez Volomir
Serio, z Twoich postów wynika jasno, że różnica między ścięciem głowy, a oburzeniem ludzi nie istnieje.
.......
Jeżeli ktoś nie rozumie, że porównuję odczucia jakie żywi dany człowiek, a nie wyniki jakie z nich wynikają to nie mamy o czym rozmawiać.
Nie porównuję tego pod względem wyników (straty życia czy oburzenia) tylko pod względem sposobu patrzenia na coś co inni postrzegają jako sacrum. Jedyną spójną rzeczą, która łączy te sprawy są odczucia jakie Ci ludzie czują, a te są bardzo podobne - gniew, wściekłość. Skoro katolicy żądają by poszanować ich strefę sacrum to muzułmanie też mają do tego prawo. To, że obie te grupy pragną innego zakończenia takich spraw, jest odrębną rzeczą, której nie da się porównać. Jedni pragną tego w granicach prawa inni wolą to prawo złamać.
Przeczytaj to co napisałem, proponuję.
Bo ja nie widzę sprzeczności w moich postach, Ty starasz się usilnie mi wmówić, że jestem nie konsekwentny w swoich poglądach.

Cytat Zamieszczone przez Celt
Cytat Zamieszczone przez chochlik
W temacie było wielkie oburzenie, że muzułmanie pragnęli głowy człowieka który ośmielił się narysować krytykę Mahometa, u nas nie jest podobnie? Wystarczy choćby narysować coś nie tak, nakręcić coś co godzi w katolików by zaraz wszyscy podnieśli wielkie larum.
Volomir już ci odpisał, ale skoro już o tym mowa, to czy te karykatury były podpisane, żeby było wiadome, że chodziło o proroka Mahometa? Bo jeśli nie, to skąd ci muzułmanie wiedzieli, że chodziło o Mahometa? Przecież oni nie sporządzają podobizn proroka - mają religijny zakaz. Więc może te karykatury wcale nie były karykaturami proroka islamu?
Celcie mam nadzieje, że chociaż Ty jeden zrozumiesz, że stwierdzam jedynie, że katolicy i muzułmanie mają takie same odczucie w kwestii dla nich świętych. Nie twierdzę, że nie ma różnicy pomiędzy śmiercią a pozwem sądowym, nie zrównuję tych kwestii, bo ich się nie da zrównać. Tym samym twierdzę, że istnieje przepaść pomiędzy działaniem zgodnie z prawem a jego łamaniem.
A co do karykatur, były one podpisane:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karykatury_Mahometa
[spoiler:132cigno][/spoiler:132cigno]