Zamieszczone przez PaskudnyPludrak
http://www.youtube.com/watch?v=mR8G3fEEnx4
Czyżby to było inspiracją?Jakieś takie podobne te filmy
![]()
Zamieszczone przez PaskudnyPludrak
http://www.youtube.com/watch?v=mR8G3fEEnx4
Czyżby to było inspiracją?Jakieś takie podobne te filmy
![]()
Znam filmik di którego link podał Pludrak racja jest piękny. Może jeszcze to wrzucę również piękne i w przeciwieństwie do wielu filmów ukazuję doskonałe wyszkolenie husarii.
http://www.youtube.com/watch?v=FsA3ItMRAGA
Niech żyje Gwardia!
Dla mnie w żaden sposób nie są podobne. Dla prawdziwej chorągwi duży plusik, za to, że są. Żadna wirtualna armia nie zastąpi mi prawdziwego oddziału.
Gdzieś już tę historie słyszałem lub czytałem. Tak czy siak, używanie "drzewek" poza bitwą, można włożyć między bajki.Znam filmik di którego link podał Pludrak racja jest piękny. Może jeszcze to wrzucę również piękne i w przeciwieństwie do wielu filmów ukazuję doskonałe wyszkolenie husarii.
http://www.youtube.com/watch?v=FsA3ItMRAGA![]()
A w 1605 i potem w 1608 to z kim Moskale wojowali ?wojna z państwem moskiewskim 1609-1618 trwała 9 lat
Wojna 1609-1618 to przedłużenie drugiej dymitriady w której większe siły polskie brały udział od 1608 roku, no i nasi sobie radzili nieźle, zdobycze terytorialne pokaźne, splądrowanie państwa nieprzyjacielskiego także.
Pomysł, że wojna ta pokazała nieumiejętność naszych radzenia sobie na terytorium przeciwnika jest co najmniej dziwny.
Wojska polskie zaciągnięte po Korsuniu to także nie byli pospolitacy, warto tu dodać że te 40 tys. które wystawiono po klęsce korsuńskiej to tylko w samej Koronie. A i Litwa zaciągnęła jakieś wojska -tym się akurat nie zainteresowałem więc nie wiem jak liczne.romanrozynski piszeolska po Korsuniu w bardzo krótkim czasie zmobilizowała 40-tysięczną armię, z czego 30 tys. było po Piławcami,
W chwili zakończenia Wojny 30 letniej w roku 1648 armia szwedzka liczyła przeszło 70 tyś żołnierzy(po 18 latach wojny) ,było to tylko i wyłącznie wojsko regularne a nie jakieś tam pospolite ruszenie ,
Owszem ale utrzymywaną na obcym terenie, Szwecja nie była w stanie zaciągnąć i utrzymać tak wielkiej armiiwypadało też by wspomnieć o fakcie ,że Gustaw II Adolf po zwycięstwie w pierwszej bitwie pod Breitenfeld zyskał sobie wielu sprzymierzeńców i tym samym dysponował przeszło 120tyś armią !!!
Polska zaciągała jednak większe armie. Np. pod Beresteczkiem obok 30 tys. zaciężnych i 10 tys. prywatnych stanęło 40 tys. pospolitego ruszenia, a Litwa w tym czasie wystawiła 15 tysięczną armię zaciężnąTymczasem największa armia jaką wystawiła RON w XVIIw liczyła ok 60 tyś wojska zaciężnego ,była to armia na drugą fazę wojny z Moskwą 1654-1667 ,skończyło się to buntami wojska itp ... i generalnie porażką w wojnie mimo ,że w polu zazwyczaj sromotnie biliśmy Moskala
Tu nie chodzi o sam wygląd jednostek, wiadomo, prawdziwe są o wiele "realistyczniejsze", bo w końcu są realneZamieszczone przez Samick
Chodzi raczej o scenariusz i nawet muzyka jakoś tak podobnie się wkomponowuje w film, jak ta od Sadokana.
Zgoda zdobycze terytorialne były niczego sobie, ale mogły być jeszcze większe, baa zmarnowaliśmy ogromną szansę na ujarzmienie państwa moskiewskiego, od 1612r ewidentnie radziliśmy sobie coraz słabiej o czym świadczy właśnie kilka wypraw na Moskwę które skończyły się fiaskiem.A wojska moskiewskie z którymi przyszło nam wtedy walczyć, choć liczne, w większości stanowiły marną wartość bojową -przede wszystkim zbieranina chłopów i bojarów + trochę 'strelców' i najemników ze Szwecji.Zamieszczone przez romanrozynski
Miałem na myśli tylko wojska zaciężne ,wg Wimmera największa nasza armia zaciężna w XVIIw to właśnie ta na drugą fazę wojny z Moskwą 1654-1667-ok 40 tyś w Koronie i ok 20 tyś na Litwie ,trzeba było jednak te siły stopniowo uszczuplać gdyż był to zbyt duży wysiłek finansowy dla państwa.Zamieszczone przez romanrozynski
Raczej nie, filmik z TW ma przedstawiać bitwę pod Kłuszynem ,a na filmie z rekonstruktorami mamy starcie tylko ze Szwedami ,widać zamek Gniewski ,tytuł filmiku też nawiązuję do bitwy pod Gniewem.Zamieszczone przez Piter
Co do filmu to husaria prezentuję się genialnie ,ale ci Szwedzi jak dla mnie jacyś tacy za bardzo wypacykowani ,poza tym w napisach piszę ,że to 'żółty regiment' a stroje mają niebieskie jak 'niebieski regiment' ,ale nie ma się co czepiać i tak świetnie to wygląda.
...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
"Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "
nie da się stwierdzić jaka armia była najlepsza w XVII wieku ale napewno w pierwszej połowie najlepszą armie miała Rzeczpospolita![]()
Nie zgadzam się Husaria nie raz wygrywała bitwy przy znacznie mniejszej liczebności swoich jednostek. Nie zgadzam się też z tym że w czasie potopu szwedzi opracowali jakiś skuteczne metody walki z Husarią całe spustoszenie polski podczas potopu nie wynikało z tego że szwedzi opracowali jakąś taktykę lecz z tego żeZamieszczone przez Lwie Serce
Rzeczpospolita była mocno osłabiona po wojnach z kozakami
Ja nie powiedziałem że nie zwyciężała nad znacznie liczniejszymi, ale fortyfikacje polowe to był najlepszy sposób by powstrzymać zabójczą szarżę Husarii.
Niech żyje Gwardia!
Idąc tym tokiem ,można stwierdzić ,że nasze sukcesy w wojnie z Moskwą 1609-1618 też wynikają z osłabienia państwa moskiewskiego.Podczas Potopu byliśmy nieco osłabieni ,ale nie przesadzałbym ,razem z pospolitym ruszeniem mieliśmy znacznie liczniejszą armię niż Szwedzi którzy nas napadli choć husarii faktycznie było mało.Zamieszczone przez depus
Wojny z Gustawem Adolfem 1621-1629 również wykazały ,że Kircholm jest już niemożliwy do powtórzenia (przynajmniej przeciw Szwedom) a wtedy wcale nie byliśmy osłabieni i husarii było jak na pęczki![]()
...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
"Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "