Opisy budynków uzupełnia się w pliku Rome Total War\data\text\export_buildings.txt .
Należy szukać po nazwach użytych w pliku Rome Total War\data\export_descr_buildings.txt (tam dodaje się frakcje do listy dozwolonych - jak kolega dobrze wie) i zamienić tekst zaznaczony w poniższym przykładzie na niebiesko na swój tekst.
[spoiler:2g9f46r7]{muster_field} Koszary

{muster_field_desc} UWAGA! Ten opis nie powinien pojawić się na ekranie!

{muster_field_desc_short} UWAGA! Ten skrócony opis nie powinien pojawić się na ekranie![/spoiler:2g9f46r7]
"Obrazki" dla budynków są w plikach spakowanych (chyba - tak przynajmniej sugeruje nazwa pliku): Rome Total War\data\packs\models_building_textures.pak .
Ale głowy nie dam. Nie bawiłem się. Poszukaj w poradnikach moderskich by Tiberius Caesar Augustus tutaj
Dla niektórych frakcji karty budynków zostały przygotowane (lecz niewykorzystane w grze przez twórców) i pojawią się automatycznie.

To, co napisałem, może nie być w 100% zgodne z prawdą. Nie jestem zbyt zaawansowany w grzebaniu w plikach.

Cytat Zamieszczone przez karus73
proszę o pomoc (chodzi mi o link do tej strony, bo tam wszystko było pięknie opisane)
Niestety nie kojarzę konkretnej strony.