Dobry pomysł![]()
Dobry pomysł![]()
Czasami uchwalano podwójną czy potrójną kwartę i do tego potrzebny był sejm i jakieś zagrożenie.Zarówno kwarta jak i dupla były podatkami stałymi i nie wymagały uchwały sejmy.
Cierpię na brak mojej "biblioteczki" pod ręką więc mogę się mylić, przychodzi mi na pomoc wojna Batorego z Moskwą.Wartości podatku zebranego z każdego zakątka Państwa różniły się od siebie - to oczywiste - ale Sejm nie mógł zażyczyć sobie, aby szlachta z jednej ziemi musiała zapłacić jakiś podatek podwójnie lub potrójnie nawet jeśli była bardziej zagrożona przez działania wojenne. To samo dotyczy innych poddanych. Sejmiki ziemskie mogły z własnej woli chcieć zapłacić więcej (tak jak to miało miejsce w przypadku szlachty pruskiej w 1628) ale nie przypominam sobie przypadku, żeby zlały uchwałę sejmu i powiedziały "my zbierzemy tylko jedno pogłówne albo tylko jedno łanowe (jeśli sejm uchwalił np dwa lub trzy pobory), bo to nas nie dotyczy".
Mogę się pochwalić, jestem posiadaczem tego niemal białego kruka. Przy jej zakupie byłem szybszy niż wszystkie biblioteki i czytelnie w mojej dużej wsi z tramwajami (a jedna z nich ma prawo posiadania obowiązkowego egzemplarza każdej książki wydanej w tym kraju).Pani profesor nazywa się Anna Filipczak-Kocur Jeśli masz do tego dostęp to sprawdź jeśli możesz czy zdarzyło się, żeby Sejm uchwalił na przykłąd 3 pobory poradlnego z Ziemi Kaliskiej a tylko jeden z Bełskiej. Podział na Litwę i Koronę jest oczywisty, w końcu była to federacja.
To że podchwyciło te historie towarzystwo spod obrazu Marksa nie oznacza że nie jest to prawda. Spójrzmy na "Prawem i lewem" na moralizatorskie kazania i wesołe wierszyki, anegdoty i ogólny klimat sądów, sejmów, sejmików, zachowanie magnaterii i szlachty, a obraz nie był wcale wesoły (dla części uczestników). Wystarczyło mieć Stadnickiego za sąsiada i nie miałeś życia (w przenośni i dosłownie), a elementu negatywnego w grupie panów braci nigdy nie brakowało.I mam prośbę do wszystkich, by nie reprodukowali tu propagandy zaborców i bolszewickich kreoli na temat rzekomego i rzeczywistego poziomu samowoli polskiej szlachty. Nie tylko w "sprawie" podatków.
Najlepszy przykład na zasoby finansowe szlachty pokazują reformy doby stanisławowskiej. Sejm Wielki opodatkował szlachtę pośrednio i bezpośrednio i ta narzekała na wzrost obciążeń. W tym czasie Habsburgowie wyciskali od 15 lat 6 razy więcej z galicyjskiej szlachty i jakimś dziwnym trafem utrzymała się ona aż do 1944 roku, a w pewnym momencie masowo kupowała ona sobie tytuły hrabiowskie, tak biedna była.Stąd banalny wniosek, że podatki były takie, jakie mogły być a nie takie, jakie były potrzebne a szlachta miała wybór płacić tyle ile mogła płacić albo zbankrutować.
Przypominam, że epoka stanisławowska to już RON bez dostępu do morza, to państwo które w 1788 roku było od 88 lat jak nie w stanie wojny i zniszczenia to eksploatowane przez te czy inne armie (vide konfederacja barska), tępiona ekonomicznie przez Prusy i Austrię za pomocą podrabianej monety czy bardzo wysokich ceł. I jak słusznie zauważyłeś już dawno straciła wielkie dochody z eksportu zbóż, drewna i innych produktów leśnych.
Okay takie pytanko:
to kiedy wyjdzie![]()
https://www.youtube.com/watch?v=XNii3m9yJAw
Dobra, masz tych Szwedów, to kiedy będzie w zw. z ich naruszeniem rozejmu ów rzeczony "Potop"?
Ciii! Bo uznają to za zaproszenie i wrócą, a właśnie mi uświadomiłeś że można nazwać moda "The Deluge" wiem, iż Polacy nie gęsi własny język mają. Ale brzmi lepiej.![]()
Jak wrócą z re-inwestycją tego, co nakradli to tylko się cieszyć
a tak na serio to już się nie mogę doczekać, dlatego tak dopytuję.
Takie jedno pytanko: w modzie 1648 mozna było stawiac altylerię na pewnych częsciach muru obronnego, widziałem na screenach, że mury sa zmodyfikowane pod XVII i XVIII wiek. Czy utaj i tez będzie taka możliwość.
Pytanie nr 2: wiem że to kwestia słabości komputera, ale przy właśnie modzie potop czesto mi się wyłącza..właśnie komputer. Dziwna sprawa, znaczy w OiM2 też się CZASAMI zdarzało, ale tutaj się zdarza nader często. Co robić?
Zmienicie coś z flotą, tj dacie może nie wiem, jakiś ładne rysunki na kartach i adekwatne nazwy (może okręst flagowy Vasa, u Szwedów np?).
... Wszystko jasne, fajne i głupie, ale mod o nazwie The Deluge już jest. Co prawda do M&B Warband, ale jest. Proponuję pójść w inną stronę i ruszyć do korzeni. Mod nazwać z języka łacińskiego Igni et Gladio albo Diluvium.
W ogóle nie chcecie własnego subforum w dziale Polskie modyfikacje? Oczywiście warunkiem byłoby wydanie chociaż bety.![]()
CzłowiekRzodkiewka
Co do murów mamy zgodę autorów moda 1648 na wykorzystanie ich modeli miast, więc taka opcja będzie.
Odnośnie flot jest plan zmiany zarówno kart jak i modeli (dokonano tego w modzie który przenosi gracza do Chin nazwy nie pamiętam), więc jest to możliwe; planowana jest zmiana palisady na "kozły hiszpańskie", ale to wszystko kwestia grafiki w której specem jest Attyla, ja tylko przytaczam dane kwestie.
Jeśli idzie o komputer proponuje go oczyści zarówno ze zbędnych plików jak i kurzu bo pewnie się przegrzewa i dlatego się wyłącza.
Samick
Temat subforum pozostawiam w gestii adminów, to już Wasza decyzja gdzie lepiej umieścić temat![]()
O to nie wiedziałem.A, Igni et Gladio świetne.
P.S Czy ten przystojniakw kontuszu to ty?