Strona 385 z 636 PierwszyPierwszy ... 285335375383384385386387395435485 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 841 do 3 850 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Szambelan Awatar K A M 2150
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Otrzymał 52 podziękowań w 45 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    A nie jest to praca tak naprawdę? Nie uczą Cię tego na studiach? Przecież nikt nie uczy się tego potajemnie, w jakieś piwnicy. Albo idziesz na dane studia z pełną świadomością co ze sobą noszą albo tak naprawdę jest to nie przemyślany krok. Idąc do wojska człowiek ma świadomość, że w przyszłości będzie mógł zabić drugiego człowieka w obronie swojej lub swojej ojczyzny i będzie musiał z tym żyć. Jednak w przypadku lekarzy jestem gotowy iść na kompromis - istnieje ustawa o której pisałem(!) skierowanie do innego lekarza w takim przypadku a tego ten lekarz nie uczynił(!). Złamał prawo argumentując się klauzulą sumienia. Tu mamy przykład przekładania prawa bożego nad prawem ustanowionym przez człowieka.
    http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1...zeciez.html#MT
    Jak ktoś idzie na medycynę, bo chce mieć z tego kasę to pewnie ma takie podejście, lecz jest paru lekarzy, którzy są nimi też z powołania, bo chcą pomagać ludziom, dla nich to nie jest tylko praca. Owszem, wielu takich nie ma, zwłaszcza w moich rodzinnych stronach, gdzie na szpital św. Jana w Starogardzie mówi się umieralnia i nawet przy tak łatwej czynności jak zdjęcie gipsu potrafią załatwić gronkowca, jak to było w moim przypadku.

Zapewne dobrze wiesz, że mi nie po drodze z jakąkolwiek religią, lecz staram się postawić na miejscu takiego lekarza, który musi zrobić coś takiego jak aborcja. To jest w stylu gadania ilu to się wrogów zabije na wojnie, a wszystkich kozaków weryfikuje pierwszy kontakt z wrogiem i nagle się okazuje, że spora część strzela ponad przeciwnikiem. Taki lekarz też może iść z myślą, że taka aborcja to nie będzie dla niego problem, może nawet po jakimś czasie się uduchowić i zmienić swoje podejście. Po Twoich postach mam wrażenie (może i mylne), że piszesz jakby to nie było nic takiego, wręcz oczywista oczywistość, a sam nigdy zapewne nie stałeś przed taką decyzją, więc łatwiej Ci się na takie tematy wypowiadać z poziomu klawiatury. Mało jest osób, którym system wartości nie zmienia się w przedziale 20-50 ;P

I sam już wielokrotnie podkreślałem to co Ty, że nie wskazanie innego lekarza jest w tym wypadku karygodne, bo był to jego obowiązek, więc nie wiem czemu to powtarzasz.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez K A M 2150 Zobacz posta
    Jak ktoś idzie na medycynę, bo chce mieć z tego kasę to pewnie ma takie podejście, lecz jest paru lekarzy, którzy są nimi też z powołania, bo chcą pomagać ludziom, dla nich to nie jest tylko praca. Owszem, wielu takich nie ma, zwłaszcza w moich rodzinnych stronach, gdzie na szpital św. Jana w Starogardzie mówi się umieralnia i nawet przy tak łatwej czynności jak zdjęcie gipsu potrafią załatwić gronkowca, jak to było w moim przypadku.
    Zapewne nie tylko w swoich stronach znajdziesz takich lekarzy ale wszędzie. A takim osobom to nawet psa człowiek nie pozwoliłby leczyć.

Zapewne dobrze wiesz, że mi nie po drodze z jakąkolwiek religią, lecz staram się postawić na miejscu takiego lekarza, który musi zrobić coś takiego jak aborcja. To jest w stylu gadania ilu to się wrogów zabije na wojnie, a wszystkich kozaków weryfikuje pierwszy kontakt z wrogiem i nagle się okazuje, że spora część strzela ponad przeciwnikiem. Taki lekarz też może iść z myślą, że taka aborcja to nie będzie dla niego problem, może nawet po jakimś czasie się uduchowić i zmienić swoje podejście. Po Twoich postach mam wrażenie (może i mylne), że piszesz jakby to nie było nic takiego, wręcz oczywista oczywistość, a sam nigdy zapewne nie stałeś przed taką decyzją, więc łatwiej Ci się na takie tematy wypowiadać z poziomu klawiatury. Mało jest osób, którym system wartości nie zmienia się w przedziale 20-50 ;P
    Wiadomo, że system wartości zmienia się pod wpływem wydarzeń zachodzących w życiu człowieka, jeden może sie uduchowić inny wprost przeciwnie, może stracić wiarę. Jednak nadal wykonywany zawód obliguje go, do wykonywania tego do czego został wyszkolony. Jednak jeżeli stwierdzi, że coś nie jest zgodnego z jego sumieniem, ma prawo odmówić tej czynności wskazując jednak inną osobę, którą to wykona. Dla mnie jest to kompromis pomiędzy swoim sumieniem a prawem jakim podlega dany człowiek. I według mnie tu możemy postawić kropkę, bo dalej to będzie lanie wody.

Co ma do powiedzenia w tej sprawie sam zainteresowany? Dużo ciekawych rzeczy, z których najciekawszy jest fakt, że pacjentka była podstawiona , a dziecka nie było...
    http://www.fronda.pl/a/prof-chazan-o...nik,38337.html

Oczywiście, nie obyło się bez prztyczka dla osób, które chcą świeckości państwa:
    „dobra okazja dla tych, która za wszelką cenę chcą laicyzować społeczeństwo i sprawić, żeby medycyna utraciła swój tradycyjny charakter, którego symbolem jest dobry Samarytanin”.
    Trochę jeszcze o profesorze:
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...__Robi.html#MT
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 10-06-2014 o 14:18
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta
    Czy nie zapominasz o jednym... w policji się służy, a jako lekarz się pracuję. W policji i wojsku nie ma miejsca na manifesty czy deklarację, jak się nie podoba to wypad...
    Nie jest to zwykła praca, tylko część służby, konkretnie służby zdrowia, utrzymywanej z podatków wszystkich obywateli (zarówno katolików jak i innych wyznań czy ateistów). W normalnej pracy też nie ma miejsca na deklarację - jak się nie podoba to wypad...

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    To widać, że dozwolone przez szefów skoro nie ma "wypad"....

Visca el Barca!!!

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Już nie chce mi się szukać źródła....chodzi o kary w kodeksie drogowym. No żeś jasny ciasny gwint, po jakiego ciężkiego grzyba zwiększają czas konfiskaty prawa jazdy skoro to nie działa?!? Znowu takie wsiądzie za kierownice, dostanie 100zł mandatu i tyle go widzieli. A wystarczy spojrzeć na przykład za zachodnią granicą czy jeszcze lepiej północnej stronie morza Bałtyckiego - w Szwecji. Jedna krótka ustawa - zwiększamy kwoty mandatów x 10 - przekroczenie prędkości o 10km/h 1000zł, koniec kropka. Takie proste a jednocześnie takie trudne :?
    Niech mi ktoś wytłumaczy jak mam się bezpiecznie czuć na drodze?
    Nic nowego, ale politycy na prawdę są głupsi niż ustawa przewiduje :x Niech jeszcze komisję powołają kretyni.

///edit - hue hue 1000x GJ coś palnął
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Witia
    Gość

To znaczy, że taka osoba nie nadaje się na lekarza. A jeżeli już faktycznie jest to jego pasja, do dopóki Polska ma w konstytucji wpisaną świeckość, nie powinien pracować w państwowej służbie zdrowia.
    Sprawa prosta jak konstrukcja cepa.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Coś z innej beczki. Wczoraj wieczorem w wiadomościach usłyszałem, że pewien mężczyzna w Rybniku zostawił w aucie swoją 3-letnią córeczkę, po czym poszedł do pracy na 8-h(!). Podobno zapomniał o niej, teraz znajduję się w szpitalu psychiatrycznym.
    Dzisiaj można już o tym poczytać jak się okazuje - http://fakty.interia.pl/slaskie/news...k=newsOfTheDay

Znowu w innej miejscowości małżeństwo poszło na zakupy zostawiając dziecko w aucie. Gdyby nie policjanci, dziecko by nie żyło. Trafiło do szpitala z poparzeniami.

Wiem, że filmik dotyczy zwierząt z konkretniej psów, to jednak doskonale pokazuje jak czuje się ktoś zamknięty w aucie wystawionym na wysoką temperaturę.
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...types=og.likes
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Szambelan
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    77
    Otrzymał 22 podziękowań w 18 postach
    Cytat Zamieszczone przez T&D TWC Zobacz posta
    Nie wspominając o cyganach...
    Integracja Cyganów to zupełny niewypał, od kiedy ich osiedlono (kiedyś byli nomadami wędrującymi po Europie taborami) jest coraz gorzej.

Cyganie na Słowacji:

Dokument po polsku: https://www.youtube.com/watch?v=JtDwY4igcKw

Drugi po angielsku: https://www.youtube.com/watch?v=YUFUkVivh_M

"Osiedle" Romów we Wrocławiu: https://www.youtube.com/watch?v=EWp15vHqXEY

To jest po prostu inna mentalność, a pomoc i zasiłki tylko szkodzą bo zmieniają nierobów w jeszcze większych nierobów.

Zresztą widać to z ich wypowiedzi, w stylu: "to są nasze śmieci, tutaj leżą wszędzie porozrzucane bo burmistrz ich nie wywozi", itp.

Cyganie myślą, że wszystko dla nich i za nich mają robić inni.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    No to teraz się zacznie. Wiele spraw było zamiatanych pod dywan, ale tego chyba nie dadzą radę zamieść... Jutro na bank cyrk w mediach, w poniedziałek zobaczymy konferencję premiera. Ciekawe lato się szykuje.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Szambelan
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    77
    Otrzymał 22 podziękowań w 18 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    No to teraz się zacznie. Wiele spraw było zamiatanych pod dywan, ale tego chyba nie dadzą radę zamieść... Jutro na bank cyrk w mediach, w poniedziałek zobaczymy konferencję premiera. Ciekawe lato się szykuje.
    Ktoś chyba zadbał, żeby to nie wypłynęło jeszcze przed wyborami:

http://natemat.pl/106291,belka-sienk...e-teoretycznie

http://natemat.pl/106321,donald-tusk...encja-premiera

Strona 385 z 636 PierwszyPierwszy ... 285335375383384385386387395435485 ... OstatniOstatni