Strona 391 z 636 PierwszyPierwszy ... 291341381389390391392393401441491 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 901 do 3 910 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Jakieś przykłady? Zresztą NATO bez USA nie istnieje, w naszych okolicach to dobre stosunki w ramach NATO powinniśmy mieć z Turcją i krajami byłego bloku wschodniego. Jako jednak że taka np. Rumunia to zasadniczo jedzie na takim samym wózku jak my i w dodatku jest słaba to pozostaje tylko USA i Turcja. Reszta Europy dla nas priorytetowa być nie musi bo jak byśmy z nimi stosunków nie poprawiali i tak jakby co palcem nie kiwną bez wsparcia ze strony USA.

Stosunki z USA są źle rozpisane, ale przecież to on jest ministrem spraw zagranicznych w rządzie Tuska rządzącego już od kilku lat Polską. Jakby więc nie patrzeć się skompromitował. Bo albo zbytnio popłynął albo przyznaje że dobro Polski wcale dla niego priorytetem nie jest.
    NATO to także Francja, Wlk. Brytania czy Niemcy i to z nimi powinniśmy utrzymywać najlepsze stosunki, zwłaszcza, że te kraje są także w UE. Te trzy kraje, nie kiwną bez wsparcia USA? Stany Zjednoczone to jakiś wyznacznik?
    Dobro Polski nie leży w włażeniu D... USA. Afganistan ani Irak jakoś Polsce profitów nie przyniosły. Co dostaliśmy od USA. Sojusz z nimi jest dla mnie jak sojusz z 39r., mało warty, który przyniósł więcej szkód niż pożytku. Najważniejszym priorytetem jest dla Polski w kwestii stosunków zagranicznych jest utrzymywanie dobrych reakcji z krajami położonymi jak najbliżej a nie państwem od, którego oddziela nas ocean.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    NATO to także Francja, Wlk. Brytania czy Niemcy i to z nimi powinniśmy utrzymywać najlepsze stosunki, zwłaszcza, że te kraje są także w UE. Te trzy kraje, nie kiwną bez wsparcia USA? Stany Zjednoczone to jakiś wyznacznik?
    Tak. Bo te kraje nie bawią się w światowego policjanta i są zbyt słabe. Myślisz że jeżeli USA powie "Rosja może sobie wziąć Polskę" to będzie co liczyć na Niemców, Brytyjczyków lub Francuzów? W ramach samego NATO nie ma co się czarować że dla Polski jest ważniejszy partner niż USA.

Co do reszty twojego postu to ja nic o Iraku czy Afganistanie nie pisałem. Pytałem tylko o przykłady których póki co jeszcze nie dałeś.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Zaniedbujemy choćby z Niemcami czy z Francją. Bardziej skupiamy się na zabawie z USA niż resztą Europy. Uważasz, że USA jak Rosja będzie chciała wejść do Polski to ruszy? Liczysz, że przeciętny Amerykanin będzie chciał ginąć za nas? Może i USA wypowiedzą wojnę Rosji, uważasz, że ile czasu będziemy czekać na ich pomoc? Co takiego dostaliśmy w zamian za popieranie Stanów Zjednoczonych? Gwarancje obrony granic? Papierek, którego realizacja będzie zależała od tego czy wypowiedzenie wojny będzie się kalkulować czy też nie.
    NATO to nie jest to NATO, które było za czasów Zimnej Wojny, wtedy wrogiem był ZSRR? A teraz kto? Co jest spoiwem tego sojuszu?

Francja czy Wlk. Brytania są słabe? Kraje posiadające nowoczesną i świetnie wyszkoloną armię? Posiadają dodatkowo broń atomową. Niemcy, którzy mają doskonałą armię lądową.
    Francja dla Twojej wiadomości bawi się w policjanta, ale w swoich dawnych koloniach walcząc z dżichadystami, Wlk. Brytania jak do tej pory popierała działania USA ale co się zmienia, a Niemcy po co mają się bawić? Ich interesie leży stabilna Europa, a nie kraje leżące na innych kontynentach, gdzie nie ma ich interesów.
    Zadajmy sobie lepiej pytanie zabawa w policjantów w wykonaniu USA przyniosła więcej pożytku czy szkody?
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Naszą "murzyńskość" pięknie określił swoimi słowami były wiceminister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski z rządów PiS: Racja stanu Stanów Zjednoczonych jest racją stanu RP. Koniec, kropka. Weźmy przykład Turcji: chcecie korzystać z bazy w Incirlik i naszej przestrzeni powietrznej? (w czasie konfliktu z Irakiem)- 6 mld $... I co? Jakiś niegodny członek NATO? Zły sojusznik? Nie, znający swą wartość partner na Bliskim Wschodzie. Jak się cenisz, cenią cię inni. Uczyć się, uczyć i jeszcze raz uczyć!

Finlandia-za zakup F-18 praktycznie w ramach offsetu otworzyli technologicznie Nokię na świat. Co z nią dalej zrobili Finowie, to już osobna sprawa. A my co mamy z offsetu za F-16?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Jakie mamy profity za przyjazne stosunki Polska-USA? Żadne. Bo póki co, to my więcej robimy niż dostajemy w zamian.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Zaniedbujemy choćby z Niemcami czy z Francją. Bardziej skupiamy się na zabawie z USA niż resztą Europy. Uważasz, że USA jak Rosja będzie chciała wejść do Polski to ruszy? Liczysz, że przeciętny Amerykanin będzie chciał ginąć za nas? Może i USA wypowiedzą wojnę Rosji, uważasz, że ile czasu będziemy czekać na ich pomoc? Co takiego dostaliśmy w zamian za popieranie Stanów Zjednoczonych? Gwarancje obrony granic? Papierek, którego realizacja będzie zależała od tego czy wypowiedzenie wojny będzie się kalkulować czy też nie.
    NATO to nie jest to NATO, które było za czasów Zimnej Wojny, wtedy wrogiem był ZSRR? A teraz kto? Co jest spoiwem tego sojuszu?
    Fajnie tylko że jak doskonale wiesz nie o to pytałem. Pytałem o konkretny przykład jak to "zaniedbujemy stosunki w imię przyjaźni Polska - USA", a nie ogólniki. Zresztą nie rozumiem czemu skupiasz się na USA skoro ja pytałem o możliwość pomocy z Niemiec, Francji i WB? Myślisz że Niemcy będą chcieli za nas ginąć? Że będziemy krócej czekali na ich pomoc?

Francja czy Wlk. Brytania są słabe? Kraje posiadające nowoczesną i świetnie wyszkoloną armię? Posiadają dodatkowo broń atomową. Niemcy, którzy mają doskonałą armię lądową.
    Z bronią atomową nie ma co wyjeżdżać bo nikt jej dla ratowania Polski nie użyje. Co do reszty to owszem nadal są za słabi, za słabi aby bez wsparcia ze strony USA pomóc Polsce.

Francja dla Twojej wiadomości bawi się w policjanta, ale w swoich dawnych koloniach walcząc z dżichadystami, Wlk. Brytania jak do tej pory popierała działania USA ale co się zmienia, a Niemcy po co mają się bawić? Ich interesie leży stabilna Europa, a nie kraje leżące na innych kontynentach, gdzie nie ma ich interesów.
    "Świetne" argumenty, szkoda tylko że na inną dyskusję. Bo co niby Francja bawiąca się w Afryce ma do Polski? Chyba tylko co najwyżej to że mając swoje podwórko to rosyjskie ich nie interesuje.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Fajnie tylko że jak doskonale wiesz nie o to pytałem. Pytałem o konkretny przykład jak to "zaniedbujemy stosunki w imię przyjaźni Polska - USA", a nie ogólniki. Zresztą nie rozumiem czemu skupiasz się na USA skoro ja pytałem o możliwość pomocy z Niemiec, Francji i WB? Myślisz że Niemcy będą chcieli za nas ginąć? Że będziemy krócej czekali na ich pomoc?
    Jakby nie patrzeć, USA nie są naszym sąsiadem, tylko Niemcy i to z nimi dzielimy granicę i to od nich będzie można się spodziewać prędzej pomocy Bundeswehry niż Marines. Zaniedbywanie mieliśmy choćby za czasów PiS-u, teraz dalej brniemy w chore stosunki z USA. Jak pan wskaże, to piesek leci i przynosi. Bo tak bym nazwał te stosunki. MON nagle wydał oświadczenie (póki co!), że myśli o kupnie F- 35. Nie myślimy o kupnie samolotów z innych krajów tylko sprzęt jedynie z USA. Szwecja pragnęła z nami sojuszu wymierzonego w Rosję, sojusz miał charakter obrony. Taki podpisali Szwedzi z Estończykami. Kraj mniejszy od nas, mający takie same relacje z Rosją jak my. Czemu my nie podpisaliśmy?

Z bronią atomową nie ma co wyjeżdżać bo nikt jej dla ratowania Polski nie użyje. Co do reszty to owszem nadal są za słabi, za słabi aby bez wsparcia ze strony USA pomóc Polsce.
    Bez USA się nie uda? USA musi dać przyzwolenie? Te kraje mają siły równie nowoczesne jak Stany Zjednoczone, i nie widzę powodu czemu bez wsparcia tego kraju nie ruszą. Po drugie te kraje są niepodległe, nie zależne od USA i prowadzą własną politykę, bez pomocy tego kraju.

Gdzie ja napisałem, że jej użyją? Napisałem, że mają ją jak USA i tyle.

"Świetne" argumenty, szkoda tylko że na inną dyskusję. Bo co niby Francja bawiąca się w Afryce ma do Polski? Chyba tylko co najwyżej to że mając swoje podwórko to rosyjskie ich nie interesuje.
    Stwierdziłeś, że USA to światowy policjant, podałem Ci przykład, że Francja również wysyła wojska do innych krajów bawiąc się w gliniarzy.
    Uważasz, że USA nie przehandluje nas jeżeli Rosja poda odpowiednia cenę?
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Jakby nie patrzeć, USA nie są naszym sąsiadem, tylko Niemcy i to z nimi dzielimy granicę i to od nich będzie można się spodziewać pomocy Bundeswehry niż Marines.
    Tylko czy Bundeswehra ruszy jeżeli nie będzie mogła się spodziewać pomocy od Marines?

Zaniedbywanie mieliśmy choćby za czasów PiS-u, teraz dalej brniemy w chore stosunki z USA. Jak pan wskaże, to piesek leci i przynosi.
    To jak było kiedyś i jak jest z USA nie jest jeszcze przykładem na to "zaniedbujemy stosunki w imię przyjaźni Polska - USA". No chyba że uważasz że Polska powinna kupować sprzęt tylko z Europy Zachodniej zamiast USA.

Bez USA się nie uda? USA musi dać przyzwolenie? Te kraje mają siły równie nowoczesne jak Stany Zjednoczone, i nie widzę powodu czemu bez wsparcia tego kraju nie ruszą. Po drugie te kraje są niepodległe, nie zależne od USA i prowadzą własną politykę, bez pomocy tego kraju.
    Jak już pisałem, tak właśnie myślę. Jeżeli Rosja nas zaatakuje, co jest wątpliwe, to Niemcy jeżeli nie będą musieli to naturalnie wypadałoby że nie będą chcieli walczyć. Ja powody czemu nie ruszą widzę, choćby ze strachu. Jeżeli Rosja powie: "chcemy dobrych relacji z Zachodem ale odzyskać starą strefę wpływów" to serio uważasz że chęć uniknięcia wojny byłaby kiepskim powodem?

Z drugiej strony myślisz że gdyby nie USA Polska pomagałaby krajom bałtyckim militarnie?

Stwierdziłeś, że USA to światowy policjant, podałem Ci przykład, że Francja również wysyła wojska do innych krajów bawiąc się w gliniarzy.
    Uważasz, że USA nie przehandluje nas jeżeli Rosja poda odpowiednia cenę?
    "Wszystko można kupić", nie czyni to jednak sojuszu bezwartościowym czy wręcz szkodliwym.

Co do stosunków z USA już pisałem "Stosunki z USA są źle rozpisane" także nie ma sensu żebyś się rozpisywał.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rados...zynskosc/1zyrh

Dobre..., przypomina mi się to: Białystok walczy z rasistowskimi znakami na murach, prokuratura odmawia ścigania malarzy swastyk uzasadniając, że "nazwa swastyka pochodzi z sanskrytu i oznacza przynoszący szczęście"

No normalnie: "nie moja ręka"

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Tylko czy Bundeswehra ruszy jeżeli nie będzie mogła się spodziewać pomocy od Marines?
    Nie, będzie czekać aż się pojawią podczas gdy Rosja będzie władowywać się z Europę

To jak było kiedyś i jak jest z USA nie jest jeszcze przykładem na to "zaniedbujemy stosunki w imię przyjaźni Polska - USA". No chyba że uważasz że Polska powinna kupować sprzęt tylko z Europy Zachodniej zamiast USA.
    Jeżeli cenna będzie odpowiednia i sprzęt tej samej klasy czemu nie. Niedługo ma dojść podobno do wymiany Mi-24, nie zdziwię się jeżeli przetarg wygra amerykański Apach, chociaż jego cenna będzię niebotyczna.

Jak już pisałem, tak właśnie myślę. Jeżeli Rosja nas zaatakuje, co jest wątpliwe, to Niemcy jeżeli nie będą musieli to naturalnie wypadałoby że nie będą chcieli walczyć. Ja powody czemu nie ruszą widzę, choćby ze strachu. Jeżeli Rosja powie: "chcemy dobrych relacji z Zachodem ale odzyskać starą strefę wpływów" to serio uważasz że chęć uniknięcia wojny byłaby kiepskim powodem?

Z drugiej strony myślisz że gdyby nie USA Polska pomagałaby krajom bałtyckim militarnie?
    Czemu mają się bać? Atomówek? Niemcy są z nami w NATO, UE uważasz, że jakby doszło do wojny to ten kraj nie ruszy? Co wówczas powiedziałyby mniejsze kraje - Węgry, Czechy, kraje bałtyckie? Przehandlowali Polskę, przehandlują i nas!

Nawet gdyby USA nie wpierałoby krajów bałtyckich powinniśmy to robić, by niwelować politykę Rosji w tamtym regionie i chronić nas przed ewentualnymi dalszymi posunięciami tego kraju.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 391 z 636 PierwszyPierwszy ... 291341381389390391392393401441491 ... OstatniOstatni