To według ciebie husaria miała 7-8 metrowe kopie?Dlatego ciągle wygrywała z pikinierami wygrywała między innymi, różnicą 1,5 a nawet 2 metrów w drzewcu. skoro kopie husarskie miały 5-6metrów to piki miały jakieś jak Baldwin słusznie napisał 4-4,5 m.
To według ciebie husaria miała 7-8 metrowe kopie?Dlatego ciągle wygrywała z pikinierami wygrywała między innymi, różnicą 1,5 a nawet 2 metrów w drzewcu. skoro kopie husarskie miały 5-6metrów to piki miały jakieś jak Baldwin słusznie napisał 4-4,5 m.
"Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
Da Ci brylanty i srebro i złoto
Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"
Nie rozumiem o co ci chodzi Eliminatorze, mnie chodziło o to że piki na screenie wydawały mi się przykrótkawe (ot takie moje małe malkontenctwo), nie neguję tego że w rzeczywistości miały 4-4,5 metra, zresztą sam napisałem że tyle mają w odpowiedzi na wcześniejszy post Kamila. Co do husarii i jej „ciągłego wygrywania” z pikinierami to obawiam się że bitew w których husaria walczyła z wojskami zawierającymi pikinierów było bardzo niewiele, podczas potopu ze świecą szukać pikinierów wśród Szwedów (podobnie jak husarii u Polaków), nie ma też samego opisu walki husaria vs pikinierzy.
Pikinierów absolutnie nie brakowało w armii szwedzkiej ok Potopu, choć faktycznie chyba nie doszło do takiej sytuacji,żeby nasza jazda miała okazję się z nimi ścierać, baa ponoć już w toku wojen 1621r-1629r nie znamy żadnego takiego przypadku,opisu..... (ale w grze jak najbardziej może dojść do takiej sytuacji)
Inna sprawa, że w czasie 'Potopu' gros szwedzkiej piechoty siedziała po garnizonach, działania w polu toczono głównie rajtarią i dragonią, w przypadku spodziewanego starcia z większymi siłami RON wyciągano piechotę i artylerię z garnizonów.
Husarii faktycznie początkowo było mało, ale później już tak nie do końca, choć za wiele też jej nie było.
Co do długości pik, ponoć często gęsto zdarzało się, że piknierzy sami skracali swoje piki, bo nie chciało im się dźwigać tak wielkich drągów, piszę o tym np Witold Biernacki w swoich opracowaniach o Wojnie 30 letniej.
Trochę ich jednak było, z tym, że bardziej w drugiej połowie XVI i na początku XVIIw.
Ostatnio edytowane przez PaskudnyPludrak ; 03-07-2014 o 21:42
...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
"Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "
Kolejne pytanie. Tym razem chodzi mi o grenadierów. Wiem, że niektóre nacje w XVIII w. (przynajmniej w 1 połowie) nie tworzyły osobnych jednostek grenadierów (np. Szwedzi). Teraz chodzi o ustalenie, czy jest to jedyny wyjątek.
Ostatnio Potop przeszedł odwilż graficzny:
Spoiler:
Podoba się ?![]()
Potop Total War-Polska modyfikacja do Medieval 2 Total War Kingdoms,
przenosząca gracza w czasy XVII i XVIII wieku: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...otop-Total-War
Jeżeli mapa świata jest tak stonowana jak na tych zdjęciach to wygląda bardzo ładnie. To samo mogę powiedzieć o żołnierzach na przed ostatnim zdjęciu. Jedyne do czego jestem średnio przekonany to tło pod kartami jednostek na mapie świata
Artiem tak przy okazji masz zapełnioną skrzynkę odbiorczą i priv nie może dotrzeć![]()
Artem
Pięknie to wygląda. Nie wiedziałem, że tak można![]()
Kolorystyka mapy jest bardzo fajna. Z ciekawości, jaki okres czasu będzie zajmować jedna tura (rok, pół roku itp.)
Zmieniłem model dla milicji. Model muszkieterów północnych będzie podobny z tym, że żołnierze będą mieli długie włosy a na ich wyposażeniu mogą się zdarzyć hełmy czółenkowe.
Ładny. Mitusonator jedna tura zajmuje chyba pół roku, choć mogę się mylić.
Potop Total War-Polska modyfikacja do Medieval 2 Total War Kingdoms,
przenosząca gracza w czasy XVII i XVIII wieku: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...otop-Total-War