Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Ocena Napoleona okiem forumowiczów

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Łowczy Awatar Saruman555
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    19
    Otrzymał 12 podziękowań w 12 postach
    MOżesz udowdnić źrodło swoje stwierdzenia albo podać chociaż argumenty na jakiej podstawie uważasz, że Napoleon w kampanii w Rosji starał się (lub jego armia się starała) uzyskać pomoc ludności(zarówno tej z dawnego RONu i Rosji)?
    Morze źle dobrałem słowa, Napoleon trzeba pamiętać był uczestnikiem rewolucji , która obaliła władce i w pewnym stopniu poprawiła prawa i wolność ludzi. Po tym jak przez dużą część życia stykał się z ludźmi którzy chcieli jakichś zmian(Korsyka,Francja, Państwa Włoskie i wreszcie Polska.Dlatego nie mógł zrozumieć , że niektórzy ludzie nie chcą zmian(np. obalenia władców czy zmiany sposobu życia)nazwijmy to ducha rewolucji francuskiej.
    Logicznie myśląc i patrząc, na poprzednie kampanie i skoro człowiek wdzięczny za przybycie np. armii Napoleona ,powinien chcieć się odwdzięczyć i pomóc w miarę swoich możliwości(np. Włosi,Polacy(w kampaniach Napoleońskich ).

Można to tak zobrazować:
    Napoleon, Włosi, Polacy:
    Napoleon deklaruje pomoc uwolnienia od ich władcy= wdzięczni ludzie=pomoc dla Napoleona= niepodległa ew. trochę Francji najlepiej republika.
    A że chłop rosyjski myślał tym tokiem:
    Napoleon= najeźdźca chcący zniszczyć prawosławie i obalić pomazańca Bożego(cara)=Antychryst=walka z Napoleonem W obronie wiary.

Zima to pojawiła się dopiero gdy Napoleon już się wycofywał(a więc gdy kampania de facto była przegrana)
    Napisałem to w punkcie pod tytułem logistyka i warunki przyrodnicze. I co z tego, kampania jeszcze się w tedy nie skończyła. Trzeba było ,wrócić jeszcze żywym z jak najmniejszymi stratami. wiadomo , że podczas odwrotu większe straty zadał głód niż zima , ale ona przecież też nie pomogła(np. część koni zginęła z powodu kopyt nieprzystosowanych do śniegu i lodu. Oczywiście podobno zima była tego roku słaba ,ale ją też trzeba umieścić na liście gdyż kampania jeszcze podczas odwrotu trwała.

1 Zapasy można było wziąć ze sobą(znaczy dużą ilość)

2Zapasy można było dostarczać (na coo mamy dowody z przeszłości) wystarczyło porządnie przygotować kampanie.
    Ale tego nie przygotowano dostatecznie.
    2.nawet jak się przygotuję prawie idealnie może nie wyjść przykład: wojna króla szwedzkiego Karola XII z Norwegią, ( przez kilka miesięcy zwoził zapasy na granice do specjalnych składów skąd miała być transportowana do wyznaczonych oddziałów.
    3.Jak chciałbyś dostarczać zapasy?Od granicy z Księstwem Warszawskim jest do Moskwy ponad 1000 km, do Smoleńska kontrolowanego przez Francję, około 400 km ,a wszędzie partyzantka chłopska, armia rosyjska idąca w bliskiej odległości do Francuskiej, odziały kozaków i śnieg chociaż zima niby była lekka.
    4. Rozumiem i zgadzam się ,gdyby np Napoleon szedł na Petersburg przez infanty,(można by w tedy spróbować dostarczać morzem zapasy), ale wozy w nieznanym terenie( zapomniałem o bagnach i lasach) miały małe szanse na dotarcie, ( nawet Niemcy mieli z zaopatrzeniem problemy na Froncie Wschodnim).

Poprawiłem cytat bo coś Ci się popsuło.

Popraw w tym poście styl i składnie bo ciężko zrozumieć o co chodzi, o błędach już nie mówię. Shay Ruan

Ostatnio edytowane przez Saruman555 ; 05-08-2014 o 18:42

Uprawnienia umieszczania postów