Morze źle dobrałem słowa, Napoleon trzeba pamiętać był uczestnikiem rewolucji , która obaliła władce i w pewnym stopniu poprawiła prawa i wolność ludzi. Po tym jak przez dużą część życia stykał się z ludźmi którzy chcieli jakichś zmian(Korsyka,Francja, Państwa Włoskie i wreszcie Polska.Dlatego nie mógł zrozumieć , że niektórzy ludzie nie chcą zmian(np. obalenia władców czy zmiany sposobu życia)nazwijmy to ducha rewolucji francuskiej.MOżesz udowdnić źrodło swoje stwierdzenia albo podać chociaż argumenty na jakiej podstawie uważasz, że Napoleon w kampanii w Rosji starał się (lub jego armia się starała) uzyskać pomoc ludności(zarówno tej z dawnego RONu i Rosji)?
Logicznie myśląc i patrząc, na poprzednie kampanie i skoro człowiek wdzięczny za przybycie np. armii Napoleona ,powinien chcieć się odwdzięczyć i pomóc w miarę swoich możliwości(np. Włosi,Polacy(w kampaniach Napoleońskich ).
Można to tak zobrazować:
Napoleon, Włosi, Polacy:
Napoleon deklaruje pomoc uwolnienia od ich władcy= wdzięczni ludzie=pomoc dla Napoleona= niepodległa ew. trochę Francji najlepiej republika.
A że chłop rosyjski myślał tym tokiem:
Napoleon= najeźdźca chcący zniszczyć prawosławie i obalić pomazańca Bożego(cara)=Antychryst=walka z Napoleonem W obronie wiary.
Napisałem to w punkcie pod tytułem logistyka i warunki przyrodnicze. I co z tego, kampania jeszcze się w tedy nie skończyła. Trzeba było ,wrócić jeszcze żywym z jak najmniejszymi stratami. wiadomo , że podczas odwrotu większe straty zadał głód niż zima , ale ona przecież też nie pomogła(np. część koni zginęła z powodu kopyt nieprzystosowanych do śniegu i lodu. Oczywiście podobno zima była tego roku słaba ,ale ją też trzeba umieścić na liście gdyż kampania jeszcze podczas odwrotu trwała.Zima to pojawiła się dopiero gdy Napoleon już się wycofywał(a więc gdy kampania de facto była przegrana)
Ale tego nie przygotowano dostatecznie.1 Zapasy można było wziąć ze sobą(znaczy dużą ilość)
2Zapasy można było dostarczać (na coo mamy dowody z przeszłości) wystarczyło porządnie przygotować kampanie.
2.nawet jak się przygotuję prawie idealnie może nie wyjść przykład: wojna króla szwedzkiego Karola XII z Norwegią, ( przez kilka miesięcy zwoził zapasy na granice do specjalnych składów skąd miała być transportowana do wyznaczonych oddziałów.
3.Jak chciałbyś dostarczać zapasy?Od granicy z Księstwem Warszawskim jest do Moskwy ponad 1000 km, do Smoleńska kontrolowanego przez Francję, około 400 km ,a wszędzie partyzantka chłopska, armia rosyjska idąca w bliskiej odległości do Francuskiej, odziały kozaków i śnieg chociaż zima niby była lekka.
4. Rozumiem i zgadzam się ,gdyby np Napoleon szedł na Petersburg przez infanty,(można by w tedy spróbować dostarczać morzem zapasy), ale wozy w nieznanym terenie( zapomniałem o bagnach i lasach) miały małe szanse na dotarcie, ( nawet Niemcy mieli z zaopatrzeniem problemy na Froncie Wschodnim).
Poprawiłem cytat bo coś Ci się popsuło.
Popraw w tym poście styl i składnie bo ciężko zrozumieć o co chodzi, o błędach już nie mówię. Shay Ruan

Odpowiedz z cytatem