"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
Asuryan
Jak chciałeś być uszczypliwy to ci nie wyszło.Banderowcy racja oficjalnie nie byli Ukraińską Armią. Lecz byli w niej wyłącznie Ukraińcy. A Armia Czerwona składała się w ile % z Rosjan to może z 50/60 % i to może. O to chodzi nie można wszystkiego na Rosjan zwalać za zbrodnie Armii Czerwonej. O to mi chodziło.
Tak patrząc to obecna armia Federacji Rosyjskiej też nie składa się z samych Rosjan - http://www.wprost.pl/ar/393971/Rosji...-po-Czeczenow/
Asuryan Oczywiście że nie składa się tylko z Rosjan. Lecz nie rozmawiamy o dzisiejszej Armii Rosyjskiej.Choć z tymi Czeczenami to trochę inaczej będzie, bo oni będą czołgi czyścić nic więcej . A w czasach wojny Rosjanie jak mówię stanowili około 50 % więc nie wolno zrzucać całej winy na nich. Czy to nie jest oczywiste.
Husarz, Tobie od tych wizyt w Rosji zdaje się troszkę się pomieszało.Do wojny bardziej dąży kraj za Oceanu niż Rosja.
USA ma dosyć swych kłopotów i nie bardzo im w tej chwili wojna z Rosją w głowie, bardziej na uwadze mają bliski wschód . Coś musza robić by Obama zachował resztkę twarzy od czasy jak mu Putin zagrał na na nosie sprawą ze Snowdenem, no i sojusznicy poczuli sie "bezpieczniej". Po Twych wypowiedziach naprawdę widać że rosyjska propaganda szkodzi zdrowiu, ale jest też jak widać w Twym przypadku skuteczna.
To zależy czy myślę lokalnie( myśląc wyłącznie o sobie) , czy globalnie( patrząc z perspektywy kraju w którym żyję). Firma w której pracuje 30% zysku czerpie z handlu z Rosja i Ukrainą. W tej chwili te 30 % jesteśmy w plecy( a to sporo jak na nasza firmę), ale od nikogo nie słyszałem tego co Ty czasami wygadujesz.Jak by twoja rodzina żyła z handlu z Rosjanami to byś tak nie pisał o sankcjach.
Si vis pacem, para bellum
"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"
marko1805
Dobrze mi się pomieszało ok. Wierz sobie w co tam chcesz. Bo chyba nie widziałeś co się stało z tymi rolnikami co utrzymywali się właśnie z handlu z Rosjanami. I jak jesteś za tym żeby Polska dalej traciła na tych sankcjach żeby dopiec Putinowi. To gratulacje. Żeby to tylko nie dotknęło ciebie to bezpośrednio.
Nie bardzo rozumiem tego rozczulania się nad stratami tych, co handlowali z Rosją. Prowadzenie przedsiębiorstwa (czy to rolnego, czy jakiegokolwiek innego) zawsze wiąże się z ryzykiem, a prowadzenie handlu zagranicznego z bodaj najbardziej niepewnym politycznie sąsiadem wiąże się nie tylko z dużymi zyskami, ale i szansą na to, że coś się posypie prędzej, bądź później. Państwo jakoś nie jest skore do ratowania firm działających na rynku krajowym, które podejmują się ryzykownych przedsięwzięć i plajtują, więc dlaczego ma wspierać handlujących z Rosją?
Abstrahując od powyższego, jestem jak najbardziej za rozpowszechnieniem produkcji cydru i zniesieniu ograniczeń w reklamie (bo czym się różni cydr od piwa w społecznej szkodliwości jako słaby alkohol?), ale nie sądzę, by miało to jakoś wybitnie pomóc rolnikom.
Oczywiście nasze władze zdejmą sankcje nałożone przez Putina na nas bez jego zgody.Dobrze mi się pomieszało ok. Wierz sobie w co tam chcesz. Bo chyba nie widziałeś co się stało z tymi rolnikami co utrzymywali się właśnie z handlu z Rosjanami. I jak jesteś za tym żeby Polska dalej traciła na tych sankcjach żeby dopiec Putinowi. To gratulacje. Żeby to tylko nie dotknęło ciebie to bezpośrednio.
Sawicki powiedział, że nie będzie się zajmował cydrem bo to za mały rynek. Najwidoczniej tylko najwięksi mogą liczyć na pomoc albo ułatwienia.Abstrahując od powyższego, jestem jak najbardziej za rozpowszechnieniem produkcji cydru i zniesieniu ograniczeń w reklamie (bo czym się różni cydr od piwa w społecznej szkodliwości jako słaby alkohol?), ale nie sądzę, by miało to jakoś wybitnie pomóc rolnikom.
Ledwo Putin wprowadził sankcje, rolnicy jeszcze nie zdążyli tego odczuć a po rekompensaty to od razu polecieli.Nie bardzo rozumiem tego rozczulania się nad stratami tych, co handlowali z Rosją. Prowadzenie przedsiębiorstwa (czy to rolnego, czy jakiegokolwiek innego) zawsze wiąże się z ryzykiem, a prowadzenie handlu zagranicznego z bodaj najbardziej niepewnym politycznie sąsiadem wiąże się nie tylko z dużymi zyskami, ale i szansą na to, że coś się posypie prędzej, bądź później. Państwo jakoś nie jest skore do ratowania firm działających na rynku krajowym, które podejmują się ryzykownych przedsięwzięć i plajtują, więc dlaczego ma wspierać handlujących z Rosją?
Stary nick:kujon333
Majdan mógł się zakończyć na ucieczce prezydenta i tak powinien się zakończyć, ale Rosja pod argumentem, że muszą bronić swoich, wkroczyła na Krym po czym zapierała się czym tylko mogła twierdząc, że jej tam nie ma. Następnie zaatakowała bazy i okręty ukraińskiej marynarki - co w świetle prawa już jest wypowiedzeniem wojny! Okręty stracili przez paraliż na stołkach, wymienia jednych na drugich oraz fakcie, że oficerowie byli źle wyszkoleni.
Z historii... może wróćmy do początków istnienia 2 Rzeczypospolitej oraz faktu jak nasi przodkowie traktowali ludność ukraińską i białoruską zamieszkującą tamte tereny.
To jest dylemat - czy ciężarówki są w połowie pełne czy w połowie puste. Bo jakby ktoś mądry zsumował wartości towarów przez nie przewożonych do wartości ciężarówek, pensji kierowców oraz paliwa przez nie zużytego jestem ciekawy jaki procent by wyszedł sumy za całe towary. Gdyby Rosja byłaby np. Liberią to bym zrozumiał, ale Rosja to bogaty kraj a sam majątek Putina pozwoliłby na wystawienie zapewne kilkunastu takich konwojów. Ludzie mają się cieszyć, że bogaty wujek dał im dychę na jedzenie, podczas gdy portfel jest zasobny w kasę.
Kraj za oceanem ma aż chyba za dużo wojen ostatnio, bo co zacznie jedna to nie może jej skończyć. Zresztą skąd ta pewność, że Rosja nie dąży do wojny?
Argument- jakby moja rodzina... rozumiem, że Twoja rodzina z tego żyje, skoro podajesz już po raz drugi taki argument. Zadziwiający jest fakt, że nie jesteś zły na wzięte z du... argumenty Rosji opierając się na których nałożyła sankcje, nie po raz pierwszy zresztą.
Bardzo spodobał mi się Twój argument o czyszczeniu luf czołgów, jak widać od czyściciela można zostać generałem lotnictwa:
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCochar_Dudajew
Prośba odrzucona i wcale się temu nie dziwię:
http://fakty.interia.pl/raport-zamie...-u,nId,1486645
Ktoś się boi wilka złego? Najwidoczniej ma ku temu powody:
http://fakty.interia.pl/raport-zamie...wa_block=facts
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI