Kurcze, w sumie mam pecha do DeI. Co się zabieram za grę, to po dwóch tygodniach wychodzi nowy patch, który niekoniecznie jest idealny...
I znowu czekam... Zaczynam, i znów to samo
Chyba poczekam z 6 miesięcy. Może sytuacja się ustabilizuje?
![]()
Kurcze, w sumie mam pecha do DeI. Co się zabieram za grę, to po dwóch tygodniach wychodzi nowy patch, który niekoniecznie jest idealny...
I znowu czekam... Zaczynam, i znów to samo
Chyba poczekam z 6 miesięcy. Może sytuacja się ustabilizuje?
![]()
Zapomniałem dać znać, że mnie przez dwa tygodnie nie będzie, na (nie)szczęście wypadł mi na szybko zabieg w szpitalu, więc wczoraj i dziś jestem przy kompie. Od dziś koło 23 do poniedziałku wieczorem ponownie nie będzie mnie na forum.
Zaktualizowałem linki o najnowszą łatkę z 10 sierpnia, która poprawia sporo od ostatniej wersji, którą tutaj wrzucałem z 30 lipca. Poniżej lista zmian od wersji 0.95c do obecniej 0.95h:
Revision 8 (0.95h)
- Fixed German General variants.
- Fixed Raiding stance doubling up on public order reduction.
- Fixed a starting Seleucid general being able to recruit post-reform bodyguard unit (new game only).
- Removed recruitment of 2 Roman core units from auxiliary barracks.
- Fixed German global reforms text.
Revision 7 (0.95g1)
- Fixed crash associated with late game Rome unit caps.
- Updated AI Recruitment to put a lower priority on (AOR) troop types.
- Fixed Lugii bodyguard unit options.
- Fixed various units that weren't recruitable from our custom main city building lines (trade/garrison).
- Added garrison units for the Garrison version of the main city building lines.
- Fixed some double British/German units.
- Changed starting British/German units (new game only).
- Fixed missing textures for British spearmen of non-playable factions.
- Fixed Dignitary caps.
*Hopefully this will be the last update for awhile as we start to turn our attention toward our full release version (1.0).
Revision 6 (0.95f)
- Nerfed torch damage and incendiary level.
- Increased AI income/upkeep bonuses for higher difficulties.
- Removed (AOR) unit options for duplicate entries in starting regions.
- Fortifying now uses 1 food (like default stance).
- Changed starting composition of Rome's armies (new game only).
- Fixed some inconsistencies in stance effects.
- Fixed some African units that were not recruitable.
- (AOR) Sarmatian Horse Archers now require tier 2+ main city line.
- New Lugii selection screen map image thanks to JFC!
- Changed Suebi 2nd Chapter Mission to require non-reform unit (new game only).
- Fixed African trait text and image in game.
- Fixed British (AOR) Ambusher unit name and description.
- Small increase to starting Hellenic culture in Provincia (new game only)
- Changed Syracuse and Massilia starting units (new game only).
- Changed "Restricted to Prologue" text to "Higher Reform Level Required."
Revision 5 (0.95e)
- Fixed Seleucid battle crash.
- Fixed Carthage AI turn crash.
- Increased Mercenary costs. Their recruitment cost should roughly equal to their upkeep.
- Added AOR unit access for Lugii.
- Lowered level requirement for tier 2 dignitary skills.
- Slightly lowered some corruption changes.
- Added negative to corruption to 1 more dignitary skill (Expert Supervisor) and 1 more general skill (Unwavering Patriot).
- Removed negative to agent spotting chance from Patrol Region stance.
- Improved Carthage Mercenary Upkeep trait.
- Changed Patrol Region icon.
Revision 4 (0.95d)
- Reverted new Germanic subculture (Lugii and others) to normal Germanic subculture due to a persistent battle crash.
- Fixed crash during AI Getae turn.
- New Army Stance - Patrol Region. This stance provides a public order bonus among other bonuses, but has serious drawbacks as well.
- Garrisons for playable factions will now start at a higher level or maximum. Some will still take a few turns to replenish. The other factions will be done eventually (new game only).
- Fixed Mustering Stance for Barbarians and Parthians using 1 food too much. Some subcultures will benefit more from this due to a stance bug in the base game.
- Base 1 food bonus given to the player to help with the smaller faction starting situations.
- Further decrease to AI public order bonus.
- Small increase to Player Public Order bonus based on difficulty level.
- Rome now receives +1 recruitment in their home regions.
- Fixed Masaesyli and Lugii starting army sizes and composition (new game only).
- Fixed Capable Bureaucrat (General Skill) Public Order Bonus.
- Reduced various bonuses of the AI having to do with income and cost in an attempt to curb the early expansion.
- Reduced AI recruitment bonus by 1 on Normal, Very Hard and Legendary. Also an attempt to curb the early expansion.
- Fixed Lugii negative trait.
- Increased corruption to add difficulty to the mid-late game for the player.
- Added some AOR unit options to Roman auxiliary barracks in Italian regions.
- Improved starting ports of Odryssia, Ardiaei and Tylis (new game only).
- Fixed new Cimbri AOR unit names/descriptions.
Zacząłem testową kampanię Hannoidami (H/N), bo ostatnio grałem w DeI z pół roku temu:
- nie wiem czy to bonus do dyplomacji mojego rodu tak działa, ale w pierwszej turze udało mi się zdobyć jednego nowego klienta (plemię pustynne wysunięte najbardziej na zachód), podpisać PoNy z resztą, zdobyć kontakty handlowe z co najmniej 6 nowymi państwami i zarobić tak z 8 tysięcy samą dyplomacją. Trochę łatwo, ale pewnie innymi państwami jest inaczej;
- słonie są straaasznie mocne - ustawiłem moją kilkuoddziałową armię na Sycylii w trybie patrolu (duże minusy do obrony i morale, zaatakowana armia od razu dostaje się w zasadzkę, plus do porządku publicznego) przy granicy z Syrakuzami, które wypowiedziały mi wojnę i zaatakowały tę armię przeważającymi siłami. Nie tylko udało mi się wygrać mimo przewagi przeciwnika, zasadzki i minusów do statystyk, ale nie straciłem nawet jednego słonia z generalskiej gwardii. Z drugiej strony, Grecy nie mieli żadnej jazdy, a ja moją (1 oddział kartagińskiej jazdy) przez ataki z flanki rozbiłem z łatwością hoplitów zaangażowanych w beznadziejną walkę ze słoniami;
- w następnej turze po rozbiciu ich armii, Syrakuzy zaproponowały mi pokój i trybut - duży plus;
Zobaczymy, co będzie dalej.![]()
Ta zobaczymy... Chce spalić bramę a ta się otwiera i nie da się jej spalić -_-'. Ciekawe czy to zależy od podstawki czy dei ^^. Jednym słowem nie gram na razie w to G bo rok po premierze i takie cyrki, aż ręce opadają...
Czy to normalne że komputer zawsze atakuje prawie wszystkimi siłami środek mojej armii i posyła tylko 1-2 jednostki na moje flanki ? Dzięki temu mogę bez problemu okrążyć i zaatakować od tyłu wrogą armię. Poziom trudności bitwy mam ustawiony na trudny.
U mnie komputer masakrycznie atakuje flanki mojej armii. A tak wgl to gdzie ustawic trudnosć bitwy bo może gram na łatwym ;P
No u mnie właśnie większość swoich jednostek trzyma w środku, dzięki czemu mogę z pomocą kawalerii rozbić flanki przeciwnika i po prostu okrążyć wrogą armie. Co do poziomu trudności bitew, to poszukaj w opcjach gry "poziom wyzwania" i najlepiej ustaw na średni (taki zalecają twórcy moda).
Witam. Mam problem modem. O ile wczoraj wszystko było ok to dziś niby steam coś zaktualizował i mod zawiesza się przy próbie załadowania intra i menu czyli na czerwonym tle po odpaleniu...Co jest grane?
Dostosowali wersję do patcha beta 15. Wyłącz wszystkie mody oprócz DEI i odpal grę, jeśli nie będzie działać to znaczy, że problem tkwi bezpośrednio w DeI. Wtedy zainstaluj wspomniany wcześniej patch.
Popraw podpis
Ściągnij od nowa DEI, ale nie przez Steama tylko manualnie stąd https://docs.google.com/file/d/0Bx-U...JidXEwV00/edit potem to rozpakuj i wrzuć do folderu data i menedżerze modów odznacz te wszystkie 7 części DEI i zaznacz "divide_et_impera095.pack".