Mam też taką sytuację teraz - po zajęciu Sparty i Aten i podpisaniu traktatów, na mocy których resztki tych państw-miast są pod moim protektoratem i płacą mi daninę, okazało się, że na Spartan napadła inna frakcja ( ta z brzegu - Ardiajowie ). I tu mam problem - bo z tymi ostatnimi dopiero co podpisałem rozejm po tym, jak podbiłem ich jedno miasto ( aby kontrolować całą prowincję Macedonii ) - niby mogłem cisnąć ich dalej, bo mam mocniejszą armię, ale jakoś ich lubię, bo jako jedni z nielicznych są 'Lojalni' ( przynajmniej taki mają status w opcjach dyplomatycznych - podczas gdy niemal cała reszta to banda zakłamanych zdrajców ). I nie wiem co teraz zrobić - być lojalny wobec sojuszu ze Spartanami i dołączyć do wojny, czy wycofać się z tego sojuszu na rzecz nie psucia porozumienia z frakcją Ardiajów( nawet nie wiem, jak poprawnie odmieniać ich nazwę, żeby nie wyszło zabawnie... - Ard jajo wie ? Ard jajowianie ?
).
I kolejne - czy premie Dygnitarzy podwyższające opodatkowanie kumulują się, gdy mamy więcej niż jednego Dygnitarza w danej prowincji? Bo wydaje mi się, że nie, ale nie jestem pewien. Tak samo z Czempionami - czy ich podnoszenie zadowolenia sumuje się gdy mamy ich kilku na jednym terenie?
Jadę dalej z następnym - czy mi się wydaje czy najlepsze jednostki piechoty miotającej, jakie możemy tak na szybko zdobyć dla Rzymu to łucznicy z Rodos? I czy są jakieś jednostki z tych pomocniczych dla Rzymu, na które warto zwrócić szczególną uwagę ( tzn. szybko zająć prowincję na której można te jednostki powoływać do służby )? Tu wyżej np.wspomniane było jakieś Bractwo Włóczni. A z jazdy? I walki w zwarciu?
No i - które z Cudów Świata uważacie za najprzydatniejsze w grze?

Odpowiedz z cytatem