To raz, a dwa Hunowie zmusili do migracji wiele innych plemion, z którymi Rzym już sobie nie poradził.
To raz, a dwa Hunowie zmusili do migracji wiele innych plemion, z którymi Rzym już sobie nie poradził.
Ktoś kiedyś mądrze powiedział "gospodarka głupcze". Moim zdaniem problemy ekonomiczne (nadmierna fiskalizacja, brak reform rolnych, brak reform wojskowych, problemy w handlu w związku z niestabilną sytuacją polityczną) do tego dworskie intrygi, które w zasadzie niszczyły jakiekolwiek autorytety i potencjalnych przywódców (morderstwo Aecjusza - pogromcy Hunów) spowodowały, że Cesarstwo Zachodnie upadło. Wiadomo, że ciągłe wojny z barbarzyńcami osłabiały Cesarstwo, ale fakt, że stało ono na granicy ekonomicznego bankructwa, było przysłowiowym gwoździem do trumny.
Zresztą, by nie odchodzić od tematu - jak wielu z nas głównie stawia na ekonomię w serii total war, by potem wypluwać coraz to nowe legiony i podbijać świat( w sumie chyba nie ma innej drogi
)
Chodzi mi raczej że Attyla pasuje do tych czasów jako taki łatwy symbol zrozumiały dla wszystkich. Attylę niemal każdy kojarzy( w końcu Bicz boży) lecz nie każdy zna Teodoryka. Zresztą nazwa ma cele przede wszystkim marketingowe.
Tak samo jak niemal każdy kojarzy złupienie Rzymu z Wandalami, mało kto także z Wizygotami.
Czekałem i wciąż czekam na Warhammera Total War, ale z historycznych opcji schyłek starożytności jest najciekawszą opcją. No i w sumie łatwą do przewidzenia.
Nie szukam w serii TW wyzwania bo wiem, że go tu nie znajdę. Tym co najbardziej sobie cenię w tym okresie to potencjał klimatu. Upadek Rzymu to mroczny, brutalny, tajemniczy i apokaliptyczny okres. Upadek cywilizacji, początki chrześcijaństwa. Fajnie, że autorzy chcą oddać ten klimat przy pomocy oprawy graficznej, a także niuansów gospodarczych (np. oziębianie się klimatu i coraz większy zasięg zim wraz z upływem czasu).
No i być może będzie tu jakieś wyzwanie. Okres historyczny temu sprzyja. Życzyłbym sobie takiej kampanii Rzymem, której nie mógłbym przejść i za 10 podejściem. Niczego nie lubię w grach strategicznych tak bardzo jak przegrywania po dobrej walce bo jest to coś co zachęca do kolejnej rozgrywki.
Nawet jesli wanilia mi tego nie da to mam nadzieję, że ktoś zrobi dodatek, który sprawi, że gra Rzymem będzie sprowadzała się do tego, aby utrzymać stolicę przez jak największą ilość tur, a nie do podboju mapy. W podstawówce mieliśmy w klasie kumpla, który świetnie się bił i jedną z naszych zabaw polegała na tym kto wytrzyma dłużej z Łysym 1vs1 w kwadracie 4x4 metryChciałbym, aby gra Cesarstwem Rzymskim właśnie na tym polegała. Kto najbardziej wydłuży upadek. Jesli nie będzie tego w podstawce to może ktoś się porwie na moda. Z tego powodu innym moim małym marzeniem jest Total War (np. dobry pomysł na dodatek) o Rzeczpospolitej w połowie XVII wieku - cel: obronić się przed sąsiadami w tym także przed Kozakami
![]()
Obstawiam też, że wyjdzie do tej gry dodatek o podbojach arabskich - Karol Młot: Total War albo Mahomet: Total War![]()
Ostatnio edytowane przez Izabelin ; 23-10-2014 o 18:34
Mam złe przeczucie że AI sobie nie poradzi z taktyką spalonej ziemi. Chyba że po 15 patchach.![]()