Strona 119 z 287 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Niklot Zobacz posta
    Przepraszam bardzo, ale jak możesz nazywać siebie Polakiem i gloryfikować zbrodniczą organizację jaką jest UPA? Piszesz z jakiejś ambasady kijowskiej czy jak?
    Nie rozumiem skąd te próby prania mózgu Polakom w ostatnim czasie i bronienie UPA. Jakiś czas temu słyszałem, że nawet gajowy tak robił. Ktoś tym sprzedawczykom z Wiejskiej płaci za gloryfikowanie wrogów Polski czy może mają ukraińskie korzenie?
    Jak tak dalej pójdzie, to zobaczymy jak wygłaszasz peany pod adresem Adolfa Hitlera, z którym współpracowali banderowcy.
    Twój post to dla mnie nic innego jak gloryfikowanie faszyzmu, a to jest w Polsce karalne.
    UPA to faszystowska organizacja, która razem z Hitlerem mordowała Polaków i nie widzę sensu dyskusji na ten temat.
    Po pierwsze zapomniałeś chyba co napisał Pampa po ponownym otwarciu tematu, po drugie nie widzę nawet gdzie propaguje faszyzm (), po trzecie wygłaszasz po raz kolejny swoją opinie nie mając żadnych merytorycznych argumentów, po czwarte odsyłam Cię do przeczytania moich postów z wczoraj albo też książki "Barszcz ukraiński" Piotra Pogorzelskiego - dziennikarza Polskiego Radia, który 7 lat mieszkał na Ukrainie. A póki co nie widzę sensu rozpoczynania z Tobą dyskusji skora ta się już tak zaczęła od ataku na mnie.

Putin ocenił też, że wydarzenia na Ukrainie "obnażyły pełnowymiarowy kryzys prawa międzynarodowego, bazowych norm Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka oraz Konwencji w sprawie zapobiegania i karania za zbrodnie ludobójstwa".
    http://fakty.interia.pl/raport-zamie...cts_news_small

Podobnie jak przymyka oczy na łamanie prawa w Rosji, a ostatnio rząd wyraził chęć zamknięcia organizacji badającej zbrodnie komunistyczne...
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Podstoli
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 12 podziękowań w 9 postach
    Po pierwsze, UPA to faszystowska organizacja.
    Po drugie, ktoś kto broni UPA, broni faszyzm i go gloryfikuje.
    A tożsamość narodowa Ukraińców mnie nie interesuje. Jesteśmy w Polsce, a tu UPA to zbrodnicza organizacja. Tak samo zbrodniczą organizacją było Gestapo. I jakby ktoś zaczął bronić Gestapo, to ja będę się temu sprzeciwiał tak samo jak sprzeciwiam się obronie UPA. Jak ktoś będzie bronił Adolfa Hitlera, to ja będę się temu sprzeciwiał tak samo jak sprzeciwiam się bronieniu Bandery.
    Nie propaguj tu faszyzmu tylko dlatego, że wschodnia Ukraina walczy z zachodnią.
    Sprzedali Polskę: papież Pius VI, biskup Michał Sierakowski, biskup Józef Kossakowski, biskup Wojciech Skarszewski, biskup Jan Giedroyć, biskup Ignacy Massalski, prymas Władysław Łubieński, biskup Andrzej Młodziejowski, prymas Gabriel Podoski, prymas Antoni Ostrowski

Pampa
    Gość
    Nie widzę tu nic co by propagowało faszyzm a jedynie prawdę. Co byś nie zrobił na Ukrainie UPowców uważają za bohaterów. Słowo klucz- NA UKRAINIE. A Tobie Niklot ładuję upomnienie bo jak Chochlik zauważył obiecywałem nagrody za wycieczki osobiste. Traktuj to i tak jako niski wymiar kary.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez kujon333 Zobacz posta
    A co to ma do rzeczy w tym temacie?
    Też dla mnie temat "Ukraina i Unia" powinien dotyczyć tylko wyżej wymienionych podmiotów. Niestety, od kiedy ktoś na Kremlu uznał że Rosja musi dokładnie stać po środku i od niej ma zależeć czy te dwa podmioty coś podpisują, gdy rosyjskie wojska dokonują anschlussu Krymu, gdy rosyjski specnaz wywołuje konflikt w Donbasie, gdy rosyjska artyleria wpierw regularnie ostrzeliwuje Ukrainę i jej wojska a potem najnormalniej w świecie Kreml wchodzi do Donbasu swoim liniowym wojskiem (o specnazie już wspomniałem), gdy regularnie łamana jest niezawisłość ukraińskiej przestrzeni powietrznej (choćby BSL-ami) to Rosja, jej armia i jej włodarze sami wpisali się w temat. Sorry, taki mamy na wschodzie klimat. Trochę Cię to uwiera? Mnie też. Ale Rosjanie sami robią wszystko co możliwe aby szeroko rozumiany temat Ukraina i Unia (np. umowy) nie obył się bez ich obecności, bez ich czynnego udziału a nawet ich łaskawego przyzwolenia. Jasne? Przynajmniej mam taką nadzieję.

Nowy szef ukraińskiego MON-u
    http://www.defence24.pl/news_dowodca...obrony-ukrainy

Kolejny sąsiad wyciąga wnioski z porannej wizyty zielonych ludzików.
    http://www.defence24.pl/news_litwa-t...ciagu-2-godzin
    Zdaje się jest plan utworzenia w Rosji święta na ich cześć. Kiedy? Ponoć w urodziny samego Władimira Władimirowicza... Muszę sprawdzić czy w urodziny wujka Stalina też coś wstawiali. Jak nie to Władimir tworzy nową jakość. Tak czy inaczej kult jednostki się szerzy. Historia kłania się...

Ciaśniej na Morzu Czarnym
    http://www.defence24.pl/news_ameryka...-morzu-czarnym

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podstoli
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 12 podziękowań w 9 postach
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Co byś nie zrobił na Ukrainie UPowców uważają za bohaterów.
    Tak, wiem że tuż za wschodnią granicą rodzi nam się faszystowskie państwo. I dlatego jestem przeciwny temu żeby polski rząd popierał faszystów z zachodniej Ukrainy. Najlepiej żeby Polska w ogóle do tej wojny się nie mieszała.
    I nigdy nie zagłosuję na żadną partię, która wspiera faszystów ukraińskich i do tego będę namawiał wszystkich swoich znajomych.
    Sprzedali Polskę: papież Pius VI, biskup Michał Sierakowski, biskup Józef Kossakowski, biskup Wojciech Skarszewski, biskup Jan Giedroyć, biskup Ignacy Massalski, prymas Władysław Łubieński, biskup Andrzej Młodziejowski, prymas Gabriel Podoski, prymas Antoni Ostrowski

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Po pierwsze, UPA to faszystowska organizacja.
    Po drugie, ktoś kto broni UPA, broni faszyzm i go gloryfikuje.
    A tożsamość narodowa Ukraińców mnie nie interesuje. Jesteśmy w Polsce, a tu UPA to zbrodnicza organizacja. Tak samo zbrodniczą organizacją było Gestapo. I jakby ktoś zaczął bronić Gestapo, to ja będę się temu sprzeciwiał tak samo jak sprzeciwiam się obronie UPA. Jak ktoś będzie bronił Adolfa Hitlera, to ja będę się temu sprzeciwiał tak samo jak sprzeciwiam się bronieniu Bandery.
    Nie propaguj tu faszyzmu tylko dlatego, że wschodnia Ukraina walczy z zachodnią.
    nie wiem, w którym momencie bronię faszyzmu czy go wręcz gloryfikuję? Stwierdzam same suche fakty, które podaję bez otoczki emocjonalnej. Patrzę na tę sprawę w sposób obiektywny.
    Jakoś nie przypominam sobie bym negował fakt, że UPA była organizacją faszystowską. Napisałem jak sprawę UPA widzą sami Ukraińcy i jaki jest ich stosunek do historii własnego kraju, wnioski zaczerpnąłem z książki, którą Ci poleciłem.
    A co ma do rzeczy, kto z kim walczy? Nawet północna Ukraina walczyła z południową nie propagowałbym faszyzmu ani komunizmu.

Tak, wiem że tuż za wschodnią granicą rodzi nam się faszystowskie państwo. I dlatego jestem przeciwny temu żeby polski rząd popierał faszystów z zachodniej Ukrainy. Najlepiej żeby Polska w ogóle do tej wojny się nie mieszała.
    I nigdy nie zagłosuję na żadną partię, która wspiera faszystów ukraińskich i do tego będę namawiał wszystkich swoich znajomych.
    Jeżeli kult Bandery uznamy za przejaw faszystowskiego państwa, to kult komunistyczny powinien być dla Ciebie objawem tego, że Rosja jest państwem komunistycznym. Ja nie uważam, że obecna Ukraina pomimo gloryfikowania tam UPA jest państwem faszystowskim, chyba, że za przejaw faszyzmu uznamy również chęć przywrócenia języka ukraińskiego do łask. Jakoś nie słyszałem aby jakaś mniejszość narodowa na Ukrainie była prześladowana z racji choćby tego, że posługuje się językiem węgierskim czy też rosyjskim.

Przejęcie cerkwi:
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...ami-video-foto
    Świątynia należąca do Ukraińskiej Cerkwi Prawosławnej Patriarchatu Moskiewskiego (UCPPM) została zajęta siłą na rzecz Ukraińskiej Cerkwi Prawosławnej Patriarchatu Kijowskiego.
    To co jest najważniejsze zostało ujęte już na początku. Nim ktoś to skomentuje proponuję jeszcze raz przeczytać to co napisałem na temat konfliktu Cerkwi na Ukrainie i jak to ma się w kontekście wojny Ukrainy z Rosją i separatystami.

Dodatkowe dokumenty:
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...ch-konsulatach

Wierchowna Rada nie zajęła stanowiska w sprawie UPA:
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...-w-sprawie-upa

Rosja może nie podołać:
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...l#BoxSlotI3img

Ostrzał konduktu:
    http://fakty.interia.pl/raport-zamie...iwa_hash=20005
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 14-10-2014 o 17:56
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Tak dla Twojej wiedzy Zając, bo widzę że jesteś kompletnym ignorantem w sprawach militarnych, rakiety ziemia-powietrze nie mają trafić bezpośrednio w samolot, lecz rozrywają się w jego pobliżu faszerując odłamkami, W takim przypadku pasażer tego samolotu miał wystarczająco dużo czasu by założyć maskę gdyż dopiero pod wpływem uszkodzeń i w czasie spadania samolot rozleciał sie na kawałki. Zresztą na fragmentach samolotu wyraźnie było widać ślad po odłamkach , a nie przestrzeliny. Niestety dla części speców na tym forum to jedno i to samo, szkoda, że brak w tym temacie merytorycznej dyskusji a jest tylko papka propagandowa.
    Wszystko fajnie, fajnie tylko, że przy gwałtownej dekompresji(a w tym przypadku chyba tak właśnie było) możliwe, że nie mieliby na nic czasu. Może tylko jedna osoba była tak szybka, że zdążyła założyć maskę? Albo była na coś chora i potrzebowała dostać tlen? Ja tam na przykład nie jestem w stanie określić po ilości i wielkości uszkodzeń kadłuba stwierdzić jak wyglądała dekompresja.
    Też dla mnie temat "Ukraina i Unia" powinien dotyczyć tylko wyżej wymienionych podmiotów. Niestety, od kiedy ktoś na Kremlu uznał że Rosja musi dokładnie stać po środku i od niej ma zależeć czy te dwa podmioty coś podpisują, gdy rosyjskie wojska dokonują anschlussu Krymu, gdy rosyjski specnaz wywołuje konflikt w Donbasie, gdy rosyjska artyleria wpierw regularnie ostrzeliwuje Ukrainę i jej wojska a potem najnormalniej w świecie Kreml wchodzi do Donbasu swoim liniowym wojskiem (o specnazie już wspomniałem), gdy regularnie łamana jest niezawisłość ukraińskiej przestrzeni powietrznej (choćby BSL-ami) to Rosja, jej armia i jej włodarze sami wpisali się w temat. Sorry, taki mamy na wschodzie klimat. Trochę Cię to uwiera? Mnie też. Ale Rosjanie sami robią wszystko co możliwe aby szeroko rozumiany temat Ukraina i Unia (np. umowy) nie obył się bez ich obecności, bez ich czynnego udziału a nawet ich łaskawego przyzwolenia. Jasne? Przynajmniej mam taką nadzieję.
    Fajnie, fajnie. Tylko mnie chodzi o to, że ten konkretny link tutaj nie pasuje. No chyba, że ruskie zamierzają użyć rakiet międzykontynentalnych w konflikcie na Ukrainie. Jasne?

Stary nick:kujon333

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Przyszłość wschodniej Ukrainy:
    http://www.defence24.pl/news_rosja-p...yczna-abchazja

Wspólna ucieczka państw tradycyjnie przychylnych Rosji od dobrodziejstwa techniki z Rosji. Bułgaria-wiadomo. Najwyższy czas udowodnić Kremlowi że to Sofia decyduje o tym co ma użytkować. Grecja? Na ślepo wali Kreml sankcjami, to nawet Ateny pomagają Sofii. Pokłosie działań Kremla na Ukrainie ma szeroki aspekt. Dzisiaj cieszy się Krymem i częściowo Donbasem, jutro nie upchnie Migów nikomu...
    http://www.defence24.pl/news_bulgari...-f-16-w-grecji
    http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=14620

Piękne plany agresora
    http://www.defence24.pl/news_rosyjski-czolg-modulowy-armata-juz-w-przyszlym-roku

@kujon-rakiety balistyczne z głowicami nuklearnymi nie są po to by je użyć, tylko by robić to co się chce (np Rosja na Ukrainie). Jeszcze jaśniej?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Do Niklota: Nie widzę powodu aby się tak denerwować i rzucać błotem w stronę Chochlika20, sam nie wiele wiedziałem o UPA przed przeczytaniem jego postu opartego zresztą na źródle, i zaczynam rozumieć chyba proces świadomości historycznej u Ukraińców. Zresztą prawdziwy Polak nie jest rasistą ani ksenofobem. Osobiście zgadzam się z poglądem Stendhala: ,, Narody nie są złe, złe są jednostki''. Zresztą moja rodzina ma ukraińskie ( niemieckie zresztą też) korzenie i co dalej mam zrobić? Na wschodzie rodzi się wolna Ukraina, która przebudziła się z komunistycznego snu.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Ostrzegano Cię
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Witaj, i uważaj na siebie w tym stadzie hien.
    Więc teraz po tym wyznaniu spodziewaj sie takich wrzut:

Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Coz poradzic skoro Twoi ziomale sami sie z nimi obnosza:
    Załącznik 329
    Mimo że jestem z centralnej Polski bez (o ile w rodzinie wiadomo) zagranicznych korzeni takie tu zdjęcia oglądałem. Ale nie lękaj się. To wolny kraj .

Strona 119 z 287 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni