Strona 425 z 636 PierwszyPierwszy ... 325375415423424425426427435475525 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 241 do 4 250 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    I właśnie o to mi chodzi, i nad tym boleję. W natłoku informacji jakie mamy zwarte w podręcznikach do historii nauczycielowi zwyczajnie brakuje czasu by móc omówić je wszystkie. Jedne omówi szerzej na innych skupi się po łebkach.
    Według mnie wszystkie mógłby iść po łebkach i było by dużo lepiej niż kilka ale szczegółowo. Koniec końców i tak zapamiętuje się tylko określoną ilość, lepiej więc wiedzieć że "tu były takie wojny a tam takie" niż konkretnie z datami i dowódcami znać jedną konkretną. Zwłaszcza że daty i dowódcy i tak szybko raczej wypadają z głowy a wiedza np. o tym kiedy to Hannibal wkroczył do Italii i tak jest mało raczej istotna, rok w tą czy w tamtą nie robi nikomu w końcu żadnej różnicy.

Okroić do czego... niektóre pojęcia lub zagadnienia z tego co pamiętam były strasznie szeroko omawiana w szkolę, inne równie ważne były po łebkach bo brakowało czasu. Ja nie twierdzę, że historia Polski przed rewolucją francuską jest mniej ważna od tej późniejszej.
    Według mnie z kolei niektóre wydarzenia z zagranicy czy może ogólnie z danego regionu świata są ważniejsze niż konkretne w Polsce. Sam pisałeś o omawianiu współczesnych wydarzeń i powodowaniu dyskusji, wydaje mi się że ma to oznaczać bardziej "praktyczne" wykorzystanie przedmiotu. Idąc tym tropem wychodziłoby że nauczanie o rozwoju społeczeństwa, kapitalizmu, demokracji itd. byłoby dużo ważniejsze od jakichś tam np. wojenek Jagiellonów, tymczasem rozwój "podstaw ideologicznych" dzisiejszej Polski miał miejsce poza granicami Polski. Nawet Konstytucja III maja w takim wypadku jest ważna z powodu jej rocznicy i "demokratycznych" tradycji ale w samym "postępie cywilizacyjnym i ustrojowym" była przestarzała i mało istotna.

I bez tego mamy w szkole światopoglądowy bajzel tak naprawdę, więc może warto w końcu ten bajzel uporządkować a nie pozwalać by narastał dalej.
    Twoje propozycje w kwestii historii stworzyłyby bajzel bez końca w miejscu gdzie jest stosunkowo mały.

Co do historii najnowszej (1945 -89), to zwracam uwagę na fakt, że wiele dokumentów państwowych, jest dalej utajnionych... Więc to, co mają historycy, to raczej narracja (będąca "na czasie" obowiązującej obecnie ideologii...), a nie historia. A sprawa pychy współczesnych, to nic nowego. Przed IWŚ ówcześni intelektualiści, też uważali, że ludzkość jest w swoim najwspanialszym okresie rozwoju. Polecam przejrzeć pierwsze rozdziały Pierwsza Wojna Światowa Martina Gilberta.
    Z drugiej strony jeżeli to co mają historycy od lat powojennych to raczej "narracja" to można powiedzieć że ci od starożytności mają "bajki i legendy" . Prawdopodobnie za jakieś 200 lat będą powstawały bardziej obiektywne prace i z większym materiałem źródłowym w postaci wspomnianych dokumentów. Tym niemniej teraz historycy od lat powojennych też są potrzebni, choćby dlatego że "komunistyczni" swoje już napisali i wypadałoby dać zainteresowanym alternatywę a nie skazywać na ich dzieła. No i jest też ogólnie kwestia zainteresowania ludzi "bliższymi" czasami, historii nie powodzi się tak dobrze aby rezygnować z "najcenniejszych według rynku" okresów. Jakby co ewentualną lukę ktoś wypełni, a ciężko raczej zakładać żeby miał się spisać lepiej niż historycy.

A sprawa pychy współczesnych, to nic nowego. Przed IWŚ ówcześni intelektualiści, też uważali, że ludzkość jest w swoim najwspanialszym okresie rozwoju.
    W sumie to nie widzę tu problemu. "Pycha" współczesnych jest uzasadniona bo piszą oni dla współczesnych. Za 200 lat ktoś może się śmiać z wyolbrzymiania np. 1989 ale dzisiaj to ważne i istotne wydarzenie.

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    rok w tą czy w tamtą nie robi nikomu w końcu żadnej różnicy.
    Taka śmieszna uwaga... u mnie na studiach chyba żaden profesor nie wymagał znajomości dat, szczegóły niektórzy tak, ale nie daty. Ogólnie jak człowiek wchodził na egzamin i zaczynał się kłócić np. o Wiśniowieckiego to wychodził z 5.

Studia a szkoła średnia czy podstawowa to niebo a ziemia, przynajmniej w moim wypadku, gdzie wolałem (i bardziej cenie w ludziach) żeby od regularności i klepania na pamięć cenić wiedzę i dyskusję....

Visca el Barca!!!

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Według mnie wszystkie mógłby iść po łebkach i było by dużo lepiej niż kilka ale szczegółowo. Koniec końców i tak zapamiętuje się tylko określoną ilość, lepiej więc wiedzieć że "tu były takie wojny a tam takie" niż konkretnie z datami i dowódcami znać jedną konkretną. Zwłaszcza że daty i dowódcy i tak szybko raczej wypadają z głowy a wiedza np. o tym kiedy to Hannibal wkroczył do Italii i tak jest mało raczej istotna, rok w tą czy w tamtą nie robi nikomu w końcu żadnej różnicy.
    Na przykładzie Hannibala również można stwierdzić, że data powstania styczniowego, bitwy pod Grunwaldem są mało istotne i rok w tą czy w tamtą nie robi różnicy. Według mnie największy problem stanowi sposób nauczania, czyli zarzucenia ucznia wiedzą, którą ma przyswoić.

Według mnie z kolei niektóre wydarzenia z zagranicy czy może ogólnie z danego regionu świata są ważniejsze niż konkretne w Polsce. Sam pisałeś o omawianiu współczesnych wydarzeń i powodowaniu dyskusji, wydaje mi się że ma to oznaczać bardziej "praktyczne" wykorzystanie przedmiotu. Idąc tym tropem wychodziłoby że nauczanie o rozwoju społeczeństwa, kapitalizmu, demokracji itd. byłoby dużo ważniejsze od jakichś tam np. wojenek Jagiellonów, tymczasem rozwój "podstaw ideologicznych" dzisiejszej Polski miał miejsce poza granicami Polski. Nawet Konstytucja III maja w takim wypadku jest ważna z powodu jej rocznicy i "demokratycznych" tradycji ale w samym "postępie cywilizacyjnym i ustrojowym" była przestarzała i mało istotna.
    Są rzeczy ważne i ważniejsze, ale nie można według mnie skupiać się głównie na tym co działo się na świecie, pomijając wydarzenia w naszym kraju, albo omawiać je po łebkach jeżeli są ważne. Wydarzenia, które działy się na świecie i miały zasadniczy wpływ na nasz kraj należy oczywiście omówić, nie twierdzę, że nie.

Twoje propozycje w kwestii historii stworzyłyby bajzel bez końca w miejscu gdzie jest stosunkowo mały.
    Nie twierdzę, że są dobre a każdą uwagę na ich temat z wielką chęcią przeczytam. Nie mam zamiaru też jak głupi upierać się przy każdej swoje propozycji. Przerzucenie z barków nauczyciela historii pokazywania uczniowi sztuki renesansu czy baroku na barki nauczyciela plastyki uważam za rozsądne. Sztuka nie miała przecież wpływu na wydarzenia historyczne, co innego wynalazki czy też odkrycia.
    Twierdzę, że nauczanie niektórych przedmiotów należałoby w szkolnictwie zreformować.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Świat się kończy. Żeby tak na lewackim, lemingowym Onetcie krytykować lewacki raj...

http://biznes.onet.pl/szwecja-stanie...8,1,news-detal

A jak karać obywateli, którym nie podoba się polityka imigracyjna?
    Tylko tak dalej.

"...szwedzki parlament zamierza dodatkowo takie podejście usankcjonować. Po świętach Bożego Narodzenia w Szwecji zacznie obowiązywać nowe prawo, które pozwoli karać obywateli za krytykę polityki imigracyjnej."
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    My powinniśmy mieć nadzieje, że polski rząd nie weźmie przykładu z Orbana:
    http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...l#BoxSlotI3img

Rząd Viktora Orbana szuka dodatkowych wpływów do budżetu i chce opodatkować dostawców internetu za transfer danych ich użytkowników. Opłata ma wynieść 2 zł za każdy ściągnięty gigabajt danych. Internauci na wieść o tym, że rachunki za internet mogą się podwoić, zareagowali oburzeniem, a w odpowiedzi rządzący Fidesz mocno złagodził swój pomysł.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Świat się kończy. Żeby tak na lewackim, lemingowym Onetcie krytykować lewacki raj...

http://biznes.onet.pl/szwecja-stanie...8,1,news-detal

A jak karać obywateli, którym nie podoba się polityka imigracyjna?
    Tylko tak dalej.

"...szwedzki parlament zamierza dodatkowo takie podejście usankcjonować. Po świętach Bożego Narodzenia w Szwecji zacznie obowiązywać nowe prawo, które pozwoli karać obywateli za krytykę polityki imigracyjnej."
    To już nie jest śmieszne, to jest żałosne.... i straszne.

Visca el Barca!!!

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Hmm... wychodzi na to, że Wlk. Brytania, Francja oraz RFN - czyli najważniejsi gracze w UE - też mogą upaść. Całe szczęście, że (na razie) nasz rewir nie jest aż tak popularny wśród emigrantów.
    Edit:
    Zresztą, przy naszym narodowym podejściu do wszelakich mniejszości ryzyka muslim/afro/hindu-kolonizacji nie ma.
    Z natury nie jestem szowinistą, ale wierzę w zdrowe, demokratyczne społeczeństwo i jestem przeciwnikiem wszelakich pasożytniczych patologii.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Cytat Zamieszczone przez adriankowaty Zobacz posta
    Zresztą, przy naszym narodowym podejściu do wszelakich mniejszości ryzyka muslim/afro/hindu-kolonizacji nie ma.
    Z natury nie jestem szowinistą, ale wierzę w zdrowe, demokratyczne społeczeństwo i jestem przeciwnikiem wszelakich pasożytniczych patologii.
    Czy Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę jakie my mamy podejście do w/w? No właśnie, widzę to po swojej okolicy, że ludziom to nie robi specjalnie kto jest jakiego koloru skóry ani wyznania przykład zauważyłem nawet ci Twoi "muslim" rozbudowują interes - jeszcze parę lat temu mieli bidną budę z kebabami a teraz to całkiem przyzwoita knajpka; nikt nie patrzy spode łba na przechodzącego obok Hindusa, Muzułmanina nawet w tych zapyziałych częściach dzielnic...Wniosek? Nasi mają wylane kto jakiego wyznania czy koloru skóry. Na uczelniach dogadują się z takimi bez problemów.
    Skąd takie informacje bierzesz?

wychodzi na to, że Wlk. Brytania, Francja oraz RFN - czyli najważniejsi gracze w UE - też mogą upaść. Całe szczęście, że (na razie) nasz rewir nie jest aż tak popularny wśród emigrantów.
    Wyjaśnij mi, skąd bierzesz takie rewelacje?
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    W kółko się o tym mówi a jakoś nasza "chluba" narodowa to póki co potrafiła chyba nękać jedynie jakieś czeczeńskie kobiety, była chyba też jakaś akcja że zdemolowali jakąś budkę z kebabem. Także szowinistyczna część naszego społeczeństwa to może nas obroni pod warunkiem że przyjdzie im w pięciu bić kobietę. Cyganie którzy podajże faktycznie są problemem jakoś sobie w Polsce radzą, z jednej strony słychać o bijatykach kiboli w Krakowie a z drugiej o tym że kilkanaście kilometrów dalej Romska społeczność terroryzuje sąsiadów. Więc gdzie ci "bojownicy" kiedy jest potrzeba?

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Gaius
    1. Być może tak jest u was, na Pomorzu, ale z tego co widzę, to u mnie na Śląsku aż tak różowo nie jest.
    2. To jest podejrzenie. Skoro jeden kraj mocno obrywa z powodu imigrantów, to mogą oberwać i inne.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Strona 425 z 636 PierwszyPierwszy ... 325375415423424425426427435475525 ... OstatniOstatni