Strona 58 z 127 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 1267

Wątek: KORWiN i KNP

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Zwierzęta też mają prawo do życia i godnego traktowania.Człowiek jest istotą wyjątkową na tej planecie ale nie jedyną i najważniejszą. Ja cenię bardziej życie zwierząt niż ludzi ponieważ zwierzęta jak mój kot nigdy mnie nie zdradzą i nie wyśmieją, nie ocenią pochopnie. To że nie potrafią wyrażać odczuć jak my nie stawia ich w gorszym położeniu. Dziś umiemy niszczyć naturę w imię pozyskania jak największej liczby bogactw i luksusów za nic mając ekosystem i sami kierujemy się ku zagładzie. Krzywdząc zwierzęta w sposób który proponuje KNP oznacza brak inteligencji naszej rasy. Podziwiam kultury prehistoryczne oraz te podobne kulturom prekolumbijskim które polowały aby zaspokoić swe potrzeby nie zagrażając populacji danego gatunku. A usypianie zwierząt? To wstrętne usprawiedliwienie naszej żądzy władzy i dominacji każdej sfery naszego życia i jak widać cudzego. Człowiek nigdy nie będzie zdolny do współistnienia- nasza historia tylko to potwierdza.

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Zwierzęta też mają prawo do życia i godnego traktowania.
    Tylko czemu w przypadku schronisk to ludzie mają im to życie zapewniać? Jeżeli jesteśmy tylko jedną z wielu istot i to w dodatku jak sam piszesz niektóre zwierzęta cenisz wyżej niż ludzi to czemu ci ludzie mają za swoje pieniądze utrzymywać te zwierzęta?

Ja cenię bardziej życie zwierząt niż ludzi ponieważ zwierzęta jak mój kot nigdy mnie nie zdradzą i nie wyśmieją, nie ocenią pochopnie.
    Ciężko żeby Cię wyśmiały. Zdradzić jednak mogą choć oczywiście automatycznie to pewnie zwalisz na ich naturę i zresztą słusznie. Jeżeli kobieta pójdzie do innego bo ten kupi jej brylant to nazwiesz to zdradą, jeżeli kot pójdzie do innego bo ten go zacznie karmić nazwiesz to naturą. Obcy kot oceni cię pochopnie, albo uzna że jesteś kolejnym dobrym człowiekiem i się zacznie do ciebie łasić albo ucieknie. Także gdzie tu brak pochopnej oceny? Pochopnie nie oceni Cię bliskie Ci zwierzę, znajdź sobie dobrą żonę to też nie będzie Cię pochopnie oceniała.

Podziwiam kultury prehistoryczne oraz te podobne kulturom prekolumbijskim które polowały aby zaspokoić swe potrzeby nie zagrażając populacji danego gatunku.
    Przecież kultury prehistoryczne wytępiły niejeden gatunek zwierząt. Polowały aby zaspokoić swoje potrzeby, jeżeli mieli potrzebę noszenia futra to wybili okoliczne zwierzęta futerkowe. Jeżeli tego nie zrobili to znaczy że ich populacja była za mała i przez to miała mniejsze potrzeby, mogło to wynikać też z religii czy szacunku do zwierząt ale wszystkich prehistorycznych kultur to raczej nie dotyczyło. Nie wiem jak kultury prekolumbijskie wokół których wyrosło wiele mitów ale zakładam że też przetrzebili niejeden gatunek. My dzisiaj zasadniczo też zabijamy żeby zaspokoić swoje potrzeby, ewentualnie robimy to aby zapewnić sobie bezpieczeństwo. Wyjątki to osobniki patologiczne które są napiętnowane albo myśliwi. Z tymi ostatnimi jest jednak taki problem że jak słyszałem to w chwili kiedy ekoterroryści wywalczyli zakazy polowania na dzikie zwierzęta w Afryce ich populacja zaczęła maleć, po tym jak myśliwi przestali dawać kasę nieopłacalne stało się miejscowym utrzymywanie przy życiu niebezpiecznej populacji zwierząt. Także w tej kwestii osiągnęliśmy już złoty środek który jednak co poniektórzy próbują zburzyć wyświadczając niedźwiedzią przysługę często zwyczajnie próbując się nachapać.

A usypianie zwierząt? To wstrętne usprawiedliwienie naszej żądzy władzy i dominacji każdej sfery naszego życia i jak widać cudzego.
    Zwierzęta się usypia bo to one nie potrafią z nami współżyć. Przekonaj bezpańskie psy żeby przestrzegały prawa to nikt nie będzie ich usypiał. Ludzie zabijają je bo czasami potrafią nawet zagryźć dziecko. Wiem że to ludzie wybudowali miasta itd. ale co to zmienia? Matka-zwierzę broniąca dzieci zabija inne zwierzęta, inne gatunki zazwyczaj unikają niepotrzebnej konfrontacji jeżeli nie mogą nic z tego mieć. W przypadku ludzi różnica jest taka że my się osiedliliśmy i zamiast unikać dzikich psów je zabijamy, możesz nazwać to okrutnym ale nie wierzę żeby pasowało ci żeby Twoje dziecko idąc do szkoły miało uciekać przed watahami zdziczałych psów. Zresztą spróbuj wejść do siedliska niedźwiedzicy mającej młode i podziel się później wrażeniami jak to zwierzęta nie próbują zdominować danego obszaru.

Myślę że temat zwierząt jest już wyczerpany, i wracamy do dyskusji o KNP. Pampa
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 03-11-2014 o 07:25

Podkomorzy Awatar Zakapior-san
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Otrzymał 33 podziękowań w 17 postach
    Jak chcecie dbać o zwierzęta, bo są lepsze od ludzi to załóżcie schronisko za własne pieniądze a nie cudze. (Zresztą skoro są lepsze od ludzi to dlaczego o nas nie dbają tylko my o nie...).
    A skoro koniec o zwierzętach to:
    http://praca.interia.pl/news-praca-u...=business_news
    Dla tych, którzy twierdzą, że wraz z emigracją Polaków, będzie spadać bezrobocie i nie potrzeba reform proponowanych przez KNP.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Zakapior-san Zobacz posta
    Dla tych, którzy twierdzą, że wraz z emigracją Polaków, będzie spadać bezrobocie i nie potrzeba reform proponowanych przez KNP.
    W jaki sposób mają być przeprowadzone te reformy, to już wie chyba tylko garstka wtajemniczonych.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    W jaki sposób mają być przeprowadzone te reformy, to już wie chyba tylko garstka wtajemniczonych.
    Mianowicie Ty i adriankowaty. Bezrobocie zlikwidowane pełnym zatrudnieniem wprowadzonym ustawą, roczne zasiłki i obywatelstwo dla ciapatych imigrantów adriankowatego oraz Twoje skale podatkowe i dopłaty dla upadających firm+ zwiększone kontrole państwowe w zakładach pracy
    Po tych reformach wreszcie wejdziemy na drogę postępu. Jak Korea Północna

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Mianowicie Ty i adriankowaty. Bezrobocie zlikwidowane pełnym zatrudnieniem wprowadzonym ustawą, roczne zasiłki i obywatelstwo dla ciapatych imigrantów adriankowatego oraz Twoje skale podatkowe i dopłaty dla upadających firm+ zwiększone kontrole państwowe w zakładach pracy
    Po tych reformach wreszcie wejdziemy na drogę postępu. Jak Korea Północna
    Z przykrością muszę stwierdzić, że nie należę do ścisłego grona tej partii, ba nawet nie jestem jej członkiem, ani tym bardziej sympatykiem. Za Ty ty jak rozumiem masz szklaną kulkę, dzięki której wiesz, że będzie lepiej, ba nawet okres przejściowy będzie nie uciążliwy dla obywateli. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że ktoś z KNP ma czarodziejską gumkę, która w magiczny sposób zetrze przyszłość jeżeli coś pójdzie źle lub też magiczną różdżkę, która odmieni oblicze Polski. A ponieważ nie wierzę w smoki ani w czarodziei tak również nie wierzę Korwinowi.
    i stało się państwo Korwina!
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    A ponieważ nie wierzę w smoki ani w czarodziei tak również nie wierzę Korwinowi.
    Ale za to wierzysz Tuskowi, Kaczyńskiemu, Millerowi, Pawlakowi i Palikotowi. Ci nas doprowadzą do świetlanej przyszłości!

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Zanim zabierzesz się do "masakrowania" wszystkiego, co ty uznajesz za lewicę, pozwolę się odwołać do aspektów ekonomicznych (może te do ciebie przemówią).
    Wyobraź sobie taką sytuację - ot, deregulujemy rynek, upraszczamy procedury sądowe, słowem - tworzymy państwo "przyjazne" kapitaliście.
    I teraz tak: przez pewien okres (30-50 lat) wszystko działa w najlepsze, rozwój wspomaga nadwyżka kapitału wygenerowana w wyniku zmniejszenia "kosztów pracy", ale to nie będzie trwało w nieskończoność. Otóż tak - płace będą rosły nieregularnie (zależnie od możliwości finansowych firmy i decyzji rady nadzorczej) a w efekcie spadnie popyt na dobra konsumpcyjne. Ów spadek popytu wygeneruje spadek cen, czyli popadniemy w deflację. Niby nic złego, ceny będą maleć, a więc będzie można obniżyć płace w firmie, prawda? Ale. Ów wzrost wartości pieniądza spowoduje spadek dochodów firm, gdyż będzie ubywało konsumentów ich dóbr i usług, zatem te będą zmuszone obniżyć koszta pracy. A jak najlepiej obniżyć koszta? Obniżając płace. W efekcie przysłowiowe koło się zamyka. Maleje popyt = maleją dochody firm = maleją płace = maleje popyt. Owszem, bardziej przedsiębiorcze i agresywne firmy będą próbowały poszerzyć grono nabywców ich dóbr kosztem konkurencji, wydając więcej na reklamę i obniżając koszta (spadek płac i masowe zwolnienia). Dochody obywateli będą wciąż spadały - w efekcie wciąż będzie spadał popyt. Zgodnie z zasadą popytu i podaży, będzie się tworzyć samonapędzająca się nadwyżka podaży nad popytem. Sytuacja doprowadzi do masowych zwolnień - bo nie da się w nieskończoność obniżać płace, prawda? W końcu firmy będą musiały zbankrutować jedna po drugiej, bo nie będą miały ani pracowników, ani sprzętu (ten przecież kosztuje), ani pieniędzy na utrzymanie. Rozwój biedy doprowadzi do wzrostu korupcji, bo ludzie, zarabiając nie dość, aby kupić podstawowe dobra, będą płacić "pod ladą" za ochłapy tego, co produkuje firma. Spadek dochodów wpłynie też na spadek wykształcenia - bo ludzie nie będą mieli na to, żeby kupić książki i zapłacić czesne. Gdy już firmy zbankrutują - a to w tym scenariuszu jest nieuniknione, spadnie wreszcie podaż, generując hiperinflację - bo towarów będzie zbyt mało, aby ktokolwiek mógłby je kupić. Jeśli do tego dodać masowy spadek populacji (bo brak podstawowych dóbr i wykształcenia będzie generował choroby i spadek długości życia) i stale kurczące się zasoby naturalne, to scenariusz nie wygląda różowo, prawda?
    A teraz odpowiedz, w jaki sposób zamierzasz na to zareagować - też będziesz sięgał po argumenty rodem ze szkół sofistów i utarte frazesy?
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

9. Użytkownicy którzy uznali post adriankowaty za przydatny:

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Gospodarka to nie zegar który można nastawić i zostawić samemu sobie, to skomplikowany proces który wymaga od nas:
    1) Znajomości procesów gospodarczych
    2) Rozsądku i stanowczości
    3)Odwagi
    Żadna reforma chociaż nie wiem jak piękna w założeniach, nie ma szans na realizację bez tych cech, a pan Korwin nie posiada cechy numer 2( i prawdopodobnie cechy numer 1 przynajmniej połowicznie).
    Wobec emigracji osób młodych oraz przyszłego spadku demograficznego reformy to kwestia paląca ale muszą być opracowane i zdolne do wdrożenia w obecnej sytuacji a KNP podobnie jak inne duże partie umieją rzucać populistycznymi hasłami.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Ale za to wierzysz Tuskowi, Kaczyńskiemu, Millerowi, Pawlakowi i Palikotowi. Ci nas doprowadzą do świetlanej przyszłości!
    Szklana kulka zaraz przemieni się w kuleczkę, bo tak nadużywasz jej mocy i do tego strzelasz na ślepo.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 58 z 127 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni