Zobacz wyniki ankiety: Czy kampanijne AI jest lepsze od oryginału w tym modzie?

Głosujących
40. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • nie

4 10.00%
  • tak

36 90.00%
Strona 28 z 39 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 388

Wątek: Bellum Crucis 6.0-6.3-7.0 PiterAI 4.0 (sztuczna inteligencja)

sadam86
    Gość
    Można prosić wersję 3.8 na jakiś inny serwer?

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez sadam86 Zobacz posta
    Można prosić wersję 3.8 na jakiś inny serwer?
    http://www.speedyshare.com/prMze/Pit....0-6.3-7.0.rar

Proszę.

3. Następujących 2 użytkowników podziękowało Piter za ten post:

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Ai Pitera 3.8 do Bellum, uwagi.

Ai jest bardzo agresywne, nawet na Medium, podobnie jak ai z Bellum sąsiedzi atakują nas stadami.
    Łamanie sojuszy jest częste, ratuje nas wojna sojusznika z inną nacją, wtedy może nam odpuścić i sojuszu nie złamie.

Małe nacje szybko są niszczone, Litwa i Portugalia np. Inne też. Niekiedy sukinkoty nawet praw handlowych nie chcą wymienić. Co mnie wkurza to atakowanie lennika przez suwerena, bardzo często po zostaniu czyimś wasalem, ten kraj i tak nas atakuje, to jest do bani akurat. Papiestwo cholernie agresywne.

Bułgarami mam przewalone.

Ogólnie ai wymagające i dobre, ale z tym atakowaniem lennika to przegięcie jest. Polska grałem wcześniej 172 tury i mam podobne spostrzeżenia jak te wyżej.

Edit: Piter to samo ai jest w WWME ?
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 21-10-2014 o 15:51

5. Użytkownicy którzy uznali post Araven za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    W wwmwe jest zupełnie inne jeśli chodzi o walkę AI, dyplomacja jest taka sama. Na razie nie bawię się w ulepszanie AI, postaram się kiedyś poprawić ten bug z wasalami.

Ostatnio ktoś narzekał, że na normal kampania była łatwa i nudna, także AI musi być agresywne, by i weterani gry mogli mieć wyzwanie, jak ktoś jest początkujący może i na łatwym bez wstydu grać.

Tak wgl. dzięki za post Araven
    Ostatnio edytowane przez Piter ; 22-10-2014 o 12:26

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    W poście nr 1 w tym temacie jest nowe ai Pitera wersja 3.9 z 11.11.2014.
    - poprawiony system wasalizacji, zmniejszony priorytet ataku na gracza.

Edit Araven: Trzeba będzie potestować.

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Zagrałem na 3.9 Polska, Medium BC 7.0.

8 tura mam sojusze z Danią (ślubny), Węgrami, Litwą, Bizancjum i Niemcami.

9 tura atak Węgrów na mojego księcia blisko Krakowa. Litwa wypowiada Węgrom sojusz.
    2 wieli armie Niemiec stoją blisko Wrocławia.

11 tura mam sojusze z Francją, Genuą i Wenecją.
    14 tura sojusz mój z Krzyżowcami

14 tura zdrada Niemiec. Maja Pragę do zdobycia i inne rebelie, To samo Węgrzy nic nie zdobyli a zaatakowali mnie.

16 tura zdrada Litwy, kolejny wierny sojusznik łamie traktat.

Dyplomacja jakby lepsza, ale dalej zdrady na potęgę i nie działa nieagresja do 15 tury, bo w 9 zaatakowali. a nie było i nie ma ani jihadu, ani krucjaty jeszcze.

Dalej nie gram, skoro zdradza jak w 3.8. Może zagram coś potem by zobaczyć czy i Dania mnie zdradzi.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Cytat Zamieszczone przez Araven Zobacz posta
    Zagrałem na 3.9 Polska, Medium BC 7.0.

8 tura mam sojusze z Danią (ślubny), Węgrami, Litwą, Bizancjum i Niemcami.

9 tura atak Węgrów na mojego księcia blisko Krakowa. Litwa wypowiada Węgrom sojusz.
    2 wieli armie Niemiec stoją blisko Wrocławia.

11 tura mam sojusze z Francją, Genuą i Wenecją.
    14 tura sojusz mój z Krzyżowcami

14 tura zdrada Niemiec. Maja Pragę do zdobycia i inne rebelie, To samo Węgrzy nic nie zdobyli a zaatakowali mnie.

16 tura zdrada Litwy, kolejny wierny sojusznik łamie traktat.

Dyplomacja jakby lepsza, ale dalej zdrady na potęgę i nie działa nieagresja do 15 tury, bo w 9 zaatakowali. a nie było i nie ma ani jihadu, ani krucjaty jeszcze.

Dalej nie gram, skoro zdradza jak w 3.8. Może zagram coś potem by zobaczyć czy i Dania mnie zdradzi.
    Czytałeś pierwszy post? Trzymałeś garnizony na granicach? Skasowałeś np. część armii by móc rozwijać gospodarkę? Czytałeś, że o ile nie ma wspólnych wrogów to sojusz jest jedynie paktem o nieagresji, który zmniejsza szansę ataku? Niedawno ktoś pisał, że grał na normal i było banalnie prosto, bo nikt go nie atakował... Jeśli masz słabą armię to jesteś celem ataku.

O nieagresji też jest napisane w pierwszym poście, to nie żaden bug, tak ma być. Takie testy- sztuczne i beztroskie przewijanie tur tylko w błąd wprowadza. Być może AI ma większe bonusy w tej wersji, sprawdź sobie wykresy siły militarnej frakcji. Jeśli tak to nie moja wina, że gracz jest zawsze najsłabszy, bo powtarzam jest to samo co w megasubmodzie. Nie obiwniaj mnie o zwiększenie agresji, bo jej nie zwiększyłem. Agresja była ustalana zgodnie z twoimi poradami, jeśli po kilku/kilkunastu miesiącach uważasz, że jest bezsensu oznacza to, że tamte sugestie, które wprowadziłem do AI były złe lub te nowe są złe. Powtarzam nie mam czasu na modowanie AI, w ogóle mało gram. Dyplomacja jest niemal identyczna, dobór celów się nie zmienił, w 3.9 wręcz zmniejszyłem agresję, jedynie dobór sojuszników trochę się zmienił.

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Tak trzymałem garnizony na granicach.
    Tak rozwijałem gospodarkę, na ile to można zrobić w kilkanaście tur.
    Tak czytałem pierwszy post. I nie klikałem sobie końca tury, a grałem najlepiej jak umiałem rozesłałem kupców, chyba z 7 i rozwijałem się, wzmacniając armię. Ale zdrada w 9 turze i ai nie atakuje rebelii, co to ma być?

Jak sobie wyobrażasz rozwój gospodarki w 9 tur, bo wtedy nastąpił pierwszy atak.
    I jak sobie wyobrażasz silne garnizony w 9 tur czy nawet 15, jak ze wszystkich stron masz sąsiadów i ograniczoną kasę i około 7 prowincji, ze zdobycznymi. A możesz mieć ze 2 flagi wojska na te 7 prowincji ?

I czemu zaatakowali już w 9 jak podobno nie powinni uderzyć przed 15 turą? To jest mission impossible by w początkowych turach wypełnić warunki, silne garnizony i silna gospodarka.
    W BC 7.0 nie ma free_upkeep to jest o wiele trudniej niż w Megasubmodzie V, nawet na podobnym ai. Raczej nie gram dalej na Twoim ai, wracam do oryginalnego.

Minimum 30 tur nieagresji mogłoby uratować to ai, ale ma być niby 15 tur a komp, nawet tych marnych 15 nie dotrzymuje. Na tym się nie da grać.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Cytat Zamieszczone przez Araven Zobacz posta
    Tak trzymałem garnizony na granicach.
    Tak rozwijałem gospodarkę, na ile to można zrobić w kilkanaście tur.
    Tak czytałem pierwszy post. I nie klikałem sobie końca tury, a grałem najlepiej jak umiałem rozesłałem kupców, chyba z 7 i rozwijałem się, wzmacniając armię. Ale zdrada w 9 turze i ai nie atakuje rebelii, co to ma być?

Jak sobie wyobrażasz rozwój gospodarki w 9 tur, bo wtedy nastąpił pierwszy atak.
    I jak sobie wyobrażasz silne garnizony w 9 tur czy nawet 15, jak ze wszystkich stron masz sąsiadów i ograniczoną kasę i około 7 prowincji, ze zdobycznymi. A możesz mieć ze 2 flagi wojska na te 7 prowincji ?

I czemu zaatakowali już w 9 jak podobno nie powinni uderzyć przed 15 turą? To jest mission impossible by w początkowych turach wypełnić warunki, silne garnizony i silna gospodarka.
    W BC 7.0 nie ma free_upkeep to jest o wiele trudniej niż w Megasubmodzie V, nawet na podobnym ai. Raczej nie gram dalej na Twoim ai, wracam do oryginalnego.

Minimum 30 tur nieagresji mogłoby uratować to ai, ale ma być niby 15 tur a komp, nawet tych marnych 15 nie dotrzymuje. Na tym się nie da grać.
    To pocisnąłeś z reklamą. Ja grałem 70 tur Polską na hard i dałem radę. Gdy Litwini podchodzili pod moje miasta przesyłałem tam wojska co ich odstraszało aż zaatakował ich Nowogród, Niemcom oddałem w prezencie prowincje by mieć relacje 10/10, Węgrzy mnie nie zaatakowali i w ogóle nie miałem wojen na początku. WIęc naprawdę nie wiem jak Ty to robisz na początku, graj może na łatwym. Nikt nie mówi, że masz mieć niewiadomo jak silną gospodarkę, ja ją niewiele rozwinąłem, bo nie było do tego sposobności, dopiero koło 40 tury ją ostrzej rozwinąłem. Może to jest twój błąd?Sytuacja Polską na początku jest ostra, jest w trudnym miejscu położona a Ty się bawisz w budowanie miast?

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Koleś ja na VH wygrywałem na agresywnych ai. Jakie easy?
    Żarty sobie robisz. Jak nie walczyłeś z Niemcami i Węgrami to śmiech na sali. Z dwoma nacjami można jeszcze walczyć, ale nie z 3 czy 4 na samym początku, jak na tym szalonym ai.
    Nie zwykłem oddawać ziemi Niemcom, ani nikomu innemu.
    Gram jak zawodowiec, a porypane ai wbrew sojuszom atakuje mnie jak szalone wszystkimi nacjami.

Czyli sojusze na Twoim ai są niewiele warte, trzeba oddawać ziemie by sobie kupić pokój?. Co to za bug z tym niedotrzymawaniem 15 tur nieagresji, coś źle zrobiłeś czy nie umiesz tego ustawić?
    Nie podoba mi się uzależnienie priorytetów ataku tylko od siły militarnej.

Raz ci się udało. zagraj jeszcze ze 2 kampanie, nie oddawaj prowincji i powalcz sobie na 4 fronty od 9 tury. Najpierw piszesz o rozbudowie gospodarki, potem zdziwiony, że ja miasta rozbudowuje? A skąd mam mieć kasę? bez rozbudowy? Do bani to ai i tyle, nawet 15 tur nieagresji nie umie dotrzymać, zamiast rebelie podbijać to napada ludzkiego gracza. W BC 7.0 się nie sprawdza. Na medium powinno być rozsądnie, a jest tak agresywne jak ai oryginalne na VH, do niczego.

Strona 28 z 39 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni