Zobacz wyniki ankiety: Czy kampanijne AI jest lepsze od oryginału w tym modzie?

Głosujących
40. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • nie

4 10.00%
  • tak

36 90.00%
Strona 32 z 39 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 388

Wątek: Bellum Crucis 6.0-6.3-7.0 PiterAI 4.0 (sztuczna inteligencja)

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Wrzuciłem AI, na którym łatwiej będzie o pokój oraz sojusznicy będą mieli jeszcze bardziej zmniejszone priorytety ataku na siebie w porównaniu do neutralności. Zalecam grać na poziomie normalnym.

Edit: Przy okazji pocisnąłeś mi, że zmiana relacji na moim AI działa gorzej niż na oryginale, a akurat w tym modzie zostawiłem zmiany relacji oryginalne, bo były na tyle dobre, że uznałem, że nie ma sensu ich podmieniać na moje... No naprawdę, idź się wyżywaj na kim innym, bo skoro relacje działają identycznie jak na oryginalnym AI przynajmniej pod tym względem jaki opisywałeś, a Ty mi tu recenzujesz, że na moim AI działają znacznie gorzej to nie mam pytań... Owszem gdy priorytet AI w relacjach z nami zmieni się na wojna itp, to ma to wpływ na relacje ale np. poprawa relacji przez posiadanie wspólnych wrogów działa identycznie ale chwila, według Ciebie na moim AI znacznie gorzej, choć działa identycznie

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Otrzymał 277 podziękowań w 235 postach
    Takie mam odczucie że słabiej działa walka ze wspólnym wrogiem, na oryginale wspólna wojna potrafiła podbić relacje do 8 na 10 tu z 4 na 6 mi skoczyły i szybko spadły do 4. Syria się nie poddała do końca mając 1/5 flagi i będąc pod oblężeniem, ale zawarli sojusz z Egiptem wcześniej, co ich rozbiłem. Fragment kodu z oryginału w innym ai niekoniecznie działa idealnie tak samo. Potestuję zmiany relacji i inne elementy na nowej wersji skoro jest. Nie wyżywam się, bierzesz to za bardzo do siebie. Wyrażam opinie z gry i jej przebiegu w praktyce.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Cytat Zamieszczone przez Araven Zobacz posta
    Takie mam odczucie że słabiej działa walka ze wspólnym wrogiem, na oryginale wspólna wojna potrafiła podbić relacje do 8 na 10 tu z 4 na 6 mi skoczyły i szybko spadły do 4. Syria się nie poddała do końca mając 1/5 flagi i będąc pod oblężeniem, ale zawarli sojusz z Egiptem wcześniej, co ich rozbiłem. Fragment kodu z oryginału w innym ai niekoniecznie działa idealnie tak samo. Potestuję zmiany relacji i inne elementy na nowej wersji skoro jest. Nie wyżywam się, bierzesz to za bardzo do siebie. Wyrażam opinie z gry i jej przebiegu w praktyce.
    Nie pouczaj mnie, bo w ogóle nie wiesz jak to działa, to czy relacje są miłe, dobre, takie sobie itd tojest w ogóle inny plik niż te, które wgrywasz instalując to AI i ja nic od twórców Bellum nie kopiowałem do swojego AI, po prostu zmiany relacji są nieruszone.

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Nie pouczam Cię, wyrażam moje zdanie skończ z tym braniem wszystkiego do siebie. Działało to moim zdaniem w Twoim ai 3.9 słabiej, niż na na oryginale i tyle. Wojny ze wspólnym wrogiem podnosiły relacje, ale nie tak znacząco. To wniosek z gry, nie teoria spiskowa. Potestuję 4.0 i napiszę jak to wygląda. I się tak nie ekscytuj, to nie ataki na Ciebie a opinie o zachowaniu ai w grze.

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    No 4.0 zajebiste jest.
    Sojuszy ładnie dotrzymuje. Zdradzili mnie Kipczacy w 13 turze, Gruzją gram na Medium.
    Sojusze miałem z Kipczakami, Bizancjum, Chanatem Bułgarów, Syrią, ślubny z Abbasydami, z Egiptem, Krzyżowcami i Rusiami oboma i Seldżukami. Moi dyplomaci się napracowali i mnie to nieco kosztowało w trybutach.

Potem na Kipczaków uderzyli Bułgarzy a Kipczacy zawarli sojusz z Seldżukami i tym samym zawieszenie broni ze mną. Obroniłem prowincję i rozbiłem Kipczaków wcześniej w 2 bitwach. Ale sukinkoty praw handlowych nie chcą. Seldżucy zaczęli wojnę z Bizancjum, a ja z Seldżukami wkrótce. Relacje wzrosły mi o 2 punkty z Bizancjum po zajęciu 2 miast Seldżuków.

Ai ładnie manewruje. Zawiera sojusze z wrogami swoich wrogów i dotrzymuje paktów z tymi nacjami jakie im pomagają w wojnie. Np. Nowogród zawarł sojusz z Polską i wypowiedział sojusz Niemcom i Rusi Włodzimierskiej po tym jak te 2 nacje Polskę napadły, a obie są relatywnie silniejsze, ale Polska walczy z Litwą, wrogiem Nowogrodu. Tura 32 padła Portugalia, reszta walczy, Litwa ma 1 prowincję, Seldżucy 2. Krucjata zdobyła Urfę, Niemcy.

Ai forty buduje Syria zajęła Antiochię i Trypolis. Bizancjum ma sojusz z Krzyżowcami bo wspólnie walczą z Seldżukami. Krzyżowcy kontratakują z Adany, by odzyskać Antiochię. Super jest jak na razie.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 15-11-2014 o 17:28

sadam86
    Gość
    Araven jak pograsz dłużej przetestuj próbę zbuntowania osady.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Potem na Kipczaków uderzyli Bułgarzy a Kipczacy zawarli sojusz z Seldżukami i tym samym zawieszenie broni ze mną. Obroniłem prowincję i rozbiłem Kipczaków wcześniej w 2 bitwach. Ale sukinkoty praw handlowych nie chcą. Seldżucy zaczęli wojnę z Bizancjum, a ja z Seldżukami wkrótce. Relacje wzrosły mi o 2 punkty z Bizancjum po zajęciu 2 miast Seldżuków.

Ai ładnie manewruje. Zawiera sojusze z wrogami swoich wrogów i dotrzymuje paktów z tymi nacjami jakie im pomagają w wojnie. Np. Nowogród zawarł sojusz z Polską i wypowiedział sojusz Niemcom i Rusi Włodzimierskiej po tym jak te 2 nacje Polskę napadły, a obie są relatywnie silniejsze, ale Polska walczy z Litwą, wrogiem Nowogrodu. Tura 32 padła Portugalia, reszta walczy, Litwa ma 1 prowincję, Seldżucy 2. Krucjata zdobyła Urfę, Niemcy.

Ai forty buduje Syria zajęła Antiochię i Trypolis. Bizancjum ma sojusz z Krzyżowcami bo wspólnie walczą z Seldżukami. Krzyżowcy kontratakują z Adany, by odzyskać Antiochię. Super jest jak na razie.
    No to pod tym względem nic się nie zmieniło od poprzednich wersji.

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Zmieniło się wiele w tym ai, głównie dyplomacja na dużo lepszą. A to robi wielką różnicę, sojusze są mniej łamane. Nawet silniejsza nacja może się zgodzić na pokój, Bizancjum zdradziło mnie, ale po stracie 2 prowincji i kilku armii. Zgodzili się na pokój za 1 z prowincji i trybut. Manewry jak na kompa robi niezłe, nie zawsze najlepsze ale ok.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Zmieniło się wiele w tym ai, głównie dyplomacja na dużo lepszą. A to robi wielką różnicę, sojusze są mniej łamane. Nawet silniejsza nacja może się zgodzić na pokój, Bizancjum zdradziło mnie, ale po stracie 2 prowincji i kilku armii. Zgodzili się na pokój za 1 z prowincji i trybut. Manewry jak na kompa robi niezłe, nie zawsze najlepsze ale ok.
    łaskawca, a gdzie robi lepsze? Gówno się zmieniło, tylko łatwiej o pokój i jest trochę ułatwiona dyplomacja,a wszystko to o zcym pisałeś wcześniej czyli zawieranie sojuszy przeciwko wspólnym wrogom i walka przeciwko wspólnym wrogom działa tak samo, dotrzymywanie paktów przeciwkopomagającym w wojnie też działało, chyba wiem, bo sam też testowałem

Zawieranie sojuszy w zamian za trybuty, na tym teraz opiera się teraz gra na normal, gratulacje świetnego pomysłu. Na szczęście zmiany są minimalne i na trudnym i bardzo trudnym nie będzie się dało tak łatwo ogłupić AI głupimi kilku setkami florenów i móc prowadzić banalnie prostą ekspansję.

Może jedynie poprawka w zawieraniu pokoju może się przydać w przystosowywaniu AI do ver 7.0.

Szambelan Awatar Araven
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    401
    Kolego jesteś wulgarny. "Gówno" to słowo jakiego używasz zwykle? Krytykuję Twoje ai, źle Ci. Wychwalam ai 4.0 płaczesz i piszesz agresywne posty. Jak dziecko w przedszkolu. Zdecyduj się.

Zawieranie sojuszy za trybuty to ja praktykuje od Bellum 6.0 ze 3 lata tak robię. Na oryginale i w Twoim ai w Megasubmodzie V robiłem podobnie.
    Nie "odkryłem" tego na Twoim ai 4.0, jak naiwnie uważasz. Te drobne poprawki w dyplomacji i zawieraniu pokoju czynią ogromną różnicę. Z beznadziejnie agresywnego i nagminnie łamiącego sojusze 3.8 i 3.9 jest bardzo dobre 4.0, z sensowną dyplomacja i dobrymi zagraniami strategicznymi.

Ludzie mają różną ilość czasu i oczekiwania, jedni wolą mieć możliwie prosto i lubią się rozbudowywać, toczyć bitwy co jakiś czas. Inni wolą wyższe poziomy i lubią mieć ciężko cały czas. Po to właśnie są różne poziomy trudności prawda? Ja gram zwykle na VH, ale jak testuję nowe ai to zawsze na Medium, wtedy jest zwykle najbardziej racjonalne można je obiektywnie ocenić.

Ostatnie zmiany jakie porobiłeś może i drobne wg Ciebie, ale bardzo ważne i istotne dla rozgrywki wg mnie. Pewnie, ze na Hard i VH musi być dużo trudniej i dobrze. To jak ai się zachowuje testuje się na Medium. Jeśli na tym poziomie ai dobrze kombinuje. Testuję wyższe poziomy, właśnie dlatego, że jest trudniej. Żadne ai nie robi manewrów jak człowiek. Zwrot, że Twoje ai robi niezłe manewry, to był komplement, a Ty to odebrałeś jako krytykę. I znowu zaatakowałeś mnie osobiście. Miej trochę szacunku dla opinii innych Piter. Nawet jak są odmienne od Twoich. Tym razem napisałem kilka bardzo pochwalnych postów na temat Twego ai 4.0 a Ty nadal mnie atakujesz. Przemyśl to.

Miałem napisać jeszcze co nieco o ai 4.0, ale napiszę po tym jak zobaczę jak Mongołowie zagrają. Muszę też sprawdzić buntowanie osad agentami specjalnymi. Na razie przed Mongołami, to jedno z najlepszych ai w jakie grałem.
    Ostatnio edytowane przez Araven ; 16-11-2014 o 10:44

Strona 32 z 39 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni