Strona 437 z 636 PierwszyPierwszy ... 337387427435436437438439447487537 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 361 do 4 370 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Zakapior-san Zobacz posta
    Oczywiście wiem, że i tak nie przekonam obrońców Jaruzela, Bolka, Oscara i systemu, którego są symbolem. Zastanawiam, się czy faktycznie jest jakaś granica, której przekroczenie przez reżim otworzy Wam oczy?
    Ja się tylko zapytam - jeżeli popierana przez Ciebie partia w demokratycznych wyborach dojdzie do władzy i zacznie sprawować ją w sposób nie mający nic z nią wspólnego (patrząc po wypowiedziach Korwina) to wówczas nadal będziemy mieli reżim czy też korwinistyczną definicję demokracji?
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Podkomorzy Awatar Zakapior-san
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Otrzymał 33 podziękowań w 17 postach
    to wówczas nadal będziemy mieli reżim czy też korwinistyczną definicję demokracji?
    Nadal będziemy mieć reżim.
    W politologii pojęcie reżimu politycznego nie jest wartościujące, służy jedynie określeniu zasad, reguł gry politycznej i zależności pomiędzy podmiotami polityki. Czasem jest utożsamiane z systemem politycznym. W istocie obejmuje ono wszystkie instrumenty regulujące stosunki w państwie.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Re%C5%BCim_polityczny
    Dla Ciebie "reżim" kojarzy się ze złymi rządami Hitlera, Stalina itd. No cóż... Może zanim zaczniesz wymądrzać się jakim to Jesteś specem od politologii- najpierw doszkól się ze znaczenia podstawowych pojęć. To samo tyczy się Pampy.

A tak poza tym dokopałem się do ciekawego pojęcia:
    Anokracja – pośredni między demokracją a autorytaryzmem reżim polityczny (czy też forma rządów). Reżim ten charakteryzuję się np.: pozbawionymi standardów międzynarodowych wyborami, utrudnianiem działalności partii politycznych, skorumpowaniem elit politycznych, czy słabymi niezależnymi mediami. Zachowane są przy tym elementy demokracji, takie jak prawa obywatelskie, w tym wolność wypowiedzi, wolność zrzeszania,itp.
    Do PRL-bis pasuje idealnie, zwłaszcza po ostatnich cyrkach.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Zakapior-san:Gdzie ty widzisz reżim w Polsce? To że jeszcze rządzi PO to zwykła kwestia wygranych przez tą partię wyborów a nie udanego zamachu stanu czy wybory 1933 roku w Niemczech.Ludzie mają prawo się gromadzić,manifestować, przestrzegane są prawa obywatelskie, a to że jest teraz w tym kraju jak widzimy to efekt tego co powiedział Pampa. Zawsze mnie śmieszyło wśród moich rówieśników hasła typu ,,ten przejmie władze to będzie lepiej'' lub tego typu. Polska przez 45 lat znajdowała się po wschodniej części Żelaznej Kurtyny- to niemal pół wieku więc ciężko jest nadrobić zaległości i rozwiązać zaistniałe problemy w przeciągu 10 lat.
    Nie uważam żebym był zniewolony( tak jestem świadom swej wolności gdyż w pełni z niej korzystam)a te górnolotne chwytliwe teksty jak: ,,Zastanawiam się czy faktycznie jest jakaś granica, której przekroczenie przez reżim otworzy Wam oczy?'' wcale nie pomogą zmienić zdania osób przeciwnych wobec twych argumentów,więcej jak to przeczytałem pierwszy raz to pomyślałem że to kreacja proroka który posiadł wszystkie prawdy absolutne a teraz próbuje tłumaczyć je zwykłym śmiertelnikom tyle że prawda nigdy nie jest czarno-biała. Ludzie mają wybór a wiedza pomaga nam go dokonać. jestem człowiekiem wolnym gdyż nie robię tego na co mam ochotę tylko wybieram to co będzie w moim przekonaniu najlepsze dla mnie i mego otoczenia.

Pampa
    Gość
    Nie porównywałbym III RP z PRL, bo jest to niebo a ziemia. Zupełnie inne realia systemu i życia. A nawet jeśli, to wtedy ludzie byli jakby odważniejsi( zwłaszcza że wtedy groziły znacznie większe kary za bycie wrogiem systemu, teraz ten mesjanizm tych co ,,walczą" to jest parodia), byli w stanie wyjść na ulice nie dlatego że rząd zablokuje internety, ale dlatego że chcieli być wolni. Skoro zmieniła się definicja wolności na wolność internetową to mamy taką Polskę na jaką zasługujemy. A teraz co mamy? Mamy towaru aż za dużo, mamy rozbudowane drogi, mamy stadiony, praca też jest tylko trzeba chcieć pracować a nie mówić ,,za 1800 to ja z domu nie wychodzę", owszem mamy dług, ale w ramach tego długu mamy te rzeczy które wymieniłem. A za PRL mieliśmy długi i nic w zamian. Nie demonizowałbym tak tej III RP, a zwłaszcza nie oceniał czy jest jak PRL skoro o PRL wiem tyle co z książek bo urodziłem się 4 lata po. Ty zresztą tak samo nie urodziłeś się w tamtych czasach to co możesz wiedzieć o codzienności żeby porównywać ją z tym jak jest dziś. Niech oceniają to starsi, od 30 paru lat wzwyż.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Nadal będziemy mieć reżim.
    Skoro nadal będziemy mieć reżim to czemu więc, jako osoba broniąca demokracji popierasz partię, która jest antydemokratyczna?

A jeżeli mowa o reżimie politycznym, to tu mamy to lepiej wyjaśnione:
    http://www.wolniludzie.pl/rezim-poli...osob-dzialania
    http://stosunki-miedzynarodowe.pl/sl...64-r/698-rezim

A propo anokracji, to ja się zastanawiam - gdzie masz pozbawienie standardów międzynarodowych wyborów, gdzie masz utrudnienie działalności partii politycznych czy też słabe niezależne media? Jedyne co się zgadza to skorumpowane elity, ale gdzie ich nie mamy?
    Przykłady państw z anokracją:
    http://encyklopedia.naukowy.pl/Anokracja
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Podkomorzy Awatar Zakapior-san
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Otrzymał 33 podziękowań w 17 postach
    Zakapior-san:Gdzie ty widzisz reżim w Polsce?
    Umiesz czytać? To przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post. 2+2 naprawdę daje 4!!!
    Skoro nadal będziemy mieć reżim to czemu więc, jako osoba broniąca demokracji popierasz partię, która jest antydemokratyczna?
    Jak i poprzedniego pana- odsyłam do definicji reżimu.
    A propo anokracji, to ja się zastanawiam - gdzie masz pozbawienie standardów międzynarodowych wyborów, gdzie masz utrudnienie działalności partii politycznych czy też słabe niezależne media? Jedyne co się zgadza to skorumpowane elity, ale gdzie ich nie mamy?
    1. W standardach międzynarodowych mieści się tygodniowe liczenie głosów? W standardach międzynarodowych mieszczą się skoki poparcia dla niszowej partii o 1125%? W standardach międzynarodowych mieszczą się setki akcji jak ta opisana w linku na dole tego posta?
    2. Niedopuszczanie startujących z KNP i RN czyli prawdziwej opozycji do debat kandydatów na prezydentów miast. Podać linki?
    3. Oficjalne koncesjonowanie mediów przez władzę a dokładnie KRRiT. Nieoficjalnie- TVP, Polsat i TVN to reżimówka. Kłamstwa na porządku dziennym jak np. ostatnio, że marsze przeciw wyborom zgromadziły po kilkadziesiąt osób.
    4. Skorumpowane elity- sam się zgodziłeś.
    Nie porównywałbym III RP z PRL, bo jest to niebo a ziemia.
    Dlatego piszę PRL-bis jakbyś nie zauważył. Ustrój się zmienił, trochę złagodniał ale elity są dokładnie z tego samego wora.
    A nawet jeśli, to wtedy ludzie byli jakby odważniejsi
    Ludziom to po prostu zwisa. 25 lat medialnej papki o wolności i epokowych osiągnięciach zrobiło swoje- wykastrowało społeczeństwo z odwagi i chęci zmian. Z tego powodu większość patrzy po prostu na swój interes, cieszy się jak uwalą kogo innego i groźnie kiwa palcem w bucie jak biorą się za niego. Polacy nie widzą alternatywy dla kliki okrągłostołowej, która mieni się prawdziwym ustrojem demokratycznym. Ludzie nie strajkują bo co innego, jeśli nie demokracja? Ja odpowiem- a choćby prawdziwa demokracja.
    owszem mamy dług, ale w ramach tego długu mamy te rzeczy które wymieniłem. A za PRL mieliśmy długi i nic w zamian.
    Nienawidzę PRL ale tu się mylisz- za pożyczki PRL postawiono tysiące mieszkań i fabryk, pobudowano tysiące kilometrów dróg. Za pożyczki III RP mamy tylko piękniejsze urzędy dla 600000 urzędników + remontowanie tego co zbudowano za PRLu; Fabryki zniszczono i rozkradziono, nomenklatura się uwłaszczyła i zgrywa wielkich biznesmenów. Nie trzeba było żyć za PRLu, żeby dostrzec te oczywistości. Zresztą ja za PRL już żyłem. Dobrze, że taka III RP nie trwa od 1945 bo do dziś nie odbudowano by Warszawy po powstaniu.

A tu kolejny skandal wyborczy:
    http://www.miastopoznaj.pl/polityka/...ast-39-radnych
    Kogoś jeszcze dziwi, że dodatkowi radni są akurat z PSL?
    Ostatnio edytowane przez Zakapior-san ; 24-11-2014 o 11:36

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    A teraz co mamy? Mamy towaru aż za dużo, mamy rozbudowane drogi, mamy stadiony, praca też jest tylko trzeba chcieć pracować a nie mówić ,,za 1800 to ja z domu nie wychodzę", owszem mamy dług, ale w ramach tego długu mamy te rzeczy które wymieniłem.
    Pisałeś to na poważnie, czy miała to być ironia ? Czy uwzględniasz ile z polskiej produkcji jest w tych zalewających rynek towarach? Ile polskich firm budowlanych zapłaciło bankructwem za ten wielokrotnie przepłacony "sukces drogowy" Ile tych stadionów jest rentownych i nie trzeba do nich dopłacać? Jakim cudem utrzymuje się dwucyfrowe bezrobocie w kraju, z którego już wyjechało 2 mln ludzi? Skoro praca jest? Jaka jest zdolność kredytowa obywatela z pensją 1800? No i jak spłacimy dług wynoszący http://www.dlugpubliczny.org.pl/pl/metoda-liczenia ?

A na koniec proszę sobie wyobrazić co się stanie z "zieloną wyspą", gdy unijna finansowa kroplówka zostanie odłączona
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

8. Użytkownicy którzy uznali post szwejk za przydatny:

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Umiesz czytać? To przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post. 2+2 naprawdę daje 4!!!

1. W standardach międzynarodowych mieści się tygodniowe liczenie głosów? W standardach międzynarodowych mieszczą się skoki poparcia dla niszowej partii o 1125%? W standardach międzynarodowych mieszczą się setki akcji jak ta opisana w linku na dole tego posta?
    2. Niedopuszczanie startujących z KNP i RN czyli prawdziwej opozycji do debat kandydatów na prezydentów miast. Podać linki?
    3. Oficjalne koncesjonowanie mediów przez władzę a dokładnie KRRiT. Nieoficjalnie- TVP, Polsat i TVN to reżimówka. Kłamstwa na porządku dziennym jak np. ostatnio, że marsze przeciw wyborom zgromadziły po kilkadziesiąt osób.

Dlatego piszę PRL-bis jakbyś nie zauważył. Ustrój się zmienił, trochę złagodniał ale elity są dokładnie z tego samego wora.

Ludziom to po prostu zwisa. 25 lat medialnej papki o wolności i epokowych osiągnięciach zrobiło swoje- wykastrowało społeczeństwo z odwagi i chęci zmian. Z tego powodu większość patrzy po prostu na swój interes, cieszy się jak uwalą kogo innego i groźnie kiwa palcem w bucie jak biorą się za niego. Polacy nie widzą alternatywy dla kliki okrągłostołowej, która mieni się prawdziwym ustrojem demokratycznym. Ludzie nie strajkują bo co innego, jeśli nie demokracja? Ja odpowiem- a choćby prawdziwa demokracja.

Nienawidzę PRL ale tu się mylisz- za pożyczki PRL postawiono tysiące mieszkań i fabryk, pobudowano tysiące kilometrów dróg. Za pożyczki III RP mamy tylko piękniejsze urzędy dla 600000 urzędników + remontowanie tego co zbudowano za PRLu; Fabryki zniszczono i rozkradziono, nomenklatura się uwłaszczyła i zgrywa wielkich biznesmenów. Nie trzeba było żyć za PRLu, żeby dostrzec te oczywistości. Zresztą ja za PRL już żyłem. Dobrze, że taka III RP nie trwa od 1945 bo do dziś nie odbudowano by Warszawy po powstaniu.

A tu kolejny skandal wyborczy:
    http://www.miastopoznaj.pl/polityka/...ast-39-radnych
    Kogoś jeszcze dziwi, że dodatkowi radni są akurat z PSL?
    1. Na jakiej podstawie wysunąłeś teorię o PRL-bis?
    2. Tak oczywiście, postawiono tysiące mieszkań, ale nie wiesz ile się czekało na nie! Bez znajomości to na swoją kolej czekałeś albo śpiąc pod mostem, ale u kogoś w wannie. (popytaj starszych)
    3. Fabryki same padły bo był nierentowne, przypominam to nie jest już gospodarka centralnie planowana więc jak coś przynosi straty to trudno żeby nie padło.
    4. Widać, że żyłeś za PRL bo takich głupot w życiu nie czytałem.....

Ze skrajności w skrajność - od Korwina Krula do komunisty. (zaczynam to powoli odbierać jako trollowanie)
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    1)Tak Piner umieć czytać.
    2)Wykaż mi że w Polsce jest reżim,ponieważ nie widzę żadnych oznak tegoż straszliwego reżimu tzn: wysyłania sił policyjnych przeciw demonstracjom,totalnej inwigilacji,cenzury itp.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    wydawać by się mogło, że takie proste pytanie, a odpowiedz zupełnie bez sensu. Liczę, że zamiast odsyłając mnie do definicji reżimu odpowiesz mi, czemu jako zwolennik demokracji popierasz partię antydemokratyczną.

Czyli patrząc na takie kryterium wybory np. na Krymie spełniają już standardy?

Ale, mimo tego umożliwiono im start i udział w wyborach? Tak czy nie?

Wielu to Was na tych marszach jednak nie było Jak rozumiem, oficjalne koncesjonowanie mediów przez władzę uniemożliwiło jakieś stacji powstanie?

Chyba tylko naczelnik wioski Eskimosów nie jest skorumpowany.

Na marginesie chciałem zauważyć, że gdyby w Polsce istniał tak straszny reżim jakim widzi go Zakapior to do mediów nie przeciekłyby żadne informacje na temat fałszerstw, pomyłek itd. Oficjalne wyniki poznalibyśmy już drugiego dnia, chociaż i tak głosy nadal byłyby liczone.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 437 z 636 PierwszyPierwszy ... 337387427435436437438439447487537 ... OstatniOstatni