Kiedy rozpoczęła się historia helikopterów? Kiedy użyto ich bojowo? Do czego je stosowano? Jak je uzbrajano?
Kiedy rozpoczęła się historia helikopterów? Kiedy użyto ich bojowo? Do czego je stosowano? Jak je uzbrajano?
No, otwierasz beczkę bez dna...
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
Jeśli mam zmniejszyć pojemność tej beczki to okres II wojny światowej no i czasy po wojenne pod kątem uzbrojenia, strategii walki.
Ale że o co chodzi? Ktoś ma Ci napisać referat czy jak? Jak interesują Cię podstawy to skorzystaj z Google albo Wikipedii a później wyszukaj jakieś książki, artykuły itd. Bo na forum to raczej można dyskutować o tym czy sprzęt ruski dorównuje amerykańskiemu a nie pytać o to kiedy rozpoczęła się historia helikopterów.
Jak Cię interesuje od drugiej wojny, to lepiej zacznij szukać czegoś przed jej wybuchem. W Niemczech mieliśmy do czynienia z pierwszą wersją śmigłowca, który był w pełni sprawny, i to właśnie hitlerowskie Niemcy używały ich po raz pierwszy bojowo. W czasie wojny próbowały coś USA i Wlk. Brytania, ale skończyło się na prototypach. Uznanie jednak śmigłowce zdobyły w Korei, a dalej to już poszło gładko. Dalej to już jest temat rzeka.
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
dzięki
a coś o śmigłowcach z II wojny światowej ?
Z powodu ich nikłego użycia nie mam żadnej pozycji w tym temacie, ale zapewne coś wyszukasz.
O śmigłowcach z II wś znajdziesz zaledwie okruszki, to tu to tam. Szukaj o nich w książkach, gdzie prezentowane są niezwykłe maszyny, prototypy samolotów. Najwięcej chyba jednak znajdziesz informacji na necie.
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI