Strona 176 z 230 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178186226 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 751 do 1 760 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Asuryan
    Gość
    A taka wiara w Anioła Stróża, żeby całkiem z tematu religii katolickiej nie schodzić?

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    To samo co w przypadku Boga tylko że bardziej personalne. Czyli że u "góry" jest ktoś kto o nas dba, że jakby źle nie było możemy na kogoś liczyć itd. No i przy okazji pełni też rolę pośrednika z Bogiem, mimo iż ten jest przecież ponoć istotną wszechwładną więc nikogo takiego nie powinien potrzebować. Wiara w Aniołów Stróżów chyba swoją drogą zbytnio rozpowszechniona nie jest, znaczy "wiadomo" że są itd. ale jakoś chyba wielu katolików nie prosi ich o wsparcie, nie odnosi się do nich itd. Taki "osobisty obrońca" kłóci się zresztą też trochę z ideą że Bóg nie ingeruje w sprawy ludzi, bo w końcu jak to pogodzić z tym że dał każdemu własnego anioła który ma się nim opiekować? Strzelam że Anioły Stróże mogą być bardziej popularne w basenie Morza Śródziemnego bo w wierzeniach choćby Rzymian funkcjonowały podobne istoty.

Asuryan
    Gość
    A więc spełnia dokładnie taką rolę, jaką opisałem - a nie tylko taką, jaką opisał Chochlik.
    Nie wiem ilu katolików prosi swoich Aniołów Stróżów o wsparcie czy pośrednictwo. Wiem, że mają swoje święto w katolickim kalendarzu. Wiem także, że istnieje do nich modlitwa - "Aniele Boży".

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Wiara spełnia wiele ról. Człowiek automatycznie próbuje pewne rzeczy sobie wyjaśnić, zaklasyfikować i Bóg bardzo dobrze się do tego nadaje. Daje też wsparcie, nadzieję itd. Przez wieki (już raczej jako konkretna religia) miała też inne role które niekoniecznie wszystkim wierzącym musiały odpowiadać, była np. legitymacją dla panowania danych władców. Całe stany społeczne opierały i nadal opierają swoje istnienie na danej wierze, tak jak dla rycerza ważne było żeby chłop był mu posłuszny (a taki "naturalny" stan rzeczy był przez Kościół popierany), tak dla króla było ważne by widział w nim boskiego namiestnika, a dla duchowieństwa żeby między innymi płacił na utrzymanie Kościoła. Dla niektórych "poświęcenie" się dla danej wiary mogło i może być w ogóle sposobem na "przeżycie życia". Nie wszyscy przyjęli daną religię dobrowolnie czy z "potrzeby duszy", niektórzy zostali zmuszeni, dla innych była to szansa na podniesienie swojego statusu społecznego. Kiedyś ateizm był z tego co kojarzę bardzo rzadki bądź niemal wcale nie występował, wiara w coś była więc czymś naturalnym niemal. Dzisiaj jednak może być kwestią przyzwyczajenia, częścią kultury i świadomości, może też wynikać z chęci zachowania więzi z daną grupą (rodziną itd.).

5. Następujących 2 użytkowników podziękowało Dagorad za ten post:

Asuryan
    Gość
    W pełni się z Tobą zgadzam. Dlatego też twierdzę, że większości ludzi wiara jest potrzebna. I jeszcze bardzo długo będzie.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Asuryan
    Gość
    Arcybiskup Michalik alias Lapsus i wszystko jasne. Po nim można się spodziewać najróżniejszych dziwnych wypowiedzi...

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Ten niedługo się potnie przy Franciszku....
    http://wiadomosci.onet.pl/kraj/terli...do-ludzi/lwlm1

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Cześnik Awatar JanHetman
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Odpowiedź na post: 23.12.2014 19:20
    Hej Adrian!
    Jestem ciekaw co rozumiesz przez "postawę katolicyzmu polskiego wobec współobywateli i państwa".
    Jak możesz być antyklerykałem będąc tak wielkim racjonalistą i liberałem? Czy stan kapłański to nie jest stan jak każdy inny? Wydaje mi się, że antyklerykalizm w wydaniu ateistycznym to "nieuświadomiony szowinizm".
    Ciekaw bardzo jestem, jaką polscy hierarchowie mają politykę wobec innowierców i ateuszy. A jeszcze bardziej nurtuje mnie, jacy powinni być (chwalić bezbożników?). )
    Pozdrawiam
    ; )

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Mój antyklerykalizm jest rodzajem sprzeciwu. Zauważ, że w systemie demokratycznym fundamentem jest tzw. "Rozdział Kościoła od Państwa". A jak jest u nas? Lekcje religii (rzecz jasna, głównie rzymskokatolickiej), z których musisz się wypisać, a nie odwrotnie. Zdarzają się szkoły gimnazjalne (własne doświadczenie), które przymuszają człowieka do bierzmowań, wykorzystując poniżanie na oczach klasy i/lub naciskanie na rodziców, obniżanie ocen. Zdarzają się osoby (jak tzw. "Ojciec Rydzyk"), które już zaznaczają, że dla nich prawo tzw. kościelne jest ważniejsze niż to państwowe. Istnieje takie zjawisko, jak Fundusz Kościelny, na który płacą także ateiści/agnostycy. Istnieje w parlamencie partia, która całą swą doktrynę opiera na dogmatach religijnych i wszelakich innowierców, mniejszości narodowe etc. określa mianem "zdrajców". Jest trudno dostępny akt apostazji dla tych, którzy na tą chwilę należą do KRK. Nie sądzisz, że to trochę za dużo? Antyklerykalizm to nie jest doktryna w stylu Voltaire'a tylko raczej sprzeciw wobec nadmiernego mieszania instytucji religijnych z państwowymi. Nie neguję istnienia stanu kapłańskiego, istnieje w każdej religii, ale przeszkadza mi to, że religia nazbyt rozpycha się w strukturach państwowych. Mam nadzieję, że sprawa jest klarowna.
    Z uszanowaniem
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Strona 176 z 230 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178186226 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów