Strona 238 z 330 PierwszyPierwszy ... 138188228236237238239240248288 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 371 do 2 380 z 3294

Wątek: Filmy

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 6 podziękowań w 4 postach
    Dobra Pany, dzisiaj sam miałem okazję przekonać się, ile wart jest najnowszy "Hobbit", i cóż... w pełni zgadzam się z Aztecem, choć do jego listy mógłbym dopisać co najmniej kilka punktów więcej Film jest kiepski nawet w porównaniu do poprzednich części, co już samo w sobie o czymś świadczy, bo i "Pustkowie..." dalekie było od doskonałości. Fabuła w zasadzie nie istnieje (może to i lepiej, bo to, co się ostało jest często idiotyczne i bezsensowne), ale to było do przewidzenia; gorzej, że i w warstwie wizualnej film nie rzuca na kolana, a CGI momentami jest zdecydowanie zbyt widoczne. Nawet tytułowej bitwy ciężko się tak naprawdę dopatrzyć, bo to raczej zlepek scen akcji niż ukazanie bitwy - w ogóle nie czułem rozmachu, tak jak w "Powrocie króla" czy "Dwóch wieżach" (dla mnie to trochę jak porównanie Gaugameli z "Alexandra" z Termopilami z "300"). No i montaż - choć film jest najkrótszy ze wszystkich, miałem wrażenie że producent ustalił taki limit i ani minuty więcej, bo niektóre sceny naprawdę wyglądają na wyrwane z kontekstu. Ogólnie rzecz biorąc, dla mnie przynajmniej, rozczarowanie przez duże R.

Szambelan Awatar odi.profanum
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 29 podziękowań w 24 postach
    Mi 2 sie bardzo podobala i nie wiem czemu piszesz "ze dalekie bylo od doskonalosci".
    Tez widzialem nowego hobbita i rozczarowaniem bym tego nie nazwal. Przede wszystkim to zgodze sie do rwanej fabuly lub zbyt wielu watkow na raz. W sumie przez caly film nie mialem pojecia kto jest glownym bohaterem: czy Bilbo, czy Thorin, czy Legolas, czy Lucznik, czy w koncu ladna Pani elfka. W sumie kazdy pojawial sie i znikal w tym filmie. Niektore postaci byly przerysowane - jak wspomniany Legolas, ktory w tym filmie byl po prostu polaczeniem Prince of Persia z Maxem Paynem i gosc robil rzeczy niesamowite. Rozumiem, ze Jackson sie musial streszczac, by sie wyrobic i zamknac trylogie, ale sa granice akceptacji. Dziwi takie posuniecie, bo swoje watki dostaly kreacje, ktore w sumie niewiele wnosza do fabuly i sa zapychaczem czasu - jak postac tego przydupasa lucznika, ktory jest juz z twarzy sliski - a koles dostaje co rusz wazne zadania (wiecie o kogo mi chodzi). Koles w sumie nic nie wnosi do filmu, a ma sporo tego czasu.
    Co do tytulowej bitwy, to w sumie jej faktycznie nie ma. Ot pojawiaja sie elfy, chca przegonic Thorina, nagle zza pagorka wyskakuje armia krasnoludow, a tu rach ciach pojawiaja sie orkowie. Sama realizacja bitwy jest tragiczna i jest zlepiekm cut scenek, zas srodek ciezkosci przenosi sie na Thorina - i tak do konca filmu. Raz Thorin, raz Legolas, raz lucznik i jego klamliwy przydupas, a potem watek milosny z ladna Pania i na koniec Gandalf jezdzacy tu i tam. Jackson za duzo otworzyl watkow, nie mogl ich dokonczyc bo trzeba bylo zamknac serie, ale ten pospiech czuc na ekranie. Ogolem film jako widowisko daje rade: sa swietne zdjecia i ladna muzyka, ale brakuje mi tego tolkienowskiego pelzniecia akcji. Jak sie czytalo ksiazke ( szczegolnie trylogie ) to wszystko sie tak dosc wolno toczylo. Tutaj jest jak na przyspieszonym tempie. Na plus orkowie, generalnie najfajniejszy element filmu. Szkoda tylko , ze ich przeciwnicy albo mieli super moce albo latali gdzies bez sensu po gorach i ci nawet nie mieli jak z nimi powalczyc. Thorin bardzo fajna kreacja, podobal mi sie w tym filmie, bo mial dosc wymagajaca role i ja odegral dobrze, przynajmniej dla mnie. Film niezly ale czuje niedosyt mimo wszystko. Ostatniego Hobbita powinno sie zakonczyc z przytupem i godna hollywoodu rozpierducha a tutaj takie cos rozmemlane wyszlo. Ogolnie warto isc do kina, bo z tego co patrzylem nic fajnego ostatnio nie puszczaja ale rownie dobrze sobie mozna obejrzec na laptopie celem zaliczenia
    "What is best in life?
    To crush your enemies, to see them driven

before you, and to hear the lamentations

of their woman"

http://www.lastfm.pl/user/raq7 mój last

Podczaszy Awatar Artem.pl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    77
    Otrzymał 62 podziękowań w 38 postach
    Według mnie film był świetny do czasu wkroczenia Thorina na pole bitwy, ponieważ od tego wydarzenia reżyser skupił się na walce Dębowej Tarczy i jego towarzyszy z Azogiem i w ogóle nie pokazywał dalszego przebiegu bitwy, co dla mnie było śmieszne. Zrozumiałbym to jakoś jakby skupili się na walkach samych krasnali, no ale oczywiście musieli dodać jeszcze zabójczego Legolasa i Tauriel. Już choćby wycięcie kilku scen z Alfridem pozwoliłoby na pokazanie bitwy i jakie były dalsze losy Ereboru i Dalii (czego oczywiście nie pokazano). Film nie spełnił moich oczekiwań, ale nie był też tragiczny dlatego mimo wszystko polecam jego obejrzenie.

Potop Total War-Polska modyfikacja do Medieval 2 Total War Kingdoms,
    przenosząca gracza w czasy XVII i XVIII wieku
    : http://forum.totalwar.org.pl/showthr...otop-Total-War

Podczaszy Awatar Mopek
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Otrzymał 12 podziękowań w 10 postach
    Ja dopiero wczoraj obejrzałem "Pustkowie" i co tu mówić, no oglądało się fajnie. I tyle. Na pierwszej części byłem na 3D i powiedziałem, że więcej nie. Jakoś wolę oglądać obraz w klasycznym tego słowa znaczeniu. Wracając do filmu. Fajnie się oglądało te krajobrazy, efekty specjalne i smoka. Nie był on na szczęście AŻ taki sztuczny. Książkę czytałem dawno temu, fanem Tolkiena nie jestem w ogóle (Władca Pierścieni mnie nudził ) dlatego też i do tej pozycji podchodzę chłodno. Ale 3 część też obejrzę by mieć pełne zdanie o tym filmie. Mimo nieprzychylnych recenzji
    Oglądałem też wczoraj "Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz". Całkiem spoko chociaż Kapitan zawsze taki pedalski mi się wydawał ;P

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    A ja obejrzałem Predestination (Przeznaczenie). Przyszłość, znany już motyw wracania w czasie przez stróżów prawa w celu zapobieżenia zamachom. Świetny Ethan Hawke, ale film ciężki, akcja się zapętla jak to przy mieszaniu w wydarzeniach z przeszłości. Taki sobie.

PS Hobbit. A mnie rozwalił gadający smok. To jak na moje podejście do samego fantasy to już o jeden krok za dużo do przyjęcia... 3 część obejrzę na bank, ale lecieć nie będę z rozwianym włosem do kina... Mam cichą nadzieję że w GoT nie zobaczę takiej sytuacji...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    W sumie to w książce Smaug też był rozmowny. Poza tym w kilku innych światach fantasy też zdarzają się gadające smoki.
    Ja 3 część "Hobbita" kiedyś pewnie obejrzę, ale skoro wypada najgorzej z trylogii to lipa trochę, bo dwie pierwsze części mi się nie podobały. Nie sądziłem, że ta trylogia będzie taka słaba, zwłaszcza po bardzo dobrym Władcy Pierścieni tego reżysera.

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Dokładnie, w książce smok sporo gadał i to na poziomie. Inteligentna gadzina z niego więc to nie może być zarzut do Jacksona.

Niech żyje Gwardia!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Moja przygoda z fantasy to obejrzenie co jakiś czas filmu. Nie czytam prozy więc mam to szczęście że nie widzę odmienności ekranizacji i literatury. Nie wiem czy gadał, czy nie w książce, dla mnie gady to gady. Te jaszczury nazguli na szczęście nie gaworzyły, co wyszło na dobre w moim postrzeganiu WP. Pajęczyca też nie. Słyszałem za to zaskoczenie tych co czytali, skąd w książce materiału na 3 części, więc dokładanie postaci, wydarzeń etc. Ale jak pisałem, mnie to nie przeszkada, bo i tak nie mam do czego porównywać. Z drugiej zaskoczeniem jest dla mnie narzekanie na nadprzyrodzone zdolności takiej czy innej postaci. Przecież to fantasy... Dlatego przedkładam wydarzenia z historii nad fantasy bo lubię twardy real. Tutaj zawsze ktoś wyskoczy z kulą, laską, czarami i innymi śmiesznymi rzeczami, ktoś się w kogoś przeistoczy, armie zatrzymują jednostki etc, więc obejrzeć widowiska mogę (WP, GoT) ale nie zagłębiam się w ten świat...

PS A teraz mnie zlinczujcie...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Z drugiej zaskoczeniem jest dla mnie narzekanie na nadprzyrodzone zdolności takiej czy innej postaci. Przecież to fantasy...
    Fantasy, ale sęk w tym że Tolkien nie zrobił rzeczy typu : jeden dziadek z różdżką rzuca tysiące czarów posyłając w piach całą armię. Balrogi, Sauron czy Smoki to chyba szczyt fajerwerkowania na polu walki. A w Bitwie Pięciu Armii właściwie wszyscy normalnie walczyli, może poza (daję w spoiler, bo nie czytałeś książki a i film jeszcze przed Tobą)
    Spoiler: 
    Beornem, bo ten się w miśka zamienił o ile pamiętam.

Tolkien tak stworzył historię Śródziemia, że ogromną rolę odegrał też "twardy real" jak to ująłeś, czyli normalna walka, taktyka, manewry np. w wojnie Gondoru z Woźnicami.

Stąd narzekania.

Niech żyje Gwardia!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Cytat Zamieszczone przez Lwie Serce Zobacz posta
    Tolkien tak stworzył historię Śródziemia, że ogromną rolę odegrał też "twardy real" jak to ująłeś, czyli normalna walka, taktyka, manewry np.
    Stąd mój (o dziwo) zachwyt WP, co sam wiesz. GoT też dobrze mi się ogląda. W dwóch pierwszych Hobbitach, które ogólnie nie wciągnęły mnie tak jak WP po prostu z racji samej fabuły, właściwie tylko ten gadający smok mnie tak zniechęcił...

Strona 238 z 330 PierwszyPierwszy ... 138188228236237238239240248288 ... OstatniOstatni