Wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzącego sylwestra, szczęścia i pomyślności w nowym roku życzę twórcą modyfikacji. A przy okazji zadam pytanie czy dalej planujecie rozwijać Potop?
Wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzącego sylwestra, szczęścia i pomyślności w nowym roku życzę twórcą modyfikacji. A przy okazji zadam pytanie czy dalej planujecie rozwijać Potop?
O tych najemnikach i religii nie wiedziałem... pomysł nietrafiony...
Co do utrzymania to podążając za historycznością powinno być odwrotnie tzn. wysokie jeśli nie bardzo wysokie koszty werbunku a stosunkowo niskie koszty utrzymania. W armii RON-u zdarzały się chorągwie które walczyły bez wypłaconego żołdu 6-7 lat, jednak gdy ojczyzna była w potrzebie a król prosił to mimo to ruszali do walki...
"Ugłaskanego i ujeżdzonego konia lada kto dosiędzie" - Jan Chryzostom Pasek
"Polak przed szkodą i po szkodzie głupi" - Jan z Czarnolasu
Plany są, a czy podołamy to się okażeDzięki za życzenia.
Rekrutacja pospolitego ruszenia w czasie wojny, ze specjalnego budynku to według mnie najlepsze rozwiązanie, tylko nie wiem czy możliwe.
Potop Total War-Polska modyfikacja do Medieval 2 Total War Kingdoms,
przenosząca gracza w czasy XVII i XVIII wieku: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...otop-Total-War
II poł XVII wieku to okres wojen i po wojnach w wyniku których zginęła 1/2 mieszkańców kraju (Szwedzi zajęli i zrabowali większość kraju nim osiągnięto te szczyty wysiłku mobilizacyjnego). W dodatku jeśli chodzi o polską armię, to taka husaria otrzymywała jedynie żołd, całe drogocenne zbroje, niezwykle drogie konie, bronie i pochołków szlachta kupowała/utrzymywała sama. Więc masz rację trudno to oszacować ale akcja moda zaczyna się jeszcze przed tą wojną, nie po. Przeciwko kozakom Polska potrafiła wystawić kilkadziesiąt/naście tysięcy najemników na początku wojny, którzy to byli elitą każdej armii w tamtym czasie.
Kiedy Hiszpania chciała nająć w Polsce żołnierzy (kiedys czytałem o tym artykuł), to gdy wystawiono im rachunki licząc wszelkie uzbrojenie itd, to nawet dla nich te sumy były kolosalne, a jako, że RON zdecentralizowany, to szlachta zbroiła się sama i to często nie najgorzej, miało to wiele wad ale i trochę zalet (decentralizacja).
Co do moda to nie wiem jak było w 1648 roku, ale wiem, ze w 1670 najbardziej ludnym maistem Polski był Gdańsk, potem Lwów, w modzie najludniejsza jest Warszawa, a Lwów to lekkie zadupie, można by to zmienić? W dodatku to medieval i nie ma co się napalać na super historyczność, na pewno niehistoryczne jest to, że RON upada w niemal każdej kampanii, a w Rzeczywistości stanowił główną siłę w regionie (przed 1648)
Wiem, tylko że w takim przypadku to co by zmuszało gracza do rozwiązania pospolitego ruszenia skoro już raz je powołał?![]()
A tak, to po wojnie defensywnej nie opłacałoby się dłużej ich utrzymywać...
Niekoniecznie w stanie wojny, po prostu chodziło mi o budynek specjalny dla RON, który umożliwiał by rekrutować pospolite ruszenie w dowolnym momencie (dający dodatkowe miejsca rekrutacji)
Również życzę wszystkiego najlepszego w nadchodzącym roku![]()
Najlepiej po prostu zrobić z RON'u solidną frakcję i takie ciekawostki historyczne dodać do opisów jednostek, a koszty i jakość zrobić tak żeby odzwierciedlić siłę RON'u, żeby balans frakcji był historyczny, bo to po prostu medek i nie da się tego tak dokładnie odwzorować
Również życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku![]()
Ostatnio edytowane przez Piter ; 31-12-2014 o 18:25
Smoleńsk należał do Polski w 1648...![]()
Poprawimy to. Pospolite ruszenie, budynek można budować tylko w Warszawie:
Spoiler:
Potop Total War-Polska modyfikacja do Medieval 2 Total War Kingdoms,
przenosząca gracza w czasy XVII i XVIII wieku: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...otop-Total-War