Strona 74 z 127 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1267

Wątek: KORWiN i KNP

Podczaszy Awatar Henryk5pio
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Otrzymał 52 podziękowań w 39 postach
    @adriankowaty
    Ad.a) Dziękuję Bogu, że jestem jedynakiem Bez obrazy, ale współczuję braciszka...
    Ad.b) Dawno już czytając komentarze na gazeta.pl, onet.pl. interia.pl zauważyłem, że słowo "lewak" i zwyzywanie nim kogoś to najgorsza obelga, której żadna inna się nie równa... A co do tego bezrobocia i wykluczenia społecznego, to kolega może zmieni zdanie, jak sam zostanie bezrobotnym, ciekawe co wtedy powie.

A teraz coś ode Mnie, znam jednego korwinistę (lat 43(!)), który tak samo uważa, że każdy powinien dbać o siebie, że przepisy prawa powinny być proste i przejrzyste dla każdego (z czym akurat się zgadzam), że urzędy powinny działać szybko i sprawnie (też popieram), a nadmiar urzędników (często przypominał, iż u końcu PRL-u było jakoby 185 tys. urzędasów a teraz już pół miliona) wyrzuciłby na bruk, niech zaczną naprawdę pracować, a nie obijać się (tego już nie popieram akurat), i tak dalej i tym podobnież... Poza tym sztandarowy już chyba tekst, iż podatki powinny być minimalne, z których utrzymywano by tylko i wyłącznie wojsko, policję i sądownictwo, a cała służba zdrowia winna być sprywatyzowana (zgroza...). Na moje pytania, a co z bezrobotnymi i tymi co potrzebują pomocy to odpowiedzi były, że wzięliby się sami do pracy, pozakładali firmy etc.

Podobnie ostatnio dyskutowałem z moim wujkiem (i sąsiadem nota bene), gdy doszedłem do wniosku, że skoro najmniejszą komórką społeczną jest rodzina, a w rodzinie każdy (przynajmniej teoretycznie) dba o każdego, a zgadzamy się, że te rodziny łączą się w grupy, aby czuć się bezpieczniej, grupy w plemiona/ klany a one potem tworzyły większe twory państwowe, więc skoro tak to wyglądało (w uproszczeniu oczywiście) to można słusznie założyć, że skoro podstawowe komórki społeczne, które składają się na dany naród/kraj mają więc wpisane w siebie wzajemne dbanie o swoich członków, to adekwatne jest stwierdzenie, że i Państwo powinno dbać o wszystkich swoich obywateli... Jaki wtedy raban się zaczął, że nie, nie, że inaczej, że czemu ktoś ma płacić składkę zdrowotną na kogoś innego etc. A wcześniej z wywodem rodzina->grupy->plemiona->państwo się zgodził, a tu nagle wolta o 180 stopni...

Ja nie wiem, może jestem nie życiowy, może w złych czasach się urodziłem, ale dziwi Mnie takie podejście do życia, przecież każdy kiedyś będzie niepełnosprawnym - jak np. mój dziadek, którym muszę się opiekować, bo ledwo już chodzi i zapomina o wielu rzeczach, jak więc można wymagać prywatnej służby zdrowia? Dla Mnie to jest jednak niepojęte, a mam skończone 25 lat i urodziłem się już w Wolnej Polsce (wrzesień 1989r.). I nie, nie uważam się za komunistę i proszę Mnie takimi porównaniami nie częstować.
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 01:02
    "Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności." - Napoleon Bonaparte

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Jeśli chcesz zobaczyć Korwinreich w akcji, polecam Demotywatory. Doskonała próba badawcza. Po prostu mentalność parafialnego reakcjonisty zmieszana z przekonaniem o świętości wolnego rynku. Fakt faktem, ale tak jak niezadowolenie społeczne doprowadziło do zmian we Francji i Europie, tak tutaj wyładowuje się w postaci JKM. Co do aliansu do z PiS - był on do przewidzenia gdyż dwie partie populistyczne w swej rządy władzy mogą sobie pozwolić na tymczasowe alianse - i tak KNP wyląduje jako satelita.
    Zapomniałbym - ja się ze swoim socjalliberalizmem nie kryję na forum.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez henryk5pio Zobacz posta
    Poza tym sztandarowy już chyba tekst, iż podatki powinny być minimalne, z których utrzymywano by tylko i wyłącznie wojsko, policję i sądownictwo, a cała służba zdrowia winna być sprywatyzowana (zgroza...). Na moje pytania, a co z bezrobotnymi i tymi co potrzebują pomocy to odpowiedzi były, że wzięliby się sami do pracy, pozakładali firmy etc.
    Ja jestem ciekawy czy Twój znajomy ma pojęcie ile kosztuje utrzymanie tych trzech rzeczy, zwłaszcza, że uzbrojenie trzeba modernizować co jakiś czas, dać pieniądze na projekty i prototypy. Bo łatwo jest mówić, zmniejszmy podatki jeżeli nie wiemy tak naprawdę ile kosztuje samo utrzymanie sił zbrojnych nie mówiąc już o policji. I tak na marginesie - wiesz może jaki miał pogląd na straż pożarną Przecież też państwo płaci na nią.
    Propo Twojego wujka - nie chcę życzyć mu źle, to piszę już na początku - ,ale zakładając, gdyby zachorował obłożnie i jego składka zdrowotna u prywaciarza by się powiększyła o powiedzmy 50% a on nie miałby wtedy pieniędzy to jestem ciekaw, czy pomysł z państwową służbą zdrowia i faktem, że na jego leczenie składałby się cały naród byłby wtedy też taki zły.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    @chochlik20
    Cóż, znajomy to akurat prywaciarz mający firmę jednoosobową i jak potrafię się zgodzić, że składka ZUS jest za duża i tu akurat bym pozwolił ludziom zrezygnować i samemu odkładać na emeryturę lub też wprowadzić dziedziczenie składek oraz pozwoliłbym wypłacać całość pieniędzy na własną odpowiedzialność jednostki, która podpisywałaby przy wypłacie papierek, że rezygnuje z wszelkich roszczeń wobec ZUS co do emerytury. Natomiast też nie rozumiem jak ludzie mogą tak krótkowzrocznie patrzeć na perspektywę gigantycznego okrojenia wpływów i wydatków budżetu państwa... Straż pożarną chyba wrzucił do ogólnie pojętej mundurówki... Chociaż skoro jest OSP, to diabli wiedzą jak tę konkretną sprawę widzi...

A co do wujka, to on akurat chociaż coś tam ma z sercem, to jednocześnie posiada kamienicę, w której na parterze ulokował mu się jakiś SKOK, plus w pozostałej części prowadzi szkołę językową. Jego żona natomiast ma hurtownię wędlin, więc jeśli nie zajdzie jakaś plaga egipska, to raczej kasy im nie braknie. Stąd pewnie takie a nie inne podejście do składek...

Ogólnie uważam, że warto by np. zlikwidować PIT i tę część machiny urzędniczej, która go rozlicza, bo gdzieś wyczytałem, że wpływy z tego podatku pokrywają się z wydatkami na utrzymanie kontroli i rzeczy około PIT-owych ( o ile to prawda, a nie pic na wodę). Nie pdooba mi się jednak bardzo takie arbitralne wyrzucanie ludzi na bruk, bo to pasożyty są, sam miałem w panśtwówce praktyki na studiach i wiem ja kto wygląda - nie jeden prywaciarz złapałby się za głowę, ale tam jednak generalnie kuleje zarząd z wysokości, a nie szare masy na dole, które i tak starają się jak mogą aby to jednak dobrze funkcjonowało.
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 01:01
    "Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności." - Napoleon Bonaparte

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Ja rozumiem, że wiele rzeczy w naszym kraju trzeba zmienić, uprościć ale to co proponuje Korwin przypomina mi totalną anarchię - państwo ma tylko chronić obywatela przed drugim obywatelem oraz przez zagrożeniem zewnętrznym. Reszta już rządzących nie obchodzi, bo daliśmy takie udogodnienia, że wszytko powinno być już ok. Jak się okaże, że to co zostało dokonane w praktyce się nie sprawdza, to zawsze znajdzie się kozioł ofiarny na którego zrzucimy winę.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

6. Następujących 2 użytkowników podziękowało chochlik20 za ten post:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Ja rozumiem, że wiele rzeczy w naszym kraju trzeba zmienić, uprościć ale to co proponuje Korwin przypomina mi totalną anarchię - państwo ma tylko chronić obywatela przed drugim obywatelem oraz przez zagrożeniem zewnętrznym. Reszta już rządzących nie obchodzi, bo daliśmy takie udogodnienia, że wszytko powinno być już ok. Jak się okaże, że to co zostało dokonane w praktyce się nie sprawdza, to zawsze znajdzie się kozioł ofiarny na którego zrzucimy winę.
    Nie tyle anarchię, bo jednak ta Policja i Wymiar Sprawiedliwości by były, co totalne wolnoć Tomku w swoim domku oraz olewanie cudzych potrzeb, taki skrajny egoizm... Dlatego właśnie Korwin jest tak niebezpieczny, bo proponuje proste, wygodne i szybkie rozwiązania, a każdy człowiek takie lubi. I nie ma co się z niego nabijać, bo z Hitlera też się na początku śmiano...
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 00:59

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    I obaj są populistami. Ale grunt, że niedługo ów szaleniec powinien zemrzeć (70 z górą lat,).

Może nie życzmy nikomu śmierci? Upominam od takich wypowiedzi. Pampa
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 05-01-2015 o 20:51
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Jednak jest to jakby nie patrzeć pewien rodzaj anarchii, gdzie obywatelowi dajemy szerokie pole do popisy, a jak coś mu nie wyjdzie to niech zdycha pod płotem.
    Korwin nigdy drugim Hitlerem nie zostanie, nie ma tej charyzmy, wierzy w niego ledwo garstka ludzi młodego pokolenia, którym albo w życiu coś nie wyszło, albo są zbyt młodzi by zrozumieć jak rządzi się świat albo są zniesmaczeni obecną władzą. Do tej pory jedynym sukcesem jego partii były wybory do PE. Teraz jak wejdzie się na stronę jego partii na FB lub na jego profil to są achy i ochy czego to on nie dokonał, czego to on tam nie zrobił. Prawda jest jednak taka, że król jest nagi. Bo Korwin nie ma żadnego sukcesu, żadne ugrupowanie go nie chciało, ani jego ludzi. W końcu wyżebrał też albo się nad nim zlitowali i pozwolili, że aby jeden z posłów jego partii dołączy do ugrupowania uniosceptyków. Teraz znów pójdzie do wyborów, że każdy to złodziej i ,że dotychczasowe rozwiązania są złe.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Wiem, że Korwin to nie Hitler, to inny typ osobowości, szło mi po prostu o to, że jak z Hitlera się śmiano tak i ludzie u nas śmieją się z Korwina, a lekceważenie przeciwnika zwykle się mści. Nie wiem jakie szanse ma korwin w wyborach parlamentarnych, ale jest jednak ewentualność, że zastąpi w sejmie Ruch Palikota... A jeśli PiS wygrałby wybory, to mógłby KNP zaprosić do koalicji jako "przystawkę". Aż strach się bać takiej rzeczywistości :/
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 00:59

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Może mnie uznacie za nazistę ale fakt faktem Hitler czegoś dokonał straszliwego ale jednak czegoś co wymagało pewnych że tak powiem uzdolnień. Podniósł Niemcy z upadku 1918 roku a taki Korwin to przy nim koprolit mówiąc naukowo. Wiele razy pisałem o populizmie Korwina ale przypomnę też że pisałem czym on jest: przykładem zmian na arenie polskiej polityki. To oczywiście przykład negatywny ale wybił się co oznacza że mogą pojawić się inne partie które mogą okazać leprze lub gorsze.

Strona 74 z 127 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni