Strona 112 z 203 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 2024

Wątek: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Dzisiejsze spory między religiami to echo wojny 30-letniej. Sama idea "dokopania muslimom" to wynik niezrozumienia kultury arabskiej. Kiedyś podobnie się mówiło o protestantach, żydach tudzież prawosławnych. Szok kulturowy w obydwie strony, nic innego.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Asuryanie - w Koranie jasno jest napisane, że jest zakaz rysowania Proroka w jakiejkolwiek formie, Dla nich to świętość, tabu.
    Dla nich, niech więc wracają do państw w których obowiązuje szariat. Świeckie państwo nie powinno obchodzić co jest zawarte w Koranie, Biblii, czy jakiejkolwiek innej "świętej" księdze.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Chochlik20 masz rację ale satyra jest językiem buntu i wyrażenia dezaprobaty ( lub aprobaty). Zresztą porównanie: Mnie nie podoba się określanie całego narodu Polskiego za cebulaków czy inne dowcipy,satyry i memy internetowe. zdenerwowałem się jak ktoś przerobił Virtuti Militari na virtuti cebulari wyraziłem niezadowolenie w komentarzu ale nie pobiegłem kogoś zastrzelić czy zadźgać gdyż gdybym brał takie rzeczy za cel mego istnienia to byłbym ograniczonym intelektualnie idiotą. Uczucia religijne wśród muzułmanów są ważne jak każde inne ale z Bóg chrześcijan również występował w satyrach a żaden katolik nie wymordował pracowników x czasopisma za to. Po za tym wobec Isisów uważam że ataki satyryczne są konieczne podobnie jak ataki konwencjonalną ,, demokracją'' amerykańską .

4. Następujących 2 użytkowników podziękowało Piner za ten post:

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Powiem z doświadczenia z Bośni: najgorsze zbrodnie wynikają z różnic religijnych (Zajec by dodał Wołyń-i słusznie....) To raz. Dwa- to jak już się stało, to powiem tak. Nie pasuje im? Algieria, Maroko, Tunis czekają... Zrozumiałbym (z wieloma wewnętrznymi problemami) jakby to była redakcja muzułmańska. Niech się sobą zajmują, ale to i tak naciągam mój światopogląd. Jak nie pasuje im w laickiej (chrześcijańskiej resztkami sił) Europie- wy*******ać. (Wiem, Pampa-przyjmuję upomnienie z góry) Jeszcze kilka takich ataków (Ottawę pamiętacie sprzed kilku tygodni?) i Europa zacznie myśleć. Koła młyńskie mielą wolno, ale tak jak Europę obudził Putin, tak i muzułmanie ją obudzą. Ze szkodą dla setek tysięcy normalnych ludzi tego wyznania mieszkających w Europie. Cóż, nie byłem, nie jestem i nie będę wielkim humanistą. Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą. Szkoda tylko że oszołomy zbiją kapitał wyborczy. No, ale jak nic się nie robi? Myślę że po śmierci policjantów Francuzi poruszą niebo i ziemię. Może to potrwać, ale jak z Osamą. Dorwią ich. (Choć osobiście nie uważam za niemożliwe, że Amerykanie nie ukatrupili Osamy.... Te przyznawanie się chłopaków z Seals jeden przez drugiego że to on, to porzucenie możliwości pozyskania zeznań od niego... Tylko pozostawienie naocznych świadków (np żony) sprawia że wierzę na 95% w śmierć Osamy)

Cieszę się że rozumiesz. Pampa

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

6. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Niech taki numer wykręcą w USA to ISIS jak nic skończy jak Japonia podczas II wojny. Nieważne jest jakie powody i pobudki mieli ci dranie zginęli ludzie w imię chorej wykładni religijnej.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    I tu się zgodzę. Jak komuś wypierze się mózg czymkolwiek (od komunizmu po faszyzm czy byt astralny, jakkolwiek by się nie nazywał) to siłą rzeczy będzie szukał wrogów. Stare śpiewki. Nie mam nic do ludzi tzw. pobożnych, ale są pewne granice między pobożnością a fanatyzmem. Kruche, ale jednak.

Do Pampalinexa: szacunek do kogoś nie jest równoznaczny z tolerancją wszelkiego rodzaju radykalizmów. Mówiąc wprost - każdemu potrafi odbić, bez znaczenia, czy mówimy religii czy ideologii.

Mi chodzi o pisanie słowa ,,Bóg", nie wiem czemu nie umiesz tego normalnie napisać. Ostatni raz upominam. Pampa
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    No i pojawiła się "strona lewa", która pokracznie broni/usprawiedliwia takie coś... Drugi znów wrzuca wszystko do jednego wora. Nie kolego, może w PL mamy fanatyzm religijny, ale u nas społeczeństwo przeżyło renesans i wszystko co po nim, u Muslimy nadal są w średniowieczu, tylko zamiast miedzy mają bomby i kałachy.

Visca el Barca!!!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Muslimy miały swój renesans nieco wcześniej aniżeli my (`VIII-X wiek). Zresztą prawosławni także. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale zerżnęliśmy od Arabów np. papier czy system liczb, zw. arabskimi (a pochodzą z Indii), ponadto maszynę parową (za pośrednictwem Bizancjum). Religie nie różnią niczym od siebie w założeniach ogólnych, Barsa.

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Dla mnie renesans to "przewrót społeczny", kulturalny a także religijny nie wynalazki...

Religie różnią się tym, że nie ma zamachów w Imię Trójcy Świętej, a są ze słowami Allah Akbar (reszta mi wisi, bo to nie moja sprawa kto tam co wyznaje, aby tylko nie mieszał się z tym do innych). To nie katole, buddyści czy inni chcą prowadzania swojego prawa w Nigerii i porywają tam dzieci. To nie kosmici tworzą państwo islamskie etc. etc. etc. Naprawdę zostaniesz najśmieszniejszym userem tego forum, ale niezamierzenie... Przynajmniej dla mnie nim jesteś, Twoje posty filozoficzno-książkowe mnie mocno rozśmieszają i jeszcze ten specyficzny "akademicko-prywatnolicealny styl".

Visca el Barca!!!

12. Następujących 2 użytkowników podziękowało Barsa za ten post:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Rozumiem. Nie zamierzam dalej prowadzić dyskusje. Żegnam.

Strona 112 z 203 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162 ... OstatniOstatni