O ile dobrze pamiętam (mogę się mylić) to ich wcześniejsze demonstracje miały zupełnie inny przebieg i miały miejsce starcia z policją.
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
Mam, nie oznacza to jednak, że z miejsca coś dyskredytuję, staram się niekiedy znaleźć więcej informacji na dany temat.
W tym wypadku zarówno dziennikarz mógł się zachować w sposób mało profesjonalny jak i Owsiak może mieć brud za uszami. Jednak Owsiakowi należy złożyć hołd, że zrobił dużo dobrego akcjami charytatywnymi, bo nie ma drugiej takiej, która połączyłaby całą Polskę.
Gazeta powinna najpierw nakreślić sytuacje, później może sobie składać hołdy. Jestem ciekaw czy stały czytelnik gazetki dowiedziałby się czegoś konkretnego o podejrzeniach ciążących na Owsiaku. Oczywiście, że niczego z miejsca nie dyskredytuje ale to nie znaczy, że muszę marnować całe życie, nurkując w kloace. Może znajdę w niej diament, ale bardziej się bym spodziewał czegoś innego... Trzeba znać poglądy przeciwnika, chociażby po to by umieć z nimi dyskutować.
Artykuł odnosił się do zdarzenia jakie doszło, a nie do zarzutów ciążących na Owsiaku.
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Księga XVI
Od razu widać, że artykuł manipuluje odbiorcą 1. Nie przedstawiono motywacji drugiej strony 2. Zawsze obecny głos autorytetu, narzucający spojrzenie na daną sprawę. Oczywiście gazeta ma prawo do dania głosu autorytetom, nawet do potępienia dziennikarza. Jednak, czy pokazała sedno sprawy, wytłumaczyła za co oszołomy przyczepiły się do krystalicznie czystego Owsiaka?
q Rzeczywiście straszny jest ciemnogród, który na konferencji dotyczącej WOŚP, pyta Jurka o jakieś jego prywatne sprawy. Jeszcze ten zawsze obecny moralny szantaż, że przecież Jurek tyle dobrego zrobił, nie wolno go oceniać. Człowiek nie chce ujawnić swoich sprawozdań finansowych. Skąd mam wiedzieć ile kasy przeznacza na sprzęt ratujący życie, ile na "koszty organizacje" a ile na inne działalności?. Zresztą samej akcji też mam wiele do zarzucenia. Jako, że państwo szeroko wspiera WOŚP, nie wiem jakie koszty ponosi podatnik. Mam wspierać tak ciemny interes? Dziękuje, wole rozejrzeć się po swoim okolicy i naprawdę pomóc, a nie kupować spokój sumienia za 2zł wrzucane do puszki.
Ja nie traktuję pracownika TVP jako autorytetu, tylko jako osobę postronną, która widziała zajście całkowicie inaczej. Jeszcze raz napiszę - artykuł nie odnosił się do zarzutów wobec niego, tylko do wydarzenia na konferencji. Jeżeli ktoś byłby ciekawy powinien sobie poszukać czegoś więcej, aby się dowiedzieć. Nie wszystko można podać od razu na tacy. Po drugie - ja nie sprawdzałem, ale może Ty to robiłeś. Pojawił się na gazeta.pl inny artykuł, który odnosił się do zarzutów wobec Owsiaka? Nim ocenisz czyjąś rzetelność sprawdź wcześniej.
Ja nie traktuje 2 zł jako opłaty za swoje sumienie, zresztą taka kwota nie uszczupli aż tak wielce mojego portfela. Więc nie widzę powodu dla, którego miałbym nie dać. Zwłaszcza, że pieniądze lub ich część idzie na ratowanie życia.
Przepis na idealną kawę:
Księga XVI
Ale sam Owsiak sprowadza na siebie zainteresowanie tym tematem, ponieważ miast odpowiedzieć na pytanie i przedstawić dowody ukazujące jego racje przeciw racjom dziennikarza po prostu go każe wyrzucić z konferencji. Rozumiem zniechęcenie,frustrację a nawet gniew Owsiaka ale sam w swoich programach ubliża TV Republika ( zresztą ona też bierze go na cel). Czy tak trudno jest przedstawić dowody niewinności. Owsiak manipuluje swoim autorytetem, ma świadomość wielkiego poparcia społecznego więc nic dziwnego że powstają takie teorie. WOŚP odwala kawał porządnej roboty i ma szczytne cele, ale to ogromne przedsięwzięcie i organizacja. Czy wobec swego rozmiaru jest całkowicie wolny od machlojek?
Ty może sprawdzisz, a leming? Nie, jemu wystarczy interpretacja dana przez jedną z podanych: "Wybiórczą, Lisweeka, może Politykę." http://wyborcza.pl/1,75968,17211079,...ny_Owsiak.html
"Przełom nastąpił w zeszłym roku. Zaczęło się szczucie na Owsiaka za rzekome przekręty finansowe"
No tak, skoro nie ujawnia sprawozdań, mimo wyroku sądu, to ciężko o dowody
http://wyborcza.pl/1,75968,17233862,...i_win_win.html
"Jeden z hejterów, którzy tak ochoczo na przełomie roku szczują na Owsiaka, wyznał, że "jego najszczęśliwszym dniem będzie ten, w którym Orkiestra przestanie grać i w którym to przestanie funkcjonować".
To hejterstwo na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy, na wszystkich wolontariuszy, to kundlizm XXI wieku. Kundlizm, jak pisał Melchior Wańkowicz, jest zaprzeczeniem szlachetności, godności, honoru, bezinteresowności, w ogóle człowieczeństwa. " Typowy szantaż moralny. A zdania "jeden z hejterów" nawet nie komentuje.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...wsiak_.html#MT
"Proszę pamiętać, że w ciągu 23 lat fundacja dokonała zakupu sprzętu na 592 mln zł. Mamy swój regulamin i mówimy wyraźnie - cena sprzętu jest tajemnicą. Dlaczego? Ponieważ często firmy z różnych pobudek bardzo obniżają cenę - chcą wejść na rynek, oferują supersprzęt i wiedzą, że nasze zakupy są bardzo dobrze odbierane w biznesie medycznym. Kiedy zażądano od nas przedstawienia wszystkich dokumentów z dziesięciu lat, nie zgodziliśmy się. Powiedzieliśmy, że jeśli sąd wyznaczy zawodowego audytora, to je przedstawimy, ale na pewno nie damy tych dokumentów człowiekowi, który zaraz będzie je publikował." Opinia publiczna nigdy nie dowie się na co wydawana jest ich kasa? W takim przedsięwzięciu najważniejsza powinna być przejrzystość!!!
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,487..._Owsiaka_.html
Prawica uważa bowiem, że monopol na dobroczynność mogą mieć jedynie organizacje religijne. To, że można robić coś dobrego dla innych poza organizacjami wyznaniowymi, konserwatystom prawdopodobnie nie mieści się w głowie.
Może jakieś uzasadnienie, źródło? Ja nigdzie nie słyszałem zdania, że monopol powinny mieć tylko organizacje religijne. Pewnie takiego oszołoma by się gdzieś znalazło, ale na pewno nie jest to pogląd dominujący w naszym światopoglądzie.
Co mnie obchodzą inni. Martwię się o siebie, jeżeli ktoś nie ma ochoty szukać jego sprawa, ja tego za niego nie zrobię.
A co do prawicy - to mają rację. Jak do tej pory po za krytyką Owsiaka, nikt ze strony prawicy nie zrobił równie wielkiej zbiórki jak on. Chyba, że jakaś była a ja o niej nie słyszałem.
Przepis na idealną kawę:
Księga XVI
Z tego co kojarzę Caritas zbiera o wiele więcej. Owsiak ma wsparcie medialne, samorządy prześcigają się jak mu tylko dopomóc. Poza tym nadal uważam, że takie wielkie akcję od święta bardziej szkodzą niż pomagają.Dlatego też nie oceniam Ciebie, tylko wiarygodność i rzetelność Gazety.pl. Ona chyba zna swój target i jeśli chcę być uczciwa, powinna uczciwie stawiać sprawę. Nie musi myśleć tak jak ja, tylko niech uczciwie informuje o danych zdarzeniach, nie pomijając motywacji ciemnych sił. Bo na razie wszystko co u niej przeczytałem służy do wypromowania Owsiaka na świeckiego świętego. http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wosp-...tas-gora/m4c2h]Co mnie obchodzą inni. Martwię się o siebie, jeżeli ktoś nie ma ochoty szukać jego sprawa, ja tego za niego nie zrobię.