Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 157

Wątek: Dostępność broni w Polsce

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Co do punktu b), wspominałem wielokrotnie o testach psychologicznych i psychiatrycznych przed daniem komukolwiek broni. Nie rozumiem cię w tym momencie.
    Testy psychologiczne...dobre sobie. Chorzy psychicznie nie mają żadnych problemów z ukryciem swoich dolegliwości psychicznych więc takimi testami to można się, za przeproszeniem, podetrzeć. Wielokrotnie o tym wspominałem.

Również chciałbym zobaczyć w końcu statystyki wykazujące wpływ posiadania broni na przestępczość.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

2. Użytkownicy którzy uznali post Gaius Julius za przydatny:

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Tu dodam ciekawą kwestię bo mi o niej przypomniałeś Gaius. Mam znajomego który po za bronią oraz historią korzystania z tejże, interesuje go też kwestia psychopatii i seryjnych morderców. Kiedyś wywiązała się ciekawa dyskusja o tymże temacie, i przedstawił nam ciekawe wnioski: często tacy ludzie posiadają dość duży iloraz inteligencji oraz zdolności. Taka osoba nie musi być agresywna wobec otoczenia, może mieszkać spokojnie wśród ludzi wiele lat,bez żadnych podejrzeń. Takie osoby potrafią do perfekcji zaplanować zabójstwo a więc nie wykluczone że właśnie taka osoba może posiąść broń zdając takie testy.

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Skoro taki psychopata jest inteligentny to raczej nie kupi legalnie broni, gdyż można ją dość łatwo znaleźć po numerach seryjnych.

Stary nick:kujon333

Podczaszy Awatar Mopek
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Otrzymał 12 podziękowań w 10 postach
    Ja uważam, że broń w Polsce powinna być dostępna jednak nasze społeczeństwo jest na tyle "głupie", że wydaje mi się iż nie byłoby to dobre rozwiązanie...

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Jeśli to społeczeństwo jest tak głupie to testów taki osobnik powinien nie zdać i nie było by problemu. Oczywiście głupota granic nie ma więc obawy zostają.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Cytat Zamieszczone przez Presidente Zobacz posta
    Skoro taki psychopata jest inteligentny to raczej nie kupi legalnie broni, gdyż można ją dość łatwo znaleźć po numerach seryjnych.
    Mało który psychopata zostawia narzędzie zbrodni na miejscu morderstwa. A po samej łusce nie dojdziesz z czyjej broni, można co najwyżej spróbować określić jej model.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Mało który psychopata zostawia narzędzie zbrodni na miejscu morderstwa. A po samej łusce nie dojdziesz z czyjej broni, można co najwyżej spróbować określić jej model.
    A teraz pytanie. Wolałbyś mieć do sprawdzenia grupę nieznanych podejrzanych posiadaczy niezarejestrowanej broni czy bądź co bądź dużą liczbę osób z dokładnym danymi?

Stary nick:kujon333

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Presidente Zobacz posta
    W tym momencie należałoby uznać, że każdy psychopata używa do swych zbrodniczych celów broni palnej.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Zagubiony Teoretyk / Stara Gwardia Awatar Ituriel32
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 393 podziękowań w 292 postach
    Ja jestem za zwiększeniem/ułatwieniem dostępu do bronni. Bo na razie w jej posiadaniu są głównie przestępcy (oni nie mają większych problemów ze zdobyciem jej).
    Wychodzę z założenia że lepiej mieć i nie potrzebować, niż potrzebować a nie mieć.
    Mnie za bardzo nie obchodzi co stanie się z przestępcą (np. włamywaczem który chciałby mnie okraść, czy zboczeńcem który przyczepiłby się do mojej rodziny) i raczej z definicji życzyłbym mu jak najgorzej. A to że osobnik uprawiający taki proceder dostanie kulkę na dzień dobry to "ryzyko zawodowe" i im wyższe tym lepiej dla społeczeństwa.
    Osobną sprawą jest polskie prawo które trochę dziwnie traktuje potrzeba obronę swojego mienia czy życia.

Inną sprawą jest kultura posiadania bronni, w Polsce może być z tym problem i potrzeba będzie dużo pracy aby to zmienić.

Osobną grupą są idioci i psychopaci. Pierwszych nie da się pozbyć, a drugich ciężko jest zatrzymać. Ponieważ całkowicie wieżą w słuszność swoich racji i są niesamowicie zdeterminowani w realizacji swoich celów.

Tak się zastanawiam o czym Wy piszecie. Zdecydowana większość ludzi ma opory przed atakiem/zabiciem innego człowieka. Więc o jakiejkolwiek przydatności bojowej mowy być nie może, początkowi żołnierze też muszą się wyrobić by być przydatni. Co nie zmienia faktu że ileś sztuk broni powinno być w narodzie (między ludźmi). Dla ogólnej pojętej obronności państwa: szybkość reagowania i "przyzwyczajenie do bronni".

Ja jestem raczej normalny i do nikogo bym nie strzelał. Do tego mieszkam w małym miasteczku gdzie jest w miarę bezpiecznie (włamania i kradzieże się zarażają, tak samo jak pobicia na festynach, ale raczej nic ponadto), więc nie widzę sensu w staraniu się by posiadać broń.
    Ostatnio edytowane przez Ituriel32 ; 13-01-2015 o 12:37

Śmierć to Twoje przeznaczenie.
    A poza tym sądzę, że Rzym należy zniszczyć.

KABANOS to taka kiełbaska i zespół muzyczny, oba polecam.

Jeśli nie musisz czegoś zrobić, to nie rób. Ale jeśli już musisz, to zrób to szybko.

11. Użytkownicy którzy uznali post Ituriel32 za przydatny:

Podczaszy Awatar Kobrax
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    43
    Otrzymał 57 podziękowań w 38 postach
    Wiecie, my możemy chcieć dostępu łatwiejszego do broni ale nie ma mowy by rząd nam go dał. Z prostego powodu. Jeżeli w końcu zaczęły by się protesty, takie poważne to rząd by nie mógł ich spacyfikować bo każdy miałby broń i mógłby wybuchnąć nam polski majdan. Pamiętacie co się na Ukrainie działo? Wystarczył jeden strzał do protestujących, nawet nie wiadomo kto strzelał by Ukraińcy zaczęli używać broni którą posiadali i by wybuchła wojna domowa. Tego się rząd boi, tego, że kiedyś Polacy się obudzą i oni będą mieli przechlapane za swoje rozkradanie kraju. Na razie jesteśmy narodem "cywilizowanym" nie ma mowy o nas o majdanie czy powiedzmy takich rozróbach jak np. w Libii gdzie Kadafi dostał kule bez żadnych skrupułów ale nie jest powiedziane, że zawsze tak będzie. Zawsze w narodzie znajdują się osoby, które są niezadowolone, są gotowe na wszystko. To co zrobią zależy od tego ile ich jest.
    Jest wiele, prostych sposobów na zwiększenie obronności kraju, które jest mała szansa, że zostaną wprowadzone bo nie tylko zwiększą obronność państwa przed zagrożeniem zewnętrznym ale i wewnętrznym, tzn. politycy musieli by uważać co robią bo wystarczyłaby mała grupka szaleńców i mieli by kłopoty. Nikt tych desperatów nie zatrzyma bo to nie będzie starannie zaplanowana akcja, przy pomocy tajnych agentów ABW, jak to było z tym rzekomym zamachem na nasz sejm.
    To wszystko o czym pisze, tzn. te reakcje i zachowania Polaków są mało prawdopodobne, bliskie zeru ale jednak są. To wystarczy by w naszym kraju takie opowiastki z sfery mitów były wykorzystywane do tego by nie polepszyć losów naszego kraju.

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów