Strona 63 z 69 PierwszyPierwszy ... 13536162636465 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 686

Wątek: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje

Moderatorzy Globalni Awatar tuff_gru
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    584
    Otrzymał 439 podziękowań w 227 postach
    Amd nie mam, ale podam ci pare ogólnych infromacji.

Karta w grach jest najważniejsza - to ona wyświetla grafikę, czyli od niej zależą tekstury i jakość modeli (ilosc poligonow), efekty i prawie wszystko z opcji "Grafika"
    Druga w kolejnosci ważna jest ilość i szybkość ramu - do ramu wczytywane są tekstury (zktorych potem korzysta karta), jesli jest go za malo to wtedy gra bedzie korzystac z dysku Hdd żeby z nich korzystać i to mega zwalnie grę (dlatego wczytywanie mniejszych tekstur mocno przyspiesza grę). Predkosc ramu jest wazna przy wczytywaniu leveli (poniewaz wtedy sa ladowane tekstury), jesli ramu jest za malo to gra bedzie w trakcie rozgrywki doczytywala tekstury z HDD.
    Jak dla mnie najmniej wazny jest procesor - wlasciwie to decyduje o predkosci wczytywania leveli, jest odpowiedziealny za fizyke w grach (ale nie zawsze najnowsze karty graficzne tez to obsluguja), i chyba przedewszystkim za mechanike gry - SI, obliczanie sciezek przemieszczania (czyli jak grasz bitwe w romie to jak SI bedzie mialo duzo jendostek to wczele nie koniecznie komp ci zwolni z powodu ilosc grafiki do wyswietlenia tylo naprzyklad z powodu ilosc rozkazow do wydania).

Widze za masz spoko karte, ale jak dla mnie troche malo ramu, zwroc uwage ze ze 2 gb ramu zjada ci sam system, i procesor jak dla mnie tez ujdzie, chociarz na amd sie nie znam.

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 7 podziękowań w 2 postach
    Flagellum_Dei W skrócie najbardziej u mnie procek obciąża wyższa jakość modeli jednostek, ustaw wyższą jakość tekstur, przy niższej jakości modeli jednostek wtedy gra bedzie na przybliżeniu jednostek szybciej działała i przy tym grafika i jednostki będą ładniejsze.

tuff_gru to dowaliłeś procesor najmniej ważny w grach, podam przykład miałem Phenoma x4 955 3.2 GHz do tego Radeon HD 7850 po wymianie procka na i5 4690k w Far Cray 4 przerzuciłem się ze średnich ustawień na bardzo wysokie i na tej samej karcie, co do Rome 2 i jego działaniu obu was zapraszam do przeczytania mojego ostatniego posta w moim temacie pod tym linkiem http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-zmiany-detali.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    584
    misiek1205 a probowales wymieniac sama karte? Karte masz juz nie zla wiec wiadomo ze sama zmiana procesora pomorze. Mysle ze najwiekszy mialbys przyrost jak bys zmienil ze sredniej lub slabej karty na jakis wypas.

Jak Flagellum_Dei zrobi to co mówiłeś, to być może gra będzie płynniej działa po przyblizeniu ale nie wiem czy bedzie ladniej wygladala z kosztropatymi jednostkami (kwestia gustu co kto woli)
    Napewno będą mu sie dłużej wczytywać levele ze wzgledu na wieksze tekstury ktore musi wczytac do ramu (co jest upierdliwe przy rozgrywaniu kampani i czestym loadowaniu sajvow). Duze tekstury beda tez powodowaly młócenie dysku hdd a ma niezbyt duzo ramu, co objawi sie "rwaniem" gry (momentalne duże spadki fps np. przy scrolowaniu mapy kampaniii, tez nie wiem czy to fajne - zalezy co kto lubi). Jesli ma dysk sdd to wtedy ultra duze tekstury moze sobie spokojnie dowalic.

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    zbieralem sie już od roku aby nabyć nowy komputer i Rome 2 utwierdzil mnie, że era mojego komputera już sie zakończyla... zamówilem nowy komputer z myslą o grach w wolnych chwilach ale nie tylko...

Konfiguracja zakupionego przeze mnie komputera ktorego odbiór mam zaplanowany na piątek to :

Procesor i5 4460
    grafika : Gainward GTX 760 2gb ddr 256BIT
    płyta głowna: MSI H81M
    dysk: 1tb sata 3 750gb
    pamieć ; 8gb 1600mhz

mój budżet pozwala mi na taki sprzet , robilem wywiad gdzie moglem i podobno Rome 2 łyknie na najwyższych parametrach ten komputer i pociesze sie nim kilka latek...co sadzicie?
    Ostatnio edytowane przez oranjes2 ; 28-01-2015 o 20:19

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    584
    Mysle ze ten komp nie uciagnie ci Roma2 na wszystkich ultra parametrach, na pewno nie wszystkie opcje.

Ale ta gra na ultra ma mega wymagania.

Ale wogole to komp spoko, moim zdaniem jak tam pare opcji obnizysz to i tak nie wiele stracisz wiec chyba luz.
    Mg

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    46
    Otrzymał 25 podziękowań w 19 postach
    Procek mocny, grafika też. Jak wyłączysz kilka niepotrzebnych opcji, np. roślinność alfa, czy obniżysz z ekstremalnych na ultra lub bardzo wysokie cienie, to prawdopodobnie reszta będzie na maksa. Pamiętaj że Rome II ma potężne wymagania jak na takie gry i bardzo ciężko w całości im sprostać. Gratuluję zakupu

Cześnik Awatar FireFighter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 19 podziękowań w 13 postach
    Zastanawiam się nad kupnem komputera wyposażonego w procesor i7 3770 i Radeona R9 290 4gb 512 bit, jak myślicie czy taka konfiguracja się sprawdzi czy lepiej w tej/podobnej cenie wybrać coś innego?

Pampa
    Gość
    Zamień na Geforca. GTX 760 4GB jest w podobnej cenie.

Cześnik Awatar FireFighter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 19 podziękowań w 13 postach
    Czyli GTX 760 jest lepszy? a płytę główną jaką byście polecili?

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 7 podziękowań w 2 postach
    Ja na twoim miejscu zamiast i7 3770 brał bym i5 4690K w Rome 2 jest o prawie 10 procent wydajniejszy a po podkręceniu kilkadziesiąt procent szybszy a przy tym o jakieś 300 zł tańszy, kupiłem i nie żałuje.

A tu dowód wyniki testów w Rome 2 co prawda nie ma tu i5 4690 ale jest i5 4670 która jest o 1 może 2 procent wolniejsza, porównaj ja sobie z i7 3770.
    http://pclab.pl/art51958-6.html

A tu wynik testów dla tych co nadal twierdzą że lepsza karta da dużo większą płynność w Rome 2 albo innych Total Warach, przy obecnie najwydajniejszym procku pod Rome 2 nie ma znaczenia czy mamy 2 Titany czy podkręconego HD 7850 jak ja czy HD 7870, różnica nie będzie tak duża jak by się spodziewano po cenach tych kart.
    http://pclab.pl/art51958-5.html

Strona 63 z 69 PierwszyPierwszy ... 13536162636465 ... OstatniOstatni