Strona 177 z 230 PierwszyPierwszy ... 77127167175176177178179187227 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 761 do 1 770 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Cześnik Awatar JanHetman
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Antysemityzm też był rodzajem sprzeciwu wobec opanowania przez żydostwo niektórych kierunków naukowych. Podstawy były dość racjonalne, tylko potem rozwinęło się to dość nieciekawie. Jako liberał powinieneś zwrócić na to uwagę?
    Fundamentem systemu demokratycznego jest "wola ludu". Jeśli władca demokratyczny (lud) zechce czegoś, jak możesz mu tego odmówić? Mówisz chyba o innym systemie (libertyńskim chyba?).
    Lekcja religii odbywa się wtedy, gdy większość tego chce. Nikogo do uczestniczenia w nich się nie przymusza, a jeżeli tak się robi, można to zgłosić w odpowiednich miejscach. Z założenia prawo dotyczące religii w szkołach jest chyba dość liberalne?
    Co konkretnego nie odpowiada Ci w prawie kościelnym? Nie chcesz chyba zmuszać pobożnych ludzi do abortowania nienarodzonych dzieci (nawet jeśli się nie zgadzasz, <70% społeczeństwa tak to odczuwa)...
    Jeżeli większość chce funduszu kościelnego, jakże można by było mu tego odmówić we wspaniałym "systemie demokratycznym"? Jeżeli państwo funduje przeciwne katolicyzmowi ideologie, dlaczego nie miało by mu pomagać? Jest jakaś przeciwwaga.
    Ja nie widzę nic złego w "dogmatach religijnych", ponadto nie pamiętam, żeby PiS określał mniejszości narodowe mianem zdrajców? Nie lubię PiSu, ale chyba z trochę innych powodów.
    Uważasz, że Kościół powinien milczeć w debacie publicznej? Absurd. Zgodzę się tylko wtedy, jeśli głos stracą wszyscy komuniści, na 3 pokolenia.
    Pozdrawiam
    ; )

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Pełna zgoda, po prostu poprzednie doświadczenia uprzedziły mnie nieco do instytucji. Jestem szczerym demokratą, JH. A co do pozbawiania prawa głosu - liczy się pluralizm, pozbawianie kogoś głosu (bez znaczenia opcja polityczna) jest ademokratyczne.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Cześnik Awatar JanHetman
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    A niech sobie ma głos, ale jeśli nie zdobędzie większości, niech ginie. Tak działa czysty system demokratyczny. Pluralizm jest obcy demokratycznemu sposobowi sprawowania władzy. To, że dzisiejsi libertyni lubią łączyć wszystkie swoje ulubione postawy w jedną super-postawę i nazywać ją "demokracją", to jest bardzo ciekawe, ale kompletnie niezrozumiałe. To tak, jakby monarchista przez monarchizm rozumiał: decentralizację, państwo na gruntach chrześcijańskich. A przecież monarchizm, podobnie jak demokratyzm, jest to tylko metoda podejmowania decyzji i powinno się ją wybierać na poszczególnych szczeblach ze względu na użyteczność, praktyczność. Istniały monarchie niepobożne i wspierające centralizację, istniały demokracje antypluralistyczne i nietolerancyjne. Co robić?
    ; )

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Mam na myśli demokrację tzw. liberalną, Jan.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708

Cześnik Awatar JanHetman
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    No, demokracja liberalny brzmi lepiej.
    ; )

Tęczowy Bazyliszek Awatar Elizabeth
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 13 podziękowań w 6 postach
    Cytat Zamieszczone przez adriankowaty Zobacz posta
    Mój antyklerykalizm jest rodzajem sprzeciwu. Zauważ, że w systemie demokratycznym fundamentem jest tzw. "Rozdział Kościoła od Państwa". A jak jest u nas? Lekcje religii (rzecz jasna, głównie rzymskokatolickiej), z których musisz się wypisać, a nie odwrotnie. Zdarzają się szkoły gimnazjalne (własne doświadczenie), które przymuszają człowieka do bierzmowań, wykorzystując poniżanie na oczach klasy i/lub naciskanie na rodziców, obniżanie ocen. Zdarzają się osoby (jak tzw. "Ojciec Rydzyk"), które już zaznaczają, że dla nich prawo tzw. kościelne jest ważniejsze niż to państwowe.
    Nie wiem Adriankowaty do jakich szkół uczęszczałeś, skoro przymuszano Cię do lekcji religii. Odkąd pamiętam wybór był prosty - możesz chodzić lub się wypisać, jednocześnie zdobywając pozytywną ocenę z tzw. etyki. Nie rozumiem też za bardzo problemu występowania tych zajęć w programie nauczania, skoro Polska jest KATOLICKIM krajem. Dla osób niewierzących jest wcześniej wspomniana przeze mnie "furtka". Tak samo jak przymus bierzmowań. Do sakramentów nikt nie ma prawa Cię zmusić, czy zaciągnąć siłą. Wybór w tym przypadku także należy do Ciebie, ew. Twoich rodziców.
    Jeśli chodzi o Rydzyka, to nie ma aż takiego przebicia, żeby rządzić naszym krajem i całym społeczeństwem. Są ludzie, którzy się z nim zgadzają, są też tacy, którzy w ogóle nie słuchają jego wywodów.
    Strzeżcie się rozczarowań, bo pozory mylą. Takimi, jakimi wydają się być, rzeczy są rzadko. A kobiety nigdy.
    Jaskier, Pół wieku poezji

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Nie wiem Adriankowaty do jakich szkół uczęszczałeś, skoro przymuszano Cię do lekcji religii.
    Na tym forum Kościół to każdego do czegoś przymusza. Jednego do wrzucenia na tacę bo ludzie patrzą, trzeba wrzucić i w ogóle owczy pęd. Drugiego do płacenia na Radio Maryja, bo Rydzyk. Trzeciego do czegokolwiek bo tak powiedział prymas czy inny bolo. A ja mam wszystko w nosie i Kościół mnie nie rusza. Jedyne co mi przeszkadza to kasa podatników na księży niezależnie od tego jakiej są wiary płacący.

Stary nick:kujon333

Asuryan
    Gość
    Elizabeth. Polska na całe szczęście jest krajem ŚWIECKIM, a nie katolickim - przynajmniej oficjalnie i w teorii. Z praktyką już niestety gorzej.

9. Użytkownicy którzy uznali post Asuryan za przydatny:

Tęczowy Bazyliszek Awatar Elizabeth
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 13 podziękowań w 6 postach
    Cytat Zamieszczone przez Asuryan Zobacz posta
    Elizabeth. Polska na całe szczęście jest krajem ŚWIECKIM, a nie katolickim - przynajmniej oficjalnie i w teorii. Z praktyką już niestety gorzej.
    Przepraszam, źle się wyraziłam. Chodziło mi o to, że wiarę katolicką wyznaje ok 95% społeczeństwa dlatego też lekcja religii nikogo nie powinna dziwić.
    Strzeżcie się rozczarowań, bo pozory mylą. Takimi, jakimi wydają się być, rzeczy są rzadko. A kobiety nigdy.
    Jaskier, Pół wieku poezji

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    I dlatego narzekamy, kujon. Dlatego.

Strona 177 z 230 PierwszyPierwszy ... 77127167175176177178179187227 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów