Strona 81 z 127 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1267

Wątek: KORWiN i KNP

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Ja nie jestem demokratą, więc dla mnie argument, że w każdej demokracji są jakieś wałki nie jest argumentem - są i właśnie dlatego ten ustrój jest pozbawiony sensu i jakiejkolwiek logiki. Ateńczycy już rozumieli wady demokracji, a przecież w ich polis obywateli nie było 50 milionów (z rzeszą ludzi, którzy bladego pojęcia o polityce nie mają, więc niby jaka jest podstawa do tego, by decydowali o losach ogółu? Żadna).

Tak, wydawanie leku na receptę jest ograniczaniem wolności, ponieważ nikogo nie powinno interesować czym się faszeruję - jeżeli się otruję, to moja strata i mój problem, zaś jeśli otruję kogoś, to za to odpowiem przed sądem. A nie, że traktuje się mnie jak małe dziecko, które nie potrafi czytać ulotki, albo walnie sobie w żyłę od razu 30 dawek morfiny. Ale pan Kowalski z panem Nowakiem mają dwa głosy, a ja tylko jeden, więc to oni zdecydują za mnie.

Zabarwienia pejoratywne? Bzdura. Jak ktoś mnie nazwie katolem, to jestem z tego dumny, a nie płaczę w poduszkę, że czyjaś intencja była szydercza. Więcej dystansu do siebie, mniej spinania pośladów. Hipokryzją jest, że jak lewak nazwie katolika katolem (ultrakatolem), korwinistą, kucem, etc., to jest w porządku, ale jak lewaka nazwie się lewakiem, dewianta dewiantem, etc., to lewica budzi wrzawę.

Posłuchaj członków KNP, dowiesz się o co kaman - koliberalizm jest syntezą liberalizmu gospodarczego z konserwatyzmem obyczajowym. To nie jest libertarianizm.

Zgodzę się, że Korwin dał się zmanipulować Wiplerowi i nowa partia przyjmuje charakter demagogiczno-populistyczny, ale to już nie moje zmartwienie. Ja zostaję przy KNP, bo dla mnie ważne są zasady, wartości i idee, a nie jeden człowiek. A gimbokuce niech idą za Wiplerem.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Tylko powiedzmy sobie szczerze ile znaczy KNP bez Korwina i Wiplera? To oni byli ikonami tego związku i to z powodu osoby Korwina tyle głosów poszło za tą partią.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    1. Populiści zawsze są antydemokratyczni. Wbrew intencjom właśnie udowodniłeś populizm w Korwinreichu.
    2. Recepta gwarantuje to, że dany lek możesz dostać tylko u lekarza - a więc maleje ryzyko tego, że lek źle zadziała na twój organizm. Dlatego jej istnienie jest konieczne.
    3. To są słowa obraźliwe. Chochlik już to tłumaczył. Słowo "lewak" bazowo oznaczało komunistę lub anarchistę - skrajną lewicę mówiąc krótko - i od zawsze miało zabarwienie pejoratywne. Tak samo chociażby "zapluty karzeł reakcji" używane w PRL do określenia opozycji.
    4. Konserwatyści i liberałowie od zawsze byli w opozycji - kierunek liberalny zakładał dążenie do zwiększenia wolności w państwie, ciążył ku ustrojom demokratycznym, przeciwstawiając się konserwatyzmowi, który zawsze dążył do utrzymania bieżącego ustroju i traktował ustroje demokratyczne jako zagrożenie dla status quo.
    Dlatego nie jest możliwe łączenie konserwatyzmu z liberalizmem.
    5. Korwinizm to tak naprawdę reakcja.
    http://www.polityka.pl/tygodnikpolit...nie-takie.read
    Warto poczytać, szczególnie jeśli się jest przeciwnikiem ZZ.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    Tylko powiedzmy sobie szczerze ile znaczy KNP bez Korwina i Wiplera? To oni byli ikonami tego związku i to z powodu osoby Korwina tyle głosów poszło za tą partią.
    Boleję nad tym, bo KNP posiada w swych strukturach naprawdę znakomitych fachowców, którzy może są mniej medialni, ale to nie znaczy, że mniej aktywni - rzekłbym, że wprost przeciwnie; a już na pewno kompetentni.

1. Monarchizm to populizm? A to dobre - i to jeszcze pisane przez osobę legitymizującą się populistyczną Rewolucją.
    2. Nie wiedziałem, że lekarze wytwarzają i handlują lekami.
    3. Zapluty karzeł reakcji? Podoba mi się.
    4. Dla lewicy, która życie publiczne łączy z każdym aspektem życia prywatnego zapewne tak.
    5. Reakcja...
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Veritimus Zobacz posta
    Ja nie jestem demokratą, więc dla mnie argument, że w każdej demokracji są jakieś wałki nie jest argumentem - są i właśnie dlatego ten ustrój jest pozbawiony sensu i jakiejkolwiek logiki. Ateńczycy już rozumieli wady demokracji, a przecież w ich polis obywateli nie było 50 milionów (z rzeszą ludzi, którzy bladego pojęcia o polityce nie mają, więc niby jaka jest podstawa do tego, by decydowali o losach ogółu? Żadna).
    To wskaż mi ustrój, w którym nie będzie przekrętów? Mam nadzieje, że nie użyjesz argumentu, że to przez demokrację upadły Ateny...

Tak, wydawanie leku na receptę jest ograniczaniem wolności, ponieważ nikogo nie powinno interesować czym się faszeruję - jeżeli się otruję, to moja strata i mój problem, zaś jeśli otruję kogoś, to za to odpowiem przed sądem. A nie, że traktuje się mnie jak małe dziecko, które nie potrafi czytać ulotki, albo walnie sobie w żyłę od razu 30 dawek morfiny. Ale pan Kowalski z panem Nowakiem mają dwa głosy, a ja tylko jeden, więc to oni zdecydują za mnie.
    Równie dobrze można stwierdzić, że walka z narkotykami to też ograniczenie wolności, bo mam prawo faszerować się czym chcę...

Zabarwienia pejoratywne? Bzdura. Jak ktoś mnie nazwie katolem, to jestem z tego dumny, a nie płaczę w poduszkę, że czyjaś intencja była szydercza. Więcej dystansu do siebie, mniej spinania pośladów. Hipokryzją jest, że jak lewak nazwie katolika katolem (ultrakatolem), korwinistą, kucem, etc., to jest w porządku, ale jak lewaka nazwie się lewakiem, dewianta dewiantem, etc., to lewica budzi wrzawę.
    Wiesz kogo określa się mianem katola? Osobę, która ma jednoznaczne poglądy na temat KK, wiary, przykładem takiej osoby jest Terlikowski, który gotowy jest bronić każdego kapłana, każdej bzdury jaką powie choćby nie wiadomo co zrobił i kogo obraził. W takim razie lewakiem - jest osoba o praktycznie poglądach komunistycznych. Przecież nie na darmo na spotkaniach z Korwinem słychać było przyśpiewkę - "raz sierpem, raz młotem, czerwoną hołotę". Sorry, ale nie jestem komunistą, bo takie znaczenie ma słowo lewak na ustach prawicy w Polsce.

Posłuchaj członków KNP, dowiesz się o co kaman - koliberalizm jest syntezą liberalizmu gospodarczego z konserwatyzmem obyczajowym. To nie jest libertarianizm.
    Czyli jak w tym kawale o krasnoludkach mleku i ogórkach. Czego jeden nie dostał? Sraczki. I tak to interpretuję. Bo w gospodarce mamy wolność w życiu prywatnym zakładamy obywatelowi smycz.

Zgodzę się, że Korwin dał się zmanipulować Wiplerowi i nowa partia przyjmuje charakter demagogiczno-populistyczny, ale to już nie moje zmartwienie. Ja zostaję przy KNP, bo dla mnie ważne są zasady, wartości i idee, a nie jeden człowiek. A gimbokuce niech idą za Wiplerem.
    Jak do tej pory to o KNP nic nie słychać i pewnie długo ta partia nie pociągnie.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    1. Możliwe. Na pewno demokracja szlachecka doprowadziła do upadku I RP.
    2. A mówi Ci coś prohibicja w USA? Tak się właśnie kończy prewencja używkowa.
    Do 3. i 4. średnio mi się chce ustosunkowywać, bo już dwa razy wytłumaczyłem, a nie lubię się powtarzać.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    To za czym w ogóle jesteś? Bo nie rozumiem...Skoro demokracja jest zła to wskaż mi coś lepszego.
    ad1 Tak jeżeli się otrujesz to Twoja strata, ale to pozostali będą płacić za Twoje leczenie.
    ad2 Ostatnie zdanie - no bo taka jest cecha demokracji, co z resztą wynika z jej definicji "rządy większości z poszanowaniem praw mniejszości"

Obecnie lewak ma negatywny wydźwięk cokolwiek chcesz przez niego powiedzieć. Bo skoro na prawicowca można mówić prawicowiec to dlaczego na lewicowca nie można mówić lewicowiec? Czy naprawdę MUSISZ używać takich sformułowań? Naprawdę, stanie Ci się coś jak nie użyjesz słów o negatywnym zabarwieniu dla drugiej osoby?

Wymień mi proszę te zasady, wartości i idee.

1. Możliwe. Na pewno demokracja szlachecka doprowadziła do upadku I RP.
    Bzdury na resorach, miała pośredni wpływ na losy późniejsze, ale to nie ona doprowadziła do upadku - jedną z głównych przyczyn znajdziesz w XVII wieku. Poszukaj sobie informacji w internecie, znajdziesz gwarantuję.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    1. Już co najmniej dwa razy wymieniłem ustrój lepszy od demokracji w mojej opinii.
    2. Bzdura - sam się otruję, to sam za to zapłacę, albo poniosę tego konsekwencje zdrowotne i na przykład umrę. Chyba logiczne. Nie rozumiem dlaczego moja głupota miałaby kosztować pana Kowalskiego i Nowaka - właśnie typowo socjalistyczne myślenie.
    3. Ale lewak to lewak. Jak Wam się życzy mnie nazywać prawakiem, katolem, konserwą czy zaplutym karłem reakcji, to obiecuję nie stroić fochów.
    4. Wszystkie te zasady, wartości i idee znajdziesz w Piśmie Świętym oraz dziełach Doktorów Kościoła. Spora lektura, ale skoro jesteś zainteresowany, to polecam.
    5. Nie no, jasne, nie jest też winą demokracji, że Hitler doszedł do władzy, albo że wielce czcigodny cesarz emigracji Tusk zamiast w Zieloną Wyspę zamienił III RP w Wyspę Starców i Młodych Pracujących na ZUS.
    Twierdzenie, że demokracja szlachecka była przyczyną upadku I RP nie jest tezą, lecz stwierdzeniem faktu.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    1. Już co najmniej dwa razy wymieniłem ustrój lepszy od demokracji w mojej opinii.
    2. Bzdura - sam się otruję, to sam za to zapłacę, albo poniosę tego konsekwencje zdrowotne i na przykład umrę. Chyba logiczne. Nie rozumiem dlaczego moja głupota miałaby kosztować pana Kowalskiego i Nowaka - właśnie typowo socjalistyczne myślenie.
    3. Ale lewak to lewak. Jak Wam się życzy mnie nazywać prawakiem, katolem, konserwą czy zaplutym karłem reakcji, to obiecuję nie stroić fochów.
    4. Wszystkie te zasady, wartości i idee znajdziesz w Piśmie Świętym oraz dziełach Doktorów Kościoła. Spora lektura, ale skoro jesteś zainteresowany, to polecam.
    5. Nie no, jasne, nie jest też winą demokracji, że Hitler doszedł do władzy, albo że wielce czcigodny cesarz emigracji Tusk zamiast w Zieloną Wyspę zamienił III RP w Wyspę Starców i Młodych Pracujących na ZUS.
    Twierdzenie, że demokracja szlachecka była przyczyną upadku I RP nie jest tezą, lecz stwierdzeniem faktu.
    1. Tak? Gdzie? Jeśli tak, to umiesz to poprzeć jakimiś argumentami za?
    2. Już to widzę, jak płacisz kilkanaście tysięcy złotych za swoje leczenie nie licząc jeszcze pobytu w szpitalu. Zdziwiony? Takie są ceny leczenia.
    3. a dlaczego nie lewicowiec?
    4. Nie pytałem o Pismo Święte a o idee KNP.
    5. Kto stawiał krzyżyki w kartach do głosowań, demokracja czy ludzie? Z resztą to nie jest ich wina, że dali się omamić populizmowi NSDAP.
    Tusk został wybrany na prezydenta Europy i co w tym takiego niedobrego? Źle Ci z tym? Wykaż się to Ciebie też wybiorą w swoim czasie.
    Skoro twierdzisz, że to demokracja była przyczyną upadku I RP to poprzyj jakimiś stosownymi argumentami swoją tezę bo tak to punkcikami też umiem sobie walić na lewo i prawo.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Pozwolę sobie zauważyć, że sztandarowymi cechami populistów jest chaos programowy, łączenie poglądów przeciwnych do siebie, znieważanie innych i używanie słów o char. oceniającym.
    RON upadł w wyniku czynników zewn. oraz kontrreformacji katolickiej, która spustoszyła kraj i obaliła weń system republikański. Ponadto dochodzi do tego polityka Wazów czy Wettinów (zwłaszcza wybór Augusta II był dla nas samobójstwem).
    Monarchia absolutna ma swoje wady. Pierwszą jest niski krąg decyzyjny, co zmniejsza kompetencje przywództwa. Kolejną jest system represji, który wzbudza społeczne niezadowolenie, a przez destabilizuje system. Następnie mamy promilitaryzm, który dusi gospodarkę, system kliencki o charakterze korupcjogennym i niski poziom badań naukowych, spowodowany trudnym dostępem do wyższego wykształcenia (ażeby ustrzec się przed tzw. "wolnomyślicielstwem", które może zniszczyć status quo).
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Strona 81 z 127 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni