Strona 82 z 127 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 1267

Wątek: KORWiN i KNP

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Nie, wybacz, komentowanie tego to nawet ponad moje skromne siły. Troszkę wiedzy byś potrzebował, zarówno wolnorynkowej, ekonomicznej, jak i historycznej, bo tak to możemy sobie w nieskończoność przerzucać piłeczkę, a ja ekonomiczny człowiek, uważam, że czas to pieniądz i szkoda mi go marnować na pisanie wykładów na forum i uczenie kogoś, kto nawet nie przejawia predyspozycji do pojęcia o czym piszę. Ja o kozie, Ty o wozie.
    Pewnie, że nie ludzi wina, że w społeczeństwie dominuje przeciętność i to ludzie średnio inteligentni mają na tyle małą wiedzę i wyobraźnię, że w demokracji wybierają szkodliwe populistyczne ugrupowania polityczne.

A co do cesarza emigracji Europy:
    https://youtube.com/watch?v=vuzz5rqfJ3g

Edit.
    Kyrie Elejson - kontrreformacja powodem upadku I RP, no tak, mogłem się tego spodziewać, że prędzej czy później stanie na tym, że to Kościół jest wszystkiemu winien. Brak słów... W tej Agorze to naprawdę sami kabareciarze.

Dobrze, Panowie. Pozwólcie, że sobie pójdę, zająć się pożyteczniejszymi sprawami, a Wam zostawiam ten wątek, który wyłącznie robi za pole do popisów dla lewackich dyletantów. Pax!
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Sądzę, że to ty jednak pokazałeś tutaj niski poziom wiedzy historycznej i kultury osobistej. Polecam na początek Jasienicę jako lekturę. Tam się dowiesz np. dlaczego RON upadł, i jaki na to wpływ miała polityka Wazów oraz zarządzona przez Zygmunta III kontrreformacja. I skończże z tym lewactwem, Veritimus! Adieu zatem.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Veritimus Zobacz posta
    1. Możliwe. Na pewno demokracja szlachecka doprowadziła do upadku I RP.
    Jest chyba różnica pomiędzy demokracją ateńską a demokracją szlachecką. W tej drugiej władza króla osłabła w pewnym momencie na tyle, że równie dobrze mogłoby go nie być.

2. A mówi Ci coś prohibicja w USA? Tak się właśnie kończy prewencja używkowa.
    Mówi, a wiesz, że w różnych kulturach dostęp do alkoholu był powszechny natomiast dostęp do narkotyków miały wybrane grupy społeczne? Kapłani czy też szamani.

2. Bzdura - sam się otruję, to sam za to zapłacę, albo poniosę tego konsekwencje zdrowotne i na przykład umrę. Chyba logiczne. Nie rozumiem dlaczego moja głupota miałaby kosztować pana Kowalskiego i Nowaka - właśnie typowo socjalistyczne myślenie.
    Pokazałeś idealny sposób jak wytruć całe społeczeństwo. Istna rosyjska ruletka, albo fikniesz, albo wstaniesz to juz wiadomo do czego dąży Korwin.

Do 3. i 4. średnio mi się chce ustosunkowywać, bo już dwa razy wytłumaczyłem, a nie lubię się powtarzać.
    Takie panują zwyczaje na agorze, że trzeba się powtarzać

Pewnie, że nie ludzi wina, że w społeczeństwie dominuje przeciętność i to ludzie średnio inteligentni mają na tyle małą wiedzę i wyobraźnię, że w demokracji wybierają szkodliwe populistyczne ugrupowania polityczne.
    Więc tylko jednostki wybitne mógłby głosować, bo jednostka głupia lub przeciętna może źle wybrać. Tylko, kto ustalałby kto jest wybitny? Testy IQ? Czy też może coś innego? Słyszałeś o Zespole Aspergera? - http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3...85gni.C4.99cia - ludzie cierpiący na niego mają problemy z kontaktami z drugą osobą, maja tiki, ale za to potrafią być wybitnie inteligentni. Czy powierzyłbyś takiemu człowiekowi swój głos jeżeli okazałbyś się przeciętnym?
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Polecam na początek Jasienicę jako lekturę.
    Chyba na koniec. Jasienica sam nawet chyba nie pretendował do tego aby jego dzieła były jakimkolwiek autorytetem na polu naukowym.

Wyborcy KNP (te resztki które jeszcze pozostały) i KORWIN świetnie do tego pasują. Bo w końcu Korwin to czysty populizm, żadnych danych ani jakiejś konkretnej dyskusji, tylko populistyczne hasła. No ale można żyć w przeświadczeniu że w gimnazjum króluje ponad przeciętna inteligencja i to dlatego chodzące tam dzieciaki kojarzone są z Korwinem. W końcu analizowany już program KNP jest świetnym przykładem na to że na Korwina głosują ludzie inteligentni, świadomi itd., tak ponadprzeciętni że krótkie, dziwne, a chwilami wręcz sprzeczne hasełka wystarczają im żeby oddać głos na Korwina. Bo w końcu człowiek świadomy i inteligentny nie musi wiedzieć na co głosuje, takiemu człowiekowi wystarczy że zobaczy imię Korwin i przypomni sobie puste hasła że będzie lepiej, że zmniejszy się podatki, ograniczy biurokrację, i równocześnie znajdzie dodatkową kasę na wojsko itd.

5. Użytkownicy którzy uznali post Dagorad za przydatny:

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Chochlik, znam ludzi z Aspergerem i przeczytaj uważnie jeszcze raz moją wypowiedź, bo oczywiście typowo po lewoskrętnemu odczytano moje słowa.
    A wiesz, nawet jestem przeciwny, by wszystkie niepełnosprawne osoby chodziły z pełnosprawnymi do integracyjnych szkół, bo wiem jak wygląda integracja osób właśnie z zaawansowanym autyzmem, Aspergerem bądź porażeniem mózgowym. Czysta demagogia i ogromna krzywda dla tych dzieci. Korwin wielokrotnie to podkreślał, to zrobiono z niego faszystę.
    Ze mnie zresztą też się zaraz zrobi, bo jakże to - podważać cudowność ustroju demokratycznego i uważać, że pani Kowalska z Żabki nie ma kompetencji do, np. decydowania w referendum o przyjęciu waluty euro. Zresztą najlepszym podsumowaniem zasadniczości tegoż ustroju w naszym kraju jest zawsze frekwencja: Polakom nie zależy wcale na demokracji.

Adriankowaty, z całym szacunkiem, ale pozwolisz, że Ciebie będę omijał wzrokiem.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Ciekawe, ciekawe. Dla twojej wiadomości - ja jestem jednym z Aspergerowców na tym forum! I wcale się za idiotę nie uważam, Veritimus. Jestem sawantem - mój problem, ale pewien szacunek okazuje się każdemu! Mam już dość twoich argumentów ad personam i krytykowania ludzi tylko dlatego, że nie głosują na KORWiN/KNP!
    Co do Korwinreichu:
    https://pl-pl.facebook.com/events/635738069905914/
    Z chęcią obejrzę tą debatę. Jak widzę, zakładanie protektoratu postępuje...
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Ze mnie zresztą też się zaraz zrobi, bo jakże to - podważać cudowność ustroju demokratycznego i uważać, że pani Kowalska z Żabki nie ma kompetencji do, np. decydowania w referendum o przyjęciu waluty euro. Zresztą najlepszym podsumowaniem zasadniczości tegoż ustroju w naszym kraju jest zawsze frekwencja: Polakom nie zależy wcale na demokracji.
    Po pierwsze, na jakiej podstawie twierdzisz, że ta wspomniana pani z żabki nie ma prawa decydować o swoim kraju skoro żyje i pracuje w Polsce oraz legitymuje się Polskim obywatelstwem? Wyciągam z tego prosty wniosek, że kwalifikujesz ludzi do grupy A i grupy B, siebie pakujesz do A jako tej super-inteligentnej a pozostałych do grupy B, którą określasz, krótko mówiąc, debilami bo nie wiedzą nic o życiu i w związku z tym po co im prawo do głosowania.

Zapytam jeszcze raz, bo nie uzyskałem odpowiedzi - co proponujesz zamiast demokracji?

Po drugie, gdyby Polakom nie zależało na demokracji to by nikt do wyborów nie chodził lub znikomy procent a tymczasem frekwencja wynosi ok 30-40%. Problem jest w tym, że część Polaków nie ma na kogo głosować i dlatego uważają, że najlepiej jest nie iść na wybory, ale jak coś to pierwsi krzyczą, że źle itd...wystarczyło się trochę zorientować w temacie, poszukać w internecie informacji. Takie to było ciężkie do odgadnięcia? Bo odnoszę wrażenie, że Waść się wczoraj obudził.

Kyrie Elejson - kontrreformacja powodem upadku I RP, no tak, mogłem się tego spodziewać, że prędzej czy później stanie na tym, że to Kościół jest wszystkiemu winien.
    Podkreślę to jeszcze raz i wyraźnie, na upadek państwa nie ma wpływu jeden a wiele czynników, które się na siebie nakładają oraz zbiegi niefortunnych okoliczności. Zamiast naginać fakty by pasowały do Twojej ideologii lepiej wróć do książki o historii i poczytaj co tak naprawdę się wydarzyło w XVIII wieku.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

9. Następujących 2 użytkowników podziękowało Gaius Julius za ten post:

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Chochlik, znam ludzi z Aspergerem i przeczytaj uważnie jeszcze raz moją wypowiedź, bo oczywiście typowo po lewoskrętnemu odczytano moje słowa.
    Wyciągnąłem wniosek - stwierdziłeś, że ludzie przeciętnie inteligentni wybierają źle - więc wywnioskowałem, że tylko jednostki wybitne mają prawo decydować za ogół. Zresztą przykład pani z Żabki świadczy, że wniosek był poprawny.

A wiesz, nawet jestem przeciwny, by wszystkie niepełnosprawne osoby chodziły z pełnosprawnymi do integracyjnych szkół, bo wiem jak wygląda integracja osób właśnie z zaawansowanym autyzmem, Aspergerem bądź porażeniem mózgowym. Czysta demagogia i ogromna krzywda dla tych dzieci. Korwin wielokrotnie to podkreślał, to zrobiono z niego faszystę.
    I wcale się nie dziwię, że zrobiono z niego faszystę. W nazistowskich Niemczech osoby chore psychicznie były eliminowane jako jednostki uwłaczające ludzkiej godności. Tutaj proponuje on, aby osoby dotknięte chorobą odsuwać od społeczeństwa i alienować je bo, podobno dzieje im się krzywda. Czemu dzieje im się krzywda? Bo są słabsze, nie umieją dopasować się do ogółu, a skoro nie pasują do reszty, to chcąc się stać osobą lepszą, stojącą wyżej na drabinie społecznej należy osobę nieprzystosowaną "zgnoić". Zamknijmy je przed światem, bo grupa debili nie potrafi zrozumieć, że dana osoba jest chora.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

11. Następujących 2 użytkowników podziękowało chochlik20 za ten post:

Asuryan
    Gość
    Ciężko stwierdzić czy demokracji szlacheckiej było bliżej do demokracji, czy raczej do oligarchii. Według mnie to był ustrój znajdujący się pośrodku tych dwóch.

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Zależy jaką definicje demokracji przyjmiemy....

Visca el Barca!!!

Strona 82 z 127 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492 ... OstatniOstatni